ALI BABA
Vom Kriege
1264 αναγνώστες
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008
12:46

"Καλά, δεν ήξερες. -Δεν ρώταγες ;"

 

Υποθέτω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν blogger (είτε εν ενεργεία είτε εν ημι-υπνώσει) από τη διαπίστωση ότι τα άρθρα του τυγχάνουν ευρείας αναγνωσιμότητος. Είμαι δε βέβαιος ότι τέτοια ικανοποίηση θα αισθάνθηκε ο συνεταίρος μου, βλέποντας την απήχηση που είχε το από 19 Αυγούστου 2008 αφιέρωμά του στον Σουν Τσου (http://alibaba.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=11637&blid=207) και στο έργο του τελευταίου «Η τέχνη του πολέμου». Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι ο Usound είχε προσεκτικά εστιάσει στη φιλοσοφική διάσταση του συγγράμματος, αφού είναι παγκοίνως γνωστό ότι αυτό, ως εγχειρίδιο στρατηγικής, είναι εντελώς παρωχημένο, συνεπώς άχρηστο
 
Αντιθέτως, για τον μεθοδικό αναζητητή ενός πράγματι εφαρμόσιμου –μέχρι και στις ημέρες μας- συγγράμματος περί πολεμικών τακτικών, μια καλή αρχή θα ήταν το (ημιτελές, δυστυχώς) έργο «Περί Πολέμου» (“Vom Kriege”), του Πρώσου Carl von Clausewitz, που μαζί με την «Ιστορία του Πελοποννησιακού   Πολέμου» του Θουκυδίδη, εξακολουθούν να ασκούν ιδιαίτερη επιρροή σε στρατιωτικούς, διεθνολόγους και πολιτικούς επιστήμονες. Ο τυχόν αληθώς ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει το «Περί Πολέμου», μεταφρασμένο και στη γλώσσα μας (εκδόσεις «Βάνιας», εάν δεν απατώμαι). To σύγγραμμα, που είχα την τύχη να πρωτοδιαβάσω σε μετεφηβική ηλικία, διδασκόταν  μέχρι πρότινος –εάν δεν διδάσκεται ακόμη- στις στρατιωτικές σχολές όλου του κόσμου. Θα το συνιστούσα ανεπιφυλάκτως, ειδικά σε όσους προετοιμάζονται πυρετωδώς δι’ …. «εκστρατείες», δεδομένου ότι εάν διέπρατταν το σφάλμα  όπως μεταβώσιν εις λαμπρόν πεδίον μάχης, μετά του … Σουν Τσου υπό μάλης, αναμφιβόλως θα ευρίσκοντο προ οδυνηρών καταστάσεων.
 
Ας μην παρεξηγηθώ : Ουδόλως ηγέρθην μετά πολεμικής διαθέσεως, τουναντίον μάλιστα. Αρκετοί πόλεμοι βρίσκονται ήδη εν εξελίξει, ας μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τον δυστυχή πλανήτη μας. Περιηγούμενος, εντούτοις, το διαδίκτυον, διαπιστώνω εμφανέστατη πολεμοχαρή διάθεση. Διαβάζω περί «πολέμων», περί «στρατηγών», και «όπλων» και στο νού μου (όσον διαθέτω, τέλος πάντων) έρχεται συνειρμικά η εικόνα του Don Quixote de la Mancha, του γραφικού ονειροπαρμένου Αλόνσο Κιχάνο, που αφού έχρισεν εαυτόν ιππότη, εστράφη μαινόμενος  κατά των ….ανεμόμυλων, που στα δικά του μάτια φάνταζαν ως εχθροί. Ο «Δον Κιχώτης», του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα,  θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο –ίσως- αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και μιάς κι ο λόγος περί Θερβάντες, τι ειρωνικό αλήθεια, να έχει ακρωτηριάσει σε μονομαχία το δεξί χέρι του Αντόνιο ντε Σεγούρα και έπειτα να χάσει το δικό του αριστερό, στο κατάστρωμα του «Μαρκέσα», κατά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
 
Κατά τα λοιπά, η αιφνιδιαστική απόφαση του OPEC να μειώσει το όριο παραγωγής του αργού πετρελαίου κατά 520.000 βαρέλια ημερησίως, οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση της τιμής του, επιβεβαιώνοντας το δόγμα ότι οι αγορές κατευθύνονται, κατά τη βούληση των ισχυρών. Αδυνατώ να συμμερισθώ την ακραία άποψη, ότι η πρόσφατη ραγδαία πτώση της τιμής του αργού, ήταν αποτέλεσμα ενεργειών νομαδικών φυλών της ανοιχτής ερήμου. Τώρα βέβαια, ο καθείς μπορεί να πιστεύει ό,τι τον εξυπηρετεί : Ότι οι βεδουϊνοι «γκρέμισαν» το πετρέλαιο, ότι οι ανεμόμυλοι είναι μοχθηροί ιππότες, ότι η γενικευμένη αποδοκιμασία λόγων και έργων είναι προϊόν οργανωμένων συμπαιγνιών και λοιπά.  Ας μην λησμονούμε δε, ότι το χολυγουντιανό στερεότυπο που προφανώς έχουν κάποιοι κατά νουν για τους βεδουϊνους, πολύ απέχει από τη σημερινή τους εικόνα. Δε ζούν δα και στο Μεσαίωνα.
 
Κατά τον οποίον Μεσαίωνα, αρκούσε η καταγγελία κάποιου ως αιρετικού, προκειμένου να παραπεμφθεί στην Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium, στη γνωστή Ιερά Εξέταση.  Το “Santo Officio”  (Iεροδικείο), το ανώτατο δικαστήριο της Ιεράς Εξετάσεως, υιοθετούσε με χαρακτηριστική ευκολία τις ασύστατες κατηγορίες του "ενάγοντος", και ουσιαστικά τις επιβράβευε,  αφού για τον καταγγέλλοντα προκηρυσσόταν και ειδικό bonus, αυτό του … πιστού «υπεράνω υποψίας». Διαβάζει κανείς Bennassare, να περιγράφει αυτή τη διαδικασία ως «παιδαγωγία του τρόμου» και αναλογίζεται πόσο τυχεροί  θα πρέπει να αισθανόμεθα που δεν ζούμε σε τέτοιες σκοτεινές περιόδους.
 
Βεβαίως, «κατήγοροι» κάθε λογής, υφίστανται και σήμερα. Βασικό είναι να λαμβάνουν υπ’ όψιν, ότι –ελλείψει Ιεράς Εξετάσεως- οι κατηγορίες τους υπάγουν εις τον βρόντον. Δεν έχουν καμμία απολύτως εξουσία εφ’ ημών, ούτε να μας καταδικάσουν σε καταναγκαστική κωπηλασία στις γαλέρες μπορούν, ούτε να μας υποχρεώσουν να ενδυθούμε, εις το διηνεκές, το χιτώνιον του «μιάσματος» μπορούν, ούτε να μας οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, ούτε να δημεύσουν τις περιουσίες μας μπορούν. Ούτε καν να απειλήσουν δεν μπορούν οι κάθε λογής επίδοξοι «Υπεράνω Υποψίας», διότι στα πλαίσια σύγχρονης ευνομούμενης πολιτείας τέτοιες συμπεριφορές πατάσσονται αμείλικτα. Ως εκ τούτου, το μόνο ίσως που απομένει στους ηγεμονίσκους της καθημερινότητάς μας, είναι να μαστιγώσουν την …ανυπότακτη θάλασσα, διά τριακοσίων ραβδισμών, ως έπραξε ο μεγαλομανής Ξέρξης, κατά την διάβαση του Ελλησπόντου (Ηρόδοτος, 7-35). Άντε, και να διατάξουν τον υπάλληλό τους να τους κάνει τα θελήματα.
 
 
Homo Mephistophelicus
Swearengen
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

10/09 13:06  elenitsa 1
Που'σαι,παιδι,πιασε εναν με ολιγη!Κι αν τον πετυχεις αυτην τη φορα,σου'χω χαρτζηλικακι.Αντε,κουνησου βρε μπουνταλα!
10/09 13:08  Yannis K.
"Η εμπνευσις ειναι η μητηρ του φθονου ... των αλλων".
Κομης του Σαιν Ζερμαίν
10/09 13:21  elenitsa 1
Αφιερωμενο εξαιρετικα:


www.youtube.com/watch?v=Z-cCftLpKF8
10/09 13:23  voula 99
Τα ειπες με το ονομα τους και οσοι καταλαβαν , καταλαβαν .

"Ας μην λησμονούμε δε, ότι το χολυγουντιανό στερεότυπο που προφανώς έχουν κάποιοι κατά νουν για τους βεδουϊνους, πολύ απέχει από τη σημερινή τους εικόνα. Δε ζούν δα και στο Μεσαίωνα. "
Ουτε στην ερημο , θα συμπληρωνα .
10/09 13:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ιδιαίτερη αξία έχουν οι σκόρπιες στα βιβλία τους "υποσημειώσεις και αναφορές" στον v.C, των Guderian και Romel.
Τμήμα της πατρικής μου κληρονομιάς, ταξινομημένες και (με τη σειρά τους) σχολιασμένες. Όταν πάρω σύνταξη, ελπίζω να τις αξιοποιήσω, εκδώσω ίσως...
10/09 13:25  Yannis K.
... ή μηπως ήτο μαρκήσιος?
10/09 13:29  voula 99
Το εχω ξαναπει , αλλα ταιριαζει :
" μονο οι μετριοι δεν προκαλουν "

Τωρα που το ξαναδιαβασα ( Βεβαίως, «κατήγοροι» κάθε λογής, υφίστανται και σήμερα. Βασικό είναι να λαμβάνουν υπ’ όψιν, ότι –ελλείψει Ιεράς Εξετάσεως- οι κατηγορίες στους υπάγουν εις τον βρόντον. Δεν έχουν καμμία απολύτως εξουσία εφ’ ημών, ούτε να μας καταδικάσουν σε καταναγκαστική κωπηλασία στις γαλέρες μπορούν, ούτε να μας υποχρεώσουν να ενδυθούμε, εις το διηνεκές, το χιτώνιον του «μιάσματος» μπορούν, ούτε να μας οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, ούτε να δημεύσουν τις περιουσίες μας μπορούν. Ούτε καν να απειλήσουν δεν μπορούν οι κάθε λογής επίδοξοι «Υπεράνω Υποψίας», διότι στα πλαίσια σύγχρονης ευνομούμενης πολιτείας τέτοιες συμπεριφορές πατάσσονται αμείλικτα. Ως εκ τούτου, το μόνο ίσως που απομένει στους ηγεμονίσκους της καθημερινότητάς μας, είναι να μαστιγώσουν την …ανυπότακτη θάλασσα, διά τριακοσίων ραβδισμών, ως έπραξε ο μεγαλομανής Ξέρξης, κατά την διάβαση του Ελλησπόντου (Ηρόδοτος, 7-35). Άντε, και να διατάξουν τον υπάλληλό τους να τους κάνει τα θελήματα. ) ,

κατι μπορουν να κανουν παρολα αυτα .
Όντας αναισθητοι και κυνικοι οι ιδιοι , ραγισματιες στην ευαισθησια μας μπορουν να καταφερουν . Και δυσκολα θωρακιζεσαι εκει.

10/09 14:03  blugirl
Yannis K.
καθότι τυγχάνω Γαλλικής καταγωγής και οι παππους-γιαγιά μένουν στην Σαιν Ζερμαίν του Παρισιού πολύ θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τον Κόμης του Σαιν Ζερμαίν.
10/09 14:17  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σε ποιο από τα τρία Saint Germain που υπάρχουν στο Παρίσι μένουν ?
το : St. Germain- des -Pres
το : St. Germain- en -Laye
ή το πιο γνωστό Paris - St. Germain
10/09 14:17  Yannis K.
Μα ειναι δυνατον να μου δινεται τετοιες ευκολες πασες ενω ειμαστε στο ιντερνετ?
Εν πασει περιπτωσει και επειδη βαριεμαι να το γκουγκλισω ειναι ενα φανταστικο προσωπο, προιον της της εσωτεριστικης, μυστικιστικης χαζομαρας που ιδιατερα ανθισε εν 80'ς and 90'ς.
Σχεδον αθανατος, με 158 μετενσαρκωσεις πιστευετε οτι ηταν αυτος που κρυβεται πισω απο πολλες σχεδον μυθικες μορφες της ιστοριας οπως Σαιξπηρ, Νευτωνας κ.τ.λ.
Δεν ξερω να πω γιατι με αυτα δε παιζεις και μπορει να σου τη κανει κανα βραδυ και να σου χτυπησει τη πορτα σου το μονο που μπορω να πω ειναι ο τυπος που εχει το μινι μαρκετ στη γωνια και με εφοδιαζει με μπυρες του μοιαζει καταπληκτικα.
Το Εκκρεμες του Φουκω, παρεχει εκτενεις απολαυστικες περιγραφες για ατομα της υποσταθμης του.

υ.γ. ο οξυδερκης αναγνωστης βεβαιως καταλαβε την αναφορα στον χαιλάντερ αυτον
10/09 14:19  haros
...με τους βεδουινους λιγα ,γιατι ειναι αφεντικα του <μεγαλυτερου επιχειρηματικου ομιλου της νοτιοανατολικης ευρωπης >(ουφ) και ο γραφων ειναι μικρομετοχος του ανωτερου μπ..,συγνωμη <ομιλου>ηθελα να πω...
φιλη bluegirl,απειρως πιο ενδιαφερουσα,ειναι η ιστορια του...μαρκησιος ντε σαντ...
10/09 14:26  Yannis K.
www.livepedia.gr/index.php/%ce%9a%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%82_%ce%a3%ce%b1%ce%b9%ce%bd_%ce%96%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd
10/09 14:30  Swearengen
Είναι γνωστό ότι ο Κόμης έχει κλείσει το μίνι μάρκετ εδώ και πολλά χρόνια. Έχει πάντως πολλές μετοχές ΑΒΚ.
Τελευταία του γνωστή εμφάνιση, στο Παρκ ντε Πρένς, με τη μορφή του Ανελκά, να καρφώνει ένα μπαλάκι στα δίχτυα της Μαρσέϊγ και να εξαφανίζεται μυστηριωδώς, κάτω από τα έξαλλα «allez Paris allez” της εξέδρας, τη στιγμή ακριβώς που ορμούσαν να τον αγκαλιάσουν οι συμπαίκτες του.
10/09 14:33  Yannis K.
(διορθωση: ιστορικο προσωπο αλλα με μια εντονη μυθολογια γυρω απ' αυτον)
10/09 14:44  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Δεν είναι "αυτό" μέσα, αλλά αξίζουν :
www.youtube.com/watch?v=Ma_fSdIReHI&feature=related
10/09 14:45  blugirl
Αγαπητέ Τριαντάφυλλε την γνωστή Boulevard St. Germain του Παρισιού είστε και σεις Γαλλικής κουλτούρας ?
Yannis K., swearengen ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
10/09 14:56  blugirl
Τριαντάφυλλε , θα μου επιτρέψετε να προτιμήσω την αγαπημένη μου Helene Segara - elle tu l`aimes .
Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει συμβολική αφιέρωση όπως κακώς εννόησαν συνάδελφοί σας σε προηγούμενη μου αναφορά στο συγκεκριμένο τραγούδι.
10/09 15:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
178. 02/05/2008 Andrea B. & Helene S.
http://prometheus.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=7432&blid=28
("Μπορεί νάμαι του Δημοτικού, αλλά είμαι κύριος..."
Από τα "Μικροαστικά" του Μ. Νεγρεπόντη)
10/09 15:23  blugirl
Τριαντάφυλλε, σας καταθέτω την απόλυτη εκτίμησή μου και χαίρομαι που έχουμε τις ίδιες καλλιτεχνικές προτιμήσεις: Andrea Bocelli et Helene Segara
10/09 15:46  Yannis K.
το fortunecity.com που παραπεμπει?
13/09 03:17  haros
...μπλουμμμμ...
13/09 06:18  Yannis K.
Η λειτουργια του blog μου αναστελλεται μεχρι να βγει απο τα προτεινομενα.
Τους παρακαλω πολυ να γινει αμεσα γιατι θελω να γραφω στο blog.
13/09 20:10  elenitsa 1
www.e-telescope.gr/gr/cat06/art06_030202.htm
Καλη αναγνωση!

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι