ALI BABA
Αναζητώντας τον Φταίχτη
3189 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008
15:14

 

Μόλις συμπληρώθηκαν ακριβώς εκατό χρόνια, από την ημέρα (9 Δεκέμβρη του 1908) που το γερμανικό Ραϊχσταγ ψήφιζε νόμο σχετικά με την παιδική εργασία, απαγορεύοντας την εργατική απασχόληση ανηλίκων κάτω των δεκατριών (13) ετών. Ας το σκεφτούμε για μια στιγμή. Εκατό χρόνια πριν, δεν είναι δα και πολλά. Ακόμη λιγότερα είναι τα μόλις δεκατρία έτη, ως νόμιμο όριο ηλικίας, ενώ βέβαια αυτή καθαυτή η θέσπιση -έστω και αυτού- του ορίου μαρτυρεί ποιά ακριβώς ήταν η μέχρι τότε φρικτή πραγματικότητα. Όπως αυτή αποκαλύπτεται, μέσα από το κείμενο του Βίκτωρος Ουγκώ ("Μελαγχολία", Στοχασμοί) :   
 
«Πού πάνε όλα αυτά τα παιδιά, που ανάμεσα τους κανένα δε γελά; Αυτές οι γλυκές, σκεφτικές υπάρξεις που ο πυρετός αδυνατίζει; Αυτά τα κορίτσια των οχτώ χρόνων που περπατούν μόνα τους; Δουλεύουν δεκαπέντε ώρες κάτω από τις μυλόπετρες κάνοντας από την αυγή ως το βράδυ αδιάκοπα την ίδια κίνηση. Στην ίδια φυλακή την ίδια κίνηση. Σκυμμένα πάνω από μια σκοτεινή μηχανή, το αποτρόπαιο τέρας, που καταβροχθίζει τα πάντα μέσα στο σκοτάδι. Αθώοι σε κάτεργο, άγγελοι στην κόλαση. Δουλεύουν. Όλα είναι μπρούντζος, όλα είναι σίδερο. Ποτέ δε σταματούν, ποτέ δεν παίζουν. Κι είναι τόσο ωχρά! Στάχτη πάνω στα μαγουλά τους. Πριν ξημερώσει, είναι ήδη εκεί. Δεν καταλαβαίνουν τη μοίρα τους, κρίμα! Δες τι μας κάνουν οι άνθρωποι. Ω, άθλια σκλαβιά φορτωμένη στο παιδί. Ραχιτισμός! Δουλειά που καταστρέφει αυτό που δημιούργησε ο θεός, που σκοτώνει χωρίς λόγο την ομορφιά στο μέτωπο, τη φλόγα στην καρδιά και που θα έκανε στα σίγουρα από τον Απόλλωνα έναν καμπούρη, από το Βολτέρο ένα χαζό! Άθλια εργασία που κλέβει τα πιο γλυκά χρόνια, που δημιουργεί από τη μια πλούσιους κι από την άλλη τη μιζέρια, που χρησιμοποιεί ένα παιδί σαν εργαλείο! Πρόοδος που αναρωτιόμαστε: - Πού πάει; - Τι θέλει;».
 
Μια εικόνα εντελώς αδιανόητη σήμερα, ειδικά συγκρινόμενη με την αντίστοιχη ενός (καλοζωϊσμένου έως και παχύσαρκου, ντυμένου με ρούχα-«φίρμες» και με ακριβό κινητό στην κωλότσεπη) Ελληνόπουλου, που αμολάει πέτρες για να σπάει πλάκα, σχεδόν με τεχνική σφαιροβόλου, λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι του, για να δει μήπως και «τον δείξει η τηλεόραση», μέχρι να τον πάρει o ύπνος στον καναπέ.    
 
Στο μεταξύ, οι υπόλοιποι –οι μη πετροβόλοι, ευυπόληπτοι πολίτες- επιδιδόμεθα, ο καθείς από το μετερίζι του, στην προσπάθεια προσδιορισμού των ακριβών αιτίων της πρόσφατης τραγωδίας. Η σαφής πλέον τάση -δοθείσα από γνωστό κορυφαίο νομικό, πρώην άλτη κιγκλιδωμάτων  εις ύψος- είναι να αποσείσουμε τις ευθύνες από τον αυτουργό ειδικό φρουρό και να τις μεταθέσουμε οπουδήποτε αλλού.   Ιδού οι πιθανοί φταίχτες :
 
"Οι γονείς" : Αυτή πλέον τείνει να καταστεί η κρατούσα εκδοχή.  Η άποψη της συνυπαιτιότητας υποστηρίζεται μάλιστα και σε ενταύθα δημοφιλές blog επαγγελματία Πολιτικού, ο οποίος γράφει κατά λέξη : «Ο άλλος υπεύθυνος είναι η οικογένεια του άτυχου 15χρονου. Που προφανέστατα δεν φρόντισε την επιμέλεια του παιδιού της ώστε να αναπτύξει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον, μια προσωπικότητα συμβατή με τους κανόνες της κοινωνίας στην οποία μεγάλωνε. Σε άλλη δυτική χώρα πιθανότατα θα είχε διωχθεί για αμέλεια φροντίδας ανηλίκου». Κάνει λάθος ο Blogger. Καμμία απολύτως δίωξη δεν θα έπρεπε να έχει ασκηθεί και ορθά δεν ασκήθηκε, όχι επειδή τάχα δεν ανήκουμε στη Δύση ούτε επειδή ο εισαγγελέας «χαρίστηκε» στους χαροκαμένους γονείς. Αλλά, για τον πολύ απλό λόγο, ότι το αδίκημα της παραμελήσεως εποπτείας ανηλίκου (άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα), προϋποθέτει προηγούμενη γνώση του γονέα περί της επικείμενης εκτέλεσης από τον ανήλικο αξιόποινης πράξης. Με λίγα λόγια,  ένας γονέας θα μπορούσε να διωχθεί, μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ξέρει ήδη ότι το τέκνο του πρόκειται να παραβιάσει το νόμο και εντούτοις παραλείπει να το παρεμποδίσει. Παράδειγμα:  «-Γιωργάκη, τι θα κάνεις απόψε παιδί μου ?» "-Ε, Σαββατόβραδο είναι πατέρα, λέμε με τα παιδιά να πάμε να πετάξουμε τίποτε μολότωφ στα Εξάρχεια» «-Α, ώστε θα το κάψετε σήμερα ! Ε,ρε και να ‘χα τα νιάτα σας ! Άντε βρε, καλή διασκέδαση ! Τα κλειδιά της Jaguar τα έχω στο σακάκι μου. Και πού ‘σαι : Πάρε κι ένα πεντακοσαρικάκι, να ‘χεις κάνα ψιλό πάνω σου» Αυτά, ώστε να ξέρουμε τί ακριβώς ισχυριζόμαστε. Και ιδίως, ώστε να μην ανακατεύουμε τραγικές υπάρξεις στον πολιτικό λόγο μας.
 
"Το όπλο" : Ένας άλλος πιθανός φταίχτης, θα μπορούσε να είναι το όπλο, καθαυτό. Το δόγμα ότι «δεν σκοτώνουν τα όπλα, αλλά οι άνθρωποι», ευχερώς θα μπορούσε να καταρριφθεί, με το αντεπιχείρημα ότι δίχως όπλο είναι κάπως δύσκολο να σκοτώσεις άνθρωπο, εκτός πιά κι αν διαθέτεις τα φονικά προσόντα των Jack Broughton, Jack Slack και Daniel Mendoza, διάσημων σκληροτράχηλων πυγμάχων του 18ου και 19ου αιώνα, που πάλευαν με γυμνές γροθιές, τη χρυσή εποχή του bare-knuckle prize-fighting. Η θεωρία της υπαιτιότητας του όπλου είναι και δημοσιογραφικώς ελκυστική, υπό την έννοια ότι εντάσσει κυριαρχικά στη σχετική τηλεοπτική συζήτηση ειδήμονες ψυχιάτρους, ψυχολόγους και εγκληματολόγους –τον καθέναν στο δικό του «παράθυρο»-, προκειμένου να εκφέρουν άποψη επί καίριων ερωτημάτων, όπως πχ. εάν υφίστανται φαλλικού τύπου σχέσεις αναπλήρωσης-υποκατάστασης, μεταξύ της μακριάς κάνης και του κοντού «μέλους» του δράστη ή εάν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του επίμαχου πυροβολισμού και της εγγενούς αδυναμίας εκσπερματώσεως του δράστη ή ακόμη και μεταξύ της πληρώσεως της θαλάμης με βλήματα και της αδυναμίας ερωτικής διεισδύσεως εκ μέρους του δράστη, ούτως ώστε το βάρος της συζήτησης να μετατοπιστεί στο φλέγον θέμα της σύνολης σεξουαλικής ζωής του υπαιτίου προσώπου (και όχι μόνον αυτού).
 
"Η σφαίρα" : Καθώς η διερευνητική προσπάθεια εντοπισμού των αιτίων του φονικού θα επεκτείνεται, πιθανότατα θα υποστηριχθεί και η –μάλλον ακραία- εκδοχή της υπαιτιότητας της φονικής βολίδας, καθαυτής. Καθόσον δεν πρόκειται απλώς περί ενός άψυχου τεμαχίου μολύβδου,   αλλά ενδεχομένως περί ζώντος οργανισμού, συναισθανομένου, σκεπτομένου και  αυτεξούσιου, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το τρανό ιστορικό προηγούμενο του «Μολυβένιου Στρατιώτη», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 

"Η  κληρονομικότητα" : Στην ίδια προβληματική,  εντάσσεται και η διερεύνηση της κληρονομικότητας, ως γενεσιουργού αιτίου του φονικού. Αναγκαία εδώ η προσφυγή στο κλασσικό έργο L’ Uomo delinquente” (1876), του εκ των πατέρων της εγκληματολογίας Τζέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος απέδιδε το έγκλημα σε αταβισμό, δηλαδή σε επαναστροφή του ατόμου σε παλαιότερη άγρια κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι ανατομικές έρευνες και εφαρμογές ανθρωπομετρικών μεθόδων απεκάλυπταν ότι οι εγκληματίες ήταν σωματικά διαφοροποιημένοι από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Σ’ αυτήν ακριβώς την πεπατημένη, διεθνούς φήμης σύγχρονοι εγκληματολόγοι, όπως οι επιστήμονες-ερευνητές Νικόλαος Ευαγγελάτος και Γεώργιος Αυτιάς, θα μελετήσουν προσεκτικά τα μεγάλα σαγόνια, τα ψηλά ζυγωματικά, τη γαμψή μύτη και τα σαρκώδη χείλη του δράστη, προκειμένου ν’ απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «-Βρε, μπας και φταίει ο προ-προπάππους του ?». Τυχόν ένσταση, ότι ο Lombroso θεωρείται παρωχημένος επιστημονικά, απορρίπτεται ασυζητητί ως αντι-τηλεοπτική (και αντεξουσιαστική, συνάμα).

 

«Η κακιά η ώρα» : Σ΄ αυτήν τη βάση προβληματισμού, παράπλευρα κρίσιμα ερωτήματα που αναφύονται είναι α) -ποιά άραγε ώρα είναι «καλή» για φονικό καθώς και β) μήπως εκτός της κακιάς ώρας φταίει και ο κακός μας ο καιρός, γενικώς ?

 
 "Το Κισμέτ", η Ειμαρμένη, το Πεπρωμένο, το Ριζικό και τα συναφή :  Μελετώμενα επί της παλάμης του δράστη, από ειδικούς χειρομάντεις, που θ’ αναζητήσουν το ακριβές σημείο όπου η γραμμή της ζωής του ειδικού φρουρού κόβει την αντίστοιχη ενός δεκαπεντάχρονου άοπλου μαθητή.

Charles Mingus "Moanin'" (1959)

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

11/12 15:30  elenitsa 1
Ολοκληρη η παραγραφος η αναφερομενη στο οπλο φερνει στην επιφανεια την σοβαρη παραλειψη των επιστημονων-ερευνητων των καναλιων:Τον Ασκητη,βρε παιδιααααααα!Τον ξεχασατε!
11/12 15:34  Swearengen
Nαι, με συγχωρείτε, παράλειψίς μου, θα επανορθώσω.
11/12 15:50  koufeto:-)
Καλησπερα σας,ακομα και σημερα εδω στην Ελλαδα υπαρχουν παιδια που δουλευουν στα πισω δωματια σε ερκετες δουλειες...Και τι κανει γι αυτο το κρατος;;;Κοιμαται...
11/12 15:59  shade
Ali baba
5*...
11/12 16:17  elenitsa 1
http://www.youtube.com/watch?v=meBm0UdutOM

Aς ακουστει κι ο Λουκιανος,κατι ξερει...
11/12 16:22  Bluesman
http://www.youtube.com/watch?v=nwa400oIOVM&feature=related
με εβαλες και τον ακουω εδω και μια ωρα...
11/12 16:22  haros
swear,δεν ξερω τι λεει ο καθενας(και πολυ περισσοτερο ο συνηγορος του αστυνομικου,ο οποιος δεν κολωνει πουθενα,προκειμενω ο πελατης του να την βγαλει καθαρη),αλλα καποια πραγματα πρεπει και να εξεταζονται με την απλη λογικη..
1.ο αστυνομικος σηκωσε το οπλο και πυροβολησε 15 χρονο.(υποθετω οτι ο δεκαπενταχρονος δεν ειχε οπλο ,ουτε ικανοτητες υπερφυσικες).ειναι δεδομενο οτι ειναι ενοχος. τελεια.χωρις μα μου.αν ομως ειναι εξωστρακισμος και οχι πυροβολισμος στο ψαχνο,εχει τεραστια διαφορα,ενοχος μεν του κερατα,αλλα για τελειως διαφορετικο πραγμα μιλαμε.εχεις αντιρρηση σε αυτο?
2.η συμπεριφορα του θυματος,εχει σιγουρα σημασια,αλλα οχι βεβαια αρκετη για να δικαιολογησει τον αστυνομικο να σηκωσει οπλο στα μειρακια..
οχι ομως οτι δεν ειναι και χωρις καμμια σημασια..απο το <πιναν την πορτοκαλαδα τους κατι παιδια και ξαφνικα σταματησε ενα περιπολικο και αρχισε να τους γαζωνει>,μεχρι το<περναγε ενα περιπολικο και αρχισαν να του πετουν μπουκαλια,πετρες,τασακια,και οταν πηγε μετα ο αστυνομικος να τους ζητησει τον λογο,τον αρχισαν στα μπινελικια και στις απειλες>,υπαρχει μεγαλη διαφορα και δεν εχει διευκρινηστει ακομα (δικαστικα)το τι ακριβως συνεβει..γιατι ξαφνικα βλεπουμε αγιοποιηση του θυματος,απο την μια μερια,και σπιλωση του θυματος απο την αλλη.βεβαια,το επαναλαμβανω,δεν υπαρχει συμπεριφορα που να δικαιολογει τον ανεγκεφαλο να σηκωσει πιστολι και να πυροβολησει.
3.ολοι βγαζουν και προβαλουν τα δικα τους απωθημενα στα παιδια,λες και τα 15χρονα νοιαζονται για κατι αλλο εκτος απο τις γκομενες,τον χαβαλε και την μουσικη(υπηρξαμε και εμεις δεκαπενταχρονα και ,απο οτι θυμαμαι,οι προβληματισμοι για το μελλον,για την αδικη κοινωνια και το συστημα,ηρθαν αρκετα αργοτερα..)
4.ακομα και σημερα,πιτσιρικια πανε και πετανε πετρες και πορτοκαλια στα αστυνομικα τμηματα..τα παιδια παιδια ειναι,εχουν φορτιστει συναισθηματικα(φταινε τα μμε στον μεγιστο βαθμο),γουσταρουν και χαβαλε και ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ τσαμπουκα απεναντι στην εξουσια,τοσο νιωθουν,τοσο κανουν..οι γονεις γιατι δεν τους κοβουν τα πο
11/12 16:26  haros
δια?τους αρεσει αυτο που βλεπουν?? δεν σκεφτονται οτι αυτα παραειναι επικυνδινα παιχνιδια?? φταιμε για την συμπεριφορα των παιδιων μας κυριοι,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ο καθε ανεγκεφαλος μπατσος θα μας τα στελνει πισω σε ενα φερετρο..
11/12 16:55  Swearengen
Xάρε, μια συνοπτική απάντηση, διότι θα λείψω. Δεν βλέπω να διαφωνώ κάπου ιδιαίτερα με τα γραφόμενά σου, δεδομένου μάλιστα ότι η δική μου –όποια- κριτική στρέφεται κατά του «περιβάλλοντος» και όχι κατά των πρωταγωνιστών της τραγωδίας. Δημοσιογράφων, «ειδημόνων», πολιτικών και λοιπών δημοσίων προσώπων. Το θέμα του τυχόν εποστρακισμού, ασφαλώς και το λαμβάνω υπ’ όψιν, αν και θα πρέπει να σου πώ ότι ακόμη και εφόσον θεωρηθεί δεδομένος (ο εποστρακισμός), και πάλι η κατηγορία πιθανότατα (θα έλεγα 100%) θα παραμείνει ακριβώς η ίδια (ανθρωποκτονία εκ προθέσεως), απλώς θα προστεθεί η περίσταση «με ενδεχόμενο δόλο». Συμφωνούμε στο ότι όπλο δεν τραβάς υπ’ αυτές τις συνθήκες και πολύ περισσότερο δεν πυροβολείς (οπουδήποτε, δεν έχει σημασία και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη). Δεν νομίζω ότι εγώ ποτέ «αγιοποίησα» το θύμα. Τη γνώμη μου για τα «παιδιά» (μικρά και μη) που τα σπάνε για χαβαλέ ή για πλιάτσικο την έχω εκφράσει πολλάκις. Τώρα, όσον αφορά την ευθύνη του κάθε γονέα, άλλο είναι να αναφερόμαστε στη γενική υποχρέωση επιμέλειας και τελείως διαφορετικό να λέμε ότι «θα έπρεπε να διωχθούν οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου». Εξήγησα ήδη γιατί κι όποιος θέλει ας με διορθώσει.
11/12 16:56  Swearengen
Αυτό που μ’ ενοχλεί την συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι ενώ τα πάντα (πρόσωπα/πράγματα) τείνουν ν’ αλλάξουν, το μόνο που μένει στη θέση του ακλόνητο και με την ίδια –εάν όχι μεγαλύτερη- εξουσία είναι η κάστα των τηλεοπτικών «αστέρων» δημοσιογραφίσκων. Αυτό είναι πραγματικό ΔΕΙΝΟ για τον τόπο. Πρέπει να ξυπνήσουμε, να τους γυρίσουμε την πλάτη, να επιδιώξουμε την αποπομπή τους μέσω της αδιαφορίας μας. Να τους τσακίσουμε τις τηλεθεάσεις. ΟΧΙ στις γκλαμουράτες ειδήσεις των Mega, Star, Ant1 και Αlpha. ΟΧΙ στις πανηλίθιες εκπομπές των αγράμματων λαϊκιστών. ΟΧΙ στα πρωϊνάδικα και στα τηλεοπτικά χοροπηδάδικα. Να πάνε ν’ ανοίξουν κάνα βιβλίο πρώτα και μετά να έρθουν να μας κάνουν τους παντογνώστες. ΝΑΙ στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, δίχως υπερβολές και άσκοπους συναισθηματισμούς. ΑΥΤΟΙ οι τύποι, που δεν είναι και αμέτρητοι, ελέγχουν τις ζωές του ελληνικού πληθυσμού και τους χειραγωγούν κατά το δοκούν, αποκομίζοντας εκατομμύρια, για το τίποτε, χρόνια τώρα. Κάνουν τεράστια ζημιά. Αποβλακώνουν κι εμάς και τα παιδιά μας. Πρέπει ν’ απομονωθούν, να απαξιωθούν, να «μοναστεριστούν» μέχρι τελικής πτώσεως. Μπας κι αλλάξει τίποτε. Και δεν είμαι δημοσιογράφος, ώστε να πεί κανείς περίεργος ότι διεκδικώ θέση στο οικείο star-system και για αυτό γράφω τα παραπάνω.
11/12 16:59  Bluesman
ποσο δικιο εχεις, μα η προταση σου καταδικασμενη σε αποτυχια... αλλο χρειαζεται δεν το γραφω ουτε μπορω να το κανω...
11/12 17:04  albatrus
ψάχνοντας να βρώ το τραγούδι
<να πάψουν πια οι κθάρες
έχει η πατρίδα πένθος.
μας σκότωσαν τον αντάρτη
manuel rodriguez!
manuel rodriguez!
manuel rodriguez!
-έπεσα πάνω σ'αυτό το rock

http://youtube.com/watch?v=7JB0ebAz5Og
11/12 17:04  haros
ναι swear,εχω διαβασει τις αποψεις σου,το <αγιοποιηση> δεν αφορουσε εσενα και για την εποπτεια που πρεπει να εχουμε στα παιδια μας,επισης δεν διαφωνω,η παρατηρηση δεν αφορουσε την<διωξη για παραμεληση εποπτειας ανηλικου>,που οπως σωστα ειχες εξηγησει δεν στεκει σε αυτη την περιπτωση..αφορουσε το μεριδιο της ευθυνης που εχουμε ολοι μας σαν γονεις(χρησιμοποιησα πρωτο πληθυντικο) σε αυτα που κανουν τα παιδια μας..αφορμη τα σημερινα νερατζοπετροβοληματα στα ασυνομικα τμηματα...
11/12 17:07  Swearengen
Όχι Blues, δεν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, από την στιγμή που ο καθένας ορίζει στοι ΔΙΚΟ ΤΟΥ σπίτι τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ συσκευή τηλεοράσεως, όπως αυτός γουστάρει. Με το ζόρι ΔΕΝ θα μας βάλουν να τους δούμε, όσο και να χτυπιούνται. Τέσσερα χρόνια τώρα, τους έχω ξεκόψει τελείως. Δεν υπάρχουν καν στο δικό μου το σπίτι. Μπορεί να δω λίγο ΣΚΑΙ, λίγο κρατικά κανάλια και μέχρι εκεί. Τις γελοίες φυσιογνωμίες τους τις αντικρύζω μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου, όσο διαρκεί το πέρασμα μεταξύ των καναλιών, στον ελάχιστο χρόνο που βλέπω τηλεόραση, ούτως ή άλλως. Ο Βερύκιος δεν θα μπεί στο σπίτι μου, ποτέ. Ο Αυτιάς να πάει αλλού. Ο Ευαγγελάτος είναι persona non grata. To ίδιο και η μαντάμ του και οι Μενεγάκηδες και οι Μανωλίδηδες και όλες αυτές οι πίπες. ΟΞΩ ρε!

Τα πήρα τώρα, δε μεταδίδω άλλο, άντε γειά !
11/12 17:11  Bluesman
δεν καταλαβαινεις πως δεν τους ενδιαφερει τι κανεις και τι κανω, ειναι συμμορια: καναλια, διαφημιστες και τμηματα μαρκετινγκ διαφημιζομενων, ανεβαζουν τις τιμες των προιοντων που πουλανε για να κονομανε απο τη μηχανη που εχουν στησει, κανεις να μη τους βλεπει αυτοι θα μεταδιδουν τις μαλακιες τους, δε χρειαζεται να εξηγησω αλλο φανταζομαι...
11/12 17:22  illusionist
Χάρε μια ερώτηση παρακαλώ.

Έχεις παιδιά ?
11/12 17:24  Nastybishop
swear, εγώ εδώ καιρό έχω παύσει να βλέπω τηλεόραση. Και το ωραίου είναι ότι ούτε καν προσπάθησα να κόψω αυτή την κακή συνήθεια. Μου βγήκε αυθόρμητα. Δεν αντέχεται άλλο αυτός ο τηλεσκουπιδοτενεκές.

Το ιντερνετ είναι πολύ καλύτερο. Πιο πλούσιο, πιο ελεύθερο, πιο ετερογενές και σε τελική ανάλυση η διαδικτυακή επικοινωνία είναι αμφίδρομη, όπως τώρα ας πούμε.
11/12 17:25  Nastybishop
Βlues αυτή η κλίκα θα σπάσει κάποια στιγμή. Η "φύση" έχει την τάση να αποβάλλει ότι περιττό.
11/12 17:26  Nastybishop
Κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα σε αυτό.
11/12 17:32  Bluesman
μακαρι ναστυ, ισως γινει οταν οι τωρινοι συμμοριτες δεν εχουν να χασουν πολλα απο αυτο...
11/12 17:35  Nastybishop
blues με τα θεμελιώδη της ζωής δεν τα βάζει κανείς...δεν ξέρω άμα με εννοείς. Κάποτε ήμουν με μια κοπέλα, όπου το ένιωθα εγώ ο ίδιος ότι έχανε τα χρόνια της με μένα..κάποια στιγμή το ένιωσε και αυτή...

Ξέρεις η φύση όπως και η ζωή είναι λιτές και απέριττες. Υπάρχει μια σκληρή οικονομία που μόνο βραχυπρόθεσμα διαταράσσεται.
11/12 17:36  geokalp
πολύ καλή η ανάλυση!
γαιτί καμιά φορά και τα προφανή [η κρατούσα εκδοχή] θέλουν την αιτιολόγησή τους
11/12 17:36  haros
ναι ιλουζιονιστ,εχω παιδια και υπηρξα και παιδι.
ναστυ,οχι απαραιτητα..τα τηλεσκουπιδια μπορει να μεταλλασονται αλλα μαλλον προς το χειροτερο..μετα ας πουμε απο τα ριαλιτυ,ηρθαν τα <οροι της αληθειας>,πες τα ανομολογητα και γινε ρομπα για να παρεις 1000 ευρω...
11/12 17:37  Bluesman
η ταπεινοφροσυνη σου με συνετριψε...
11/12 17:37  albatrus
ή εχω προβλήματα συνδεσης ή τρωω kick.
να προλάβω να πω μια καλησπέρα σε ολους.
εχω μερικλές απορίες.
ειδαν, αν στο συγκεκριμένω σημείο εχει μπαλκόνι ή θα πάει ο κούγιας στη δίκη και θα του πούνε οτι δεν ειχε μπαλκόνι;
-ο κατηγορούμενος σε μια δίκαιη κοινωνία ειναι ιερός, μήπως λόγω κακού συνήγορου χάσει τη δίκη;
-ειναι καλός ο συνήγορος;
-στον κορυδαλό που τους πηγαν τους δώσανε κουβέρτες;
μήπως κρυώνουνε;
-ψυχολόγο τους δώσανε γα να τους ανεβάσει ψυχικά;
-πήπως πρέπει να πάρουν έξοδο το σαββατοκύριακο για να μπορέσουν έτσι καλύτερα να εγκληματιστούνε με το σωφρονιστικο σύστημα;
-να ταρβήξουμε άλλη μια απεργία στις φυλακές για τα παιδιά,έτσι για να τη σπάσουμε στους φύλακες του κορυδαλού και να μή σπάσουν τον τσαμπουκά στους λεβέντες μας;
-ή δεν ειναι τόσο σκληρά αντράκια όσο δείχνουνε;
-
11/12 17:41  haros
ωχ ,αλμπατρε,αναβεις φωτιες...αν σε ακουσει η απολογια,θα εχουμε δραματα..
11/12 17:41  Nastybishop
χάρος, παρόλο που με εξιτάρει τρελά η Μανουλίδου, το τηλεσκουπιδι της δεν το βλέπω...και όχι για να το πέταξω υπεράνω. Αλλά γιατί δεν το αντέχω. Να ας πούμε τώρα αντί να ανοίξω την τηλεόραση κάνω chat με τον Χάρο τον Bluesman και μερικούς άλλους περίεργους και ακούω Γεωργίου στο ραδιόφωνο.
11/12 17:45  haros
ναι,σε αυτο που εχουμε ολοι δικιο,ειναι οτι η τιμωρια τους δεν ειναι να τους βλεπεις και να τους βριζεις,η τιμωρια τους ειναι να ΜΗΝ τους βλεπεις...
11/12 17:48  Nastybishop
Δεν υπάρχει τρομακτικότερα πράγμα από την αδιαφορία.

Ας πούμε το φασιστόpost που ξεμύτισε στο blog: "1967-1972: Πέντε χρόνια μαλακίας"

2000 εμφανίσεις σε μια μέρα και 30 μονάστερα.

Ο τύπος γουστάρει αφάνταστα. Την έκανε την δουλεία του.

Καλύτερα να αδιαφορούσαμε.
11/12 17:52  Bluesman
δεν ανησυχουν για την αδιαφορια του καθενος... τα φραγκα θελουν να αρπανε, αυτο τους αρκει...
11/12 17:53  albatrus
-χάρε μου, δε μ'άρέσουν τα μελοδράματα.
αλλά ουτε και να υποτιμάνε την κρίση μας!
-οσο για τα κανάλια,προσπαθω να τους πισαω στο τηλέφωνο και να τους πώ...
ρε παιδιά ολη τη μέρα πρωινό καφέ εισαστε και φραμπαλά.πότε θα πάτε και σττο γραφείο σας να κάνενετε και καμια δουλειά;
-αλλά δε το σηκώνουνε.
-ετσι γίνομαι κι εγω δημοσιογράφος.
ο γιωργος ο παπαδάκης τι παραπάνω έχει;
πάντως αυτο το παιδί εχει αποψη και θλεση για ΟΛΑ τα προβλήματα.
ειναι η καρδιά και ο νους του μεσου ελληνάρα!
η συνείδησή του.
και μ΄ενα τηλέφωνο λύνει ΟΛΑ τα προβλήματα!
11/12 17:57  haros
καλα,το χουντοθεμα ηταν ολα τα λεφτα..εγω μπινελικιαζα και οι αλλοι του απαντουσαν στα σοβαρα και του υπεδεικνυαν που εβλαψε τον τοπο η χουντα..,λιγες ακομα ταραχες και θα σκασουν μυτη και οι πλευρηδες...
11/12 18:06  Nastybishop
χαρος, δεν είναι ο πρώτος. Απλά αυτός τόλμησε. Το έχω ακούσει από πολλούς, ξέρεις...τανκς που τους χρειάζονται κτλ. Η μεσαία τάξη είναι πολύ φοβιτσιαρική. Με χαρά σου παραδίδουν τις ελευθερίες τους για λίγη σιγουριά. Σε τελική ανάλυση και την ελευθερία, τι να την κάνουν; Σάμπως την χρησιμοποιούν;
11/12 18:22  ntalkadiaris
Γλαφυρότατο και εξαιρετικά εύστοχο άρθρο. Τα σέβη μου.
11/12 18:46  zaratustra
φίλε Black Mamba
σχετικά με την διόρθωση που μου έκανες στο προηγούμενο θέμα του blog

σύμφωνα με τον Βασίλη Ραφαηλίδη, στο βιβλίο του
" Θερμοί και ψυχροί πόλεμοι" το παρανοικό και μεγαλειώδες viva la muerte το εκστόμισε πρώτος ο Ντουρούτι. Αν κάνει λάθος, η αν το χρησιμοποίησαν και φασιστικά κινήματα αργότερα, το αγνοώ. Πες αν γνωρίζεις κάτι.
11/12 18:52  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σκεφτόμουν αρκετή ώρα να το πω ή να μην το πω αλλά,διάολε,καλύτερα να μετανιώσω που το είπα παρά που το κράτησα μέσα μου.Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του φίλου Atakama,ρίχνω την ιδέα :
Σκεφτόμουν να μαζευτούμε μια ομάδα φοιτητών,μαθητών,νέων ανθρώπων γενικά και να σταθούμε σε σειρά ακίνητοι, σιωπηλοί για μια ολόκληρη μέρα/για 15 ώρες συμβολικά/για όσο να'ναι τέλος πάντων μπροστά από τη Βουλή,με στόχους ζωγραφισμένους στο στήθος(έμπνευση πρώτα από το videoclip του Ich Will των Rammstein και ύστερα από το post του AlexanderTheo) και δεμένα με μαντήλι τα μάτια (βλέπε εκτελεστικό απόσπασμα).Σε κάποια στιγμή ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορούσαμε (για παράδειγμα) να φωνάζουμε το όνομα του Αλέξη (και του κάθε Αλέξη).Προτάσεις για βελτίωση-αλλαγή ευπρόσδεκτες με χαρά!

Πιστεύω πως μια ιδέα σε αυτό το μοτίβο με λίγη τύχη και λίγη προβολή θα περνούσε το μήνυμα προς όλους και θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από μία κατάληψη.(Το λέω αυτό χωρίς ίχνος ασέβειας προς αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας)Και πέρα από την προφανή σύνδεση με την πρόσφατη δολοφονία,μεταδίδεται και η αγανάκτηση που πιστεύω πως όλοι νιώθουμε όταν λέμε ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.Δηλαδή,η υποτιθέμενη εκτέλεση μας θα συμβολίζει την εκτέλεση των ονείρων και των φιλοδοξιών των νέων στη σύγχρονη Ελλάδα(συμβολιζόμένη από τη Βουλή φυσικά),η οποία καταδικάζει τους νέους σε ένα μέλλον με μισθούς 500 ευρω,σε ένα μέλλον χωρίς παιδεία,περίθαλψη και ασφάλεια,σε ένα μέλλον που ο παράδεισος για πολλούς είναι απλά ο διορισμός στο Δημόσιο(δηλαδή το βόλεμα),σε ένα μέλλον γεμάτο διαφθορά, σκάνδαλα και αναξιοπιστία.

Δεν ξέρω πως σας φαίνεται μια τέτοια ιδέα,αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω!Στην τελική και βλακεία να είναι,είναι καλύτερο από το τίποτα.Εγώ πάντως θα χαιρόμουν πολύ να την συζητούσαμε,αν και εσείς πιστεύετε ότι αξίζει!
http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=15&t=430&p=2789#p2789
11/12 18:53  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πρόταση Σπουδαστή μου βεβαίως, διαβάστε και τη συνέχεια εις τον μίτο...
11/12 19:11  Swearengen
Λοιπόν, το "Viva la Muerte" ήταν "πατέντα" και σήμα κατατεθέν του Χενεράλ Jose Millan-Astray, στρατηγού του Φράνκο και ιδρυτή της Ισπανικής Λεγεώνας των Ξένων.

Τριαντάφυλλε, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, αν και το σκηνικό μου φέρνει λίγο σε Γκάντι κι εμείς είμαστε Μεσογειακοί τύποι (όχι αναγκαία κοντοπίθαροι, μαυριδεροί, λίγδηδες, λαδέμπορες κλπ, αλλά όσο νά ΄ναι το ελληναραίϊκο το ΄χουμε μέσα μας)
11/12 19:18  albatrus
τώρα με το "στόχο"τι μου θύμησες!

ηταν η τελευταία γέφυρα στο βελιγράδι και ημασταν ολοι πάνω της και την περιφρουρούσαμε ειρηνικά.
-μάλιστα εκεινη τη στιγμή ηταν ενα ελληνικο συγκροτημα ροκ και έπαιζε.ολοι εχαμε στην καρδια την κονκάρδα με το στόχο.εγω ημουν ακριβως στη μέση της γέφθρας οταν ξαφνικά χτυπάνε οι σηρείνες συναγερμού.
για πότε άδειασε η γέφυρα!
εγω δεν το κουνούσα ρούπι.ενσα συντροφός μου δίπλα μου λέει παμε να φύγουμε.αγω τον βουτάω αγκαζέ και δεν τον άφηνα να φύγει.
-ΡΕ! εισαι τρελός! θα μας σκοτώσει!
κι εγω με ηρεμο υφοε του λεω .ηρέμισε συντροφε.ηρθαμε να προστατεψουμε τη γέφυρα με τα κορμιά μας και αυτο θα κάνουμε.
-με το ενα χέρι τον κρατούσ ακια με το άλλο εκανα σήμα στον ουρανό προς την μεριά του πιλότους έλα εδω βάρα στην καρδιά.μετα απο κανα μισάωρο βαράει λήξη συναγερμού.
-το βράδυ στο ξενοδοχείο μου έλεγε ο σύντροφος.εισαι τρελός.αλλη φορά δε ξανάρχομαι μαζί σου!
-του λέω ηταν η τελευταία γέφυρα.αμα φευγαμε κι εμείς ο αμερικάνος θα την έριχνε.
μείαναμε και δεν την έριξε την έριξε;
όχι.γιατί δεν την έριξε; μου λέει.
διοτι ο πιλότος ειναι πιτσιρικά και οταν μας ειδε στο στόχαστρο να του λέμε ρίξε ,για μισο δευτερόπτο τα έχασε.
-αυτό ηταν αρκετό χρόνος με την ταχύτητα του αεροσκάφους να φύγει μακρυα απο το στόχο.και να το μετάνοιωνε επρεπε μετά να κάνει κύκλο-πραγμα πολύ επικύνδυνο γιαυτόν να κανει το ιδιο δρόμο δυό φορές.
κι έτσι τη σώσαμε το κατάλαβες.
εισαι τρελός!άλλη φορά δεν ξανάρχομαι μαζί σου.τρελός! τρελός!
-πίσω απο μια πολεμική μηχανη όσο φονική και να ειναι υπάρχει πάντα κάποιος άνθρωπος για να λειτουργήσει.
-κι ο πιλότος αποδείχτηκε οτι ηταν άνθρωπος.
-το αδύνατο σημείο ενός τέλειου μηχανήματος.

11/12 19:52  lemon.
καλά ωρέ παλιάραπα, δεν βλέπεις ΤV και τόχεις κάνει πρωϊνάδικο εδώ μέσα! Τάχα έκοψες την Αννίτα, το Λιακό και το Λαζό και μάζεψες κάθε καρυδιάς καρπό! Άντε αράπακλα, μας έβαλες και τον μινγκους, τι τον έχεις? πάππο??
¨Αντε, (διπλά τονισμένο μπας και ξυπνήσεις) τράβα στην οικογένεια να στρώσεις τα παιδιά στον καλό το δρόμο μη μου κάψουν το μαγαζί και τους σπάσω τα δάχτυλα, ε?!

Κομανταντε lemon
προς
Κομανταντε Swear
11/12 20:05  apologia pro sua vita
Μόνο εσύ τα γράφεις αυτά. Υποκλίνομαι Τσάρεβιτσς
11/12 20:22  zaratustra
Όντως Διαμαντή το κοίταξα πριν λίγο στο google , είναι όπως το λες,
πάντως ο Ραφαηλίδης είναι σαφέστατος όταν το αποδίδει στον Ντουρούτι
11/12 20:35  Swearengen
@Lemon,
Kομαντάντε δεν είμαι πλέον Kομαντάντε. Χάριν ραγδαίας ανελίξεως στην ιεραρχία, αποφάσισα να με προβιβάσω σε Χενεράλ (με τη μία). Χενεράλ Swear, έτσι να με αποκαλείς, παρακαλώ. Τίθεμαι επικεφαλής Πολιτιστικής Επανάστασης, σηκώνω την παντιέρα (κόκκινη φυσικά) της αφύπνισης των μαζών και κηρύσσω τον Ανένδοτο κατά των Stars-Δημοσιογραφίσκων, των τεσσάρων διεφθαρμένων καναλιών. Σαν νέος Σίλας, τους προγράφω ΟΛΟΥΣ (πλήν της παλαιάς μου φίλης Αντιόπης Σωτηρίου, που κάνει το διεθνές ρεπορτάζ. Αυτήν, να μην την αγγίξει κανείς, είναι δικιά μας). Κομαντάντε Lemon, προετοίμασε τους άνδρες σου (και τις γυναίκες σου). Ξεκινάμε τα μεσάνυχτα.

@Αpologia,
Δεν είμαι πλέον o Τσάρεβιτς. Παραιτήθηκα του Θρόνου, χάριν της Επανάστασης. Διορίζεσαι Υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση των Swearistas. Σύντομα θα σου ανατεθεί η πρώτη σου αποστολή. Έσω έτοιμη.
11/12 20:43  albatrus
συντριφε χενεραλ αμα μπω κι εγω στον επαναστατικο πυρήνα θα φέρω και τον συντροφο επανατσάτη Βγενό.
ΝΑΙ αυτός θα μας προμηθευει τσάμπα τα (βόλια)γιαούρτια για το απαραίτητο γιαούρτωμα των ταξικών μας αντιπάλων.
τι λές;
εγκρίνεται!
11/12 20:45  albatrus
αμα αρνηθείς βάζω πρόταση στο σώμα
<κάτω ο χενεράλ>
τι λές;
11/12 20:48  Αli Baba
Ένας Βγενό δεν πιστεύω ότι θα έβλαπτε την Επανάσταση. Τουναντίον μάλιστα.
Φέρτον, Αlbatus. Aπλώς, στο δρόμο να του δέσετε τα μάτια, να μη δει πού είναι τα λημέρια μας.
11/12 20:49  lemon.
Πάλι καλά που δεν σήκωσες και καμιά κόκκινη ζαρτινιέρα... ζαρτιέρα.. πώς τη λεν μωρέ?
Έτσι, έτσι επιτέλους θα γίνει το κρατος sweristan, κράτος των πέντε θαλασσών, θα σου πάρω και γυαλάκια, σαν του γενειοφόρου κι αν δεν έχεις μουσάκι, θ'αφήσεις!

11/12 20:53  lemon.
ωρέ αλμπατρους καιρό έχω να σε δω! ωρέ ταλαίπωρε, φόρτωσες ΕΤΕ τότε ή τη γλύτωσες??
11/12 21:32  zaratustra
Τριαντάφυλλε θα σου πω την γνώμη μου

Αν σε κατάλαβα καλά , εννοείς ότι για να περάσει το μήνυμα που περιγράφεις, με το οποίο σύμφωνώ, να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη της εικόνας, της εικόνας που εισπράττει κάποιος άμεσα και ζωντανά, στην περίπτωσή μας οι περαστικοί. Την τηλεοπτική εικόνα την εξαιρώ κατ’ευθείαν, η διαμαρτυρία μέσα στο εργαστήριο των ΜΜΕ θα μετατραπεί στην καλύτερη περίπτωση σε γραφικό περιστατικό. Εγώ το βλέπω περισσότερο σαν συμβολή στην επιβεβαίωση της τηλεοπτικής δικτατορίας. Το μέσο είναι το μήνυμα, καταλαβαίνεις. Άσε που νομίζω και κάποιος να μας δει στα 5 μέτρα, θα μας δει ξανά το βράδυ στην τηλεόραση, που θεωρεί προέκταση του σώματός του και θα μας ξεχάσει εντελώς. Μάλλον θα πιστέψειτους τηλεοπτικούς μπάτσους, αυτήν θεωρεί πραγματική του οικογένεια.
Αυτό που προτείνεις, όπως το βλέπω εγώ είναι μια υποπερίπτωση μιας πορείας διαμαρτυρίας. Θα μου πεις ας κάνουμε πορεία 15 ωρών γύρω γύρω από Βουλή, ΓΑΔΑ, κλπ, για τους συμβολικούς λόγους που αναφέρεις. Εγώ σε ανάλογο συμβάν στο παρελθόν έκανα κάτι διαφορετικό. Έγραψα ένα κειμενάκι, τότε που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη πριν από 5 χρόνια. Το τύπωσα έβγαλα καμιά 200αριά φωτοτυπίες και βγήκα και το μοίρασα. Πολύ μοναχικό θα πεις, και έχεις δίκιο. Εδώ έκανα στο forum ένα συσχετισμό της δολοφονίας των Τεμπών με την δολοφονία του Σαββάτου για να εκφράσω κάποιες σκέψεις και δεν είδα ιδιαίτερη ανταπόκριση είτε θετική είτε αρνητική. Και από τις αντιδράσεις του κόσμου τότε είδα διάφορα στα πρόσωπά τους. Από αδιαφορία, μέχρι γκριμάτσες του στυλ « με τι κάθεσαι και ασχολείσαι ρε φίλε» λες και ήμουνα εξωγήινος.
Επί πλέον επειδή δεν γνωρίζω σε λεπτομέρειες το γεγονός του Σαββάτου, ότι είναι δολοφονία καραμπινάτη είναι δεδομένο μην πει κανείς ότι το αφήνω και λίγο φλου, είμαι διστακτικός. Το θέμα για μένα δεν συνοψίζεται στο ότι υπάρχει κρατική βία που δολοφονεί, είναι πιο σύνθετο. Πολύ πιο σοβαρότερα γεγονότα στο παρελθόν, τα Τέμπη που προανέφερα, νεκροί στην Ρικομεξ με τους σεισμούς, πνιγμένοι στο Σαμίνα,
11/12 21:34  zaratustra
Πολύ πιο σοβαρότερα γεγονότα στο παρελθόν, τα Τέμπη που προανέφερα, νεκροί στην Ρικομεξ με τους σεισμούς, πνιγμένοι στο Σαμίνα, οι νεκροί στην πτώση του αεροπλάνου της HELIOS, νεκροί στις περσινές πυρκαγιές ( είτε τους κάψαν οικοπεδοφάγοι, είτε μπήκαν βάσει άλλου σχεδίου) άξιζαν μεγαλύτερης προσοχής από όλους μας.
Φυσικά με αυτά που έγραψα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να το δουλεύω στο μυαλό μου.
Σταματώ γιατί ο usound θα μου γκρινιάξει πως γράφω πολλά. Το πρωί μου την είπε :¨)
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι