ALI BABA
Πάντσερ και πύργοι.
3860 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008
10:30

Καταφεύγω στην αντιγραφή γιατί αξίζει να διαβαστεί.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ

 
Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
 
Αυτό που μου συμβαίνει με τους πύργους είναι άλλο πράμα! Και δε μιλάω μόνο γι’ αυτούς που έχω στήσει. Για να καταλάβετε αρκεί να σας πω ότι η γυναίκα μου γεννήθηκε στον Πύργο (της Ηλείας), σπούδασε στον Πύργο (το Λευκό) και έκανε μεταπτυχιακά στον Πύργο (της Πίζας).Όποια- όποια θα παντρευόμουνα, σκακιστής άνθρωπος;
Τώρα ιστορικά, ένας πύργος μάλλον έχει αμυντικό ρόλο σαν τμήμα μια οχύρωσης. Εμείς όμως μιας και είμαστε επιθετικοί τύποι, από τόσοι δα , θα ασχοληθούμε με τους «κινητούς» πύργους, τα «βαριά» κομμάτια, κοντολογίς τα τανκς!
Όλοι ξέρουμε την ισχύ ενός πύργου σε μια ανοικτή κάθετο . Φανταστείτε λοιπόν τη δύναμη κρούσης μιας συστοιχίας «πύργων», σε πολλές ανοιχτές στήλες και έχετε μπει στο νόημα (και όσοι δε μπήκαν ακόμα στο νόημα ............).

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ- Γερμανικά Πάντσερ- Μάης 1940
 
Την κρίσιμη ημέρα, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γερμανίας του Χίτλερ επικρατούσε αναλυτικός οργασμός. Το Τρίτο Ράιχ έπαιζε με τα λευκά (είχε μια προτίμηση στα άρεια κομμάτια, ενώ τα υποδεέστερα, όπως μπολσεβικικά, τσιγγάνικα, εβραϊκά και μαύρα κομμάτια, τα απέφευγε μετά βδελυγμίας). Το σχέδιο είχε εκπονηθεί και μελετηθεί λεπτομερώς. Οι επιτελάρχες πηγαινοερχόντουσαν με φακέλους υπό μάλης, με τις βαριάντες του ανοίγματος.
 
 
Ο Αδόλφος Χίτλερ δάγκωνε πίσω από το δρύινο γραφείο του νευρικά το μουστάκι του καθώς κούρδιζε τα ρολόγια (δεν είχαν βγει ακόμα τα ηλεκτρονικά). Η καινοτομία που επρόκειτο να παίξει θα ήταν αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου στην πτέρυγα της Δύσης. Και η ονομασία της καινοτομίας αυτής ήταν: blitzgrieg!
 
 

Τώρα το blitz (που σημαίνει αστραπιαίος) το καταλαβαίνουμε όλοι οι σκακιστές εύκολα. Το -grieg πάλι σημαίνει πόλεμος. Κάτι σαν αυτό που γίνεται στους συλλόγους όταν παίζουμε μπλιτς, δηλαδή. Τέλος πάντων, η αιφνιδιαστική επίθεση προέβλεπε την κατάληψη κάποιων σημαντικών τετραγώνων στα σύνορα Βελγίου- Γαλλίας και την επέλαση αρμάτων μάχης από ‘κει. Οι Γάλλοι, που δεν φημίζονταν ποτέ για το σκάκι τους, κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου. Έχοντας οχυρώσει ασφυκτικά την περίφημη (η οποία δεν άργησε να γίνει κακόφημη) «γραμμή Μαζινό» (κάτι σα stonewall φανταστείτε), ήταν ήσυχοι ότι οι Ναζί δε θα περνούσαν ποτέ από τις δασώδεις εκτάσεις των Αρδενών. Αμ δε!
Στις 10 Μάη του 1940 δυόμισι χιλιάδες γερμανικά τεθωρακισμένα ξεχύθηκαν σε όλη τη σκακιέρα της Γαλλίας. Τα γερμανικά πάντσερ δεν ήταν τανκ με τεράστια δύναμη πυρός. Δεν ήταν καν περισσότερα από τα γαλλικά «Μαρκ». Είχαν ωστόσο το σημαντικό πλεονέκτημα της ταχύτητας καθώς κινούνταν με σαράντα χιλιόμετρα την ώρα. Με διοικητές όπως τον τρομερό Γκουντέριαν, το Ρόμελ, το Ράινχαρντ και τον Χοτ, οι πύργοι των Ναζί άρχισαν να κερδίζουν τέμπο με το τσουβάλι.
 
 
Αρχικά οι Γάλλοι προσπάθησαν να αναδιοργανώσουν κάποια σημεία άμυνας, αλλά μέχρι να οχυρώσουν ένα τετράγωνο οι αντίπαλοι πύργοι βρισκόταν ήδη στο από πίσω του! Τότε άρχισε ο πανικός. Οι γερμανικοί πύργοι προέλαυναν ισοπεδώνοντας τα πάντα κάτω από τις ερπύστριές τους, ενώ οι συμπατριώτες του Λωτιέ δεν ήξεραν από ποιο σαχ να πρωτοφυλαχτούν.
 
Βρίσκοντας πλέον ανοιχτές γραμμές οι λευκοί πύργοι διπλώθηκαν και άρχισαν να περικυκλώνουν τις συμμαχικές δυνάμεις, διεισδύοντας όλο και πιο βαθιά στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και τα χειρότερα δεν είχαν φτάσει ακόμα…
Μέσα σε πέντε μέρες οκτώ σώματα πάντσερ είχαν συντρίψει τη γαλλική αντίσταση και τώρα όδευαν προς την πλήρη περικύκλωση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΒΕΣ), που είχε προστρέξει σε βοήθεια των Γάλλων και αριθμούσε πάνω από 400.000 άντρες, το μισό Βρετανικό στρατό! Οι Βρετανοί πάλι, όπου φύγει- φύγει, μπροστά στη λαίλαπα! Κατόπιν εσπευσμένης εντολής του γκρανμέτρ Τσώρτσιλ άρχισε να εφαρμόζεται η βαριάντα «Ντιναμό», της αποχώρησης δηλαδή των στρατευμάτων από τα λιμάνια του Καλαί και της Δουνκέρκης. Που να προλάβουν όμως! Από τις ορθάνοιχτες πια καθέτους των γαλλικών ποτάμιων γραμμών, τα πάντσερ ανέβαιναν ήδη στην έβδομη οριζόντια.
Το ΒΕΣ έχοντας στριμωχτεί στις δύο τελευταίες γραμμές και μην έχοντας χώρο για μανούβρες, αποφάσισε σε τρομακτική πίεση χρόνου να στήσει με τους εναπομείναντες πύργους του μια παγίδα κοντά στο Αράς. Το 7ο σώμα πάντσερ του Ρόμελ έχοντας προχωρήσει υπερβολικά, προς στιγμήν αιφνιδιάστηκε από τα βρετανικά άρματα και αναγκάστηκε να διακόψει την επίθεση προς τα ανυπεράσπιστα κομμάτια των Άγγλων. Κατόπιν σύντομης αναδιοργάνωσης των γερμανικών δυνάμεων όμως, οι βρετανικοί πύργοι παρέδωσαν το πνεύμα. Ήταν 22 Μάη και είχαν απομείνει ελάχιστα τετράγωνα στη σκακιέρα για να στριμωχτούν οι άντρες του ΒΕΣ. Απέμενε η τελική εφόρμηση. Οι πύργοι είχαν θριαμβεύσει!
Τότε ακριβώς, μια κίνηση πριν το τελειωτικό σαχ και το ματ, συνέβη κάτι αναπάντεχο. Ο Χίτλερ –επηρεασμένος μάλλον από τις αναλύσεις του μετρ Γκέρινγκ, που τον διαβεβαίωνε πως θα «καθάριζε» με τα Στούκας και τα βομβαρδιστικά της Λουφτβάφε- έκπληκτος και ο ίδιος από την ταχύτητα των πύργων του έδωσε την μοιραία εντολή «Ντερ Χάλτε Μπεφέλ», δηλαδή να σταματήσει η προέλαση!
 
 


Ο Γκουντέριαν εκείνο το βράδυ έριξε τόσες βλαστήμιες, όσες δεν πρέπει να έριξε ούτε ο Τοπάλοβ μετά την ήττα του από τον Κράμνικ. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε τρεις μέρες οι Βρετανοί να κατορθώσουν να φυγαδεύσουν από το τετράγωνο της Δουνκέρκης τους στρατιώτες τους (κάπου 330.000 μάχιμοι), για να τους χρησιμοποιήσουν σε επόμενη παρτίδα. Όταν ξαναδόθηκε εντολή από το Γερμανικό Επιτελείο για επίθεση ήταν πλέον αργά. Οι γερμανικοί πύργοι δε βρήκαν τίποτα να μακελέψουν. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν μια έρημη σκακιέρα που κάπνιζε…(τι μάρκα, δεν ξέρω).
Ακολούθησε η ανάλυση της παρτίδας, αυτό που πολύ χαριτωμένα εμείς οι σκακιστές αποκαλούμε «νεκροψία». Σε αυτήν όλοι οι γκρανμέτρ της στρατηγικής παραδέχτηκαν ότι η εφόρμηση των πάντσερ θα είχε καταστρέψει ολοσχερώς το σύνολο του ΒΕΣ και θα είχε ανοίξει διάπλατα τις γραμμές για το σχέδιο «Θαλάσσιος Λέων», της απόβασης στα βρετανικά νησιά. Το Δυτικό μέτωπο των συμμάχων θα κατέρεε και η Ευρώπη δε θα ήταν αυτή που ξέρουμε σήμερα. Οι Ναζί θα κέρδιζαν όχι μόνο την παρτίδα ή το τουρνουά, αλλά και τον παγκόσμιο τίτλο! Κάποιοι βέβαια πονηροί αναλυτές θεώρησαν την κίνηση του Χίτλερ «δείγμα καλής θέλησης» απέναντι στον Τσώρτσιλ, αλλά σε αυτούς έχω να θυμίσω το ρητό του Τολούς: «Αν κερδίσω λέω ότι θυσίασα, αλλιώς παραδέχομαι ότι έκανα πατάτα!».Αυτά που μένουν όμως από τη Μάχη της Γαλλίας ήταν η θυσία των βρετανικών πύργων σε χαμένη θέση, που θόλωσε τα νερά και κέρδισε χρόνο, καθώς και ο ρόλος που παίζει ο χρόνος στο σκάκι, καθότι το «μπλιτσγκρίγκ» πέτυχε πλήρως το σκοπό του. Ο Γκουντέριαν και ο Ρόμελ τσίμπησαν βέβαια τα ΕΛΟ τους (παρασημοφορήθηκαν), αλλά έμειναν με την πικρή γεύση του κατεστραμμένου αριστουργήματος. Τα μόνα που απέμεναν να τους παρηγορήσουν ήταν μια συνέντευξη στο «ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (που δε δημοσιεύτηκε λόγω πληθώρας ύλης) και, φυσικά, η μεγαλειώδης νίκη στη σκακιέρα της Γαλλίας των πάντσερ- Πύργων τους.
 
 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/12 11:21  Nastybishop
Η περίφημη μάχη της Δουνκέρκης λοιπόν...Διάφορες ερμηνείες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν το λανθασμένο φινάλε εκ μέρους των Γερμανών. Όπως ότι οι Γερμανοί ήθελαν να βάλουν το φρόνημα των Βρεττανών, αντί να τους συσπειρώσουν όπως ίσως να ήταν το αποτέλεσμα μιας μαζικής σφαγής...αλλά βέβαια εκ των υστέρων πολλά μπορεί να πει κανείς, χωρίς να είναι δυνατόν να αποδειχθούν.

Όποιος ενδιαφέρεται για παραλληλισμούς μεταξύ ζωής και σκάκι, υπάρχει και το νεοεκδοθέν βιβλίο του Γ.Κασπάροφ: "Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι".

http://www.greekbooks.gr/web/book/details.aspx?ProductID=194831
04/12 11:25  Usοund
Καταπληκτικό βιβλίο, nasty.Θα σου πρότεινα μια παρτίδα αλλά είμαι λίγος για σένα.
04/12 11:26  Nastybishop
Αν και για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο επιφυλακτικός απέναντι στο βιβλίο...ψιλοεμπορικό μου μυρίζεις. Τελοσπάντων, ας όψεται που είμαι συλλέκτης σκακιστικών βιβλίων και σκουπίζω τα πάντα! (έχω καμμιά 60αριά τέτοια βιβλία, αν και ζήτημα είναι να έχω διαβάσει τα δέκα...)
04/12 11:26  quant
Άραγε είναι σκάκι; Ή μήπως τάβλι;..
Usound, δε θέλω ηττοπάθειες και αυτογνωσίες πρωί-πρωί!
04/12 11:28  Usοund
Για να σε δοκιμάσω και σένα. Η καλύτερα ο νάστυ?
04/12 11:30  Nastybishop
Θα έπαιζα ευχαρίστως, αλλά πρέπει να φύγω αυτή την στιγμή. Το βραδάκι όμως...

usound το έχεις διαβάσει;
04/12 11:30  quant
Χάνω και από τους δυο σας! Είμαι της σχολής swearengen...
04/12 11:33  Usοund
Το ξεφύλλισα! Πολύ καλό. Γιά μένα.
quant, πάμε?
04/12 11:33  Nastybishop
Ο swear έγραψε χτες ότι ακολουθεί ταχύρρυθμα μαθήματα εκμάθησης σκάκι...Να δείτε που η κουφάλα σε κανά 2-3 μήνες θα μας νικάει όλους! Διαβολικό μυαλό, τον έχει φοβηθεί το μάτι μου! :)
04/12 11:36  quant
Nasty, κάτι τέτοια του λες και θα μας ανεβάσει και κάνα κείμενο "ΕΤΣΙ παίζεται το σκάκι!"
Usound, στέλνω pm
04/12 11:37  Nastybishop
Έχω τις επιφυλάξεις μου. Αλλά θα το τσιμπήσω από περιέργεια και για συλλεκτικούς λόγους εννοείτε..

Πάντως προτείνω: "Bobby Fisher goes to war" των Edmonds and Eidinow για όσους ενδιαφέρονται για σκακιστική ιστορία.

και Βοbby Fisher "My 60 memorable games" (υπάρχει και ελληνική έκδοση σε μετάφραση Τρ. Σιαπέρα. Για όποιον θέλει να βελτιωθεί παικτικά μελετώντας παρτίδες του κορυφαίου όλων των εποχών (είναι ζόρικο βιβλίο).
04/12 11:38  Nastybishop
Άντε χαιρετώ, τα λέμε το βραδάκι.
04/12 11:39  Usοund
Έτσι είναι! Να σου πώ μιά ιστορία. Με παίρνει ένα βράδυ! Ρε μα...παίζω με τον υπολογιστή αλλά κλέβει μου λέει. Έβαλα τα γέλια. Τι έγινε ρε ούφο, του λέω?
Ξαφνικά, βρέθηκε με τρεις βασίλισσες, μου απαντά! Ακόμη γελάω.
04/12 11:52  Swearengen
Βλάσφημε Usound,
Γιατί δε λές την αλήθεια, ότι δηλαδή ο αντίπαλος ηλεκτρονικός υπολογιστής ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΕ να μετατρέπει τα πιόνια του σε Βασίλισσες, προκειμένου να με αντιμετωπίσει ? Πρέπει να μου εμφάνισε εκείνη τη μέρα τουλάχιστον 10 Βασίλισσες πάνω στη σκακιέρα. Τσαντίστηκε φαίνεται, όταν του είπα (του υπολογιστή) : «Πού πας βρε πιτσιρικά να τα βάλεις με τον Swear ?». Από κείνη τη στιγμή, σκύλιασε.
Δεν ξαναπαίζω μαζί του, είναι ζαβολιάρης.
04/12 11:57  elenitsa 1
Ειδε οτι ειχε ν'αντιμετωπισει εναν πολυχρονεμενο κι εβαλε τα μεγαλα μεσα,swear.Μονο πληθωρα Βασιλισσων ειναι ανταξιος αντιπαλος για εναν Εκλαμπροτατο.
04/12 12:19  Usοund
Ρε συνέταιρε! Με τσάκισε κι αυτλος ο καινοφανής quant!
04/12 12:21  quant
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε αλά swear. Με δέκα (10) βασίλισσες!
04/12 12:21  Usοund
Έχω καταντήσει κάτι σαν το Μαρίνη. Χασούρης!
04/12 12:22  Usοund
Ουστ, ρε!...
04/12 12:23  elenitsa 1
Απροπονητος εισαι.Εχεις δασκαλο κατ'οικον,εκμεταλλευσου τον.
04/12 12:23  quant
Δεν είσαι χασούρης. Λιγάκι απρόσεκτος από τη βιασύνη. Την επόμενη φορά να καλέσουμε και τον swear.
04/12 12:23  Usοund
Ρε Ελένη, αυτοί βαράνε άσχημα! Δεν ξαναπαίζω!
04/12 12:24  quant
Τάβλι Usound. ΤΟ μέλλον!
04/12 12:25  Usοund
Ξυλίκι!...
04/12 12:27  mc
Usound, τώρα που σε βρήκα μπόσικο, παίζω κι εγώ!
04/12 12:28  quant
Βρήκαμε παπά...
04/12 12:28  mc
Ο Swear που χάθηκε; Να πιάσουμε λιμάνια πάλι;
04/12 12:30  haros
ΛΕΥΤΕΡΙΑ στους τρελλους...(αξιωματικους)
04/12 12:32  elenitsa 1
Στρωστε καμμια μπιριμπα 6 ατομων να μπουμε ολοι να γινει και χαβαλες.
Και βαρα κι εσυ usound!Αλυπητα.
04/12 14:19  Πι-πι το παπί
Ο πόλεμος είναι Krieg.Αρα blitzkrieg είναι η σωστή λέξη..
04/12 15:56  freeagle
Τι έγινε ρε παιδιά … δυο μέρες έλειψα και θέλω δυο για να διαβάσω και δυο για να καταλάβω …

@ Swear το Detroit Motor City καλό κομμάτι …

… εδώ κολλάνε οι Metallica ...αλλά έχει όλο γερμαναράδες και δεν μ’ αρέσει …
04/12 19:17  koufeto:-)
:-)
04/12 21:23  Λουκρητια
Αντε,ξυπνηστε υπναραδες.
04/12 21:26  gerodimos
Ώπα! νέο νικ μουστακαλή. Λουκρητία!
04/12 22:11  freeagle
… όχι ρε π……. τη μια μου εκθειάζετε το blitzkrieg των ναζι και από την άλλη ξευτιλίζετε κόκκινο στρατό … ρε που πάτε ορέ! που πάτε?

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι