ALI BABA
"Δον Πασίφικο" ...
1649 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008
20:19

 

Είναι βέβαιο, πώς όταν ο τυχοδιώκτης Νταβίντ Πασίφικο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εκεί γύρω στο έτος 1836, είδε τη μικρή Γκρέτσια σαν τη γη της επαγγελίας. Εν μέσω χάους, αναδεικνύονται οι αγύρτες. Και η Ελλάδα της εποχής, μόλις απελευθερωμένη, ήταν το απόλυτο συνώνυμο του χάους, παρά τις προσπάθειές της να θυμίσει κάτι από οργανωμένο κράτος.
Ο δον Πασίφικο («δον», να σου πετύχει…) διορίστηκε ως ο εν Ελλάδι Πρόξενος της Πορτογαλίας, θέση που διατήρησε έως το 1842, έως ότου δηλαδή παύθηκε, αφού το είχε παρακάνει στη ρεμούλα. Εν συνεχεία τρύπωσε στον "κύκλο" της Δούκισσας της Πλακεντίας, ζώντας από τις ευγενείς "χορηγίες" της. Έπειτα, έγινε ελεύθερος επαγγελματίας : Για την ακρίβεια, επαγγελματίας τοκογλύφος, ζώντας ζωή χαρισάμενη,  τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα του 1849.
Δευτέρα του Πάσχα ήταν, όταν οι κάτοικοι της συνοικίας του Ψυρρή άναψαν μεγάλη φωτιά για να κάψουν το ομοίωμα του «Ιούδα». Ήταν ένα έθιμο που τηρούσαν στην Αθήνα, εκείνα τα χρόνια. Για κάποιο λόγο, άγνωστο γιατί ακριβώς, το πλήθος εξεμάνη και στράφηκε κατά του Πασίφικο, ο οποίος εκτός του ότι διέμενε στη συγκεκριμένη συνοικία, συνέβαινε να είναι και εβραϊκής καταγωγής και προφανώς –λόγω επαγγέλματος- δεν πρέπει να ήταν και το λατρεμένο παιδί της γειτονιάς. Φαίνεται πάντως ότι υπήρξε κάποια συνειρμική ταύτιση μεταξύ του «Ιούδα» και του Πασίφικο και μάλλον ο δεύτερος κινδύνευσε να πάρει τη θέση του πρώτου. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ο Πασίφικο μόλις που πρόλαβε να το σκάσει για την αγγλική πρεσβεία (ήταν και Άγγλος υπήκοος), αφήνοντας όμως πίσω το …σπίτι του, το οποίο έγινε «γής-μαδιάμ» από τον εξαγριωμένο όχλο.
Μόλις ο Πασίφικο ξελαχάνιασε από το κυνηγητό, έκατσε κι αναλογίστηκε την απρόσμενη ευκαιρία να κάνει την τύχη του, μιά και καλή. Έτσι, μέσω της Αγγλικής Πρεσβείας, υπέβαλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση το αίτημα να του καταβληθεί ως αποζημίωση, για τις φθορές που υπέστη το σπίτι του, το αστρονομικό –για την εποχή και ιδίως τα δεδομένα των ταμείων του κράτους- ποσό των περίπου 900.000 δραχμών. Για να γίνει αντιληπτή η αξίωση, το ποσό αυτό ήταν πολλαπλάσιο ακόμη και της αξίας των τότε ανακτόρων ! Σωστός ο Πασίφικο. Λογικός στις απαιτήσεις του. Το αίτημα βέβαια απορρίφθηκε από πλευράς κυβερνήσεως : «-Τράβα κύριε στα τακτικά δικαστήρια, να βρείς το δίκιο σου», τον προέτρεψαν. Ο Δαυίδ όμως, ήταν ανένδοτος : «-900.000 ακατέβατα, εδώ και τώρα, αλλιώς θα γίνει θέμα !».   Και εγένετο θέμα :
Στην υπόθεση παρενέβη (άλλο που δεν ήθελε…) ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Πάλμερστον, ζητώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση την άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κύριος Υπουργός είχε το ζήτημα της κυριαρχίας των Βρετανών στις νησίδες Eλαφόνησο και Σαπιέντζα.

Η Σαπιέντζα, απέναντι από τα τείχη της Μεθώνης

«-Βρε ξυπόλητοι, θα τα δώσετε τα λεφτά στον ανθρωπάκο ;;;», ρώτησε ο Πάλμερστον. «-Σιγά να μην τα δώσουμε ! -Σάμπως και τα 'χουμε ;;», απάντησε ο Όθωνας. Τότε, ο Πάλμερστον αγρίεψε : «-Βρε αχρείοι, τέτοιοι μου είστε ;;; -Τώρα θα δείτε !», είπε και, πράγματι, τα Χριστούγεννα του 1849 στέλνει τον αγγλικό στόλο, υπό τις διαταγές του ναυάρχου Πάρκερ, στο Φάληρο *, με τη διαταγή του ναυτικού αποκλεισμού του Ελληνικού Βασιλείου !
Ο Πασίφικο, βλέποντας τους Άγγλους ναύτες να κόβουν βόλτες στο Φάληρο, λες και βρίσκονταν στο λιμάνι του Λίβερπουλ, έχει πέσει κάτω και κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια. Οι λοιπές «φίλιες»  (εδώ γελάμε εμείς, και μάλιστα περισσότερο από τον Πασίφικο) δυνάμεις, Γαλλία και Ρωσσία, βλέπουν τους Εγγλέζους να κάνουν επίδειξη δυνάμεως, απειλώντας τα δικά τους συμφέροντα (για την Ελλάδα, φυσικά, καρφάκι δεν τους καιγόταν) και αντιδρούν : Οι Γάλλοι ανακαλούν από το Λονδίνο τον πρέσβυ τους, οι Ρώσσοι προχωρούν σε διαβήματα. Οι Άγγλοι όμως, τον χαβά τους,  παρά την αντίδραση που ξεσηκώθηκε μέχρι και στο δικό τους κοινοβούλιο. Ο δε Πασίφικο, βλέποντας όλη την Ευρώπη ν΄ασχολείται με την αφεντιά του, πρέπει πλέον να είχε πάθει παροξυσμό από τα γέλια !
Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα, κάποια στιγμή οι «μεγάλοι» τα βρήκαν μεταξύ τους και συμφωνήθηκε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε διαιτητικό όργανο. Οι Εγγλέζοι μάζεψαν τελικά τα καραβάκια τους στις 15 Απριλίου του 1850 και ξεκουμπίστηκαν. Το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε στον Πατσίφικο 3.750 δραχμές, δηλαδή λιγότερο από το 0,5% του ποσού που αρχικά ζητούσε, αλλά -και πάλι- ποσό σημαντικό για το βαλάντιο της φτωχής ελληνικής κυβέρνησης. 

Το τέλος της ιστορίας :

- Ο Πασίφικο, έζησε εν συνεχία στο Λονδίνο, για καμμιά εικοσαριά χρονάκια ακόμη, ξεκοκκαλίζοντας την αποζημίωσή του. Δικαιώθηκε, στο ότι  η Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση, ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι και -για τον κάθε επιτήδειο- η χώρα της μεγάλης «αρπαχτής».

- Άγγλοι, Γάλλοι και  Ρώσσοι, εξακολούθησαν  στο διηνεκές τα παιχνίδια επιρροής, στην πλάτη των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) κρατών.

- Στην Ελλάδα συνέχισε, μέχρι και τις μέρες μας, να ευδοκιμεί το δέντρο της πορτοκαλέας. Της φαιδράς ποικιλίας.

* "Scotland the Brave" : Κλασσικό στρατιωτικό εμβατήριο των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, διαχρονικά. Θα ήχησε και κατά την απόβαση των Εγγλέζων στον Φαληρικό Όρμο, τα Χριστούγεννα του 1849, εκτελεσμένο, όπως πάντα,  από Σκώτους Γρεναδιέρους. Κάμποσες γρηές θα σταυροκοπήθηκαν σαστισμένες, αντικρύζοντας ξαφνικά, στην αττική παραλία,  τις  πλουμιστές στολές να παρελαύνουν και τα αλλόκοτα πνευστά να ηχούν, σε εκκωφαντική ένταση ....

http://www.youtube.com/watch?v=vBKBI7DOLHA&feature=related

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
39 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

02/06 20:26  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δεν είναι ωράιον που παρά τας αόκνους προσπαθείας ομογενοποιήσεως κάπου κάπου ακούγεται ακόμη το "Δουκίσσης της Πλακεντίας"?

5* ωστόσο παρά τον αναφανδόν υπερ του κατεστημένου ρόλον σας διότι αποκαλύπτετε σιγά σιγά των ρόλον των μεγάλων δυνάμεων. Ξεύρετε, ένα από τα πρώτα μου κείμενα ήτο δια τα αληθη κόμματα εν Ελλάδι (Αγγλικο-Ατλανιτκό, Γαλλικο-Γαλλογερμανικό, Ρωσικο-Σοβιετικό) και τις μετεξελίξεις τους. Το εδημοσίευσα δια μερικά δευτερόλεπτα και μετά εθεώρησα ότι είναι πολύ νωρίς δια τους Ελληνας. Να τους ειπεί κανείς δηλαδή, ότι όλον τους τον ελεύθερο βίο εμάχοντο αλλήλους υπερ αντιπροσωπειών ξένων συμφερόντων. Θα κοιτάξω να το ευρώ, επ'αφορμή του υμετέρου.
02/06 20:29  apostel
O Πασίφικο τα πήρε με discount, ο Κοκοφίκος όμως; Δε μπορείς να πεις.
02/06 20:31  Αli Baba
Θρασύβουλε, εάν έγραφα "της Δούκισσας", θα έπρεπε να βρω και κατάλληλο soundtrack (μάλλον κάποια επιτυχία της συμπαθούς τραγουδίστριας).

Τώρα, όσον αφορά στο ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και των αντιστοίχων εν Ελλάδι ερεισμάτων τους, νομίζω ότι είναι πολύ γνωστός, ώστε να γίνει απόπειρα συγκαλύψεως, είτε εν ολω είτε εν μέρει.
Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε ?
02/06 20:36  Αli Baba
@Αpostel
Γράφεις : "ο Πασίφικο τα πήρε με Discount"

-Μα καλά, μέχρι και τον μακαρίτη τον Πασίφικο κατόρθωσε να εξαγριώσει αυτός ο Discount ? Eμ, έτσι που γράφει, δικαίως "τα πήρε" ο συγχωρεμένος
02/06 22:07  elenitsa 1
Μαθανε πως ...πληρωνουμε,πλακωσαν κι οι Πασιφικο.Διαχρονικα ισχυει στην Ελλαδα.
02/06 22:07  talbot
Μικροδιαφορές εκείνης της εποχής με την σημερινή,αγαπητοί φίλοι.Νομίζω οτι οι σημερινοί
Πασίφικο είναι πιο αποτελεσματικοί,και δεν χρειάζεται να κινηθεί και ο στόλος...
02/06 22:26  Αli Baba
Σήμερα Talbot, υπάρχουν πράγματι πιό ειρηνικοί, αλλά εξίσου αποτελεσματικοί μηχανισμοί ασκήσεως πίεσης. Όχι δηλαδή ότι εξέλιπαν τελείως οι "παλαιές" μέθοδοι (βλ. Ιράκ)

Ελενίτσα, ως προς την παροιμία που αναφέρεις, ένα ακόμη περιστατικό :
Tην ίδια εποχή απαλλοτριώθηκε μια έκταση που ανήκε στο βρετανό ιστορικό Tζωρτζ Φίνλεϋ για τη δημιουργία του Bασιλικού (σήμερα Eθνικού) κήπου. Kαι αυτός, με τη σειρά του, ζήτησε αποζημίωση δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με το ποσό που πήραν ιδιοκτήτες ανάλογων οικοπέδων στον ίδιο χώρο.

02/06 22:32  Usοund
Δηλαδή το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Βγενό θα πάρει το 0,5% αυτών που ζητάει? Εγώ αυτό κατάλαβα και μη βαράτε!
02/06 22:34  elenitsa 1
Να'σαι καλα,ντοκ,μ'εκανες και γελασα!Ωραιο συμπερασμα,αλλα ποθεν εξηχθη?
02/06 22:35  Black Mamba
Πολύ ωραίο 5*
02/06 22:47  Usοund
Αυτός ο Αλή λίγο "παιγμένος" μου κάνει.Μιά γράφει για πανελλαδικές,μετά το γυρίζει σε κάτι τύπους που αυτοκτονούν λόγω χρηματιστηρίου,ακολούθως τον βαράει ο καύσωνας και τρέχει σε κάτι πηγούλες να βρεί δροσιά,κάποια στιγμή θυμάται το Ζαχαριάδη,συμπλέει με τον "κινέζο" αλλά γλυκοκοιτάζει και τον Καλοχαιρέτα. Βρε,δε με παρατάς αράπακλα. Καλύτερος είναι ο Discount.
02/06 22:50  Αli Baba
Πάει ο Ζαχαριάδης. Τον έφαγε ο Δομάζος.
02/06 22:56  elenitsa 1
Αλι,αλι και τρισαλι,σε βαρεσε η ζεστη usound.Τραβα στον Εκπτωτικο να μιλησετε για ΤΟΤΕ κι ασε τον Αλη ησυχο.Εμεις την βρισκουμε,ακομα να το καταλαβεις?Στο καλο...
02/06 22:57  Usοund
Aμ ,αυτό που το πάς?Αράπης και να καπνίζει σα Δομάζος!Κάτι παίρνεις αράπακλα η από κάπου τα παίρνεις!
02/06 23:02  Αli Baba
Usound, γνωστέ και ως desperado του φόρουμ.
Ουστ ρε από το Blog μου ! Τράβα αλλού να πείς τις πΧπΧριές σου ! Στο κάτω-κάτω, δεν σε υποχρεώσαμε να γίνεις και συνδρομητής. Πήγαινε στου Discount να κοιτάτε τ' άστρα τ' ουρανού και να απαγγέλετε "τα κοράκια" του ποιητή Φανφάρα. Λίγο με νοιάζει.
02/06 23:07  Usοund
Δε φεύγω ρε ,κατακάθι του ανθρώπινου DNA.Ρατσιστής δεν είμαι,εσύ είσαι μαύρος!
02/06 23:17  elenitsa 1
Ολοι μαζι φυσηξτε να πεταξουμε εξω τον καυγατζη!Βρε,αντε να τα πεις με τον Εκπτωτικο και ξεφορτωνε μας!Μη δεις μπλογκ να προκοψει...!
02/06 23:18  Usοund
Aράπη,ως εκπρόσωπος της λευκής φυλής κι ανώτερος εγκεφαλικά,πάρτην γιά να μάθεις! Πάνω δεξιά στη σελίδα σου σου έχω μιά αφιέρωση!
02/06 23:18  Αli Baba
Usound,
24 ώρες ban, μέχρι να συνέλθεις.
Και ένα lexotanil των 100 mg, πρωϊ, μεσημέρι, βράδυ.
02/06 23:25  elenitsa 1
Αλη,δωστου ενα βαρυ υπνωτικο,να ξεραθει για κανενα τριημερο.Τον εφαγε η ζηλεια για την επιτυχια του μπλογκ,δεν θα σ'αφησει ησυχο.
02/06 23:27  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τσκ, τσκ, προς τι ο ρατσισμός? άλλωστε, ημείς οι Έλληνες δε φημιζόμεθα ως οι "λευκοί αράπηδες" απανταχου και εις όλον τον κόσμον? Το πιάσατε το υποννοούμενο, έτσι μάγκες?

;-)
02/06 23:30  elenitsa 1
Που εισαι Λακεδαιμονα να δεις!Σχολη δημιουργησες.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
02/06 23:33  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, Χε, ξαναχτύπησε, τα είδατε? Όσα σουρνει η σκουπα.

Αλή/ιατρέ το άνω δεξιά αναγραφόμενον είναι ανακριβές. Ο Αρτέμης Ματσας εις τας ταινίας του αληστου μνήμης ελληνικού κινηματογράφου τι ήτο? Κινέζος?
02/06 23:39  elenitsa 1
Αγαπητε Θρασ,το χιουμορ σας βαινει βελτιουμενο.Ηταν καλο,παει προς το αριστο.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ
02/06 23:41  Αli Baba
Αρτεμης Μάτσας : Πραγματικό περιστατικό, που συνέβη μπροστά στα μάτια μου, στην οδό Πανεπιστημίου, πρό 15ετίας, περίπου :
Μία μικρή ομάδα πιτσιρικάδων (16, 17 χρονών), έχει περικυκλώσει τον ηθοποιό και τον προπηλακίζει. "Προδότη, ελεεινέ, κάρφωσες τους πατριώτες στους Γερμανούς".
Ο δυστυχής Αρτέμης, προσπαθούσε να τους εξηγήσει...
02/06 23:46  elenitsa 1
Αλη,πλακα του εκαναν,ετσι?
02/06 23:49  Αli Baba
Δεν παίρνω κι όρκο ! Πάντως, περιορίστηκαν σε λεκτική βία, δεν τον κακοποίησαν κιόλας. Ούτε καν τον έβρισαν. Μόνο "προδότη" τον είπαν.
02/06 23:52  elenitsa 1
Σιγα μηπως τα ειχαν μπερδεψει στο μυαλο τους!Καζουρα εκαναν σιγουρα!
02/06 23:55  Αli Baba
Usound,
Mπορείς να επιστρέψεις. Εξαιτίας τυπογραφικού λάθους, το 24λεπτο ban γράφτηκε ως 24ωρο.
Είσαι θύμα τραγικής δικαστικής πλάνης. Ένας Ντρέϋφους των blogs.
To 24λεπτο πέρασε.
03/06 00:00  elenitsa 1
Μηπως του εδωσες βαρυ υπνωτικο?Ασε,θα ξυπνησει μονος του.Και θα ειναι ζαβλακωμενος για καμποσες ωρες.Γουσταρω ησυχια!
03/06 00:10  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ποίος Ζουλού? Μασάει ο Μασάι?

Και επειδή είσθε αμεταννοήτως του κοκκίνου, σας αφιερώνω, τι άλλο?

www.youtube.com/watch?v=ZfauuAAnFD0

Εγώ βεβάιως εκ του κοκκίνου, προτιμώ το έτερον της ιδίας αοιδού:

www.youtube.com/watch?v=TiaVAS2dWjc&feature=related

;-)

Καληνυκτα παίδες (τε και κορασίδαι)!
03/06 00:36  CANYON
Μπαμπα, απο που προερχεται η εκπληκτικη γραβουρα της Σαπιεντζας???
03/06 07:11  Αli Baba
03/06 09:01  elenitsa 1
Κρατα και μια πισινη.Τα ζομπι δεν πεθαινουν ποτε.Ασε που δεν ειναι και χορτοφαγα!Βιαζεσαι να χαρεις...

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι