ALI BABA
Πλέω μεθ' Ορμής Ακαθέκτου
4786 αναγνώστες
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008
00:03

 

  

Ναυτάρες μου, η θάλασσα είναι γκρίζα, ό,τι και να μου πείτε. Στ΄ ανοιχτά  του πελάγους, το νερό είναι γκρί. Μήτε γαλάζιο, μήτε μπλέ, μήτε και τυρκουάζ, όπως φαίνεται στις καρτ-ποστάλ από τη Σαντορίνη. Διάφορες αποχρώσεις του γκρί, πάει και τελείωσε. Γι αυτό κι οι αρμενιστάδες τα πλακώνουνε τα πολεμικά καράβια, με τη λαδομπογιά και τα βάφουνε γκρίζα, ώστε να φαίνονται ένα με την επιφάνεια της θάλασσας. Ειδάλλως, θα τα βάφανε ή μπλέ ή γαλάζια ή τυρκουάζ. -Άδικο έχω ?

Σήμερα γιορτή μεγάλη μαθαίνω –όλα τα μαθαίνω-, ήτοι του Αγίου Νικολάου και χρόνια πολλά στους Νικολάους και στις Νικολάες. Και βέβαια, γιορτή του Ναυτικού μας, Εμπορικού και Πολεμικού,  γιορτή του Ναύτη. 

Λόγω της ημέρας, πρέπει επειγόντως να πούμε κάποια στοιχειώδη για τον θρυλικό «Αβέρωφ», το καράβι, το θωρηκτό. Ναι, ναι, ξέρω, «εδώ είναι χρηματιστηριακό το site» και μπλα-μπλα-μπλα. Καλά, εντάξει, μην αγχώνεσαι αδελφέ, δεν θα σου χαλάσω και την αυτοσυγκέντρωση ούτε θα σου ρίξω τον Dow.  Έναν πύρινο πατριωτικό λόγο θα εκφωνήσω και μετά  είσ' ελεύθερος, να πας όπου θες. Αλλά, πρώτ’ απ’ όλα, πονηρέ, θα πρέπει να σου πω ότι κάθε –μα κάθε-ιστορία, ακόμη κι η πιο ασήμαντη, έχει ένα ορισμένο χρηματοοικονομικό υπόβαθρο. Και μιάς και τρελλαίνεσαι ν’ ακούς για χρήμα, ας αρχίσω απ’ αυτό το σημείο και δώσε βάση, για να μάθεις πώς τ' αποκτήσαμε το «Αβέρωφ» :

Εάν σου έλεγα ότι το καράβι που αργότερα διέλυσε μόνο του τους Τούρκους στη Λήμνο, παρ’ ολίγον να είχε γίνει δικό τους, θα το πίστευες ? Αλήθεια είναι. Να πώς έγινε, με τη σειρά : Το ιταλικό ναυπηγείο Οrlando του Livorno είχε λάβει παραγγελία από την ιταλική Κυβέρνηση να ναυπηγήσει τρία θωρακισμένα καταδρομικά, όμως το Υπουργείο έκρινε αρκετή την κατασκευή των δύο πρώτων (“Pisa” και “San Giorgio”), οπότε έμεινε προς πώληση το τρίτο, το αβάφτιστο. Γι αυτό το τρίτο (το μετέπειτα «Αβέρωφ», όπως θα κατάλαβες), αρχικά ενδιαφέρθηκε η Βραζιλία. Ναι, η Βραζιλία. Καθώς όμως οι Βραζιλιάνοι -οι οποίοι είναι μόνο για μπάλα, samba και ηλιοθεραπεία στην Copacabana- ήταν και μεγάλοι μπαταχτσήδες στα λεφτά, οι Ιταλοί τους γύρισαν την πλάτη και απευθύνθηκαν προς την Τουρκία, με την οποίαν άρχισαν το σχετικό νταραβέρι. Kαι οι Τούρκοι κλώτσαγαν όμως. «-Πολύ το μπαξίξ μπρε τζάνουμ, κόψε κάτι να χαρείς!». Οπότε, σου λένε οι Ιταλοί «-μωρέ δε λέμε και στους Έλληνες, μπας και το θέλουν το βαποράκι, μη μας μείνει στο τέλος αμανάτι ?». Λέει ο άλλος ο Ιταλός, ο δύσπιστος, η αρκούδα σα να λέμε : «-Ποιοί Έλληνες καημένε, πού να τα βρούν οι ξυπόλητοι τα λεφτά ?». Επιμένει όμως ο Ιταλιάνος, ο ταύρος :«-Βρε πες τους εσύ και βλέπουμε». Και μας είπαν. 

Εμείς, εκείνην ακριβώς την περίοδο ήμασταν θορυβημένοι από την έντονη τουρκική εξοπλιστική προσπάθεια σε πολεμικά πλοία με σκοπό την υπεροπλία έναντι ημών στο Αιγαίο. Φανερή ήταν η αναγκαιότητα ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού, ιδίως μετά την ατυχή για εμάς έκβαση του πολέμου του 1897. Έτσι αποφασίστηκε η αγορά του σκάφους. Κάθονται τα δικά μας τα μυαλά, τα βάζουν κάτω τα πράγματα και αποφασίζουν : «-Αυτό το καράβι, πρέπει να γίνει δικό μας». Ωραία, με τι λεφτά όμως ? Οι Ιταλοί γύρευαν 24,5 εκατομμύρια χρυσές δραχμές. Τους αρχίζουμε κι εμείς στα παζάρια, και να που μας κόβουν και δύο μύρια, το όλον τίμημα 22,5 μύρια και άλλα 3,5 για τον εφοδιασμό του με πυρομαχικά.

Όμως, τόσα λεφτά δεν υπάρχουν, χρειάζεται κάποιος να τσοντάρει. Πάνε μέχρι τον Αβέρωφ και τον αρχίζουν στο ψηστήρι. Τους ακούει ο Μετσοβίτης, σκεπτικός, ίσως και να του άρεσε λιγάκι που θα βγάζαν το καράβι με τ’ όνομά του, ήταν και ανοιχτοχέρης γενικά, ήπιε τον καφέ του, κάπνισε και το ναργιλέ του κι ευχαριστημένος πιά, σκάει ένα στρογγυλό εκατομμύριο λίρες Αγγλίας, όσα έλειπαν δηλαδή. Όλα πλέον κανονισμένα για να το πάρουμε το παπόρι, να μας το τυλίξουν σε συσκευασία δώρου οι Ιταλιάνοι, αλλά να’ σου που οι παμπόνηροι οι Τουρκαλάδες δεν το βάζουν κάτω και πέμπουν άνθρωπο στους Ορλάνδους, με πεσκέσι 250.000 λιρών επιπλέον του τιμήματος που προσφέραμε εμείς, ώστε να μας αρπάξουν το καράβι μέσ’ από τα χέρια μας. Το μαθαίνουν οι δικοί μας, σπεύδουν, τα σκάνε ντούκου, βάζουν τις τζίφρες, έληξε. Το καράβι είναι πιά Ελληνικό, πάει και τελείωσε, όσο και να χτυπιέστε κάτω, Τουρκαλάδες.

Κάτσε να δούμε τώρα, τί στο καλό πήραμε, μ’ αυτόν τον σκασμό των χρημάτων : Ένα εκπληκτικό σκαρί. ‘Ένα πλεούμενο επαναστατικό για την εποχή, αφού συνδύαζε τον βαρύ οπλισμό των θωρηκτών με την ταχύτητα των καταδρομικών. Εικοσιτρείς κόμβους έκοβε το «Αβέρωφ», τεράστια ταχύτητα για την εποχή. Σκέψου ότι μια μοντέρνα φρεγάτα πιάνει ίσαμε τριανταδύο. Επιπλέον, ναι μεν ιταλικό το σκαρί κι η μηχανή, αλλά κάποια βασικά ναυπηγικά στοιχεία ήταν εγγλέζικα, γερμανικά και γαλλικά. Τα κανόνια ήταν αγγλικά Vickers. "Παναγία βόηθα" (ή μάλλον, εν προκειμένω ¨"Αλλάχ Άκμπαρ") έτσι κι έστρεφαν προς τη μεριά σου αυτά τα θεόρατα δίδυμα και σε σημάδευαν. Ιστοί γερμανικοί, ηλεκτρομηχανές το ίδιο, της ΜΑΝN. Λέβητες φραντσέζικοι, της Belleville. Η καθέλκυση του πλοίου «Γεώργιος Αβέρωφ» έγινε στις 12 Μαρτίου 1910, αλλά χρειάστηκε ένας ακόμη χρόνος μέχρι την αποπεράτωσή του. Η επίσημη παραλαβή του από το Ελληνικό Βασ…. (όχι, δεν την λέω αυτή τη λέξη, με τίποτε) Ναυτικό έγινε στις 16 Μαϊου 1911 και με τα πολλά κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου βέβαια έγινε της κακομοίρας. Λαϊκό προσκύνημα.

Και σύντομα ήρθε η ώρα της απόσβεσης. Η ώρα του Πολέμου : Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ξεσπάει ο πόλεμος με την Τουρκιά, και ο στόλος μας, με ναυαρχίδα φυσικά το “Αβέρωφ” του Κουντουριώτη, τραβάει ολοταχώς κατά τη Λήμνο. Χώνονται αμέσως οι Τούρκοι στα Δαρδανέλια και τότε εμείς, με την ησυχία μας, απελευθερώνουμε σταδιακά τα νησιά, αλλά και παρεμποδίζουμε τον ανεφοδιασμό του τουρκικού στρατού στα βαλκανικά μέτωπα. Στην πείνα οι Τούρκοι. Είδαν κι απόειδαν, σου λένε «τί να κάνουμε, πρέπει να βγούμε όξω από τα Δαρδανέλια. Δε γίνεται να τη βγάλουμε εδώ μέσα». -Σοβαρά ? -Για βγείτε παρακαλώ, να δούμε τι θα γίνει ! Οκτώ το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, νάσου κι οι Τούρκοι σκάνε μύτη με οκτώ αντιτορπιλλικά, τέσσερα θωρηκτά και ένα καταδρομικό, από τα στενά με κατεύθυνση προς τα βόρεια. -Που πάτε ρε μαύροι ? Τους κόβουν τη ρότα οι δικοί μας, βαράνε οι σάλπιγγες πολεμική έγερση κι αρχίζει το κανονίδι το άγριο. Μια ώρα βάστησαν οι Τούρκοι και μετά όπου φύγει-φύγει. Ξανά μέσα, στην ασφάλεια των Στενών.

Αλλά δεν έβαλαν μυαλό, από το πρώτο αυτό κάζο, της  ναυμαχίας της Έλλης.  Αυτοί, τον χαβά τους. Τον επόμενο μήνα, 5 Ιανουαρίου 1913, νταβραντισμένοι, ξαναβγαίνουν και καταπλέουν προς τη Λήμνο. Ζυγώνουν και τα δικά μας και δώστου ξανά το κανονίδι.

Τώρα,  θέλω να φανταστείς τί χαμός θα γινόταν μέσα στο καράβι, κάθε φορά που  έβαλαν τα θηριώδη Vickers. Για να το καταλάβεις, θα σου πώ ότι είναι σα να βρίσκεσαι κλεισμένος μέσα σε βαρέλι, που κάποιος το κοπανάει με βαριοπούλα. Σε κάθε βολή, το πλοίο συγκλονίζεται ολόκληρο, νοιώθεις το ζόρισμα των νομέων, το τράνταγμα μέχρι τα σωθικά σου και τ’ αυτιά κουδουνίζουν ώσπου παύεις ν’ ακούς, παρά μόνον ένα βόμβο. Αυτό το βουητό, για να ξέρεις, είναι τα κύτταρα του ακουστικού σου πόρου, που  πεθαίνουν. Σκέψου τί θα γινόταν και κάτω, στα μηχανοστάσια, στα καζάνια, όπου οι θερμαστάδες φτυάριζαν το κάρβουνο στη φωτιά, σαν τους κολασμένους.  Σκέψου και στα καταστρώματα και στη κόντρα γέφυρα, να σφυρίζουν τα βλήματα σαν δαίμονες, τριγύρω στις ομοχειρίες,  ανάμεσα στον αδιαπέραστο μαύρο καπνό. Να πούμε  όμως και κάτι άλλο. Ο Τούρκος στη θάλασσα είναι νούλα. Μηδέν. Δεν είναι δειλός, κάθε άλλο, αλλά "δεν μπορεί το παλικάρι", που λένε. Τον πειράζει η θάλασσα. Απλά, δεν το ‘χει, ποτέ του δεν το ‘χε, διαχρονικά. Γέλα όσο θες, αλλά είναι καθαρά θέμα Dna. Ο Έλληνας το έχει στο αίμα του το δέσιμο με τη θάλασσα. Ναυτοσύνη το λένε. Ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις. Δε γίνεται αλλιώς.


Έτσι λοιπόν, όταν συγκρουστήκαμε στα ίσα με τους Τούρκους, αυτοί ήτανε χαμένοι από χέρι. Είκοσι μόνο λεπτά κράτησε η σεμνή τελετή, μην φανταστείς περισσότερο. Πετσοκομμένοι οι αντίπαλοι, με το “Messoudieh” να φλέγεται και το “Barbarossa” σακατεμένο, γυρίζουν πάλι προς τα στενά, με την ουρά στα σκέλια. Όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στο κατόπι τους ο άπληστος  «Αβέρωφ», να τους κυνηγάει, μόνος του πλέον, αφού κανένα άλλο καράβι μας δεν είχε την ταχύτητα ν’ ακολουθήσει. Για να μην μπλοκάρουνε τα κλείστρα των Vickers από την υπερθέρμανση, το καράβι πολεμάει εναλλάξ και από τις δυο του τις πλευρές. Πλακώνει στο κανονίδι και το “Torgut Reis”, πάρτο κάτω κι αυτό. Αντίο ζωή. Πανωλεθρία. 460 άντρες οι νεκροί των ΤούρκωνΑλλάχ σχωρέστους κι αυτούς, τους μαύρους, παιδιά μανάδων τα δόλια, παρότι πολύ αμφιβάλλω εάν τελικά είδαν ουριά, πιλάφια και χανούμισσες. Μακάρι δηλαδή να είδαν κιόλας, ώστε να δω κι εγώ κάποτε. Πάντως, κήρυξαν εθνικό πένθος οι Μεμέτηδες, ξεχαρβαλώθηκε κι ο στόλος τους, λούφαξαν επιτέλους και ησυχάσαμε από δαύτους. Είχαμε κι εμείς έναν πεσόντα πάνω στο «Αβέρωφ», τον κελευστή Κατιντζέρη, αιωνία του η μνήμη.

Άντε τώρα, να σε δώ, πότε θα φιλοτιμηθείς να πας να δεις από  κοντά τον παροπλισμένο «Αβέρωφ», στο Τροκαντερό. Εκεί αναπαύεται τώρα, ο πολεμιστής. 

Χρόνια Πολλά, Ναύτες, Ναυτοδίοποι και Κελευστίνες.  


Φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες :
http://www.hellenicnavy.gr/averof/averof07.swf
Απόσπασμα εκπομπής της σειράς του ΣΚΑΙ "Εμείς οι Έλληνες" :  http://www.youtube.com/watch?v=tATksgAYw8Q

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

06/12 00:09  gerodimos
Σαν πολύ μεγάλο μου Φάνηκε.
Κάτι για τον Άι Νικόλα λέει.
06/12 00:13  Swearengen
Καλά, εσύ Γέρο δες το video του ΣΚΑΙ.
Ό,τι αποκομίζει κανείς, όφελος είναι.
06/12 00:14  Usοund
Άντε ρε! Τα σέβη μου!
06/12 00:16  Swearengen
Κι εσύ το βίντεο είδες, ε ? Δεν είναι δικό μου, του ΣΚΑΙ δουλειά είναι.
06/12 00:17  gerodimos
Πολύ καλό Μεγαλειότατε!
06/12 00:19  Πι-πι το παπί
Καλό είναι! Αυτό βέβαια με το DNA των Ελλήνων θυμίζει την Χαλκιά που όταν κέρδισε είπε ότι είναι στο DNA των Ελλήνων να κερδίζουν!(μετά μάθαμε τι εννοούσε)
06/12 00:20  Usοund
Ρε ,άσε τα σεμνά σου! Καλή δουλειά!
06/12 00:22  adiavastos
Ε, Να μην έλεγα και γω την καλησπέρα μου? Συγκινήθηκα μπρε.
06/12 00:23  Swearengen
Χρόνια πολλά Νίκο. Δεν ξέρω αν είναι κυριολεκτικά γονιδιακώς μεταβιβαζόμενο χαρακτηριστικό, αλλά πάντως ο Έλληνας έχει την ιδιαίτερη σχέση με τη Θάλασσα, που ο Τούρκος ιστορικά ποτέ δεν απέκτησε.
06/12 00:24  Bluesman
ωραια ιδεα, ωραια δουλεια!
06/12 00:24  evie
Το διάβασα όλο.
Υπέροχο swear,
Ναυτοσύνη το λένε το μεράκι μας για τη θάλασσα πως αλλιώς;
Χρόνια Πολλά!
06/12 00:25  Αli Baba
Διαμαντή τον λένε, Εύη!
06/12 00:26  Nantia42
οχι ρε γαμωτο, ειπαμε διαβαστερη , αλλα οχι ετσι ! 12.30 ειναι !
06/12 00:26  Swearengen
Αχ, αυτά μόνο οι θαλασόλυκοι τα νοιώθουν, Αδιάβαστε. Σε είχα κατά νούν. Τί μας πούν εμάς όλοι αυτοί οι στραταίοι ?
06/12 00:26  evie
Το πρώτο μπορείς να το βάλεις όπως το video
url τοποθετείς το
http://www.hellenicnavy.gr/averof/averof07.swf
και πλάτος - ύψος, 550 - 550
06/12 00:26  gerodimos
Είπα και γω... ποιος γιορτάζει πάλι;
06/12 00:28  Swearengen
Καλησπέρα Εύη. Το δεύτερο ήθελα να βάλω, αλλά είναι σφραγισμένο, δυστυχώς. Δεν πειράζει.
06/12 00:29  evie
Το ξέρω το μεράκι του Διαμαντή, Ali, όλος μια Ναυτοσύνη είναι και μπράβο του!
06/12 00:29  Manta ray
Πάλι οι Ηπειρώτες καθάρισαν... κι ένας Αρβανίτης αν δεν κάνω λάθος, ο ναύαρχος Κουντουριώτης!
06/12 00:31  Αli Baba
Αχ καλέ ναύτα!...
06/12 00:33  Swearengen
Ο Κουντουριώτης βεβαίως, διότι ο πρώτος κυβερνήτης πήγε και το κόλλησε σε κάτι ξέρες στο παρθενικό του ταξίδι, από Πόρτσμουθ. Κατόπιν τούτου, του στέλνουν σήμα από το Ναυαρχείο, "φύγε συ-έλα συ!" (δηλ. Κουντουριώτη). Και ανέλαβε ο Αρβανίτης, ο οποίος είπε και το "Πλέω μεθ' Ορμής Ακαθέκτου", που πολύ μ΄αρέσει, που να πάρει ο διάολος !
06/12 00:37  Nantia42
Μπραβο !
Γρηγορο διαβασμα ...

06/12 00:38  Αli Baba
Δε μου λέτε ρε υποτελείς! Αυτός ο Κουντουριώτης με την πλώρη η με την πρύμνη έπλεε?
06/12 00:41  gerodimos
Φουντούνα1 έλα! Σε βγάλανε από τους επικίνδυνους χρήστες!
06/12 00:42  Manta ray
Ωρέ Αλή τι σε νοιάζει εσένα με τι έπλεε, αφού εσύ μόνο με καμιά γκαμήλα (πλοίο της ερήμου) ξέρεις να πλέεις:)
06/12 00:42  elenitsa 1
Απαραιτητη εξομολογηση:Σημερα εγινε εντονοτατη επιθεση απο τον χαρο στην Ναντια,στο μπλογκ του Γιαννη.Ευθαρσως δηλωνω οτι δεν τηρησα την απαιτουμενη γενναια σταση να παρεμβω υπερασπιζομενη την φιλη,με αποτελεσμα να οικτιρω τωρα πια τον εαυτο μου ως κοτα.Ναντια,δημοσιως σου ζητω συγγνωμη,δεν επρεπε να μεινω απ'εξω την ωρα που δεχοσουν τετοια πυρα.
06/12 00:43  gerodimos
Άσε κατάλαβα αργείς για να πιστέψουν ότι το διάβασες!
06/12 00:45  Αli Baba
Πάμε παρακάτω.Συγχωρεμένη.
06/12 00:49  Nantia42
Ελενη , δε χρειαζεται να ζητας συγνωμες.
Ισα-ισα, εκανες παρεμβαση για να ληξει.
Ουτε θελω προστατες.
Και το κυριοτερο, οπως σου εγραψα το μεσημερι, δεν θελω να το μεταφερω εδω.
06/12 00:49  gerodimos
Δίνει και συνχωροχάρτια ο Αλή μπαμπάς!
06/12 00:50  evie
http://media.imeem.com/v/_7Wr3B55jS/aus=false/pv=2
πλάτος 400 υψος 345

το μεταφόρτωσα αλλού και μπορείτε να βάλετε το video.
06/12 00:50  Αli Baba
Έχω προστάτη. Να σου δώσω λίγον?
06/12 00:50  Nantia42
συνχωροχάρτια, πιστοποιησεις , οτι θες !
06/12 00:51  gerodimos
Μπααα Αλή μου δεν θα πάρω από αυτό!
Θα προτιμήσω τα μπακλαβαδάκια!
06/12 00:51  Nantia42
Λιγον, οχι! κρατα τον !
06/12 00:52  Αli Baba
Να σε τον δώσω όλον?
06/12 00:53  gerodimos
Αμάν! δώστον μας γκάστρωσες!
06/12 00:55  Manta ray
Ορίστε και το βιογραφικό του γεώργιου αβέρωφ από τη wiki - από βοσκόπουλο ξεκίνησε στο μέτσοβο...

http://el.wikipedia.org/wiki/%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82_%ce%91%ce%b2%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%86

και αυτό του ναυάρχου κουντουριώτη:

http://el.wikipedia.org/wiki/%ce%a0%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82_%ce%9a%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82

06/12 01:05  Swearengen
Καλά, εδώ μέσα έγινε της Πόπης. Μέχρι και εξομολογητήριο τα κάναμε.
06/12 01:07  Αli Baba
Καλώς έγινε!...
06/12 01:10  Nantia42
κακως ! δε χρειαζοταν !
06/12 08:03  haros
swear,συγχαρτηρια για το πρωτο εξωφυλλο στο καπιταλ..αν κρινω απο τον<θεσμο> σε αλλο χωρο,ειμαι λιγο επιφυλακτικος,ας ελπισουμε να μην δημιουργησει τα προβληματα που ειχε δημιουργησει εκει και να αποδειχθει χρησιμος.σε καθε περιπτωση,αν καποιο αρθρο αξιζε να μπει ,αυτο ηταν το δικο σου και με διαφορα...
06/12 08:10  freeagle
Εξαιρετικό το αφιέρωμα swear ...
06/12 08:28  Zstefanos
Μια απο τις άπειρες ιστορικές στιγμές μας γραμμένη με περίσσια γλαφυρότητα. Θέμα που δυστυχώς δεν θα διδαχθεί στο σχολείο και τα παιδιά μας πρέπει να το μάθουν απο εμάς. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε.
Υ.Γ. Το Αβέρωφ το επισκέφθηκα πιτσιρικάς, πάντα το θαυμάζω όταν περνάω απο Τροκαντερό και πρόσφατα προσπάθησα να παω και το παιδί μου, δυστυχώς εκτος ωραρίου επισκεπτών. Θα ξαναπροσπαθήσω.
06/12 09:37  Usοund
Κινέζε, την πάτησες! Έβαλα τον ρουφιάνο και σε βλέπω!
06/12 09:50  Goldmine
Συγχαρητήρια swear! Eξαιρετικό και με ωραία προβολή στην έκδοση του Σαββατοκύριακου.
06/12 10:10  Stefanos
To βιογραφικό του γεώργιου αβέρωφ από τη wiki - από βοσκόπουλο ξεκίνησε στο μέτσοβο...
=
Είχε τίποτα μοναστήρια εκεί γύρω στο Μέτσοβο?
06/12 10:25  gerodimos
Μεγαλειότατε συγχαρητήρια, τα σέβη μου!
06/12 10:50  ΡΟΚΕΡ
Επικαιρο και πολυ καλο.συγχαρητηρια.
06/12 10:58  protesilaos
Ωραιοτατον!Εξαιρετικες οι "ψιλες" προς γειτονες(και συμμαχους βεβαιως)
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι