ALI BABA
Eldorado...
1178 αναγνώστες
Σάββατο, 31 Μαΐου 2008
21:17

"Ας φαντασθούν οι αναγνώστες, ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, κάθε φύλου και κάθε ηλικίας -διότι και γυναίκες ακόμη και παιδιά δωδεκαετή ανακατεύονταν μεταξύ των ενεργών προσώπων στο παράδοξο αυτό πανηγύρι- που φώναζαν στο δρόμο, σπρώχνονταν, χειρονομούσαν, άλλαζαν διάθεση με πυρετώδη ανυπομονησία, ομοιάζοντας με χορό δαιμόνων, γύρω από το πυρ της κολάσεως. Ας φαντασθούν όλα σχεδόν τα καταστήματα ανοικτά, ακόμη και σε προχωρημένη νύχτα, κατάφωτα και πλήρη ανθρώπων χρηματιζομένων και κολλυβιζόντων. Ας φαντασθούν καφενεία να μεταβάλλονται σε κολλυβιστήρια, καπνοπωλεία σε μεσιτικά γραφεία, χαρτοπωλεία σε εντευκτήρια πωλητών και αγοραστών. Ας φαντασθούν, τέλος, όλες αυτές τις μορφές, εμπνεόμενες από τη δίψα του χρήματος, παραμορφωμένες από τον κερδοσκοπικό πυρετό και θα καταφέρουν να σχηματίσουν κάποια εικόνα της διαβολικής οχλαγωγίας που επικρατούσε στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, εκείνο το βράδυ".

Μάϊος 1873. Κυκλοφορούν οι 100.000 μετοχές της Εταιρείας του Λαυρίου. Ο Άγγελος Βλάχος περιγράφει, από τη σκοπιά του λογοτέχνη, την φρενίτιδα που είχε καταλάβει την (ανεπίσημη ακόμη) χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Όταν όλα κατέρρευσαν, ένα άλλο "ιερό τέρας" των ελληνικών γραμμάτων, ο Εμμανουήλ Ροϊδης, χάνει όλη την περιουσία του, που την είχε μετατρέψει σε μετοχές του Λαυρίου, έχοντας πιστέψει -και αυτός, μαζί με χιλιάδες άλλους- ότι το Λαύριο θα γινόταν η "Καλιφόρνια της Ελλάδας". Γερή πένα, κακός επενδυτής.

Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Συγγρό, ο οποίος γράφει στα απομνημονεύματά του :

"Μόνο η μέθη, η οποία κυρίευσε τον κόσμο περί του Λαυριακού πλούτου, με βοήθησε να εξέλθω από τόσες υποχρεώσεις με το αζημιώτο. Ούτε προς στιγμήν δεν πίστεψα στην πραγματικότητα του αμύθητου πλούτου, του αναμενόμενου από τις εκβολάδες. Ειλικρινά δε, σε όσους με πλησίαζαν, συνιστούσα σύνεση, μετριάζοντας την ορμή τους. Αλλά μάλλον τους ερέθιζα, γιατί νόμιζαν ότι τους αποκρύπτω την αλήθεια για να κερδοσκοπήσω"

Τα "Λαυρεωτικά" : Το πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Ελλάδα, πριν καν την επίσημη ίδρυση του Χρηματιστηρίου.

Παλιές ιστορίες, πάντα επίκαιρες.

 

*Νίκος Σκαλκώτας "Πελοποννησιακός Χορός"

http://www.youtube.com/watch?v=jloUixWoPbo

Αξιολογήστε το άρθρο 
27 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

31/05 21:19  Ηρακλής
δεν αλλάζει ο Ελληνας!
31/05 21:28  Swearengen
Ποτέ Ηρακλή. Ακόμη και οι εφημερίδες της εποχής καλλιεργούσαν τις φρούδες προσδοκίες του κόσμου, για γρήγορο κέρδος, δίνοντας "τιμές-στόχους", από τις 50 δρχ (τιμή διάθεσης της μετοχής στο κοινό) προς τετραπλάσια και πενταπλάσια νούμερα. Ώστε υπήρχαν έκτοτε "παπαγαλο-εφημερίδες".
31/05 21:28  elenitsa 1
Μια μορφη τζογου δεν ειναι και το χρηματιστηριο?
31/05 21:36  Αli Baba
Γιατί παίδες,μόνον ο Έλληνας είναι τυχοδιώκτης?
31/05 21:50  Swearengen
Όχι βέβαια. Για την ακρίβεια, οι θεωρούμενοι ως κατέχοντες τα πρωτεία στην έξη του τζόγου, παγκοσμίως είναι οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Βρετανοί. Βέβαια, η χρηματιστηριακή δραστηριότητα δεν συνιστά "τζόγο" κατά κυριολεξία. Ενυπάρχει βέβαια -και εδώ- το στοιχείο της διακινδύνευσης, αλλά επικρατεί ο επενδυτικός χαρακτήρας. Συνήθως.
31/05 22:03  Bluesman
Μετά το κραχ του ’29...
www.youtube.com/watch?v=eih67rlGNhU

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι