ALI BABA
ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.
4442 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008
10:48
 

 

ΦΙΣΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ

 

ΦΙΣΕΡ -ΣΠΑΣΚΙ

 

ΦΙΣΕΡ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ

Σε όλα τα χρόνια το σκάκι υπέστη πολλές αλλαγές και άλλαξε πολλά ονόματα. Τσατουράνγκα -Τσατράνγκ -Σατράντζι - Ζατρίκιον (Chaturanga -Chatrang - Shatranj).
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς και που ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το σκάκι. Η επικρατέστερη από όλες, χωρίς να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι ότι ξεκίνησε από την Ινδία τον 6ο αιώνα και σιγά σιγά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η αρχική του μορφή ήταν το Τσατουράνγκα (τέσσερα στρατόπεδα) που παιζόταν από τέσσερα άτομα .

Συμβόλιζε τα τέσσερα μέλη του Ινδικού στρατού που περιελάμβανε το πεζικό, τους ιππείς, τους ελέφαντες και τα πολεμικά άρματα. Τα κομμάτια ήταν κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μαύρα, και όλα τα τετράγωνα της σκακιέρας είχαν ένα χρώμα. Στηριζόταν περισσότερο στην τύχη καθώς παιζόταν με ζάρι. Ο στόχος ήταν όχι το ματ του βασιλιά αλλά να νικήσεις και τους τρεις αντιπάλους σου παίρνοντας όλα τα κομμάτια τους.

 Ανάμεσα στον 6ο και 7ο αιώνα στην Περσία μετονόμασαν το Τσατουράνγκα σε Τσατράνγκ και με τη σειρά τους οι άραβες το μετέτρεψαν σε Σατράντζι που παιζόταν από δυο παίκτες και ήταν παρόμοιο με το σημερινό σκάκι .Υπήρχαν όμως και ορισμένες διαφορές. Στη θέση της βασίλισσας ήταν ο Βεζίρης που τότε ήταν αδύναμη φιγούρα αφού μετακινιόταν μόνο ένα τετράγωνο διαγώνια και τη θέση του αξιωματικού κατείχε ο ελέφαντας ο οποίος πήγαινε μόνο δυο τετράγωνα διαγώνια, αλλά μπορούσε να πηδήξει πάνω από άλλα κομμάτια. Μόνο ο Βασιλιάς, ο πύργος (που τότε λεγόταν καράβι) και ο ίππος υπάκουαν στους σημερινούς κανόνες. Δεν υπήρχε το ροκέ, το πιόνι προχωρούσε μόνο ένα τετράγωνο και μπορούσε να μεταμορφωθεί μόνο σε Βεζίρη. Κέρδιζε όχι μόνο το ματ αλλά και το πατ.

 Την ίδια εποχή το σκάκι φτάνει στην Ρωσία από διαφορετικές πλευρές και γίνεται γνωστό και στο Βυζάντιο με το όνομα Ζατρίκιο .

Μετά την Ινδία και την Αραβία το σκάκι συνέχισε το μακρινό του ταξίδι και μέχρι το τέλος του 10ου αιώνα γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που οι ελέφαντες και οι βεζίρηδες δεν το ακολούθησαν και τη θέση τους πήραν ευγενείς αξιωματικοί και βασίλισσες. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η μετατροπή του έως τότε αδύναμου βεζίρη σε πανίσχυρη βασίλισσα -το δυνατότερο κομμάτι της σκακιέρας.
Στην Ευρώπη το σκάκι έγινε το αγαπημένο παιχνίδι των βασιλιάδων, ακόμη και αιτία πολέμου ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία το 1061 μ.Χ. όταν στη διάρκεια μιας σκακιστικής παρτίδας ο Γάλλος βασιλιάς χτύπησε στο κεφάλι με τη σκακιέρα τον Άγγλο βασιλιά.
Το 1196 η καθολική εκκλησία απαγορεύει το σκάκι με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο. Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσε πως η μορφή των κομματιών και η συνεχής παρατήρησή τους ήταν ένα είδος ειδωλολατρίας..
Τον 17ο αιώνα η έδρα του σκακιού μεταφέρθηκε στο Παρίσι στο καφέ ντε λα Ρεζάνς που ήταν το αγαπημένο στέκι πολλών διάσημων της εποχής εκείνης όπως ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Βολτέρος, ο Μέγα Ναπολέων και ο Βενιαμίν Φράνκλιν.

 Το 18ο αιώνα το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του μοντέρνου σκακιού ήταν ο Φρανσουά Φιλιντόρ. Ο πολυτάλαντος Φιλιντόρ εκτός από ισχυρός σκακιστής ήταν και εξαίσιος μουσικός συνθέτης , ο οποίος έγραψε πάνω από 20 όπερες. Το βιβλίο του «Η ανάλυση του σκακιού» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, πούλησε αρκετά αντίτυπα και έκανε το σκάκι ,που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των πλουσίων ,δημοφιλές ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους.
 
                                      
Η παρτίδα του αιώνα

Οι Σοβιετικοί κυριαρχούν στο παγκόσμιο σκάκι χωρίς διακοπή από το 1948. Η προπαγάνδα της ΕΣΣΔ χρησιμοποιεί το γεγονός σαν απόδειξη πως ο λαός της είναι διανοητικά ανώτερος από τους Δυτικούς. Η σοβιετική μονοκρατορία αποτελεί τίτλο τιμής του υπαρκτού σοσιαλισμού απέναντι στον καπιταλισμό. Ο «ψυχρός πόλεμος» βρίσκεται σε έξαρση και ο τελικός είναι η σύγκρουση της αμερικανικής ευφυΐας με το σοβιετικό μονοπώλιο. Για αυτό το λόγο, συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Φυσικά ο Φίσερ προκαλεί όσα περισσότερα «προβλήματα» μπορεί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι βεβαίως το χρηματικό έπαθλο. Ο Μπόμπι δεν συμφωνεί με τα 125.000 δολάρια που προσφέρουν οι σπόνσορες και απαιτεί ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Απολύει τον μάνατζέρ του λίγες μέρες πριν την έναρξη του αγώνα και φτάνει με καθυστέρηση 10 ημερών στο Ρέικιαβικ, όταν πλέον οι διοργανωτές είναι έτοιμοι να τον ακυρώσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς. Οι Σοβιετικοί αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά του Αμερικάνου είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν, αλλά ο Σπάσκι τούς πάει κόντρα δηλώνοντας πως θα μείνει για να παίξει.

Στη συνέχεια ο Φίσερ αρνείται να παραστεί στην κλήρωση των χρωμάτων και είναι τελικά δυο επιστολές που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και πείθουν τους δυο αντιπάλους να πάρουν τις θέσεις τους στο τραπέζι του τελικού στις 11 Ιουλίου του 1972. Η μια έχει σαν παραλήπτη τον Φίσερ και προέρχεται προσωπικά από τον Χένρι Κίσινγκερ – ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο τού συμπατριώτη του σκακιστή τη μεγάλη ευκαιρία για να ταπεινώσει αναίμακτα τους Σοβιετικούς – και η δεύτερη έχει σαν παραλήπτη τον Σπάσκι και την σοβιετική αποστολή και προέρχεται από τον Φίσερ, ο οποίος ζητά συγνώμη για την συμπεριφορά του.

Θα νικήσει ο καλύτερος σε σύνολο 24 παρτίδων. Ο Φίσερ χάνει το πρώτο παιχνίδι και ρίχνει το φταίξιμο στις κάμερες, οι οποίες ασυζητητί αλλάζουν θέση. Στη δεύτερη παρτίδα ο Φίσερ, μισή ώρα μετά την έναρξη, σηκώνεται ξαφνικά και αποκαλύπτει μια κρυμμένη κάμερα. Αμέσως μετά αποχωρεί σε έξαλλη κατάσταση από την αίθουσα, ακυρώνεται και πλέον βρίσκεται πίσω στο σκορ 2-0. Όμως στην πραγματικότητα έχει πετύχει τον σκοπό του. Ο τελικός θα συνεχιστεί χωρίς κάμερες.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως με τον Σπάσκι να προηγείται 2-0 και τον Φίσερ απλά να αναλώνεται σε διαμαρτυρίες, ο τίτλος έχει κριθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν πως ο Αμερικανός θα εγκαταλείψει την Ισλανδία φοβούμενος πιθανή πανωλεθρία. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Ο Φίσερ προσέρχεται στην αίθουσα για το τρίτο παιχνίδι και για πρώτη φορά στην καριέρα του νικά τον μεγάλο αντίπαλό του. Είναι το σημείο που αλλάζουν όλα. Ο Σπάσκι νιώθει πλέον τρωτός απέναντι στον Αμερικανό και όλα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια. Η μεγάλη αντεπίθεση έχει αρχίσει.

Ο Σπάσκι χειροκροτά τον Φίσερ

Με την ολοκλήρωση των 5 πρώτων παρτίδων το σκορ είναι ισόπαλο 2,5-2,5. Παίζεται η έκτη παρτίδα, ένα πραγματικό ρεσιτάλ του Φίσερ, ο οποίος αχρηστεύει όλη την προετοιμασία του αντιπάλου του για το άνοιγμα με μια κίνηση. Ο Σπάσκι παρασύρεται στην παγίδα που του στήνει με φοβερή δεξιοτεχνία ο Αμερικανός και χάνει το παιχνίδι, ευρισκόμενος για πρώτη φορά πίσω στο σκορ.

Είναι τόσο μεγάλος ο θαυμασμός του Σοβιετικού για το παίξιμο του Φίσερ, που ενώνεται με τους θεατές και χειροκροτά μαζί τους τον νικητή. Αργότερα θα δηλώσει στους δημοσιογράφους, πως η συγκεκριμένη παρτίδα ήταν η καλύτερη του τελικού.

Ο Φίσερ μεγαλώνει συνεχώς τη διαφορά και οι δυο αντίπαλοι φτάνουν στην 13η παρτίδα. Μετά από αρκετή ώρα δράσης το παιχνίδι διακόπτεται, ενώ οι αναλυτές της σοβιετικής αποστολής είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για σίγουρη ισοπαλία. Ο Φίσερ ξενυχτάει μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί αναλύοντας τις πιθανές κινήσεις. Όταν κάθεται πάλι στο τραπέζι για τη συνέχεια, η ομάδα του Σοβιετικού ασχολείται με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Σπάσκι στην επόμενη παρτίδα, πεπεισμένοι πως αυτό που βλέπουν θα τελειώσει μέσα σε λίγα λεπτά με ισοπαλία.

Όμως ο Φίσερ καταφέρνει να περάσει την καμήλα μέσα από την κλειδαρότρυπα. Αιφνιδιάζει τους πάντες με μια απρόσμενη κίνηση. Με ένα συνδυασμό παγίδων που στήνει στη συνέχεια στον αντίπαλό του, κερδίζει την παρτίδα και ουσιαστικά δίνει το τελικό χτύπημα για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Σπάσκι παραμένει καθηλωμένος στην καρέκλα του για τις επόμενες δυο ώρες, κοιτάζοντας αμίλητος την σκακιέρα και αδυνατώντας να πιστέψει αυτό που έχει γίνει.

Σε 21 παρτίδες

Είναι τόσο απόλυτη η επικράτηση του Φίσερ που οι Σοβιετικοί αρχίζουν να υποψιάζονται πιθανή δηλητηρίαση του παίκτη τους από την CIA. Κάνοντας πραγματική εισβολή μέσα στην αίθουσα, η ισλανδική αστυνομία μαζί με πράκτορες της KGB ερευνούν το παραμικρό.

Περνούν όλο τον χώρο με ακτίνες, εξετάζουν με ειδικά μηχανήματα την πιθανότητα ύπαρξης ακουστικών σημάτων σε πολύ υψηλές συχνότητες, ελέγχουν όλα τα προσωπικά αντικείμενα των παριστάμενων, ψάχνουν τα χαλιά, τα φώτα και στέλνουν με πτήση εξπρές σε εργαστήριο της Μόσχας τον χυμό πορτοκαλιού που προορίζεται για τον Σπάσκι. Από τον έλεγχο δεν γλιτώνουν ούτε δυο νεκρές μύγες που βρίσκουν οι αστυνομικοί μέσα στην αίθουσα. Αφού δεν ανακαλύπτουν τίποτα το ύποπτο, ο αγώνας συνεχίζεται.

Είναι όμως απλά θέμα χρόνου. Ο Σπάσκι έχει χάσει όλη του την αυτοσυγκέντρωση αλλά και την όρεξή του να παίξει σκάκι. Στην 21η παρτίδα και ενώ το σκορ βρίσκεται στο 11,5-8,5 ο Σοβιετικός κάνει παιδαριώδη λάθη στο άνοιγμα και ο Φίσερ δεν χάνει την ευκαιρία. Την ώρα της διακοπής το πλεονέκτημα του Αμερικανού είναι τεράστιο .
Οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Σπάσκι να επιστρέψει στην αίθουσα και τον υποχρεώνουν να αποσυρθεί τηλεφωνικά.

Ο αγώνας έχει ολοκληρωθεί και τυπικά. Ο Μπόμπι Φίσερ με συνολικό σκορ 12,5-8,5 είναι ο καινούργιος, ο 11ος στη σειρά παγκόσμιος πρωταθλητής, ο πρώτος Αμερικανός σκακιστής που κατακτά αυτόν τον τίτλο. Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια απόλυτης ηγεμονίας, οι Σοβιετικοί αναγκάζονται να υποκλιθούν στο μοναδικό ταλέντο του Φίσερ και οι Αμερικάνοι βρίσκουν την ευκαιρία να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση προπαγάνδας, εκμεταλλευόμενοι πολιτικά στο έπακρο τον θρίαμβο του συμπατριώτη τους. Ο ίδιος ο Φίσερ κερδίζει το έπαθλο των 160.000 δολαρίων ενώ τα συνολικά του κέρδη υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο.

Το όνομα του κάνει το γύρο του κόσμου και όλοι μιλούν για το ατομικό ταλέντο μιας μοναδικής ευφυΐας. Ο καλύτερος σκακιστής της ιστορίας – σύμφωνα με σχεδόν όλους τους ειδήμονες – τα κατάφερε απέναντι σε μια υπερδύναμη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Φίσερ προετοίμασε τον τελικό μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, σε αντίθεση με τον Σπάσκι, ο οποίος είχε στη διάθεσή του όλη την σκακιστική ΕΣΣΔ.
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
24 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

24/06 11:19  elenitsa 1
Παλι ειδικου ενδιαφεροντος θεμα?
24/06 11:19  nhad
Magnus Carlsen. Ο σχεδόν βέβαιος μελλοντικός πρωταθλητής. Επιστροφή στο σκάκι-κατενάτσιο. Αναμονή μέχρις ότου ο αντίπαλος κάνει το παραμικρό λάθος.
24/06 11:27  elenitsa 1
Πολυ ενδιαφερουσα ιστορικη αναδρομη.
24/06 11:34  Usοund
Οπαδός του Λάσκερ,nhad? Υποστήριζε πως τo σκάκι ήταν πάρα πολύ πολύπλοκο για τον άνθρωπο. Έτσι γι αυτόν η έννοια της «αποτελεσματικότητας» είχε μεγαλύτερη αξία από την αναζήτηση της «ορθότητας», μια και τη δεύτερη ήταν αδύνατο οι άνθρωποι να την αποκτήσουν ποτέ.
24/06 11:43  Usοund
Eλενίτσα, όπως γνωρίζεις, μπορείς να αναρτήσεις, ανά πάσα στιγμή, όποιο θέμα σου φαίνεται πιό ενδιαφέρον.
24/06 12:04  nhad
Usound, δεν είμαι ΠΟΤΕ σε αναζήτηση της αποτελεσματικότητας σε τέτοια θέματα. Με ελκύουν οι ηρωικοί υπερασπιστές χαμένων υποθέσεων. Απλά ανέφερα τον Carlsen ως απόλυτο αντίθετο του Φίσερ.
24/06 12:15  Usοund
Δε σε πιάνω. Στο σκάκι δεν υπερασπίζεσαι χαμένες υποθέσεις.
24/06 12:16  nhad
Το σκάκι σήμερα είναι χαμένη υπόθεση του ανθρώπου απέναντι στον υπολογιστή.
24/06 12:27  Usοund
Κάτι που προγραμματίζεται από ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να το υπερνικήσει.Μάλλον το rapid θα είναι το μέλλον του σκακιού?
24/06 13:27  Black Mamba
Καλημέρα
και όμως USOUND σε ΚΑΠΟΙΑ θέματα μπορεί να το υπερνικήσει.
Θέματα όμως "χαμαλικιού", όπως το να κάνει περισσότερους υπολογισμούς για τις κινήσεις
24/06 13:43  Babis Englezos
Χαίρομαι αγαπητέ φίλε που δημοσιεύεις ένα θέμα σκακιστικό, το οποίο όμως έχει και πολλές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο "Σκακισικό Λόμπι" του ΣΕΔ υπάρχει εκτενής αναφορά στον Φίσερ, με πολλές φωτογραφίες, video και αναλυμένες παρτίδες, του μεγαλύτερου σκακιστή όλων των εποχών (και με την ευκαιρία του θανάτου του στις 17-1-2008).
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=21;t=9;st=25

Θα ήθελα να απαντήσω στους φίλους που υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος χάνει τη μάχη με τους υπολογιστές στο σκάκι.
Σίγουρα η μάχη αυτή κάποια στιγμή θα χαθεί, αν δεν έχει χαθεί ήδη.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι κατώτερος του υπολογιστή.
Άλλωστε ο άνθρωπος έφτιαξε και τα αυτοκίνητα, αλλά στους Ολυμπιακούς αγώνες αυτά δεν τρέχουν.
Τρέχουν μόνο άνθρωποι.
Τα αυτοκίνητα αγωνίζονται σε ξεχωριστούς αγώνες.

Το ίδιο θα συμβεί αναπόφευκτα κάποια στιγμή και με το σκάκι:
Ο άνθρωπος θα φτιάξει τον υπερ-υπολογιστή που θα είναι αδύνατον να χάσει, εκτός αν υπάρχει βλάβη.
(Όπως πολύ προφητικά είχε πει ο "Σποκ" σε ένα επεισόδιο του Star Trek, τη δεκαετία του '60)

Στους αγώνες όμως, θα αγωνίζονται χωριστά οι άνθρωποι από τις μηχανές.

24/06 14:20  Usοund
Βάζω το εξής ερώτημα, Μπάμπη. Προγραμματίζεις έναν υπολογιστή να παίξει σκάκι. Προγραμματίζω κι εγώ έναν.Νικά ο δικός σου. Ποιός κέρδισε?
24/06 14:56  nhad
Usound, στο ερώτημα που θέτεις εκμαιεύεις την απάντηση "αυτός που προγραμμάτισε τον υπολογιστή που κέρδισε". Αυτό μας πάει σε άσχετη συζήτηση και πολύ μεγάλη. Εν συντομία, θα γράψω ότι η απάντηση δεν είναι απλή. Οι υπολογιστές έχουν γίνει τόσο πολύπλοκοι, που οι αποδόσεις τους αλλά και οι αποκρίσεις τους δε μπορούν να αποδοθούν σε έναν άνθρωπο. Πχ κανείς άνθρωπος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ελέγξει μόνος του όλον τον κώδικα των windows, λόγω μεγέθους. Η υπολογιστική ισχύς βασίζεται στις μικρολεπτομέρειες του επεξεργαστή, της μνήμης, άλλων στοιχείων του hardware, και βέβαια στο λειτουργικό και τελικά στο πρόγραμμα. Πχ κανείς δε μπορεί να προβλέψει επακριβώς την ισχύ ενός υπολογιστή με συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Όπως ακριβώς στον άνθρωπο, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο τάδε είναι ισχυρότερος από το δείνα, αλλά ποια ακριβώς θα είναι η απόκρισή του, είναι άγνωστο μέχρις ότου γίνει το πείραμα.
Ας αλλάξω το ερώτημά σου για να καταλάβεις τι εννοώ. Προγραμματίζεις έναν υπολογιστή να παίξει σκάκι. Προγραμματίζω και εγώ έναν. Ας υποθέσουμε ότι είμαστε και οι δύο πολλοί καλοί προγραμματιστές, χρησιμοποιήσαμε αντίστοιχα teams από γκρανμάστερ για συμβούλους, δυνατούς βοηθούς κλπ. Οι υπολογιστές είναι ίδιοι, τα λειτουργικά είναι ίδια. ΠΡΙΝ οι υπολογιστές παίξουν, αν έχει κανείς τη γνώση και των δύο προγραμμάτων, μπορεί να μαντέψει ποιος υπολογιστής θα κερδίσει; Η απάντηση είναι όχι...
24/06 15:49  evie
Στο αφιέρωμα που έκανε το Γαλλικό σκακιστικό περιοδικό Europe Echecs στο τεύχος Νο575 είπαν ότι :

He was the Mozart of chess.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Europe Echecs
www.chessbase.com/news/2008/europeechecs01-fischer.jpg

και το λινκ με μερικές από τις σελίδες του περιοδικού:

www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4484
24/06 16:55  Nastybishop
άψογο θέμα παίδες! Το ματς του αιώνα αναμφισβήτα με πολύ παρασκήνιο, ιντριγκες, δολοπλοκίες κτλ. και πάνω απο όλα εξαιρετικό σκάκι...

Πάμε στο ζητημα των Η/Υ τώρα...πιστεύω σε αυτό το θέμα έχει γίνει μια σημαντική παρανοήση. Πολλοί πιστεύουν ότι τα προγράμματα πλέον μπορούν και νικάν άνετα τον άνθρωπο, ως εκ τούτου το σκάκι στέρεψε. Πιστεύω ότι δεν ισχύει καθότι η σύγκριση είναι άτοπη και τα κατα καιρούς ματς που έχουν διοργανωθεί έχουν γίνει με όρους πολύ άνισους για τον άνθρωπο με φυσική κατάληξη την ήττα του. Μάλιστα απορώ πως οι πρωταθλητές δέχονται να παίζουν σε αυτά τα ματς τσίρκο (προφανώς μόνο για τα λεφτά..). Για να γίνει σαφές τι εννοώ..όπως δεν έχει νοήμα να βάλεις τον Κεντέρη να τρέξει εναντίον ενός αυτοκινήτου, έτσι δεν έχει και νοήμα να βάλεις έναν πρωταθλητη σκακιού πχ Κραμνικ να παίξει με τους ίδιους όρους με εναν Η/Υ. Οχι ότι θα χάσει εύκολα δηλαδή, απλά δεν έχει νοήμα...
24/06 18:09  Usοund
@nhad. Αφού παίξουν όμως μερικές παρτίδες,, δεν θα δειχθεί ποιός προγραμμάτισε καλύτερα?
24/06 18:15  elenitsa 1
Εθεσα την ερωτηση σου,γιατρε,σε ανθρωπο που εχει ως επαγγελμα τον προγραμματισμο των Η/Υ.Να η απαντηση του:ο καλυτερος αλγοριθμος.
25/06 01:33  Babis Englezos
Ευχάριστη έκπληξη οι κυρίες της παρέας και το ενδιαφέρον τους για το σκάκι...

Φίλε Usound η απάντηση στο ερώτημα σου, κατά τη γνώμη μου, είναι η εξής:
Αφού νίκησε ο δικός μου υπολογιστής, νικητής είμαι εγώ, όχι όμως επειδή είμαι καλύτερος σκακιστής, αλλά επειδή είμαι καλύτερος προγραμματιστής.

Να 'στε όλοι καλά

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι