ALI BABA
Επί τη επετείω.
1868 αναγνώστες
Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008
12:41

 

Από το φίλο Zaratustra

                                                   

                                            ΕΑΜ Μια νίκη που κατέληξε σε τραγωδία


Το 1941, μετά την υποχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων και την επικράτηση των Ναζί, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εγκαταλείπει την χώρα. Αρχικά αποβιβάζεται στην Κρήτη, και μετά την απαγόρευση των Βρετανών να πάνε στην Κύπρο κατευθύνονται στο Κάιρο. Το κενό που θα δημιουργηθεί στην κατεχόμενη χώρα το καλύπτει το ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που δημιουργείται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ με έναν σαφώς ολιγάριθμο –λόγω της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου –αλλά πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα ένοπλης εθνικής αντίστασης. Ξεκίνησε με περίπου 100 οργανωμένα μέλη, φτάνοντας 3 χρόνια μετά τα 500000. Δημιούργησε ένα σύστημα διακυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ίδρυση της ΠΕΕΑ, κατορθώνοντας πριν φύγουν οι Γερμανοί να έχει υπό τον έλεγχό του το 90% της ελληνικής επικράτειας. Και όμως αυτό το ελληνικό θαύμα, κατέληξε σε τραγωδία, σύμφωνα με την επιθυμία και τα σχέδια των Άγγλων που βρήκαν ανέλπιστο αρωγό τους, την άπειρη και ανεπαρκή πολιτική ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
Το ΕΑΜ ιδρύθηκε στις 28/9/1941, από το ΚΚΕ --Λευτέρης Αποστόλου, το ΣΚΕ ( Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) – Χρήστος Χωμενίδης, την ΕΛΔ (Ένωση Λαικής Δημοκρατίας ) Ηλίας Τσιριμώκος, και το ΑΚΕ (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας ) - Απόστολος Βογιατζής Θέσεις που εκφράζονται στο ιδρυτικό είναι βασικά τρεις. Αγώνας για την επιβίωση, αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, αγώνας για την λαική κυριαρχία. Ο δεύτερος και ο τρίτος στόχος του ΕΑΜ δεν εξυπηρετούσε τα μεταπολεμικά σχέδια των Άγγλων για την περιοχή, καθόσον θεωρούσαν την Ελλάδα στήριγμα και εργαλείο της πολιτικής τους στην Μεσόγειο.
Αρχή της ηγεσίας του ΚΚΕ στην πάλη κατά των Γερμανών κατακτητών ήταν να σχηματίσει ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο, ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι πατριώτες που πίστευαν στην εθνική ανεξαρτησία. Το βασικό λάθος της ηγεσίας ήταν η εμμονή πως το μέτωπο αυτό έπρεπε να συγκροτηθεί από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβάνοντας και κόμματα που ήταν δέσμια μιας αντικομμουνιστικής παράδοσης. Ήταν η μονότονη επανάληψη της θέσης « Εθνική Ενότητα από τον βασιλιά ως τον Ζεύγο» ( τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος της εποχής ). Επρόκειτο για πολιτικό σφάλμα ολκής, που έριξε το ΕΑΜ στην παγίδα των Άγγλων. Τα αστικά κόμματα και οι ηγέτες τους, από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου και μετά περίμεναν να επανέλθουν στην εξουσία στηριζόμενα στην εύνοια των ξένων ( ουσιαστικά των Άγγλων ). Σκεπτόμενοι έτσι, από την μια θεωρούσαν την υποτέλεια της χώρας δεδομένη, αλλά ούτε και υπολόγιζαν τον λαό σαν στήριγμά τους.
Οι Άγγλοι αφού αρχικά απέτυχαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, επόμενη κίνηση τους ήταν να το θέσουν υπό τον έλεγχο τους. Έχουν ήδη βοηθήσει στην δημιουργία άλλων αντιστασιακών κινημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο ΕΔΕΣ ( Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος ) του Ζέρβα, τα οποία και χρηματοδοτούν με κύριο στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών και τα οποία δρούσαν στα πλαίσια του ΣΜΑ ( Στρατηγείο Μέσης Ανατολής ). Παράλληλα ενισχύουν τον ΕΛΑΣ και συνεργάζονται μαζί του γιατί χρειάζονται την έντονη και μαχητική δράση και κάλυψη που τους προσφέρει στον αγώνα εναντίον των Ναζί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έγινε και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ( 25/11/1942).
Το ΕΑΜ εκτός από την ένοπλη δράση κατά των Γερμανών παρουσίασε αξιοσημείωτη κοινωνική δραστηριότητα. Ας δούμε όμως πως περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο, ο πιο άσπονδος εχθρός του εαμικού κινήματος ο Κρις Γούντχάουζ, αρχηγός της Βρεταννικής αποστολής, στο βιβλίο του Το μήλο της έριδος ( εκδ. Εξάντας )
« Η ορεινή Ελλάδα ήταν πια ένας διαφορετικός κόσμος από ότι τον παρουσιάσαμε στην αρχή του έτους. Οι αντάρτες είχαν απλωθεί σε κάθε ορεινό χωριό και σε πολλά χωριά των πεδιάδων… Έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο όλης σχεδόν της χώρας, αν εξαιρέσουμε τους κυριώτερους συγκοινωνιακούς κόμβους που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί, είχαν δημιουργήσει πράγματα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ άλλοτε η Ελλάδα. Οι επικοινωνίες στις ορεινές περιοχές με τον ασύρματο, με αγγελιαφόρους, με τηλέφωνα, ποτέ δεν ήταν τόσο άρτιες, είτε πριν είτε μετά. Ακόμα και αυτοκινητόδρομοι είχαν βελτιωθεί και χρησιμοποιούνταν από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι τηλεπικοινωνίες τους επεκτείνονταν ως την Κρήτη και την Σάμο, όπου δρούσαν κιόλας αντάρτες. Τα δώρα του τεχνικού και πνευματικού πολιτισμού είχαν βρει τον δρόμο τους προς τα βουνά για πρώτη φορά. Σχολεία, αυτοδιοίκηση, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες που είχαν κλείσει με τον πόλεμο λειτουργούσαν και πάλι. Θέατρα, εργοστάσια, τοπικά κοινοβούλια λειτουργούσαν για πρώτη φορά. Οργανώθηκε κοινοτική ζωή, στην θέση της πατροπαράδοτης ατομιστικής του Έλληνα αγρότη.. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κρατούσε το προβάδισμα σε κάτι που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας είχαν παραμελήσει: στην δημιουργία οργανωμένου κράτους στις ορεινές περιοχές…»
Οι προσπάθειες των Άγγλων για απομόνωση και έλεγχο του ΕΑΜ συνεχίζονται. Δημιουργούν αντάρτικες ομάδες σε αντιπερισπασμό του ΕΛΑΣ. Σε μια από τις συγκρούσεις με τον ΕΛΑΣ ο Στ.Σαράφης συλλαμβάνεται και αλλάζει στρατόπεδο. Είναι ο μετέπειτα στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ. Οι Άγγλοι οργανώνουν την σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ, βοηθούν στην συμφωνία Ζέρβα –Γερμανών για διάλυση του ΕΛΑΣ ( Κρις Γούντχάουζ, Το μήλο της έριδος, σελ 125-127 εκδ. Εξάντας), παρόλα αυτά η ηγεσία του ΕΑΜ εθελοτυφλώντας, προασπιζόμενη την θέση « εθνική ενότητα από τον βασιλιά μέχρι τον Ζεύγο» καλεί όλους τους πολιτικούς, χωρίς να βάζει κανέναν όρο, να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο βουνό. Αρνούνται. Το ΕΑΜ επανέρχεται με νέα πρόταση, διεύρυνση της κυβέρνησης Τσουδερού που βρίσκεται στο Κάιρο, με συμμετοχή και των αντιστασιακών. Απορρίπτεται. Τότε το ΕΑΜ προχωρεί σε μια κίνηση, την πιο σημαντική απειλή που γνώρισε η αγγλική πολιτική στην Ελλάδα. Την δημιουργία στις 10-3-1944 στην Βίνιανη Ευρυτανίας, της ΠΕΕΑ ( Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ).
Η δημιουργία της ΠΕΕΑ ξεσηκώνει ενθουσιασμό στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός στην Μέση Ανατολή ζητά από τον Τσουδερό τον σχηματισμό κυβέρνησης με βάση την ΠΕΕΑ. Οι Άγγλοι χτυπούν και διαλύουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι τα προεόρτια για τον Δεκέμβρη του 1944.
Ο ενθουσιασμός λόγω της ΠΕΕΑ δεν κρατάει πολύ. Ακολουθούν η διάσκεψη του Λιβάνου ( Μάιος του 1944) , όπου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχηματίζεται, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ ενώ έχουν σηκώσει το συντριπτικό βάρος της αντίστασης, αποτελούν ισχνή μειοψηφία, σε αντίθεση με τους λουφαδόρους και άκαπνους πολιτικούς που έχοντας τις πλάτες των Άγγλων κυριαρχούν. Είναι η αρχή του ξεπουλήματος. Το οποίο ολοκληρώνεται με την συμφωνία της Καζέρτας ( Σεπτέμβριος του 1944), όπου το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, και το ΚΚΕ δένονται χειροπόδαρα , καθώς δέχονται την διάλυση του ΕΛΑΣ, και την υπαγωγή του υπό
τας διαταγάς του στρατηγού Σκόμπυ. Συμφωνούν ακόμα και στην πρόσκληση βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι αντάρτες και οι καπετάνιοι που βρίσκονται στην Ελλάδα μένουν με το στόμα ανοιχτό.
Τα γεγονότα πια τρέχουν γρήγορα. Οι Άγγλοι, και τα υποχείριά τους, οι έλληνες αστοί πολιτικοί έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Προκαλούν τα Δεκεμβριανά για να τελειώνουν μια και καλή με το ΕΑΜ. Οι ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ βάζουν τέρμα στις πολιτικές τους παλινωδίες, καταθέτουν τα όπλα υπογράφοντας την συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945, η οποία εφαρμόσθηκε μονομερώς εις βάρος των στελεχών της Αριστεράς αργότερα. Φυσικό επακόλουθο ο εμφύλιος. Ο Άρης, ο φυσικός ηγέτης της αντίστασης, αποκηρύσσεται από το ίδιο του το κόμμα, κυκλώνεται, δεν παραδίδει τα όπλα και αυτοκτονεί. Το κεφάλι του μαζί με το κεφάλι του συντρόφου του Τζαβέλλα τα παλουκώνουν σε δυό πασσάλους στα Τρίκαλα. Για να ξέρει ο καθένας που τα βλέπει, να ξέρει η Ελλάδα τι την περιμένει όταν ξεσηκώνεται.
Το ΕΑΜ στηριζόμενο σε λαικά στρώματα, αγρότες, και τον απλό κλήρο, σε κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, πέτυχε ένα θαύμα κάνοντας πράξη μια σύγκλιση μεταξύ έθνους και κοινωνίας. Το ίδιο συνέβη το 1821, το ίδιο συνέβη λίγα χρόνια αργότερα στους αγώνες των Ελληνοκυπρίων την τετραετία 1955-1959. Η ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ άπειρη πολιτικά, την κρίσιμη στιγμή έδειξε έλλειψη εμπιστοσύνης στον λαό που έγραψε το αντιστασιακό έπος, και στις τεράστιες δυνατότητές του. Η διάρρηξη αυτών των 2 χαρακτηριστικών, του εθνικού και του κοινωνικού, διαχρονικά πολύτιμο εργαλείο στα χέρια όλων των εχθρών της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής αλλαγής, έφερε την εμφύλια σύγκρουση, την καταστροφή της Ελλάδας. Μιας χώρας που και οι νικητές και οι νικημένοι είχαν καταστραφεί. Η Αυτού Μεγαλειότης είχε άλλη μια φορά ξεμπερδέψει με έναν από τους μπελάδες της.

 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

28/09 12:52  zaratustra
Καλημέρα

ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οικοδεσπότες του blog για την φιλοξενία

28/09 12:56  Usοund
Χαρά μας, Σπύρο!
28/09 13:52  nhad
Να υποθέσω ότι αν οι ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ πετύχαιναν το σκοπό τους, τότε στην Ελλάδα θα είχαμε την απόλυτη εξαίρεση, δηλαδή όχι δικτατορία των απαράτσικ του ενός κόμματος αλλά πραγματικό σοσιαλισμό;
28/09 13:56  Usοund
Δύσκολο μου φαίνεται,nhad.
28/09 14:00  zaratustra
αυτό δεν μπορώ να το ξέρω φίλε nhad,
γνώμη μου είναι ότι με υποθέσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν η να δικαιωθούν καταστάσεις του παρελθόντος, αν λάβεις μάλιστα υπ'όψιν σου πόσσες υποθέσεις μπορεί να κάνει ο καθένας δεν βγαίνει άκρη

εγώ θα έλεγα να εξετάσεις και την περίπτωση μήπως η σημερινή όχι καλή κατάσταση επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από τα τότε γεγονότα, γιατί σαφώς και δεν προέκυψε από παρθενογένεση
28/09 14:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
<Η δημιουργία της ΠΕΕΑ ξεσηκώνει ενθουσιασμό στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός στην Μέση Ανατολή ζητά από τον Τσουδερό τον σχηματισμό κυβέρνησης με βάση την ΠΕΕΑ. Οι Άγγλοι χτυπούν και διαλύουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι τα προεόρτια για τον Δεκέμβρη του 1944.>
Εξαιρετικώς απλουστευτική - κατά τη γνώμη μου - ανάλυση.
Θα πρότεινα αν μη τι άλλο μία επανανάγνωση της τριλογίας του Τσίρκα.
28/09 14:07  apostel
Φίλοι καλή σας μέρα.
Για τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα ήταν Σοβιετία σε περίπτωση επικράτησης του ΕΑΜ παραθέτω απόσπασμα απο το ιδρυτικό του :
Aρθρο 2(Σκοπός της Οργάνωσης):
α) Η απελευθέρωσις του Έθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.
β) Ο σχηματισμός προσωρινής Κυβερνήσεως του ΕΑΜ αμέσως μετά την εκδίωξιν των ξένων κατακτητών, μοναδικός σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών δια συντακτικήν εθνοσυνέλευσιν με βάσιν την αναλογική, ίνα ο λαός αποφανθή κυριαρχικώς επί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του.
γ) Η κατοχύρωσις του κυριαρχικού δικαιώματος του Ελληνικού Λαού, όπως αποφανθή περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του, από πάσαν αντιδραστικήν απόπειραν, ήτις θα τείνει να επιβάλη εις τον λαόν λύσεις αντίθετους προς τας επιθυμίας του, και η εκμηδένησις δι' όλων των μέσων του ΕΑΜ και των οργάνων που το αποτελούν πάσης τοιαύτης αποπείρας.
28/09 14:11  lemon.
Χαίρετε!
Συγγνώμη εκ των προτέρων αν εκνευρίσω κάποιον!
Καλό να γίνονται μνημόσυνα για παλικάρια που χάθηκαν !
Αλλά επέτειο κόμματος ! και μάλιστα του κκε! Που κανονικά θα έπρεπε να ντρέπονται που σύρθηκαν πίσω από απίστευτες ιδέες απίστευτων οβριών(απαράδεκτων εβραϊκών εγκεφάλων)
Πτώχευσε το κκε! Πτώχευσε! Αυτό το γνωρίζει και ο πιο «πτωχός» οικοδόμος!
Κομμουνιστής, οικοδόμος ο πατέρας από μια ζωή! Βλέπει την αλέκα και του γυρνάν τα μάτια!
Βλέπει τον αλέκο , το ίδιο! Πτώχευσε η αριστερά! Κι όποιος δεν το βλέπει … κάτι άλλο συμβαίνει !

Αν δεν υποστήριζαν και την οντολογική αυτάρκεια της αμοιβάδας δεν θα παίρνανε μαζί ούτε 3%! Σέρνουν τον κόσμο και σέρνονται οι ίδιοι πίσω από αυτό!

Κρίμα στους καημένους που χάθηκαν τζάμπα και βερεσέ ! τάχα για καλύτερη ζωή κτλ. όταν σε τόσα και σε τόσα κράτη που ούτε καν υπάρχει ως κόμμα οι κοινωνικές παροχές και η ποιότητα ζωής είναι στα ύψη! τάχα εδώ στην Ελλάδα όσα έχουμε τα οφείλουμε στον αγώνα των αριστερών και μόνο!
28/09 14:16  zaratustra
@Τριαντάφυλλε

Έχεις δίκιο αλλά φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ότι σε 2 γραμμές δεν μπορεί να γραφτεί κάτι πιο αναλυτικό. Ο χώρος δεν το επιτρέπει.

Α και να διορθώσω το λάθος που έκανα λόγω βιασύνης στο κείμενο ΠΕΕΑ ( Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και όχι Κοινωνικής όπως είχα γράψει
28/09 14:17  Usοund
@lemon
Για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ μιλάμε!
28/09 14:18  zaratustra
επέτειος του ΕΑΜ είναι 28 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε ποιός είπε για επέτειο του ΚΚΕ
28/09 14:28  lemon.
Πολύ κκε είδα στο κείμενο! 90 χρόνια κκε «παίζουν» τώρα! Ξεσπάθωσα!
28/09 14:34  Usοund
Βρε lemon!
Σπαθί εσύ, κονσερβοκούτι εμείς? Άνισο δεν είναι?
28/09 14:36  lemon.
το κονσερβοκούτι κάνει μεγαλύτερη ζημία! κόβει άτσαλα! είναι ύπουλο όπλο!
;)
28/09 14:49  Usοund
Πραγματική ιστορία. Ταγματασφαλίτης στην Πελοπόννησο παρατηρεί κάτι άδεια κονσερβοκούτια. Διερχόμενος χωρικός τον ενημερώνει πως πέρασαν από το μέρος Ελασίτες.
-Και που τις βρήκαν τις κονσέρβες, ρε?
-Τους τις πέταξαν οι Εγγλέζοι.
-Ρε ,μας πρόδωσαν οι άτιμοι!
28/09 16:32  zaratustra
Ερημιά πλάκωσε... Κατά πως φαίνεται τρέξανε όλοι στα ράφια των βιβλιοθηκών τους. Τυχόν βιβλιοπώλες που παρακολουθούν ας ενημερώσουν το stock τους. Αύριο προβλέπω ουρές για το εν λόγω θέμα.
28/09 18:19  σεβαστη
αυτο το' εθνικη ενοτητα απο το βασιλια μεχρι το Ζευγο΄' πρωτη φορα το ακουω,.Ειναι σχημα λογου;
28/09 18:26  haros
Ο μεταξας ζει...
28/09 18:27  Yannis K.
Μια παραμετρος που κατα τη γνωμη μου εχει τη σημασια της.
Οι συνθηκες της εποχης προφανως.
Αλλα τι παραπανω παρειχαν οι συνθηκες της εποχης?
Πολλοι απ' αυτους ηταν παλαιμαχοι προσφατων απελευθερωτικων πολεμων, πολλοι ηταν παιδια πολεμιστων. Η μαγια υπηρχε και πλουσια και ζωντανη.
Οπως και οι φρεσκες τοτε ιδεες.
Ειχαν πνοη τοτε αυτες οι ιδεες.
Δεν πρεπει να τις μεμφεσαι στο τοτε εαν αργοτερα παραστρατησαν.
28/09 18:27  haros
Ο τιμημενος θεοφιλογιαννακος ΖΕΙ.
28/09 18:29  haros
οι ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΙ ελληνες πατριωτες αξιωματικοι ΖΟΥΝ.
28/09 18:30  haros
..και εγω δεν αισθανομαι πολυ καλα τωρα τελευταια..
28/09 18:32  haros
.που εισαι ΛΑΔΑ να δεις...
28/09 18:35  voula 99
Σπυρο, το λες : Επι τη επετειω .

Μας πηρε ο διαολος αν ξεχασουμε. Δε φτανει αυτο , βεβαια.
28/09 18:41  zaratustra
@Σεβαστή
σαφώς και είναι σχήμα λόγου αλλά όχι δικό μου
στις αποφάσεις του ΕΑΜ της εποχής εκείνης αναφερόταν επίμονα.
28/09 18:46  zaratustra
Σεβαστή συνεχίζω πάτησα καταλάθος το κουμπί "αποστολή"
με το σύνθημα αυτό πέτυχαν πολύ μεγάλη μαζικότητα στον κόσμο. Από την άλλη νομίζω αυτοπαγιδεύτηκαν στους πολιτικούς χειρισμούς τους, αφού τα περισσότερα κόμματα ήταν σαφώς αντικομμουνιστικά και δεν ήθελαν συνεργασία...κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ
28/09 18:57  haros
του σκομπυ τα κανονια και τ αετου ο γιος
εκαναν τον σαραφη να τρεχει σαν λαγος...
28/09 20:04  zaratustra
@ χάρε όπως και να το κάνεις τα έμμετρα έχουν άλλη χάρη :)

@ βούλα

τώρα που το σκέφτομαι, από ότι ειδήσεις είδα σήμερα δεν ανέφεραν πουθενά για αυτήν την επέτειο, και γιά όσους από εμάς τα έχουν ακούσει η έχουν διαβάσει κάτι δεν τρέχει τίποτα , οι πιτσιρικάδες όμως. Βέβαια επειδή θέλω να είμαι δίκαιος ΤΗΛΕΑΣΤΥ δεν είδα, μπορεί εκεί να είπαν κάτι ...
28/09 20:08  apostel
Φίλε Zaratustra ,το ότι δεν άκουσες τίποτα σήμερα έχει μια εξήγηση, το ΕΑΜ ιδρύθηκε την 27/09/1941 (όχι 28).
28/09 20:17  Usοund
Δώρο στο φίλο μου τον Χάρο.
www.youtube.com/watch?v=R0Mdo02Cq5o
28/09 20:23  zaratustra
apostel τα περισσότερα βιβλία γράφουν 27 , ίσως επειδή η συνάντηση των αντιπροσώπων των κομμάτων άρχισε τότε, αλλά η ιδρυτική διακήρυξη με τις υπογραφές έχει ημερομηνία 28/9/1941

ούτε και χθες όμως αναφέρθηκε ...
28/09 20:37  haros
τωρα θα σου ξηγησω εγω συντροφε γιουσαουνη...ΘΡΑΣΣΑΑΚΚΟΟΟΟΟΟΟ...
28/09 20:40  Usοund
Πεσμένο τον βλέπω...
28/09 20:56  haros
περα απο πλακα ,κανεις δεν μπορει να αμφιβαλει για τον γνησιο πατριωτισμο των παιδιων που πηραν τα βουνα εναντιον του κατακτητη,οπως επισης και την αδολη πιστη τους σε μια μελλοντικη πραγματικη <λαοκρατια>.παραμενει ομως γεγονος οτι η ηγεσια τους επαιζε καθε φορα αισχρα και βρωμικα παιχνιδια(σχεσεις με σοβιετια,εκκαθαρισεις και προδοτοποιησεις οσων εξεφραζαν την παραμικρη αντιρρηση)καθως και το γεγονος οτι αν επικρατουσαν στον εμφυλιο,μας περιμενε τυχη αλβανιας(στην καλυτερη των περιπτωσεων),καθως και παραχωρηση ικανου μερους της ελληνικης επικρατειας .μερικα πραγματα,δυστυχως η ευτυχως,δεν ωραιοποιουνται..για την αλλη πλευρα,γραφονται αρκετα ηδη αυτες τις μερες,δεν χρειαζεται να προσθεσω και αλλα...μονο και μονο η υπαρξη των ταγματων ασφαλειας,αρκει για να αισθανεται αιωνια ντροπη...
28/09 21:25  Usοund
Βουνό το δίκιο σου, Δημήτρη.
28/09 21:53  zaratustra
Δυό λόγια για καληνύχτα γιατί ξυπνάω και πρωί πρωί

Ευχαριστώ ξανά τα παιδιά του blog για την φιλοξενία τους. Όλους τους φίλους που διαβάσανε το κειμενάκι, συμφωνούντες, διαφωνούντες, αδιάφορους. Ασχολήθηκα με μια χρονική περίοδο της πατρίδας μου σχετικά πρόσφατη, που την σημάδεψε όπως σημάδεψε και την ζωή μας. Δεν την έζησα, από συγγενείς που τα γνώρισαν άκουγα διάφορα μικρός, αντιφατικές απόψεις που μου άφηναν ερωτηματικά και απορίες. Ειδικά την εποχή της δικτατορίας, πιτσιρικάς ήμουνα, έβλεπα τους γνωστούς να κουβεντιάζουνε και ξαφνικά να αλλάζουν θέμα, να δαγκώνονται σαν να φοβόντουσαν μην ξεστομίσουν τίποτα κακό. Από αυτούς ελάχιστα έμαθα. Διαβάζοντας απόκτησα μια γενική εικόνα των γεγονότων. Την πλήρη αλήθεια είναι αδύνατον να την μάθεις. Πολλοί θα πουν, πέρασαν αυτά, δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε, η ζωή είναι μπροστά. Δεν ξέρω τι θα πει η ζωή είναι μπροστά, αυτό που ξέρω είναι αν θες να προχωρήσεις στη ζωή σου, πρέπει να ξέρεις το παρελθόν σου, να ξέρεις από πού ήρθες. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει.Ουρανοκατέβατος δεν είναι κανείς.

Καληνύχτα σε όλους
=
Στον ώμο το δισάκι μου σε σας ξαναγυρνώ
φωτιά , νερό, αέρα μου και χώμα
Δεν μπαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό
Δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα

Άλκης Αλκαίος

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι