ALI BABA
Ανασκολοπισμός
3943 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008
11:39

Στην ΑΥΓΗ το 1967 δημοσιεύθηκε πως έγινε το μαρτύριο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ: «Ζων ο κατάδικος ετίθετο επί ανεστραμμένου σάγματος ύπτιος, δεμένος χείρας και πόδας, δύο ρωμαλέοι δήμιοι εκάθoντο επ’ αυτού, τρίτος εστήριζεν εις τον πρωκτόν ξύλινον οβελόν όμοιον με τας σούβλας ας μεταχειριζόμεθα δια το ψήσιμον των αρνιών του Πάσχα, και τέταρτος δια σιδηράς ή ξυλίνης σφύρας εκτύπα του οβελού το οπίσθιον, εωσούν η ακωκή εξήρχετο εκ της κεφαλής ή θατέρας των ωμοπλατών καθ’ ην τυχαίως ελάμβανεν διεύθυνσιν. Εάν ο οβελός εξήρχετο εκ της αριστεράς ωμοπλάτης ο ούτω βασανιζόμενος απέθνησκε μετ ολίγον, εάν δε εκ της δεξιάς έζη και τρεις και τέσσερας ημέρας. Τρεις όλας ημέρας εβασανίσθη ούτως ο αείμνηστος Διάκος και ήθελεν βασανισθή έτι πλέον εάν οίκτου δεν τω έθραυε δια σφαίρας το κρανίον εις άτακτος». Ας δούμε πως η λαϊκή μούσα περιγράφει το γεγονός « Τον Διάκο τονε παίρνουνε και στο σουβλί τον βάζουν Ολόρθο τονε στήσανε κι αυτός χαμογελούσε».

Ο Γάλλος Guer το 1774 στο βιβλίο του « Ήθη και έθιμα των Τούρκων» περιγράφει όπως ανωτέρω με παραλλαγές το σούβλισμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο τρόμος του παλουκιού απλώθηκε σε όλο τον Ελληνικό χώρο και γενικεύτηκε αμέσως μετά τον ξεσηκωμό. Το 1805-1806 τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον κεντρικό Μωριά κατά των Κλεπτών… η εκστρατεία είχε αποτελέσματα, οι Τούρκοι ενεφανίζοντο στις περιοχές με χιλιάδες παλούκια και πραγματοποιούσαν δημόσιους διοβελισμούς, έσερναν σε περίοπτα σημεία τα απαίσια σύνεργα του βασανιστικού θανάτου βαμμένα μάλιστα κόκκινα για να διακρίνονται από μακριά, έτσι σκόρπιζαν τον πανικό στα χωριά, όπως περιγράφει ο Αμβόσιος Φραντζής. Ομαδική παράκρουση πάθαιναν οι κάτοικοι και έτρεχαν και κυνηγούσαν με τους Τούρκους τους Κλέπτες σε πόλεις και βουνά προκειμένου να αποφύγουν τον φοβερό και μαρτυρικό θάνατο, γράφει ο Αναγνώστης Κοντάκης. «…Κατήντησε ο πατήρ να συλλαμβάνει τον υιόν και να τον παραδίδη», έτσι έγινε ο χαλασμός των Κλεπτών του Μωριά.

Στην επικράτεια του Αλή Πασά το σούβλισμα ήταν καθημερινό μέτρο καταστολής και τρομοκρατίας,.Ένα δημοτικό τραγούδι λέει : «Αλή Πασάς επέρασε με δέκα οκτώ χιλιάδες, φέρνει μπαλτάδες και σουγλιά και παλουκώνει». Ο Αλή Πασάς εξανάγκαζε συγγενείς κρατουμένων, υπό το κράτος παραλυτικού φόβου, με τα χέρια τους να σουβλίζουν συγγενείς για να αποφύγουν οι ίδιοι το παλούκωμα .

Κατά την επανάσταση οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν κατά κόρον το σούβλισμα σαν μέθοδο τρομοκράτησης των Ελλήνων.

Ο ανασκολοπισμός έχει καταργηθεί σήμερα ως τρόπος εκφοβισμού η καταστολής εξεγερμένων η εχθρών. Τραγικό παράδειγμα κατατρομοκράτησης  του αντιπάλου για να καταδειχθεί τι τον περιμένει, αν δεν υποκύψει, ήταν η ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.Αποτρόπαιο ομαδικό έγκλημα αλλά τόσο αποτελεσματικό. Η απόλυτη εφαρμογή του "μπαμ και κάτω".

Στις μέρες μας,ευτυχώς,οι παληές αυτές τακτικές κατατρομοκράτησης των "υπηκόων"έχουν περιέλθει σε αχρηστία.Ζούμε σ'έναν πολιτισμένο κόσμο,τα σωματικά βασανιστήρια καταδικάζονται απ'όλους,η θανατική ποινή τείνει να εκλείψει κι αυτή στις περισσότερες δυτικές χώρες.Οι μέθοδοι εκφοβισμού κι εξαναγκασμού του πολίτη είναι,πλέον,εκλεπτυσμένες.Το παλούκωμα έχει δώσει την θέση του στην "αναγκαστική"πριμοδότηση του ενός η του άλλου κόμματος,με την υπόσχεση της επίλυσης ζωτικών, η μη, προβλημάτων των ψηφοφόρων,οπως τον διορισμό της κορούλας στο Δημόσιο,την ένταξη δασικών περιοχών στο σχέδιο,ώστε να χτίσουμε,επιτέλους,εκείνο το εξοχικούλι,κλπ.Μόνο το αποτέλεσμα παραμένει απαράλλακτο.Στην τελική,στον άξονα  των ψ με  ιδία φόρα,όμως!

Αυτά,όσον αφορά τους υπηκόους.Στους αντιπάλους εφαρμόζονται αντίστοιχης έμπνευσης "όπλα",εκλεπτυσμένα και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις:οι έξυπνες βόμβες,ο βιολογικός πόλεμος,το εμπάργκο τροφίμων η φαρμάκων είναι αποτελεσματικά,χωρίς να θεωρούνται βαρβαρικά.

Το ανωτέρω εγράφη από τη φίλη του μπλογκ, Ελενίτσα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
32 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

10/06 11:42  Usοund
Που τα θυμήθηκες αυτά, βρε Ελένη? Παραδίδομαι εγώ κι ο οπλισμός μου!Μπρρρρρρρρρρ!
10/06 11:59  elenitsa 1
Αγνωστα στους πολλους,πιστευω.Οχι ως τακτικη.Αλλα τις λεπτομερειες ελαχιστοι τις ξερουν.Καλο δεν ειναι να θυμομαστε?Και να μαθαινουμε,οσο κι αν ειναι ανατριχιαστικο?
10/06 12:02  ΝΕΜΕΣΙΣ
10/06 12:09  adiavastos
Να τα θυμόμαστε ελένη, αλλά πρωί - πρωί? (με τον Ναό στο - 1 μούρχονται συνειρμοί)
10/06 12:15  Swearengen
Συγγνώμη, αλλά εάν ήμουν εξεταστής, θα το έκοβα το γραπτό.
Είναι σαν να κάνεις αφιέρωμα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και να ξεχνάς να μνημονεύσεις τον Πελέ. Σα να γράφεις για την Ακρόπολη και να λησμονείς τον Παρθενώνα. Σα να γράφεις για το ΧΑΑ και να αφήνεις έξω την ΕΤΕ.

Καλά βρε, το όνομα Vlad Tepes, γνωστός στην ιστορία και ως "Βλαντ ο Ανασκολοπιστής", άλλως Βλαντ Ντρακούλ, άλλως κόμης Δράκουλας, δεν το έχεις ακούσει ποτέ ? Από ποιόν νομίζεις ότι "ξεσήκωσαν" οι Τούρκοι την πατέντα ? Αυτός τους το έμαθε το κόλπο, παλουκώνοντας καμμιά τριανταριά χιλιάδες.

Το πεντάστερο χαριστικώς, μετεξεταστέα για τον Σεπτέμβριο, ντροπή του Blog. Όσο για τον Usound, άλλος μυρωδιάς αυτός, χαμπάρι δεν πήρε τις χτυπητές ελλείψεις του θέματος.

Swear και πάλι Swear. Swear o φωτεινός παντογνώστης. Swear ο Πάπυρος. Swear ο Μπριτάνικας. -Ποιός είμαι, ο Δομής είμαι ?
10/06 12:16  elenitsa 1
Κι εκει εχουν εφαρμογη.Εκει ειδικα!Και χωρις λιπαντικο.Μανιατικο ξυρισμα θυμιζουν!Χωρις σαπουναδα.
10/06 12:18  voula 99
Καλημέρα , Ελένη .
Κανένα πιο ελαφρό θέμα δεν ...?
Για Usοund : κυρά να πεις ...
10/06 12:18  elenitsa 1
Αν τα εγραφα ολα,εσυ τι θα ειχες να συμπληρωσεις,βρε κινητη εγκυκλοπαιδεια?Επιτηδες τον αφησα απ'εξω,τι νομισες,δεν τον ηξερα τον κομη Δρακουλα?
10/06 12:21  Swearengen
Μωρέ το Δράκουλα τον ήξερες, μόνο που μέχρι τώρα νόμιζες ότι είναι ο Κρίστοφερ Λη !
10/06 12:30  elenitsa 1
Εγω τον Μπελα Λουγκοζι ηξερα!Κριστοφερ Λη?????????Αδελφος του Μπρους Λη?
10/06 12:36  Swearengen
Ναι, Ελένη. Αδελφός του μακαρίτη του Μπους Λή. Μαύρη ζώνη στο καράτε. Και ο Κλάους Κίνσκυ, ο Νοσφεράτου, ξάδελφος. Κινέζος κι αυτός.

Αγαπητή Voula99,
Ζητώ συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του απαράδεκτου συνεργάτη μου. Να είσθε βεβαία ότι θα τον επιπλήξω αυστηρά. Γίνομαι διαρκώς δέκτης παραπόνων εκ μέρους των πελατών, για την απαράδεκτη διαγωγή του και την έμφυτη αγένειά του. Η παρουσία του αποτελεί -από μόνη της- ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια του blog, αφού γκρεμίζει εν μία νυκτί ό,τι εγώ με κόπο κτίζω, καθημερινά. Έχει ήδη διώξει κόσμο από το blog και όπως φαίνεται μυαλό δεν έχει βάλει.
10/06 12:37  elenitsa 1
Κι η Νασταζια?Κινεζα κι αυτη?Μπα...χλωμο...
10/06 12:40  Swearengen
Αυτή, με μάνα Ινδή, προφανώς θα είναι Ινδο-κινέζα.
10/06 12:45  elenitsa 1
Βρε,τι μαθαινει κανεις!Αρκει να βρει τον σωστο δασκαλο.Κριμα που πρεπει να φυγω...
10/06 13:16  Usοund
Εδώ είμαι. Ενοχλάω?
10/06 13:31  haros
swear,με τον καβγατζη που εχεις συνεταιρο,προκοπη δεν θα δεις...ειναι σαν να εχεις ναυτιλιακο blog,και να βαλεις να γραφει ..ο Βεντουρης...
10/06 13:39  Usοund
Toν θυμάσαι τον μακαρίτη τον Βαγγέλη? Τον Γιαννόπουλο,ντε.Εκτόξευε τις ακροαματικότητες.Ένας καυγατζής πάντα χρειάζεται. Αλλιώς με αυτή την "κυρία"(ως προς τους τρόπους, δεν τρώει μαρούλια)για συνεταίρο θα το είχα κλείσει το μαγαζί.
10/06 13:43  haros
ο μακαριτης ο βαγγελης ηταν περιβολι,καλη καρδια,παντως αν θελεις δημοσιοτητα στο μαγαζι,δανεισου μερικα φυντανια απο του σπαρτη,σε μηδεν χρονο,θα στο κανουν αμερικαν μπαρ...
10/06 13:46  Usοund
Γιατί, τώρα τι είναι?
10/06 13:55  Usοund
Συνεισφορά στο παρόν:
Όσο για τους δήμιους, συνήθως ήταν γύφτοι, οι οποίοι πληρωνόντουσαν για την αποτρόπαιη δουλειά τους από την περιουσία του εκτελεσμένου. Μόνο αν ο παλουκωμένος ήταν άπορος, ο δήμιος πληρωνόταν από το Δημόσιο Ταμείο.
Kαι παλουκωμένος και ζημιωμένος, δηλαδή.
10/06 14:03  haros
μα και στην κινα,το κοστος των σφαιρων για την εκτελεση,το πληρωνει η οικογενεια του εκτελεσθεντος...
10/06 14:19  jiovani!
Νομίζω ότι κατάλαβα το υπονοούμενο:

Πουλήστε γιατί ανασκολοπιζόμαστε!

Καλημέρα σας.
10/06 14:21  Usοund
Αντιθέτως,Γιάννη. Αγοράστε μπας και ανασκολοπίσετε καμιά φορά.
10/06 14:24  jiovani!
Εγώ U τέτοιο μήνυμα δεν έλαβα, ακόμη και ο συνήθως απαισιόδοξος Μαυρίδης, έστειλε το μήνυμα που λες, αλλά δεν ... πήξαμε στους αγοραστές!
10/06 14:28  Usοund
Ο μαυρίδης συνεργάτης του Αλή είναι. Λόγω χρώματος!
10/06 14:35  jiovani!
Σκούρα τα πράμματα!
10/06 14:44  koufeto:-)
5*
10/06 15:51  nhad
Καλά το μπλογκ εξελίσσεται στο απόλυτο must. Και οι συνεργάτες εξαιρετικοί.
Μια και μετά τους κουτσαβάκηδες κλπ συνεχίζουμε με άλλους "ωραίους" της ιστορίας (μάλιστα σε άλλο μπλογκ εμφανίστηκε και ο Aleister Crowley!) θα πρότεινα μερικά άλλα ονόματα: Gilles de Rais, Ungern von Sternberg, κάποιους από αυτούς που αναφέρει ο Borges στην παγκόσμια ιστορία της ατιμίας κλπ. Ταιριάζουν και με το κλίμα στο ΧΑΑ.
10/06 16:19  Σάρισα
Σημαντικη λεπτομερεια, ο Vlad Tepes προφερεται, Βλαντ Τσεπες..
10/06 16:26  haros
σηκωσα μυρωδατο θεμα στο μπλοκι μου...
10/06 18:14  jim9666
πουφφφφφ...καλα που δεν τα πατησαμε...
10/06 18:31  santana
όποιος νύχτα περπατεί...
10/06 18:36  Swearengen
Nhad, Σάρισα, τα πιάσατε όλα τα υπονοούμενα.
Haros, είσαι βρωμίλος.
Jim, Santana, κοιτάμε που πατάμε !

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι