ALI BABA
Φαύλος κύκλος
2065 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008
11:28
Η εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων δεν είναι εύκολο πράγμα. Προϋποθέτει στέρεα δομή σκέψης η οποία δεν απαντάται και πολύ συχνά. Δύο απλά παραδείγματα. «Όσους κύκνους έχω δει είναι άσπροι. Άρα όλοι οι κύκνοι είναι άσπροι». Άλλο: «Πολλοί δικηγόροι είναι απατεώνες. Άρα η δικηγορία είναι άχρηστη». Το πρώτο συμπέρασμα εμπεριέχει το λογικό σφάλμα της γενίκευσης., το δεύτερο της ιδιωτείας.
Υπόδειγμα λογικού συλλογισμού είναι το κάτωθι:

Σε ένα τρένο για την Ελβετία συνταξιδεύουν ένας μαθηματικός, ένας θεωρητικός φυσικός και ένας οικονομολόγος. Σε κάποια στιγμή, ο οικονομολόγος για να πιάσει την κουβέντα στους άλλους δύο που είχαν περάσει τις τελευταίες τέσσερις ώρες διαβάζοντας τα πρακτικά του πρόσφατου συμποσίου για τα μη-Riemannια υπερτετράγωνα και για την παραμόρφωση του χωροχρονικού συνεχούς γύρω από τον ορίζοντα μιας μαύρης τρύπας αντίστοιχα, κοιτάζει το λιβάδι έξω από το παράθυρο του τρένου και αναφωνεί βλέποντας ένα μαύρο πρόβατο να βοσκάει ανέμελο: "Κύριοι, λέγω, τι πρωτότυπο, η Ελβετία έχει μαύρα πρόβατα!"
Ο φυσικός αφήνει κάτω το περιοδικό, κοιτάει τον μαθηματικό, του χαμογελάει συγκαταβατικά, κοιτάει τον οικονομολόγο και του λέει: "Μα κύριε μου, αυτό που λέτε είναι τελείως ανακριβές. Θα έπρεπε πιο σωστά να πείτε: Η Ελβετία έχει τουλάχιστον ένα μαύρο πρόβατο."
Ο μαθηματικός αφήνει κάτω και αυτός το περιοδικό του, χαμογελά και στους δύο παρευρισκόμενους και αρχίζει να μιλάει: "Νομίζω οι κύριοι παρασύρονται. Ορθότερα θα έθετα ότι η Ελβετία έχει ένα πρόβατο του οποίου τουλάχιστο η μία πλευρά είναι μαύρη."

Παραδείγματα λογικών ατοπημάτων είναι ο Αντιστρέφων κι ο Κροκοδειλίτης
Ο Τισίας, μαθητής του Κόρακα από τις Συρακούσες (ρήτορας και διδάσκαλος Νόμων) … κάνει συμφωνία με τον δάσκαλό του να τον πληρώσει , αμέσως όταν κερδίσει την πρώτη του δίκη . Επειδή μετά τις σπουδές του , αναβάλλει συνεχώς την πληρωμή , με την δικαιολογία ότι δεν κερδίζει στις δίκες του , εγκαλείται (τρώει μια μήνυση) από τον διδάσκαλο στην οποία (μήνυση) αναφέρει ο Κόρακας :
“Όπως και νά’χει , όποια κατάληξη κι αν έχει αυτή η δίκη , εσύ θα με ….πληρώσεις . Γιατί , αν μεν την χάσεις θα με πληρώσεις γιατί έτσι θα έχουν αποφασίσει οι δικαστές . Αν όμως , κερδίσεις , πάλι θα με πληρώσεις , γιατί έτσι συμφωνήσαμε (κερδίζοντας την πρώτη σου δίκη) “
Ο Τισίας όμως “αντιστρέφει” το δίλημμα αυτό , λέγοντας :
“Είτε κερδίσω , είτε όχι σ’αυτή την δίκη δεν πρόκειται να πάρεις … δεκάρα τσακιστή , γιατί αν μεν κερδίσω , γιατί ετσι θα έχουν αποφασίσει οι δικαστές (ότι δηλ. δεν σου χρωστάω τίποτα) , αν πάλι χάσω αυτή τη δίκη , πάλι δεν σου χρωστάω τίποτα βάσει της συμφωνίας μας .Λέγεται ότι οι δικαστές βρέθηκαν σε φοβερή αμηχανία και αδιέξοδο και ανέβαλαν την κρίση τους επ’αόριστον , στα δε … “πηγαδάκια” κάποιου διαλείμματος της δίκης , ακούστηκε το περίφημο “Κακού κόρακος , κακόν ωόν”
Ο “Κροκοδειλίτης” είναι κι αυτό ένα … παγιδευτικό σόφισμα , που έχει φτάσει ως εμάς από τα γραφτά του Λουκιανού , παρόμοιο με τον “Αντιστρέφοντα”, και έχει ως εξής :

Μητέρα παρακαλεί κροκόδειλο να της δώσει το τέκνο της, το οποίον έχει αρπάξει από την αγκαλιά της.
Κροκόδειλος – Θα σου επιστρέψω το παιδί σου, εάν βρεις τι σκέπτομαι να κάνω.
Μητέρα – Σκέπτεσαι να μην μου το επιστρέψεις.
Κροκόδειλος – Είτε βρήκες τι σκέπτομαι, είτε όχι, δεν σου το επιστρέφω. Εάν μεν βρήκες τι σκέπτομαι δεν σου το επιστρέφω, διότι όντως αυτό σκέπτομαι, εάν δε δεν βρήκες τι σκέπτομαι πάλι δεν σου το επιστρέφω διότι έτσι έχουμε συμφωνήσει.
Μητέρα – Είτε βρήκα τι σκέπτεσαι, είτε όχι, οφείλεις να επιστρέψεις το τέκνο μου. Εάν μεν βρήκα τι σκέπτεσαι, διότι έτσι συμφωνήσαμε, εάν δε δεν βρήκα τι σκέπτεσαι, διότι όντως αυτό σκέπτεσαι: να επιστρέψεις το τέκνο μου.
Και τελευταίο ένα ανέκδοτο ενδεικτικό εκλογικευμένης βλακείας:
Ένας άνδρας -αναφέρει μια κινέζικη ιστορία- περπατούσε αργά μέσα στη βροχή.
Ένας βιαστικός περαστικός τον ρώτησε :
-"Γιατί δεν περπατάς πιο γρήγορα ;"
-"Το ίδιο βρέχει και πιο μπροστά", του απάντησε ο άλλος.
Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

20/12 11:45  Swearengen
Πολύ μου άρεσε, συνέταιρε. 'Άκρως διδακτικό.
Τωρα, μιας και ανοίχτηκε ο σχετικός διάλογος, θα ήθελα κι εγώ από αυτό το βήμα να καταγγείλω τη Μασονία, πληγή της Ελληνικής κοινωνίας. Οι Μασόνοι, άνθρωποι συνήθως ικανοί σε όλα, είναι πολύ κακοί και μοχθηροί και κατεργάζονται την εξολόθρευση του Ελληνισμού. Δεν είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις και γι αυτό είναι ακόμη πιό επικίνδυνοι. Οι ίδιοι αναγνωρίζονται μεταξύ τους στο δρόμο, με κάτι κόλπα που κάνουν με τα χέρια, σαν πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Οι Μασόνοι ζούν σε στοές, δηλαδή σε υπόγεια λαγούμια, από τα οποία ξεμυτίζουν με τη δύση του ηλίου. Κλέβουν μωρά και κουτάβια, αλλά απαγάγουν και παρθένες, αν βρούν καμμιά πρόχειρη. Οι Μασόνοι έριξαν τον Γενικό Δείκτη, για να γκρεμίσουν την οικονομία μας. Τους μισώ τους Μασόνοι. Είναι (κι αυτοί, όπως και οι δικηγόροι και δεν ξέρω κι εγώ ποιοί άλλοι), μιά γάγγραινα,βασισμένη στην οθωμανική δομή της δημόσιας διοίκησης. Οθωμανικό στυλ, που λένε. Η Βουλή έχει γεμίσει από Μασόνοι, επειδή μας ξεγελούν και τους ψηφίζουμε άθελά μας. Οι Μασόνοι έχουν και βαθμούς, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όταν κάποιος τρυπώσει στους Μασόνοι, αποκτά τον πρώτο βαθμό, που αντιστοιχεί στον 18ο μισθολογικό του δημοσίου τομέα, αυτόν δηλαδή που πήρε ο Νικοπολίδης, δεντροκηπουρός πλέον του Δήμου Κηφισιάς. Φτάνουν μέχρι τον 33ο βαθμό (οι Μασόνοι, όχι οι δεντροκηπουροί) κι εκεί πιά παίρνουν πλήρη σύνταξη, οπότε ησυχάζουμε από δαύτους.
20/12 11:48  evie
5*
Η κακία και η μπαγαποντιά πάντα εφευρίσκει σοφίσματα για να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Και ποτέ από κακό άνθρωπο δεν βρίσκει κανείς άκρη.
20/12 12:01  Usοund
Τον κακό τον ξέρεις και φυλάγεσαι, Εύη μου. Απ τον βλάκα να φοβάσαι.
20/12 12:02  gerodimos
Καλό doc το διάβασα όλο!
20/12 13:28  favlos
Το άρθρο σου ήταν χαστούκι για μένα στο ένα μάγουλο.

Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι ο μαγάθυμος Θεός μάς έχει δώσει μόνο δύο παρυάς.
20/12 13:54  protesilaos
Ωραιο..Στον διαλογο Μητερας-Κροκοδειλου ενδιαφερουσα ειναι και η εξης παραλλαγη:
-Κροκόδειλος:Είτε βρήκες τι σκέπτομαι, είτε όχι, δεν σου το επιστρέφω.
-Μητερα:Κοιτα,επιστρεψε μου το παιδι και γρηγορα,διοτι ξερω εναν κυνηγο κροκοδειλων που θα φτιαξει μια τσαντουλα μουρλια απο το δερμα σου...
20/12 14:00  Usοund
Ανταπέδωσες το χαστούκι με εξόρυξη οφθαλμού εξ ανορθογράφου χειρός.
20/12 14:03  Usοund
Καλό, Πρωτεσίλαε!Και η απειλή έχει τη λογική της. Πολλάκις είναι αποτελεσματικότερη όταν απευθύνεται σε ολιγόνοα όντα.
20/12 17:22  gerodimos
Aman doctor me thn oruografia soy.
Oyte sto sxoleio na eimastan.
Apo shmera ua grafv me aytoys toys xarakthres.
H epanastasis jekinhse.
20/12 17:37  βανεσα
"17/12 11:20 Usοund
Στης Λαρίσης το ποτάμι
τόνε βρήκανε το βλάμη
που οδηγούσε μία λίμο
και τον λέγαν Γεροδήμο"

γίνεται να ξαναγυρίσουμε στις ευχές?
πιο πλάκα είχε
20/12 21:43  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Ο γράφων είναι με τον μαθητή και όχι με τον διδάσκοντα (δια λόγους αρχής).
2. Ο γράφων είναι με τη μητέρα και όχι με το κροκόδειλο (δια λόγους αρχής, επιπλέον δε διότι η εταιρία της οποίας υπήρξε ευτυχής μέτοχος δεν είναι πλέον εισηγμένη).
3. Η τεκμηρίωση της λύσης του προβλήματος <με τι ταχύτητα κινούμαι όταν βρέχει, σε μεγάλη διαδρομή> ΔΕΝ είναι ΠΡΟΦΑΝΗΣ. Αποτελεί ένα από τα "ΣΟΣ" του μαθήματος το οποίο διδάσκω...

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι