ALI BABA
ΒΟΥΡΛΑ
1159 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008
10:18

  Το αλίευσα και το παραθέτω εν περιλήψει. Δεν το εγνώριζα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ιδία το όνομα του εργολάβου που πήρε τη δουλειά .Βρε, λές? Απο τότε?

 Ο Πειραιάς, σαν λιμάνι,    από  τα  πρώτα  κιόλας  χρόνια της  σύστασης της πόλης,  είχε τις   κοινωνικές πληγές του.  Στις   από  κάθε τόπο  της   Ελλάδας  αφικνούμενες  γυναίκες  ήταν φυσικό, ανάμεσά  τους,   να  βρίσκονται  και εκείνες  που ασχολούνταν  με  το   πρώτο γυναικείο επάγγελ­μα,   της πόρνης.

Η εμφάνιση  των κοινών γυναικών  στον Πειραιά, είχε σαν  αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες του νοικοκυρεμένου κοσμάκη, ο οποίος με υπομνήματα ζητούσε από την τό­τε Αστυνομία την  επέμβασή  της, για  την  απομάκρυνση  αυτών των  αμαρτωλών υπάρξεων από τις συνοικίες.  Με   τη   βοήθεια   μαστροπών,   οι   γυναίκες   αυτές  έστηναν τα   στέκια τους  όπου τις βόλευε,   και λόγω της αμαρτωλής παρουσίας των,   οι   καυγάδες και   τα επεισόδια   ήταν  συνηθισμένη κατάσταση.

Οι  διαμαρτυρίες των δημοτών γι αυτή την κατάσταση ανάγκασαν   το  τότε Δημοτικό Συμβούλιο να  συζητήσει το θέμα της ανέγερσης οικήματος  για  τη   συγκέντρωση   όλων των  κοινών γυναικών  που  συνεχώς αυξάνονταν.

     Η άποψη του Δήμου  βρήκε απήχηση  στο Ιατροσυνέδριο   που  έδωσε την έγκρισή του,   διότι  δια  του μέτρου   αυτού θα ήταν δυνατή η παρακολούθηση   και περιστολή των αφροδισίων  ασθενειών.   Αυτά   συνέβαιναν  τα χρόνια 1867 – 1870.
     Αλλά  ο υπουργός Εσωτερικών  Επαμ. Δεληγιώργης  αντέκρουσε την  άποψη  του Δήμου  με το δικαιολογητικό ότι ούτε ο  Δήμος,  ούτε η  Κυβέρνηση, αρμόζει να αποδέχονται  τέτοιου είδους έργα,  τα οποία μπορεί  να είναι  κοινωνική ανάγκη, πρέπει  όμως να εξασκούνται   από ιδιώτες, ο δε Δήμος  και  η Κυβέρνηση  να ασκούν την εποπτεία.
  Στο  μεταξύ  όσο  ο  Πειραιάς μεγάλωνε, τόσο οι ιερόδουλες αυξάνονταν.
  Το  Μάιο  του 1872    ο Δήμος   Πειραιά ανέφερε με  έγγραφό του  στη Διεύθυνση Αστυνομίας  Αθηνών -  Πειραιώς,  ότι   «αποτραπείσης της  υπό του Δήμου εξασκήσεως  του   επαγγέλματος  της  πορνείας,  εξεύρομεν άλλον τρόπον   συμβιβάζοντα την αποχήν του δήμου  εκ των ανηθίκων επιχειρήσεων, αλλά και την περιστολήν   του κακού  δια του περιορισμού των κοινών γυναικών δια της ανεγέρσεως δι ιδιωτικής, αποκλειστικώς, δαπάνης των καταστημάτων  των κοινών   γυναικών».
    Αλλά  και πάλι η Κυβέρνηση  αντέδρασε  και συνέστησε  απαγόρευση  της λειτουργίας  κακόφημων  οίκων μέσα στην πόλη.
   Μα  τα  ημίμετρα αυτά δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν το κακό.
  Ετσι το Μάρτιο του 1873, η Κυβέρνηση παραχώρησε τα υπ αριθ. 5-6 τεμάχια των εθνικών γαιών στη  θέση  που λεγόταν «Βούρλα», και  που απείχε  80 μέτρα δυτικά του Αγίου Διονυσίου   για την ανέγερση  «καταστημάτων»  κοινών γυναικών.
    Μετά  την   υπογραφή  του  παραχω­ρητηρίου,  ο  Δήμος προέβη  σε διακήρυξη για την ανέγερση,  σε έκταση οκτώ στρεμμάτων,  συνοικισμού κοινών γυναικών, που θα περιλάμβανε  τέσσερα κτίσματα, χωριστά μεταξύ τους,  τα οποία  θα βρίσκονταν μέσα σε μάντρα, με του ακόλουθους όρους:
   « Ο  ανεγείρων ιδίαις δαπάναις τα  βάσει  εγκεκριμένου σχεδίου  οικήματα, θα καταβάλλη  εις    τον Δήμον  μετά   τριετίαν  από  της ιδρύσεως δρχ. 500 ετησίως δι' έκαστον τμήμα,  μετά  5ετίαν  δρχ 1.000  και    μετά εικοσαετίαν  δρχ. 2.500  δι' έκαστον τμήμα ετησίως. Μετά δε  πεντηκονταετίαν    η   περιοχή  του  κτήματος   μετά των  εν  αυτώ κτηρίων,   θα   περιέρχεται   εις   τον   Δήμον».
    Και   ενώ   αρχικά  παρουσιάστηκαν πολλοί εργολάβοι, τελικά  έμεινε μόνο  ο εργολάβος Ν. Μπόμπολας,  ο οποίος  αξίωσε  ότι ο χώρος  και  τα κτίρια που θα ανεγερθούν θα είναι υπό την πλήρη και τέλεια ιδιοκτησία  αυτού  και των απογόνων του.  Φαίνεται πως είχε  λαδώσει τους άλλους εργολάβους  και αποχώρησαν.
   Ο   Δήμος αναγκάστηκε   να  δεχτεί τον όρο  αυτό  με την  προϋπόθεση  ότι   εάν   τα   κτίρια  αυτά   χρησιμοποιηθούν  κάποτε  για άλλο σκοπό,  τότε  θα περιέρχονται  στην κυριότητα του  Δήμου.  Και  υπογράφτηκε το συμβόλαιο.
      Παρά τις δυσχέρειες η «επιχείρηση» είχε μπει σε καλό δρόμο, αφού το «κατάστημα «δεν εστερείτο πελατείας και λειτούργησε αδιάλειπτα για 60  χρόνια.
    Γυναίκες  κάθε μορφής  και κάθε ηλικίας, από 16 μέχρι 60, μέσα στα δωματιάκια που μύριζαν μούχλα ανακατεμένη με «πατσουλί», στο λιγοστό φως μιας λάμπας πετρελαίου, πρόσφεραν…. τις πρώτες βοήθειες στους πάσης φύσεως άντρες, στα πληρώματα  της κάθε εθνικότητας  των πλοίων που κατέπλεαν στον Πειραιά.
. Καμιά δεν ήταν χωρίς αγαπητικό, νταβατζή. Χωρίς συνεταίρο στις εισπράξεις.
    Ο  παλιός   ρεμπέτης Νίκος Μάθεσης, από τη Σαλαμίνα, αφηγήθηκε σχετικά:
  «Χαμαιτυπεία  ο Πειραιάς  είχε μόνο στα Βούρλα που τώρα είναι φυλακές. Εκεί οι γυναίκες δεν βγαίνανε έξω, απαγορευότανε αυστηρώς. Αλλά οι αγαπητικοί είχαν τον τρόπο τους και πηδάγανε τα μεσάνυχτα μέσα παρ' όλο που φυλάγανε άγριοι εύζωνοι! Αλλά καμία δεν μαρτυρούσε. Φόνοι γινόντουσαν κάθε τόσο, αιτία βέβαια οι γυναίκες αλλά όσοι εγκληματούσαν για την γυναίκα, αυτή ήταν υποχρεωμένη μέχρι να βγει απ' την φυλακή να τον συντηρεί. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, θα σκοτωνότανε απ' τους φίλους του. Αλλά και όταν έβγαινε, η πρώτη του δουλειά ήταν να την στεφανωθεί. Απαραίτητος κανών!!!
    Για πελατεία, δεν υπήρχε λόγος επιλογής. Στη  διάθεση  του μπεκρή, του άρρωστου, του μόρτη, του χασισωμένου, του σαμα­τατζή…...
    Υποχρεωτική για τις γυναίκες η παραμονή στα «Βούρλα», από τις εν­νέα το βράδυ μέχρι τις εννέα το πρωί. Και   η   έξοδος μετά   την πρωινή  επιθεώρηση  του γιατρού,  που γινόταν στις 8 το πρωί. Τότε ακουγόταν  το σύνθημα  « π…. κορίτσια  στα κρεβάτια  σας…» και ακολουθούσε   η εξέταση  από το γιατρό.
        Υπήρχαν  κατηγορίες γυναικών, με ανάλογες  τιμές, σε   ξεχωριστά διαμερίσματα.
    Τρία ήταν τα φτηνά, τα λαϊκά, και  ένα το αριστοκρατικό  με το καλό «εμπόρευμα». Σ αυτό φιλοξενούνταν και γυναίκες των αθηναϊκών σπιτιών  που λόγω….κακής διαγωγής τις είχαν διώξει από την Αθήνα.  Τις έβαζαν τιμωρία 15 μέρες ή ένα μήνα:  « Κάτσε καλά γιατί θα  σε στείλω στα «Βούρλα». 
        Όταν  δημιουργήθηκαν τα  «Βούρλα» το 1875 η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Όμως μετά 60 χρόνια, το 1932, και αφού είχαν  έρθει και οι πρόσφυγες από   τη Μικρά Ασία, ήταν κέντρο  πυκνοκατοικημένης περιοχής   και οι κάτοικοι  δεν ανέχονταν πια τα κακόφημα σπίτια. Γι αυτό και έκαναν συνεχείς διαμαρτυρίες προς την Κυβέρνηση.
     Τελικά  το 1937  τα κακόφημα σπίτια διαλύθηκαν και  στο χώρο εκείνο λειτούργησαν φυλακές. Για να δημιουργηθεί  στη συνέχεια  η Τρούμπα
Αξιολογήστε το άρθρο 
23 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

11/06 10:21  elenitsa 1
Πρωτες βοηθειες το λενε τωρα?????Χαχαχαχα
11/06 10:25  Usοund
Πληροφορίες για την περιοχή,όπως ειναι τώρα,ευπρόσδεκτες.Ελενίτσα,ως γνώστρια ,κάνε τον κόπο.
11/06 10:27  elenitsa 1
Και με πυξιδα να μ'αμολησεις στον Πειραια,θα χαθω.Τοσο γνωστρια!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
11/06 10:29  Usοund
Εκ ...πληροφοριών δεν μπορείς να συλλέξεις κάτι?
11/06 10:33  elenitsa 1
Απο πρωτο χερι πληροφοριες?θα πρεπει να ρωτησεις αλλου.
11/06 10:54  Swearengen
Ωραίο, Usound.
Πρέπει να ήμουν 13 ετών (εν έτει 1979), όταν μαζί με τα μέλη τετραμελούς «συμμορίας» αμολήσαμε ένα δυναμιτάκι πασχαλινό (ισχυρό, όχι της πλάκας), μέσα σε μια υπόγα-καμπαρε, στη Νοταρά. Μας κυνήγησαν ανελέητα οι νταβάδες. Ανεβαίνουμε τη Μπουμπουλίνας, τρέχοντας πιο γρήγορα κι από τον Κεντέρη καργαρισμένο στην κρεατίνη. Εγώ κι άλλος ένας στρίβουμε απότομα στην Κολοκοτρώνη, κάνουμε συνεχή ζιγκ –ζαγκ ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τη σκαπουλάρουμε. Οι νταβάδες από πίσω, πρέπει να βρίσκονταν στα πρόθυρα εμφράγματος, οπότε εγκαταλείπουν τον αγώνα. Το θέμα είναι ότι οι άλλοι δύο, οι πιο μπουνταλάδες, έγιναν τσακωτοί και οι νταβάδες, αφού τους πλάκωσαν στα χαστούκια, απειλούσαν ότι θα τους πάνε στην ασφάλεια. Σιγά μην τους πήγαιναν. Μετά από κάνα μισάωρο, επιστρέφουν στην "βάση" και οι δύο συλληφθέντες, με τα μάγουλα κόκκινα σαν παντζάρια από τις φάπες. Μετά από 15 μέρες τους ξαναρίξαμε και δεύτερο δυναμίτη, αντεκδίκηση για τις σφαλιάρες που έφαγαν τα συντρόφια μας.
11/06 10:57  Usοund
Δεν περίμενα και τίποτα άλλο από σένα.Γνωστός παραγωγός...ήχων!
11/06 11:06  adiavastos
Bre swear εσύ που έχεις και την εμπειρία, δεν ρίχνεις και καμμιά κροτίδα στο Ναό μπας και ξυπνήσουν.
11/06 11:16  jim9666
μηπως ειμασταν στην ιδια παρεα...?κατι τετοια εγω με την παρεα μου τα καναμε..στην τρουμπα...φως...αρτζεντινα...black and white...ποιος εισαι?
11/06 11:39  jim9666
swearengen μολλις αρχισαν να μπαινουν σοβαροι αγοραστες στο χαρτι σου.
δεν αποκλειεται να γινουμε συνμετοχοι..
11/06 11:42  haros
τωρα αποκαλυπτονται ολα..και μας το επαιζε και πορφυρογεννημενος ο τρουμπιωτης ο swear,γιαυτο εχεις αδυναμια στα λιμανια...ολα εξηγουνται...
11/06 12:07  jim9666
ναι κανει πως δεν ακουει...Usοund γυρισε το μεγαφωνο...και βαλτου και delay...
11/06 12:18  jim9666
Χρόνια στον Περαία (Τρούμπα-μανιατικα)

μαγκίτης κι αλανιάρης

ρώτησε να μάθεις

κι ύστερα να με πάρειςΕίμαι παιδάκι έξυπνο

παίζω και μπουζουκάκι

οι φίλοι με προσέχουνε

γιατί 'μαι ΣυριανάκιΣτην πιάτσα που μεγάλωσα

όλοι μ' έχουν θαυμάξει

γιατί 'μαι μάγκας κι έξυπνος

και σόλα μου εντάξειΟι μάγκες με προσέχουνε

κι όλοι με λογαριάζουν

όταν με βλέπουν κι έρχομαι

μαζί μου νταλκαδιάζουν
11/06 12:25  Swearengen
Στην ΕΧΑΕ περιμένω το ιππικό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όπως έγραφα στο Ηaro, φόρτωσα χθες τόση ΕΧΑΕ (στα 10.10 - 10.12), όση ένα Σαντορινιό γαϊδούρι, με αναβάτη τον Πύρρο Δήμα, ΜΕ τη μπάρα και τα βάρη στα χέρια του. Έχω τριπλασιάσει τη θέση μου, με μ.ο.κ. 11.12. Σήμερα βλέπω αντίδραση, αλλά ακόμη δεν είμαι πεπεισμένος. Θέλω ομοβροντία τεράστιων εντολών αγορών, θέλω το χώμα να βαφτεί κόκκινο από το αίμα των ατάκτως υποχωρούντων σορτάκηδων, θέλω να διασπάσω τον 30άρη με 5 εκ. κομμάτια. Ζητάω πολλά ? (-βρε λες να έχει υποβαθμιστεί και μείς να μην έχουμε πάρει χαμπάρι ?)
11/06 12:31  elenitsa 1
Ολιγαρκης εισαι,μην ανησυχεις.Κι εγω εχω ΕΧΑΕ,μαζι σου,μεγαλε!
11/06 12:35  jim9666
ετσι ειναι η κατασταση οπως τα λες...αλλα εγω στην θεση σου εαν εβλεπα τα λεφτα μου στο 11,12...θα τα επερνα και θα περιμενα...βρωμαει φιλαρακι...
απο τα σταστιστικα της συνεδριασης που παρακολουθω...αγοραζουν μικροι...και πουλανε μεγαλοι...
11/06 13:12  Usοund
Επειδή τώρα μπήκα.Το χαλυβδόφυλλο πως πάει?
11/06 13:14  elenitsa 1
Τι μαραζι κι αυτο!
11/06 13:15  Usοund
Επειδή τώρα μπήκα.Το χαλυβδόφυλλο πως πάει?
11/06 13:16  Usοund
Μου βγαίνουν διπλά τα μηνύματα. Συν 100% έκανε?
11/06 13:24  jim9666
βγαλε το εκο...
σταθερο ειναι με 5000 τεμ και 3 εντολες.
11/06 13:29  Usοund
Μετοχάρα! Ατάραχη!
11/06 15:03  Swearengen
Jim, στην Εχαε βλέπω μάχη εκ του συστάδην, σώμα με σωμα, με λόγχες εφ' όπλου. Τουλάχιστον σήμερα αγωνίζεται.
11/06 15:06  haros
εμπρος της γης οι κολασμενοι,της ΕΧΑΕ οι μικρομετοχοι εμπρος-εμπρος...
11/06 15:09  haros
σφιξου μωρη εχαε,μην σε παρουν φαλλαγι οι ξενοι...α ρε μακακες χρηματιστες,α ρε μακακες τραπεζιτες,την αρμεξατε καλα καλα με επιστροφες και κουραφεξαλα,και αφου την ατιμασατε,την δωσατε στα ξενα παιδια...η πλακα ειναι οτι οι τραπεζες,ευθεως ανταγωνιστες με την εχαε,ασκουν την..διοικηση της...
11/06 15:12  Swearengen
Φτύστο Χάρε, γιατί αν κάνει κι άλλο πισωγύρισμα, με βλέπω μεγαλομέτοχο. Είπαμε, στοίχημα είναι.

Και τώρα που το θυμήθηκα, "γαργάρα" το κάνατε ότι χθες ΣΑΣ ΠΗΡΑ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ στο στοίχημα. Είπαμε, στο ποδόσφαιρο θ' ακούτε μόνο τον ειδήμονα. Όχι αυτόν τον γραφικό, τον Χαλβαδόφυλλο.
11/06 15:16  haros
απ,τωρα που σε πετυχα,τολμησες χτες να ειρωνευτεις την περιεκτικοτητα και την μεγαλοφυη απλοτητα του αρθρου μου στο μπλογκι μου???? σε λυπαμαι πεζε ανθρωπε...σε ενα πινακα του πικασσο,εσυ βλεπεις παιδικα σχεδια...
11/06 15:19  Swearengen
Ναι, με συγχωρείς. Με συγχωρείς που δεν διέκρινα τη μεγαλοφυϊα της απλότητας, το μεγαλείο της μονολεκτικότητας.
Φύγε από 'δω, ρε τεμπελχανά !
11/06 15:21  haros
τι να σου πω ακαλλιεργητε ,που να καταλαβεις εσυ απο αφαιρετικο γραψιμο...εσυ αντε κανενα παμε στοιχημα να κατεχεις,αληθεια,ειπες προβλεψη,την επαιξες τουλαχιστον????
11/06 15:25  Swearengen
Τώρα τί θες, ν' αρχίσω να πομπάρω ΚΑΙ τον ΟΠΑΠ ?
Δε φτάνουν τα προηγούμενα ?
11/06 18:29  elenitsa 1
Καταραμενος ηταν,βρε παιδια,ο τοπος εκεινος?Απο τα κακοφημα σπιτια στις φυλακες?Χαρα οι περιοικοι!

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι