ALI BABA
Ίδρυση χρηματιστηριακής. Σας ενδιαφέρει.
1080 αναγνώστες
Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008
11:30

Η ορμόνη που καθοδηγεί την ανδρική επιθετικότητα και το σεξουαλικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι ενισχύει ή κατακρεμνίζει, έστω βραχυπρόθεσμα, τις οικονομικές επιδόσεις.

Ωστόσο, ότι φαίνεται να ξεκινά καλά μπορεί να έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα, με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητα ρίσκα, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία.

"Αν το δούμε από την πρακτική πλευρά, θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά και όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν περισσότερες γυναίκες και μεγάλους σε ηλικία άντρες στις αγορές», αναφέρει ο Τζον Κόουτς, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε επιστημονικό περιοδικό. Μια τέτοια αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ πιο σταθερό οικονομικό σύστημα, αναφέρει ο Κόουτς.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές πήραν δείγμα σάλιου από οικονομικά στελέχη και χρηματιστές του Λονδίνου, το πρωί αλλά και το απόγευμα και βρήκαν τα επίπεδα δύο ορμονών, της τεστοστερόνη και της κορτιζόλης επηρέαζαν τις επιδόσεις των χρηματιστών. Αυτοί με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί είχαν αυξημένες πιθανότητες να κλείσουν την ημέρα με σημαντικά κέρδη, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η τεστοστερόνη, γνωστή και ως ανδρική σεξουαλική ορμόνη, επηρεάζει την επιθετικότητα, την εμπιστοσύνη αλλά και τη λήψη δραστικών αποφάσεων. Η κορτιζόλη από την άλλη, συνδέεται με την αβεβαιότητα, την καινοτομία και τις απρόβλεπτες καταστάσεις, «στοιχεία που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζουν τη ζωή ενός χρηματιστή», αναφέρει ο Κόοουτς.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι νεαροί άντρες που είχαν σεξουαλικά ερεθίσματα το πρωί ήταν πιθανότερο να λάβουν οικονομικά ρίσκα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα λεφτά και οι γυναίκες ενεργοποιούν την ίδια εγκεφαλική περιοχή, ανέφεραν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας, η Καμέλια Κούνεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου Northwestern, δήλωσε ότι η μελέτη του Κόουτς είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να ενισχύσει το επιχείρημα ότι το συναίσθημα επηρεάζει τις οικονομικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει όμως, επεσήμανε, ότι η επίτευξη οικονομικού κέρδους συνδέεται κατ' ανάγκη με τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό, αν και βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το συμπέρασμα της μακροχρόνιας υψηλής τεστοστερόνης που οδηγεί σε μη ορθολογικές αποφάσεις.

Ο Κόουτς έχει στο παρελθόν εργαστεί ως χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ, κατά τη διάρκεια της φούσκας των dotcom, όταν εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε εταιρείες Ίντερνετ, οι οποίες αργότερα κατέρρευσαν. Παρατήρησε ότι η συμπεριφορά των διαπραγματευτών πολλές φορές δεν έβγαζε κανένα νόημα με όρους οικονομικής θεωρίας, «όλοι φαινόταν να λειτουργούν υπό την επήρεια ουσιών!». Ακόμη και στα μπαρ, οι πελάτες θα αγνοούσαν τον αγώνα μπέιζμπολ ή μπάσκετ στην τηλεόραση και θα ζητωκραύγαζαν με τα αποτελέσματα της Γουόλ Στριτ. Αυτό τον προέτρεψε να ξεκινήσει τη μελέτη αυτής της συμπεριφοράς, που φαινόταν να μην επηρεάζει τις γυναίκες.

Στην ορμονική έρευνα υπάρχει το «πρότυπο του νικητή», βασισμένο στη συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων, σύμφωνα με το οποίο οι ανταγωνιστές ε΄χουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Όταν κάποιος κερδίσει, τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ενώ μειώνονται όταν χάσει. Αυτό δίνει στον νικητή πλεονέκτημα στην επιθετικότητα και τη λήψη ρίσκου στην επόμενη αναμέτρηση. Αν συνεχιστεί όμως για μεγάλο διάστημα, το αρσενικό αρχίζει να παίρνει παράλογες αποφάσεις.

«Αναρωτήθηκα αν αυτό ήταν που συνέβαινε και στις οικονομικές αγορές», εξήγησε ο Κοουτς. Το βασικό συμπέρασμα λοιπόν, αναφέρει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται σε οικονομικές κρίσεις, μεγεθύνοντας την καθοδική κίνηση. Η τεστοστερόνη από την άλλη, αυξάνεται σε ευνοϊκές οικονομικές περιόδους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ρίσκα και υπερβάλλοντας την ανοδική κίνηση της αγοράς. Αυτό, εξηγεί ο Κόουτς και οι συνεργάτες του, μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία του γιατί οι άνθρωποι που παγιδεύονται σε οικονομικές «φούσκες» και καταρρεύσεις δε μπορούν συχνά να λάβουν λογικές αποφάσεις.

www.kathimerini.gr Πηγές: Reuters, Associated Press

Βασιζόμενο στα ανωτέρω επιστημονικά δεδομένα το παρόν μπλογκ προβαίνει στη σύσταση χρηματιστηριακής εταιρείας με στόχο αποδόσεις που αδυνατούν να επιτύχουν άλλες. Για τη στελέχωση της εταιρείας απευθύνεται στους εδώ bloggers.Έχετε να προτείνετε κάποιυς/ες με βαθιά χρηματιστηριακή γνώση αλλά που να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια?

1)Αν είναι άντρες, να μην έχουν ταυτόχρονα και τη φήμη του «πήδουλα». Μελάτοι και προχωρημένης ηλικίας προτιμώνται.

2)Αν πρόκειται περί γυναικών, να «ρίχνουν» της Σαπφούς Νοταρά σε επίπεδο σεξουαλικής έλξης, έτσι ώστε η κυκλοφορούμενη ποσότητα τεστοστερόνης στα άρρενα στελέχη να  παραμένει σε ικανοποιητική ποσότητα .Προτιμώνται σπυριάρες, στραβοκάνες ,άνω των 100 κιλών, καλόγριες, λεσβίες.

Οι προτείνοντες θα λάβουν ποσοστά επί των αποδόσεων. Αν αυτές δεν είναι ικανοποιητικές, υποχρεούνται να «συνευρίσκονται» με τα στελέχη της ως άνω εταιρείας δις εβδομαδιαίως.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
27 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

07/06 11:42  Swearengen
Άντε και τους βρήκες, άντε και τους προσέλαβες, λόγω των ελεεινών "επιδόσεών" τους.
Αν όμως στην πορεία, αρχίσουν να λαμβάνουν Viagra στα κρυφά, αντιλαμβάνεσαι τί θα συμβεί ?
Φούντο το μαγαζί...
07/06 11:43  Αli Baba
Δε βλέπω προτάσεις. Προκύπτει το συμπέρασμα πως το εδώ κοινό αποτελείται, στη συντριπτική του πλειονότητα, από ιδιαιτέρως "δραστήριους" και κούκλες.
07/06 11:46  Αli Baba
Θα υπάρχει συσκευή ανίχνευσης επικείμενης στύσεως.Θα βαράει συναγερμός και ο δράστης θα περιλούζεται με ακτίνες laser.
07/06 11:48  Swearengen
Κατάλαβα. Οργουελικές καταστάσεις. Χλωμό το βλέπω να βρίσκεις στελέχη.
07/06 11:50  Αli Baba
Έχω κάποιους κατά νου αλλά φοβάμαι μήπως πέφτω έξω.
07/06 11:57  EASY RIDER ( GARV )
καλημέρα παιδιά , είμαι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σας .
άνδρας , μεσηλικας , μελάτος και καμιά σχέση με το πήδημα ( αλήθεια τι είναι αυτό ? μετοχή ? ) .
07/06 11:57  EASY RIDER ( GARV )
αν σας βαλω 5* θα προσληφθω ?
07/06 12:02  Αli Baba
Ωπ! Να ο πρώτος! Βαθύς γνώστης και ασήκωτος!Προσλαμβάνεσαι πάραυτα!
07/06 12:35  EASY RIDER ( GARV )
τωρα που προσεληφθην , ποτε παιρνω αδεια ? και θα ηθελα μια προκαταβολη μικρη ( 12 μισθους ) προκειμενου να κανω ενα μικρο παρτακι με 18 γκομενακια εξ ουκρανιας να το γλεντησουμε .
ευχαριστω ...ειμαι ο ανθρωπος σας ,επιμενω .
07/06 12:42  Usοund
Απευθύνσου στο swearengen. Αυτός προϊσταται των οικονομικών υπηρεσιών.Εγώ είμαι υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.Πάντως με εξαπάτησες εύκολα. Άρα, κατάλληλος για τη δουλειά.
07/06 12:48  Αli Baba
Bρε γιατρέ ,εσύ από που τρύπωσες? Δεν σ εχουμε ανάγκη. Άσε που έχει κάνει αίτηση κι ο Θρασύβουλος,οπότε...
07/06 13:17  haros
αναλαμβανω,εναντι λογικης αμοιβης,να διατηρω τα μελη του γραφειου στην επιθυμητη κατασταση,με την παρουσια μου και μονο...
07/06 13:26  Αli Baba
Είπαμε, χάρε,να τους κόψουμε τη στύση, όχι τα ...ήπατα!
07/06 14:01  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μελέτες, αναλύσεις, πεταμένα λεφτά για να καταλήξουν σε αυτό το οποίο ο ελληνικός κοινός (γυναικείος) νους έχει προδιαγράψει από δεκαετίες :
"Να σκέφτεσαι με το πάνω κεφάλι πιδί'μ!.."

Υ.Γ. Αυθόρμητες αυτοπροτάσεις δεν γίνονται δεκτές ? (και μάλιστα δεν χρειάζεται το γυναικείο προσωπικό να έχει το χάλι των παραπάνω προδιαγραφών... cool και σε χαρέμι...)
07/06 14:07  Αli Baba
Γίνονται, Τριαντάφυλλε. Για τα όρια αυτοσυγκράτησής σου, αμφιβάλλω. Να προσλάβω και καμιά μοντέλα, λες?Φοβάμαι πως θ αυξήσεις τα επενδυτικά ρίσκα.
07/06 14:27  pipini
Εγώ μπορώ να προσφέρω τίποτα στην εταιρεία?
07/06 14:30  Αli Baba
@pipini
Εξαρτάται απο το πόσο πι-πίνει είσαι!
07/06 15:39  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ω, πώς είσθε? Όλα καλά όλα ανθηρά? Ευγε παίδες.

ΚΑίτοι δυστυχώς δεν είμαι πλέον όσον δραστήριος ήμουν ως 20ετής, δεν είμαι και εντελώς μελάτος. Όπερ συμβουλευτικον και μονον ρόλον δύναμαι αναλαβέιν...
07/06 16:58  elenitsa 1
Που μπορω να απευθυνθω για να εργασθω στην εν λογω,παιδες?Και προτεινουσα και υποψηφια.Υποσχομαι,δε,να εκπληρωσω τις υποχρεωσεις μου στο ακεραιο.
07/06 18:25  Αli Baba
Θρασύβουλος και Ελενίτσα. Προσλαμβάνεσθε ως υπάλληλοι και οι δύο καθώς, ως προκύπτει εξ εγκύρων πληροφοριών,ικανοποιείτε μερικώς τα κριτήρια.
07/06 18:27  elenitsa 1
Σε τι υπολειπομεθα?
07/06 20:23  haros
αντε,αραπακλα,βλεπω μπηκες στην λιστα με τα δημοφιλεστερα blogs,μπραβο και σε ανωτερα..
07/06 20:27  Αli Baba
Xάρε, πίσω σου είμαι! Πρόσεχε!
07/06 20:51  haros
δεν σε φοβαμαι,αφου ολη μερα μασουλαγες...μαρουλια...χαχαχαχα
07/06 23:38  koufeto:-)
5*

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι