ALI BABA
Μπαλαμούτι
3703 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008
19:40

Είναι το μάλλον  βέβαιο πως ο πρώτος συνειρμός ,που γίνεται στο άκουσμα της λέξης, έχει σχέση με το "ψηστήρι" μιάς γυναίκας (με ψεύτικα κοπλιμέντα) και στη συνέχεια με τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια κ.λ.π. η κοινώς το χούφτωμα, το πασπάτεμα, το φάσωμα στη μοντέρνα νεοελληνική.Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν την πραγματική έννοια της λέξης, η οποία έχει σχέση με την εξαπάτηση και ιδία κατά την διάρκεια παιχνιδιού με ζάρια. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το τουρκικό palamut η από το αρχαιοελληνικό πηλαμύς που ,με προληπτική αφομοίωση υπό την επίδραση του ουσιαστικού παλάμη ,εξελίχθηκε σε παλαμίς-παλαμίδα. Τα ζάρια,ως γνωστόν, εγκλωβίζονται στην παλάμη, η οποία και παλινδρομεί αρκετές φορές με στόχο τον εντελώς τυχαίο προσανατολισμό των κυβίσκων,που τελικώς εκτοξεύονται στο τραπέζι.Έμπειροι και αετονύχηδες παίκτες έχουν την ικανότητα να "κολλούν" η "τσιμπούν" τα ζάρια με αποτέλεσμα η κατάληξη του τελικού συνδυασμού των ζαριών κάθε άλλο παρά τυχαία να είναι. Η λέξη απαντάται σε πολλά ,αγνώστου προελεύσεως, τραγούδια της φυλακής:

ριχνω ζαρια,φερων ασσοι
αϊντε με μπλοκαρανε οι μπατσοι
αϊντε ριχνω ζαρια φερνω εξαρες
αϊντε μας τα φαγαν οι αλανιαρες

ριχνω ζαρια, φερνω ντορτια
αιντε μπρος της γκομενας τη πορτα
αιντε ριχνω ζαρια,φερνω εξαρες
αιντε μας τα φαγαν οι αλανιαρες

καθε μερα στο μπαρμπουτι
μου τη φερνουν μπαλαμουτι
αιντε στο μπαρμπουτι,στο μπαρμπουτι
μου τη φερνουν μπαλαμουτι

αρχινατε και κουνατε
και ποτε μη σταματατε
αιντε με τα ζαρια στ'ασπροκουτι
και αρχινατε το μπαρμπουτι

μου τη φερνουν μπαλαμουτι
τη νταμιρα,τη νταμιρα
μου την εμαθε μια χηρα
αιντε με εκανε αλανιαρη
χασικλη και κουρελιαρη

η στο παρακάτω

 

Χθες το βράδυ στο μπαρμπούτι,
άντε, μου τη σκάσαν μπαλαμούτι.
Όλο μπαρμπουτήδες φίλοι,
άιντε, στ' Αργυρού το μπιτιρίνι

Άρα η βασική έννοια της λέξης αφορά στην εξαπάτηση λόγω η έργω. Κατ επέκταση και  στην αλλοίωση αποτελεσμάτων στατιστικής, σφυγμομέτρησης ή εκλογών.

 Ο Θεόδωρος Πάγκαλος  αναφέρθηκε σε  τηλεοπτική δήλωσή του για το "μπαλαμούτι" που κάνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ στα δημοσιονομικά. "η λέξη «μπαλαμούτι» είναι λέξη που προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη «παλαμίς», όπως θα γνωρίζεις αγαπητέ κύριε Πολύδωρα, και μέσω μια τροχιάς του τουρκικού λεξιλογίου επανήλθε εις την καθομιλουμένη και σημαίνει «ύποπτον επιχείρηση απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων». Είπα στην εκπομπή του κ. Κουίκ –και μιλάγαμε για τελείως διαφορετικό θέμα- ότι όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπράττουν μπαλαμούτι, για να μην υποστούν τις κυρώσεις, τις οποίες η Επιτροπή συνηθίζει να επιβάλλει σε ορισμένες καταστάσεις. Και ανέφερα και το παράδειγμα της Ιταλίας. Και είπα ότι εμείς όμως πήγαμε και αυτοπυροβοληθήκαμε και αυτό δεν έχει ποτέ σημειωθεί".

Το μπαλαμούτι  κατά συνέπεια μπορεί να αποδοθεί ως η συστηματική και εύπλαστη διαδικασία που γεννιέται από την επιστημονική αλλοίωση της πραγματικότητας και βασίζεται στην ζούλα, στην εμπειρία και στην εκπαίδευση και παρέχει τρόπους προσπέλασης εμποδίων που ούτως η άλλως κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά και δημιουργεί κατευθύνσεις και ελεγχόμενο μπάχαλο στα σχέδια ώστε αυτά να συμφωνούν με τα έργα και όχι τα έργα με τα σχέδια.

Η φράση" πουλάω μπαλαμούτι" μεταφράζεται:Παραμυθιάζω, πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Ας αναφερθούν εν κατακλείδι τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα μπαλαμουτιού η μπαλαμουτιάσματος προς εμπέδωση των ανωτέρω:

Ο εναγκαλισμός Χάρου και Μιγ-ας είναι μπαλαμούτι (μάλιστα αποτελεί και κλασσική περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης του αρσενικού από το θηλυκό).

Η ανακοίνωση της αύξησης των ποσοστών του πληθωρισμού από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι μπαλαμούτι

Οι προεκλογικές εξαγγελίες κομμάτων είναι μπαλαμούτι.

Αξιολογήστε το άρθρο 
25 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

10/06 20:02  Swearengen
Βάλτα να πάνε, πήγανε,
Άστα να πάνε, φύγανε.

Κατατοπιστικότατος. -Ώστε έτσι ο Χάρος, έ?
10/06 20:07  CANYON
Μπαλαμουτι...το εθνικο σπορ των Ιταλων (οταν φλερταρουν)...
10/06 20:14  elenitsa 1
Βρε,τους εφαψιες επιασες σημερα?Αντε,και τους επιδειξιες αυριο!
10/06 20:15  Usοund
Ρίξε,ρίξε μπαλαμούτι
πιάσε και ολίγο μπούτι!
10/06 20:20  elenitsa 1
Στην σταση,στο ψοφοκρυο,ο επιδειξιας ντυμενος ως τον λαιμο,λεει στις νεαρες που περιμενουν το λεωφορειο:Επειδη κανει πολυ κρυο,μπορω να σας τον περιγραψω?
10/06 20:23  Usοund
Ελενίτσα, όπως πάντα εκτός θέματος. Το ανεκδοτάκι καλό.
10/06 20:23  Manta ray
Τς τς τς... πόσα δεν ξέρουμε! Θα έλεγα επίσης ότι η πορεία του ΓΔ είναι μπαλαμούτι!
10/06 20:25  Usοund
Αυτή κι αν είναι,Manta.Το κακό είναι πως μ αρέσουν αυτού του είδους οι ...θωπείες.
10/06 20:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όταν σπούδαζα (αρχές δεκαετίας 70) εις το "Ίδρυμα", υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ "σκονακίου" (το γνωστό minimal χαρτάκιον, όπου είχον αναγραφεί οι δύσκολουν να απομνημονευθούν σχέσεις) και "παλαμίδας" = σελίδα ολόκληρη εις την οποίαν ο πρώτος επιλύσας την άσκηση ανέγραφε τη (συνοπτική) επίλυση και μετεβίβάζετο (διπλωμένη) από χείρας εις χείραν. Επειδή οι ασκήσεις της εξέτασης είναι συνήθως τρεις τον αριθμόν, υπήρχε συννενόηση καταμερισμού ( νοηματική με τα δάκτυλα) και οι "παλαμίδες" διεχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η παρούσα γεννεά δεν έχει ουτε καν την ικανότητα αυτής της ομαδικής δουλειάς (team work) την οποία η παράδοση του "Ιδρύματος" σιωπηρώς απεδέχετο. Αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι ορθό ! Ήγουν εάν το η μέθοδος και το αποτέλεσμα είναι ορθό ουδέν πρόβλημα. Εάν όμως είναι λανθασμένα μηδενίζεται η άσκηση στο σύνολό της. Δηλαδή : "διάλεξε αποτελεσματικούς Συνεργάτες ", ή "δούλεψε μόνος σου".
10/06 20:31  Swearengen
Πολλά αρκούδια μαζευτήκατε. Βρε άντε πάρτε καμμιά μετοχή, που θα σας (ξανα)φύγει η αγορά προς τα πάνω και θα κοιτάτε το ταμπλώ! Πάρτε το είδηση : Οι καλές μετοχές (καμμιά δεκαπενταριά είναι, όλες κι όλες) πάνε ΠΑΝΩ ό,τι και να γίνει. Ο κόσμος να χαλάσει. Μην αρχίσω τα παραδείγματα και πείτε ότι παπαγαλίζω.
10/06 20:35  methodios
otan h ornela mouti blepei mpala mame gia to telio mpala MOUTI
10/06 20:48  Usοund
Ερώτημα προς συμμετέχοντες. Τι σημαίνει η λέξη μπιτιρίνι που αναφέρεται στο τραγούδι?
10/06 20:51  Swearengen
Προκύπτει και εκ των συμφραζομένων : Η Λέσχη.
10/06 20:52  Black Mamba
Το μούτι μάλλον δεν έχει σχέση με το μούχτι, σωστά?
10/06 20:55  Usοund
Μπαρμπουτιέρα, ίσως , αποδίδει καλύτερα την έννοια.
10/06 20:56  Usοund
Σωστά, μαυρόφιδο.
10/06 20:57  haros
χαλβαδοφυλλε,ασε κατω την γκομενα μου...η μις μιγα εχει κρυφα ταλεντα,που εσυ που εισαι αξεστος,δεν μπορεις να εκτιμησεις...κατα αρχην,βοηθα στην παραγωγη σιελου ..της ριχνω ροχαλες πεντε φορες την μερα...
10/06 20:57  Swearengen
Εκεί που πάω εγώ, "Λέσχη" τη λέμε, μιά φορά.
Εσύ γιατρέ μπορεί να πηγαίνεις σε "μπαρμπουτιέρα".
10/06 20:58  voula 99
Βρε τι έχουμε σπουδάσει εδώ τις τελευταίες ημέρες !
10/06 20:59  Swearengen
Και τώρα που το σκέφτομαι :
Ο εναγκαλισμός Usound και Χαλυβδόφυλλων είναι μπαλαμούτι.
10/06 21:00  Swearengen
Το νού σας Voula ! Aπόψε, έχει βάρδια ο κάφρος.
10/06 21:00  haros
φιλη βουλα,οι γραφοντες στο blog ειναι αλογομουρηδες περιωπης,αφου τις μετοχες τις διαλεγουν με βελακια,και αφου τις αγορασουν,προσπαθουν να δικαιολογησουν γιατι το εκαναν...
10/06 21:02  Usοund
Βρε Χάρε ,έχεις δει πιό σταθερή αξία? Ενώ εσύ κλαις ,τα φιλαράκια μου εκεί,κολλημένα στο 0,20.Κλασσική περίπτωση αμυντικής μετοχής στις πτώσεις.
10/06 21:04  Usοund
Καλώς την κυρα -Βούλα!
10/06 21:04  Swearengen
Είναι γεγονός ότι υφίσταται μία -τρόπον τινά- έξις προς τα παίγνια. Βεβαίως, εις το ΧΑΑ παραμένουμε επενδυταί.

Χάρε, σήμερα τριπλασίασα τη θέση μου στην ΕΧΑΕ. Επαναλαμβάνω ΤΡΙ-πλασίασα, μόλις είδα τιμές 10.12-10.10. Και τώρα, οι δυό μας (εγώ και η Εχαε).
10/06 21:05  haros
αστα αυτα ντοκ,αν ειχες μονο χαλυβ,θα ελεγα ,ενταξει,ανθρωπος ειναι ,αδυναμιες εχει...ο σπιουνος μου ομως μου σφυριξε οτι εισαι και τιγκα στην ΛΑΝΝΕΤ...
10/06 21:08  haros
swear,εγω παραμενω αγορασμενος στο 11,80 δεν κουναω ουτε πισω ουτε μπροστα...το πολυ πολυ να μεινουμε οι μοναδικοι μετοχοι στην εχαε που θα εχουν πανω απο..100 κομματια,και μετα ξερεις...θα ρωτησουμε τον βγενο,πως το εκανε με τον ΠΑΥΛΙΔΗ...
10/06 21:11  Swearengen
Εσύ καλά ήσουν, εγώ ήμουν σχετικά ψηλά. Τώρα έχω μ.ο. 11.12 και αισθάνομαι πιό στέρεο το έδαφος. Στοίχημα είναι, ας δούμε αν και πότε θα βγεί.
10/06 21:13  haros
ο υπερηχος που πηγε????μετραει τις λαννετ και τα ενκλω του??????χαχαχαχα...
10/06 21:14  Swearengen
Πάει στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα. Θα επανέλθει σε δύο ώρες. Ξέρεις δα το πρόβλημα που έχουν με τα περίπτερα στα ΒΠ :)
10/06 21:15  haros
κοιτα swear,ειναι γεγονος οτι πιο ασχημα απο οτι ειναι η τωρινη κατασταση,δυσκολα θα δει(εννοω σαν εταιρεια,οχι σαν μετοχη..)θα δειξει..
10/06 21:15  Usοund
Aν υποψιαστώ πως εδώ μέσα τρομπάρετε (μετοχές),θα σας σουτάρω λαμόγια!
10/06 21:17  haros
δεν τρομπαρουμε,χαλβαδοφυλλε,ΠΟΜΠΑΡΟΥΜΕ..
10/06 21:18  Swearengen
Ναι, τρομπάρουμε. Όλη την ακραία περιφέρεια. Λιμάνια, Νερά, Εχαε και τέτοια penny stocks.
10/06 21:18  haros
α ρε ΕΛΛΑΔΑΡΑ ,θα τους σκισει τους ξυλοκοπους τους ξανθοψειρες...
10/06 21:18  Usοund
Γιατί εγώ πιστεύω το πρώτο?χαχαχα
10/06 21:20  Usοund
Παίξτο 1 Μήτσο,μπας και πάρεις κανα φράγκο πίσω.
10/06 21:21  haros
γιατι κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια...χαχαχα...(καλο)
10/06 21:23  haros
μπα,σιγα μην παιξω και παμε στοιχημα...μονο σε κανα παρανομο μπουκερη(swear) παιζω καμμια φορα;κανενα σιγουρο...
10/06 21:27  haros
λοιπον,αντε να δουμε τον αγωνα,ελλαδαρα ρεεεεε...
10/06 21:27  Usοund
Ωχ! Τώρα πρόκοψες.Αυτός τρέχει μόνος και βγαίνει δεύτερος,χάρε!
10/06 21:29  napoleon
ειδα μπαλαμουτι και μπηκα! μην ξεχναμε την σημαντικη χρηση της λεξης μπαλαμουτι στην τοπογραφια παρακαλω. μας το διδασκαν και ηταν απο τα πιο δυσκολα μαθηματα. επιστημονικο μπαλαμουτι ή αλλιως συνορθωση παρατηρησεων!
10/06 21:33  Usοund
"Το μπαλαμούτι κατά συνέπεια μπορεί να αποδοθεί ως η συστηματική και εύπλαστη διαδικασία που γεννιέται από την επιστημονική αλλοίωση της πραγματικότητας και βασίζεται στην ζούλα, στην εμπειρία και στην εκπαίδευση και παρέχει τρόπους προσπέλασης εμποδίων που ούτως η άλλως κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά και δημιουργεί κατευθύνσεις και ελεγχόμενο μπάχαλο στα σχέδια ώστε αυτά να συμφωνούν με τα έργα και όχι τα έργα με τα σχέδια".
Αυτό εννοούσα,napoleon.Μπορείς όμως ως ειδικός να το κάνεις πιό λιανά?
10/06 21:37  Swearengen
Θα τα πούμε κατόπιν.
Και επειδή έχω διάθεση παπαγαλισμού (έξις δευτέρα φύσις), το ενδεδειγμένο ποντάρισμα είναι draw no bet Σουηδία. Λυπάμαι, αλλά στο στοίχημα δεν είμεθα μεσογειακοί τύποι.
10/06 21:38  Usοund
Άσσος δαγκωτός,φίλε! Κι εδώ φάουλ είσαι!
10/06 21:42  Swearengen
Ο γκουρού μίλησε.
10/06 21:47  patriotis
Ρε πατριωτες για συνελθετε...
10/06 21:54  napoleon
σωστα τωρα που το ξαναδιαβασα εχεις δικιο... αλλωστε δεν ειναι πολυ δυσκολο...εχουν βαλει ταμπελα, ακομα και ο καθηγητης μπαλαμουτι το ελεγε

πχ:αν το οικοπεδο στο χωριο ειναι 3 στρεμματα βαση του τοπογραφικου μπορει κατα βαθος να ειναι και 2,5!
10/06 22:00  elenitsa 1
Τι εμβριθεις αναλυσεις ειναι αυτες,βρε παιδες!
10/06 22:32  elenitsa 1
Γιατρε,εχεις καποια σχεση με τον Ακη?Μηπως του εγραφες τους λογους που εκφωνουσε?
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι