ALI BABA
Παραμύθι
1799 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008
22:01

Zaratustra απέστειλε.

"Κώστα, Διαμαντή καλησπέρα

Σας στέλνω κάτι σαν μικρό δωράκι για τα ωραία γραπτά σας και τον χρόνο που αφιερώνετε στο blog. Στο γράψιμο δυσκολεύομαι, φαντασθείτε μαθητής στην έκθεση με δυσκολία έγραφα πάνω από μισή σελίδα , για αυτό θα πάρω από τα έτοιμα : ))
Eνα κειμενάκι από το βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου « Η γραμμή του ορίζοντος». Το βιβλίο εκδόθηκε το 1992, τα πρώτα δείγματα της παγκοσμιοποίησης ήταν ήδη αισθητά σε ανθρώπους με ευαισθησίες. Πολύ όμορφοι συμβολισμοί, ειδικά αν το προβάλλω στην εποχή μας κάθε φορά που το διαβάζω ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο
Αν σας αρέσει , αν κάποια στιγμή δεν έχετε χρόνο να γράψετε κάτι , βάλτε το άμα θέλετε στο blog."Παλιά υπήρχαν τρία μέρη στον κόσμο, η Κυψέλη, η Ελλάδα και ο πλανήτης Γη. Τώρα βγαίνουν και λένε ότι ο κόσμος είναι ένας, όμως λένε ψέματα και αυτό φαίνεται στα μάτια τους. Αυτοί τα έχουν μπερδέψει ενώ υπήρχαν τρία μέρη και το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο ήταν να είσαι η ωραιότερη στην Κυψέλη όπως συνέβαινε με την Έρση. Αν ήσουν η ωραιότερη στην Ελλάδα, κινδύνευες να σε κάνουν μις Υφήλιο και να σε παντρέψουν με ένα χοντρό με πολλά λεφτά από τον πλανήτη Γη. Ήταν πιο δύσκολο να είσαι η ωραιότερη στην Κυψέλη γιατί εκεί σε έβλεπαν κάθε μέρα στον δρόμο, δεν σε ψήφιζαν βαμμένη με μουσική από πίσω, ούτε σε γνώριζαν από τα περιοδικά, σε είχαν αγαπήσει χωρίς φωτογένεια. Σε έβλεπαν γελαστή, βιαστική, τσακωμένη με τη μάνα σου, ιδρωμένη, σκονισμένη. Ήταν πολύ πιο δύσκολο να είσαι η ωραιότερη στην Κυψέλη γιατί υπήρχε μια μόνιμη επιτροπή που ψήφιζε όλο το χρόνο εκτός από το βράδυ της Ανάστασης που κάτι τους έπιανε και τις έβγαζαν όλες πρώτες, κάτι πάθαινε η επιτροπή και ενθουσιαζόταν με αποτέλεσμα να νομίζουν όλοι ότι έχουν φωτογένεια και μάλιστα να αισθάνονται ότι εκπέμπουν λάμψεις. Έτσι το βράδυ της Ανάστασης, η Έρση ήταν λίγο στενοχωρημένη αλλά μετά της περνούσε γιατί είχε μαγειρίτσα και δεν σκεφτόταν πια την επιτροπή που ξεχνούσε να κάνει την δουλειά της καθώς τις φίλαγε όλες σταυρωτά μέσα στα πυροτεχνήματα.
Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να είσαι κάτι στην Κυψέλη κι έτσι πολλοί ήθελαν να γίνουν κάτι στην Ελλάδα που φαίνεται ότι ήταν πιο εύκολο ενώ μερικοί κατάλαβαν το κόλπο κι άρχισαν να λένε ότι αυτοί δεν αξίζουν για την Ελλάδα αξίζουν μόνο για τον πλανήτη Γη. Ο πλανήτης Γη έκανε προπαγάνδα στην Ελλάδα, της έβαζε συνεχώς την ιδέα ότι αυτός είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο και με τη σειρά της η Ελλάδα πίεζε την Κυψέλη να της παραχωρήσει τα πρωτεία. Όμως η Κυψέλη δεν είχε κανένα να πιέσει κι έτσι, μια φορά κι έναν καιρό, η Κυψέλη υποχρέωνε τον εαυτό της να είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο και η Έρση ήταν υποχρεωμένη να είναι η ωραιότερη χωρίς να χρησιμοποιεί την φωτογένεια. Αργότερα όμως που όλοι οι άνθρωποι έγιναν φωτογραφίες και ο πλανήτης Γη πήρε την ονομασία τηλεόραση η Κυψέλη εξαφανίσθηκε από προσώπου γης και η Έρση πήγε να μείνει στα βόρεια προάστια και το καλοκαίρι αγόρασαν σπίτι με τον άντρα της τον δημοσιογράφο στη Σαντορίνη και μαύριζαν.
Υπήρχε μια αόρατη επιτροπή κι αργότερα διαλύθηκε επειδή ο πλανήτης Γη απέδειξε στην Ελλάδα με ατράνταχτα επιχειρήματα και άφθονο φωτογραφικό υλικό ότι ο κόσμος είναι ένας, κατά βάθος στρογγυλός. Ήρθαν πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα στην Κυψέλη κι έλεγαν στην αόρατη επιτροπή ότι αποκαλύφθηκε επιτέλους η αλήθεια, ζούμε όλοι σ’ ένα παγκόσμιο χωριό. Τι να κάνει η επιτροπή; Καθώς δεν συνεδρίαζε ποτέ επειδή τα μέλη της ήταν απασχολημένα να ζουν άλλος εδώ κι’ άλλος εκεί και να συναντιούνται μόνο στην Ανάσταση όπου έχαναν τα αυγά και τα πασχάλια, στο τέλος, με το πες πες, αναγνώρισε το λάθος της η επιτροπή και διαλύθηκε. Σιγά σιγά έγιναν όλοι παγκόσμιοι χωριάτες. Τους είχε αποκαλυφθεί βέβαια η αλήθεια, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε αμέσως μετά γιατί άρχισαν να γυρνάνε σαν τις άδικες κατάρες κι’ ενώ η αλήθεια είχε γίνει γνωστή όλoι νόμιζαν ότι άκουγαν μόνο ψέματα. Παλιά υπήρχαν μόνο τρία μέρη στον κόσμο και καμιά φορά έλεγαν ψέματα το ένα στο άλλο, όμως τώρα υπήρχε μόνο το παγκόσμιο χωριό που έλεγε συνεχώς ψέματα στον εαυτό του, φαινόταν στα μάτια του ότι έλεγε ψέματα. Ήταν υποχρεωμένο να λέει συνεχώς ψέματα γιατί αν έλεγε την αλήθεια έστω και μια στιγμή, αν λύγιζε και παραδεχόταν την αλήθεια, τότε η ωραιότερη του παγκόσμιου χωριού δε θα ήταν μια φωτογραφία, θα ήταν μια γυναίκα και άντε βρες την ωραιότερη γυναίκα μέσα στο παγκόσμιο χωριό, τώρα μάλιστα που διαλύθηκε η αόρατη επιτροπή και δεν μαζευόταν πια ούτε στην Ανάσταση. Έβαλαν νερό στο κρασί τους και έλεγαν ψέματα συνεχώς στον εαυτό τους ότι η ωραιότερη γυναίκα του παγκόσμιου χωριού δεν ήταν γυναίκα αλλά φωτογραφία. Έτσι η αλήθεια οδήγησε στο ψέμα και δεν μπορούσαν να χαρούν στην Ανάσταση και ταξίδευαν όλοι μακριά ώστε να κάνουν μόνοι τους Πάσχα, να μην τους πάρει κανένα μάτι και καταλάβει ότι είχαν μεγάλο άγχος στο παγκόσμιο χωριό τώρα που η αλήθεια τους είχε οδηγήσει με ατράνταχτα επιχειρήματα και άφθονο φωτογραφικό υλικό στη λατρεία του ψέματος.
Υπήρχε μια αόρατη επιτροπή και κάποτε τα μάζεψε. Γυρίζουν σαν τις άδικες κατάρες, ψάχνουν την Ανάσταση σε διάφορα θέρετρα. Λένε πολλά ψέματα, φαίνεται στα μάτια τους. Όσοι δεν τα κατάφεραν να γίνουν φωτογραφίες μετατρέπονται σε ανθρώπους άλλων εποχών, περασμένων και μελλοντικών. Υπάρχουν ακόμα αόρατα ελληνικά νησιά που τους υποδέχονται ανακατεμένους με τους παγκόσμιους χωριάτες, προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Υπήρχε η ωραιότερη γυναίκα και τώρα προσπαθεί να γίνει φωτογραφία στη Σαντορίνη, είναι κατάμαυρη. Θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος μιας άλλης εποχής, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο και από το να γυρνάς σαν την άδικη κατάρα, από το να έχεις άγχος. Ήταν πολύ δύσκολο να είσαι κάτι στην Κυψέλη, σε ήξεραν απ’ έξω και ανακατωτά, σε αγαπούσαν επειδή ήσουν αδύναμη, σε γούσταραν χωρίς φωτογένεια. Τώρα αυτό είναι αδύνατον γιατί ο κόσμος είναι ένας, κατάφερε να γίνει ένας χάρη στη φωτογένεια. Παλιά υπήρχαν τρία μέρη στον κόσμο, μια συνοικία, μία χώρα και ένας πλανήτης. Πήγαιναν στην Ανάσταση, είχαν όλοι φωτογένεια, έβγαζαν κάτι λάμψεις, φίλαγαν σταυρωτά ο ένας τον άλλο μέσα στα πυροτεχνήματα. Μετά αποκαλύφθηκε η αλήθεια και τα ψέματα απέκτησαν φωτογένεια σε διάφορα θέρετρα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

19/11 22:03  mousitsa
:-)
goodnight:-)
19/11 22:05  mousitsa
1.Απαγορεύεται η είσοδος σε γυναίκες, γυναικωτούς, γύναια, γυναικάκια. Γυναικάρες επιτρέπονται.
2.Απαγορεύεται η είσοδος σε μη καπνίζοντες (εξαιρούνται οι γυναικάρες με μπουκωμένο στόμα).
8. Η κλήση call girl είναι υποχρεωτική.
9. Viagra επιτρέπονται. Αδυναμία στύσης δεν είναι επιλήψιμη.
...καφετζής ο Γεροδήμος.
7. Πορτιέρης ο swear

:-)
19/11 22:05  Usοund
Το διάβασες κιόλας? Η τόβαλες στο ψυγείο γι αύριο?
19/11 22:06  mousitsa
Στο ψυγειο για αυριο γιατρουλη μου:-)Βλεπω Κωνστανταρα και Κοντου και τωρα μου τρεχουν ζουμια!
Αντε καλη σας νυχτα:-)
19/11 22:10  Bluesman
ζουμια;;;... ελα μουσι στον τοπο σου...
19/11 22:10  mousitsa
ελα μουσι στον τοπο σου...

Τι εννοεις με αυτην την εκφραση;;
Παει ο Καπετανιος..
19/11 22:12  βανεσα
mousitsa
μην ασχολείσαι μαζί τους...πίσω στο δικό μας!
19/11 22:13  Usοund
Και με το άνοιγμα μούσι..η παγκοσμιοποίηση.
19/11 22:15  mousitsa
Βανεσα δεν ξερω ποσο ακομα θα εχω μπλογκ.Απο οτι ειδα μου το ξηλωσαν απο τα νεα.Σιγα σιγα θα μου το βουλιαξουν τελειως.Αλλα ειπαμε κριση-αγαμιες,ολα μαζι εκανα εκρηξη!Αντε παω γιατι ο Καπετανιος ΖΕΙ!Τα ξαναλεμε αγαπουλες μου!:-)
19/11 22:17  gerodimos
Και τι το θες το μπλοκ σοκολατάκι, γράψε στα άλλα μπλοκ!
19/11 22:18  mousitsa
Ετσι θα κανω gerodimako μου!
19/11 22:19  Usοund
Ζαρατούστρα, υποστήριξε το θέμα σου γιατί αδυνατώ!
19/11 22:22  gerodimos
Doctor καλά μόνο γυναίκες γράφουνε σε αυτό το μπλοκ;
Καλά τι γίνεται τελικά;
19/11 22:22  freeagle
… το θέμα ολίγον … πώς να το για να παρεξηγηθεί κανείς;;;
… άτοπον … αυτή είναι η λέξη … πάω για μια ακόμη φορά να πιω μόνος μου …
19/11 22:23  Usοund
Πίσω κουφάλες! Κάλεσα ενισχύσεις!
19/11 22:24  freeagle
... swear!
… έλα βρήκα άλλη μια κακή επίδραση του αλκοόλ … ξεχνάς τα ρήματα!
19/11 22:27  freeagle
... που είναι οι τσούπρες μου ;;;
… θα δημιουργήσουμε σήμερα …
… πίτσα πουτανέσκα για αρχή είναι καλά …
19/11 22:28  Usοund
Άμα κάτσεις θάρθουν. Μου μήνυσαν.
19/11 22:29  Κλεάνθης
Φτου! Δεν τις πρόλαβα!
Λάκισαν μόλις κατάλαβαν ότι μπουκάρω!

(Ε, άμα είσαι κέρβερος με τις γυναίκες... γενικότερα)

19/11 22:30  zaratustra
Καλά δεν ξέρετε τον Βακαλόπουλο;;;;

σεναριογράφος της ταινίας " Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε"
19/11 22:30  haros
κλεανθη,κοιτα μην σου καει η τυροπιττα που εχεις στον φουρνο...κερβερε...
19/11 22:32  Usοund
Ζάααααααααρρρρρρρρααααααααα! Βόηθα! Δύο παληκάρια παλεύουμε, ένας καφετζής κι ο παντόφλας ο Κλεάνθης. Δεν θ αντέξουμε!
19/11 22:34  Usοund
Χάρε, με ανακούφισες! Η ανάπαυση του πολεμιστή.
19/11 22:35  Κλεάνθης
hare καλά που μου το θύμησες!

Πάω να τσεκάρω αν ξεροψήθηκε και επανέρχομαι...

(τόσος κόπος μην πάει χαμένος... με τα χεράκια μου την έκανα από μία παλιά συνταγή της *εθεράς)

* ποιο γράμμα κρύβει?


19/11 22:36  zaratustra
usound μου φαίνεται έστειλα ότι καλύτερο για να τις εξαφανίσω τελείως από το blog : )
19/11 22:37  Κλεάνθης
Για να μην παρεξηγηθώ: ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ!
19/11 22:37  gerodimos
Το Κ μήπως, ποιο να είναι;
19/11 22:38  Usοund
Σιγά μην τα βάζαν με την Έρση τα σαπάκια.
19/11 22:39  haros
επι του κειμενου..αλλα λογια να αγαπιομαστε..παγκοσμιοποιηση ,αλλωτριωση νικη του <δειχνω> πανω στο <ειμαι> ε και λοιπον?? ο κοσμος μεταβαλλεται συνεχως και κανεις μας δεν μπορει να κανει κατι για αυτο.το πολυ πολυ να αναπολουμε παλιες καταστασεις,που εχουν μεινει στις μνημες καποιων απο εμας,πριν σβηστουν μαζι με εμας..τα προβληματα του κοσμου τωρα ειναι αλλα,αυτα ειναι για φιλολογικα σαλονια...
19/11 22:39  mc
Εγώ Κλεάνθη δε σε παρεξηγώ. Π;
19/11 22:40  Usοund
Πρόσεξε Κλεάνθη, μην το χόμπυ γίνει έξις.
19/11 22:40  haros
γιουσαουνη,βαλε το μαμημενο το <ο>στην αλλοτριωση..
19/11 22:42  Usοund
Δεν το βάζω ρε! Πως θα σε κάνω ρεζίλι? Στην φύλαγα!:)
19/11 22:42  zaratustra
Μας φαίνονται γίγαντες γιατί είμαστε γονατιστοί

Ντολόρες Ιμπαρούρι -Πασιονάρια
19/11 22:44  Usοund
Oλόρθοι θα τις χαστουκίσουμε!
Τσε.
19/11 22:48  Κλεάνθης
mc, το έκανα εύκολο επίτηδες!
Αν είχα κρύψει το τελευταίο (πεθερά*) σιγά μην το έβρισκες!
19/11 22:50  gerodimos
Μπα για μένα και έτσι Κλεάνθη δυσκολάκι πάλι ήτανε!
19/11 22:53  Usοund
Εμένα η πεθερά μου σε άλλα μου χρησίμευσε. Σπουδαίο milf-ειγ!
19/11 22:54  zaratustra
www.youtube.com/watch?v=GBoSv_fkE5I&feature=related

αυθεντικός μάγκας
19/11 22:55  Κλεάνθης
Καλά αυτός ο προδότης ο Swear που είναι? Άκου στη Σχολή Ευελπίδων! :)
19/11 22:55  mc
Κλεάνθη το αποτέλεσμα μετράει. Κερνάς!
19/11 22:57  Usοund
Παίδες, συγχαρητήρια! Τις τσακίσαμε! Το κρεμανταλάδικο ζει στιγμές δόξας!
19/11 22:58  haros
γιουσαουνη και κλεανθη,σταματειστε βρε να βαζετε χαμογελα στα μηνυματα,σε λιγο θα βαλετε και καρδουλες...ανεπιδεκτοι μαθησεως ειστε,παραιτουμαι..
19/11 22:59  Κλεάνθης
gerodimo, ξεκίνα να λύνεις sudoku... :)
19/11 23:00  Usοund
Ένα έβαλα. Να το βγάλω όξω?
19/11 23:00  mc
Το πρόβλημα χάρε είναι στη χρήση της παρένθεσης. Εάν γράψεις αυτό :-| όλα είναι ΟΚ.
19/11 23:01  gerodimos
Θα το δοκιμάσω κλεάνθη αν αλλά και αυτό δύσκολο το βλέπω!
19/11 23:01  haros
ο swear που βοσκει???θα διαβαζει φαινεται το εννιαμηνο της ευαπς...
19/11 23:02  mc
Και απορώ που δεν το σήκωσες θέμα: Της ΕΥΑΠΣ τα εννιάμηνα :|
19/11 23:02  Κλεάνθης
Usοund ΔΕΝ θέλω γενικεύσεις! Κατά βάθος ξέρεις σε ποιόν οφείλεται η σημερινή γυναικο-κτονία!

Χάρε sorry ξεχάστηκα :)
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι