ALI BABA
Θα εισορμήσει διά των παραθύρων
2351 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008
18:54

"-Στο καλό και να μη μας γράφεις..."

Αν τύχει και βρεθείς στο Μουσείο του Μπενάκη, ψάξε να βρείς ένα μικρό ξυλόγλυπτο τραπέζι, μ’ ένα μελανοδοχείο πάνω και μια πένα από φτερό χήνας. Είναι το τραπέζι του υπασπιστηρίου των Ανακτόρων, που πάνω του υπόγραψε ο Βασιλάς ο Όθωνας το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, την ατέλειωτη νύχτα της Τρίτης Σεπτέμβρη του 1843. Το «Σύνταμά» μας. Κι αν είσαι και παρατηρητικός, θα προσέξεις ότι η υπογραφή, που -με το ζόρι- βάλανε το Βασιλιά να γράψει πάνω στο διάταγμα ευχαριστίας (!) προς τους Καλλέργη-Μακρυγιάννη, έχει τα μαύρα της τα χάλια, γεμάτη πιτσιλιές από μελάνι, από ’να χέρι βιαστικό και τρεμάμενο. Η ταραχή και η οργή του τη γεννήσανε έτσι αυτή τη τζίφρα, αντί για τις συνηθισμένες του βαυαρού μονάρχη, τις καθαρές, σχολαστικά φτιαγμένες.

Αυτό το έργο όμως, ξεκινάει από πιό πίσω : «Και γω κακά χερόβολα και συ κακά δεμάτια» τού ‘ρλιαξε ο Κωσταντή-Μπεης ο Μαυρομιχάλης του Καποδίστρια, έξω απ’ τον Άι-Σπυρίδωνα στ’ Ανάπλι (27/9/1831), αδειάζοντάς του τη μπιστόλα στο κεφάλι, ενώ ο άλλος, ο ανηψιός Γιωργάκης, τού ‘στριβε τη μαυρομάνικη μαχαίρα στην κοιλιά. Πάει κάτω ο Καποδίστριας. Κι έπειτα, μετά πολλών βασάνων κι αφού δε βρίσκαν και κάναν άλλονε της προκοπής, μας κουβαλήσανε εδώ αυτόν, το μισερό :

«Ο υπογεγραμμένος, αναφερόμενος εις την κατάθεσίν του, της 13ης τρέχοντος, θεωρεί εαυτόν υποχρεωμένον όπως διακηρύξει ότι η πνευματική κατάστασις της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως όχι μόνον εξακολουθεί να είναι η ίδια, αλλά αντιθέτως εχειροτέρευσε. Ο υπογεγραμμένος είναι επίσης της γνώμης ότι το καθήκον του προς την ΑΜ τον υποχρεώνει να διευκρινίσει ότι η σημερινή πνευματική κατάστασίς του, κάνει εξαιρετικά δύσκολον δι’ αυτόν, ακόμη και με την βοήθειαν και τας οδηγίας είτε ενός είτε περισσοτέρων αξιοπίστων συμβούλων, ν’ αναλάβει τα ηνία της κυβερνήσεως και αυτό μερικώς οφείλεται εις την μικρόλογον και περίφοβον διερεύνησιν κάθε προβλήματος, προτού να δυνηθή να λάβη αποφάσεις»

Αυτά κάρφωνε ο Jenison (Bower & Bolitho “Οthο Ι, Κing of Greece”, σ. 77-78) προς τον πατέρα Λουδοβίκο, που τα ‘ξερε βέβαια, κι από πρώτο χέρι, αλλά και γραπτά, αφού είχε κι άλλα τέτοια πιστοποιητικά βλακείας του Όθωνα καταχωνιασμένα στο συρτάρι του. Όπως το πρακτικό των αυλικών Βίμπερ, Στέγκελ και Λεμάϊρ, που έβγαζε τον γιό «σωματικώς και διανοητικώς ανίκανον», καταλήγωντας ότι «η Θεία Πρόνοια δεν επεφύλασσε διαδοχήν εις τον Βασιλέα, λόγω σωματικής ατέλειας». Αυτά τα ωραία, βγήκανε όλα στη φόρα. Όχι όταν έπρεπε, αλλά μετά, όταν πια είχανε δώσει το ελληνικό βασίλειο στον αδικημένο από τη Θεία Πρόνοια. Εντάξει, συμβαίνανε αυτά τότε, πάνω στη μοιρασιά των θρόνων. Ο ξύπνιος βασιλιάς έπαιρνε το βασίλειο των ξύπνιων υπηκόοων. -Άρα, τι απόμενε για τον ηλίθιο  βασιλιά ; Θα μου πεις, τα ίδια γίνονται και σήμερα. Μόνο αυτό το πράγμα, το Μπους να δεις, φτάνει. Κι άλλους πολλούς και δικούς μας, κάμποσους.

Έπειτα, ντύθηκε Τσολιάς ο Βασιλιάς, έφερε και την Αμαλία στην Ελλάδα -κι ευτυχώς δηλαδή, να υπάρχει κι ένας άνθρωπος να υπογράφει τα διατάγματα. «Η Ελλάδα έχει έναν Βασιλέα που διαβάζει τους νόμους δίχως ποτέ να τους υπογράφει και μια Βασίλισσα που τους υπογράφει δίχως ποτέ να τους διαβάζει». Έτσι λέγανε τότε -θα βρω ποιός και θα σου πω. Κι η καμαρίλα κυβέρναγε την Ελλάδα. Οι Μπαυαρέζοι του Αρμασπέρη, που ‘λεγε κι ο Μακρυγιάννης.

«-Πού το τζάκισες ωρέ αυτό το χέρι;», ρώταγε ο Μακρυγιάννης τον Δεληγιώργη. «-Στο Μισολόγγι», αποκρινότανε αυτός. «-Πού το τζάκισα εγώ αυτό ;» «-Στους Μύλους τ’ Αναπλιού». «-Γιατί τα τζακίσαμε;» «-Για τη λευτεριά της πατρίδας» «-Πού ‘ναι η λευτεριά κι η δικαιοσύνη ; Σήκω απάνου !» Και τον όρκισε κι αυτόν «συνωμότη» μπροστά στο εικονοστάσι. (Μακρυγιάννης, «Απομνημονεύματα»)

Την ίδια στιγμή, ο πατήρ Λουδοβίκος έστελνε συμβουλές στο γιόκα του, στην Αθήνα : «Το δούναι σήμερον τη Ελλάδι σύνταγμα, είναι τ’ αυτόν τω εξαγγείλαι τον όλεθρον του θρόνου σου». Κι ο θείος Γουλιέλμος Φρειδερίκος Δ΄, από την Πρωσία, του ‘πεμπε του ανηψιού τούτα δώ, τα σκυλίσια : «Να καταστήσεις αισθητά εις τον ίππον χαλινόν και σκέλη, ίνα μη ο ίππος σε ρίψη». Ο «ίππος» ήταν οι Έλληνες. Ή μάλλον το γαϊδούρι ήτανε, με τόση αντοχή.

Κάποια μέρα όμως, το γαϊδούρι έσκασε. Καλλέργης, Μακρυγιάννης Σπυρομήλιος, Κανάρης, Μπότσαρης Νότης, Κριεζώτης, Γρίβας, ετοιμάσανε κλωτσιά μεγάλη, στα καπούλια. Τους είχανε μυριστεί οι αυλικοί, αλλά νομίζανε ότι το ελέγχανε το πράμα «-Οι επαναστάτες είναι στην καπάντζα (φάκα) και να κοιμηθεί ο Βασιλιάς ήσυχος», έλεγε ο Βλαχόπουλος, των στρατιωτικών ο υπουργός. Κι ο Χρηστίδης, προϊστάμενος όλων των υπουργαίων : «-Με δέκα παράσημα, πέντε προβιβασμούς και λίγα κεφάλια κομμένα όλα θα ησυχάσουν». Αμ δε….

Γιατί, μόλις άρχισε το τουφεκίδι στο σπίτι του Μακρυγιάννη, «μια φωνή ηκούσθη από του Παρθενώνος, λέγουσα «Συνέλευσις ! Σύνταγμα !» και αύτη ήτο η βροντώδης φωνή δύο απομάχων γερόντων" (εφημ. «Αιών», αρ. 468/8-9-1843). Κι αυτοί οι γέροντες, σα να δώσανε το σύνθημα.

Και τότε άρχισε : Τέτοιο ποτάμι, πού να το σταματήσει ο κάθε Βλαχόπουλος ; Ο Όθων, κλεισμένος στο Παλάτι, κάτωχρος. περιστοιχισμένος από τους …μονοσύλλαβους αυλοκόλακες Γκραφ, Σπιτς, Χετς, Χιτς. Αυτοί μας κυβερνάγανε τότε. Ο Χετς κι ο Χιτς.

Η ελάχιστη, χλιαρή αντίσταση συντρίφτηκε απ’ τον Καλλέργη. Κι όταν ακούστηκαν κι οι βροντές των επαναστατικών κανονιών που καταφτάνανε προς τ’ Ανάκτορα, τότε έγινε  πανζουρλισμός. «Το ζήτημα πλέον ήταν», γράφει ο Φίνλεϋ, «ανάμεσα στην ελληνική ελευθερία και το βαυαρικό δεσποτισμό». Αυτό ακριβώς ήταν. Σωστός ο Εγλέζος. 

Πήγε να βγει ο μαύρος ο Όθωνας στο παράθυρο, ν’ ανακαλέσει «εις την τάξιν» τους επαναστάτες, αλλά η φωνή του χάθηκε κάτω από τον ήχο των τυμπάνων, που βρόνταγαν επίτηδες, με διαταγή του Καλλέργη. Κι έτσι, ξανατρύπωσε μέσα ο Βασιλιάς. Από δίπλα του κι η Βασίλισσα «ημιθανής εκ του τρόμου» (Νέζερ, «Απομνημονεύματα», σ. 215) Αυτή ήταν όμως, που κατάφερε τελικά να τον πείσει ν’ αφήσει στην άκρη τους δογματισμούς και τις ψωροπερηφάνιες και να δώσει στους επαναστάστες αυτό που θέλανε. «Και μετά βλέπουμε», σου λέει. Ο θρόνος να μη χαθεί κι όλα τα’ άλλα γίνονται.

Κι έτσι, πάνω σ’ αυτό το ιστορικό τραπεζάκι, που λέγαμε στην αρχή, ο Βασιλιάς τα υπόγραψε τα διατάγματα που του μοστράρανε οι ρέμπελοι κι είπε κι ένα τραγούδι. Θρηνητικό, αν κρίνουμε από τ΄ότι, με την Αμαλία «ερρίφθησαν αμφότεροι εις τους ασθενείς βραχίονας» του ψυχοπονιάρη Μετερνιχικού Πρόκες Φον Όστεν, αυστριακού πρέσβη. Ο οποίος, στις 21 του Σεπτέμβρη 1843, σημείωνε σ’ έκθεσή του προς τον... Αρχιδούκα  Ιωάννη της Αυστρίας :
«Ο Καλλέργης, επί παρουσία ημών, ανεκοίνωσεν εις τον Βασιλέα ότι θα βομβαρδίσει τας θύρας των Ανακτόρων και θα εισορμήσει διά των παραθύρων, εάν ο Βασιλεύς δεν υπέγραφεν εντός δεκαπέντε λεπτών»

Γι αυτό έτρεμε το χέρι. Για αυτό χυθήκαν τα μελάνια στο χαρτί. Επειδή ο Καλλέργης ήταν έτοιμος να μπουκάρει απ’ τα παράθυρα.

Και σε λίγες μέρες, όξω οι Βαυαροί απ’ την Ελλάδα :
«Φέραμεν πλοία και μπαρκάραμεν όλους τους Μπαυαρέζους. Τους πήγα εις τον Περαία, όπου είχαν Έλληνες αδικήσει, κατατρέξει, χτυπήσει –τους μεταχειρίζονταν χερότερα από τους Τούρκους. Τους μπαρκαρίσαμε όλους και πάνε εις την δουλείαν τους» (Μακρυγιάννης, «Απομνημονεύματα»).


-Πού ‘μου ‘ρθαν τώρα όλ’ αυτά, τ’ αρχαία ; -Γιατί τυχαίνει αύριο να έχει τρείς ο μήνας. Τρείς του Σεπτέμβρη.


Eυπειθώς,
Οπλίτης/Ημιονηγός Swearengen


 

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

02/09 19:19  haros
καλησπερα,εχω την αισθηση οτι κανεις ενδομυχα ενα συσχετισμο με την φορομπηχτικη νοοτροπια(βαβαυρικης εμπνευσεως και λουδοβικειας εκτελεσεως)και τα νεα μπηχτικα μετρα,η ιδεα μου ειναι????
02/09 19:23  Black Mamba
Καλησπέρα,
το κακό είναι οτι μετά απο αυτούς μας κατσικώσανε άλλους στην καμπούρα μας οι "προστάτες" μας.
Οι Γάλλοι και οι Ρώσοι κάναν παστρικές δουλειές
02/09 20:03  Swearengen
@Haros : Συ είπας.

@Μamba : «Ώ Έλληνες ! κατά την Τρίτην Σεπτεμβρίου υπήρξαμεν άγαν γενναίοι, άγαν εύπιστοι» (Αλ. Σούτσος, "Ο Περιπλανώμενος"). Όμως, η περαιτέρω ιστορική εξέλιξη δεν αναιρεί τη σημασία αυτής καθαυτής της 3ης Σεπτεμβρίου.

02/09 20:52  shade
Μας έγραψες όλα όσα δεν μάθαμε στο σχολείο και δεν ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε μόνοι μας.
5*
02/09 20:55  Yannis K.
Φιλε μου, εκπληκτικο αναγνωσμα. Εμπειρια, θα ελεγα.
Τι να πω;
Ασε τωρα, ισως αργοτερα
02/09 22:18  elenitsa 1
www.youtube.com/watch?v=iq5gzrO5U2w
02/09 22:53  Usοund
Φοβερός και στα σοβαρά, ρε τζαναμπέτη! Το «η Θεία Πρόνοια δεν επεφύλασσε διαδοχήν εις τον Βασιλέα, λόγω σωματικής ατέλειας» απεδείχθη τελικώς ως αναληθές ,ιατρικά. Τα αίτια της ατεκνίας ήταν άλλα. Και οφείλονταν σε ανατομική ανωμαλία της Αμαλίας.
02/09 23:25  Usοund
Τώρα ειδα και το σχόλιο της Ελενίτσας.Είναι προφανές πως διαβάζει άλλο μπλογκ κι απαντάει σε άλλο.
02/09 23:37  voula 99
Kαλησπερα !
και εμενα ασχετο , αλλη τριτη του Σεπτεμβρη με ενδιαφερει.
02/09 23:44  Usοund
Θα την ανεβάσουμε συντόμως. Στην ενότητα "για τα πανηγύρια".
02/09 23:49  voula 99
για να γινει αυτο , πρεπει να βρεθει ο καταλληλος και εσυ δεν...
02/09 23:50  Usοund
Έχω καβάντζα τον Διαμαντή. Ούτε αυτός?
02/09 23:53  voula 99
που να ξερω ? ...
02/09 23:54  elenitsa 1
Τι συμπτωση!Και σ'εμενα κατι λεει αυτη η ημερομηνια,αλλα οχι αυτο που σκεφτηκατε.
02/09 23:55  Usοund
Ωχ! Θα την μπερδέψει με την 25η Μαρτίου.
02/09 23:56  voula 99
Για πες ...
02/09 23:58  elenitsa 1
Ημερολογιακα η 28η Οκτωβριου ειναι πλησιεστερα.
03/09 00:00  Usοund
Αυτό ήταν για τη Βούλα? Συνήθως πέφτει πιό κοντά.
03/09 00:02  elenitsa 1
Μια επετειος,Βουλα.
03/09 00:05  Usοund
Α, ρε μαύρε Διαμαντή! Η μιά θυμήθηκε την ημερομηνία ελεύσεως της πρώτης περιόδου κι η άλλη την διακήρυξη του Τσε Τσε των Βαλκανίων.
03/09 00:07  voula 99
οτι θελουμε θυμομαστε ...
03/09 00:11  elenitsa 1
Κι ο,τι δεν μας συμφερει,το ξεχναμε.
03/09 00:12  Usοund
Και επί τη επετείω θα εκφωνήσει ,από στήθους, λόγο ο Γκούφη.
03/09 00:15  elenitsa 1
Απο στηθους?Με τρομαζεις τωρα!
03/09 00:17  voula 99
ok, δεν ειμαστε ολοι τελειοι .
03/09 00:17  Usοund
Του κάνει εντατικά μαθήματα ο Βαγγέλης. Λογω στήθους.
03/09 00:23  elenitsa 1
Ο Βαγγελης εχει στηθος?
03/09 00:24  Swearengen
Μπουρδέλο το κάνατε πάλι το μπλογκ.
Από αύριο, Μπούμπης, Γκόμενες και Κέαρ.

-Έτσι κι αλλιώς, ΠΑΡΟΜΟΙΑ σχόλια θα διαβάσω, οπότε γιατί να ξεστραβώνομαι με τους Μακρυγιάννηδες ?

ΥΓ : Αμα στα λέω, συνέταιρε, δε μ' ακούς.
03/09 00:26  voula 99
Εγω φταιω , ΕΠΡΕΠΕ να το περιμενω...
03/09 00:28  Swearengen
Παρακαλώ ! Ελεύθερα !

ΓΑΒ !
(ήσυχα εσύ Μπούμπη !)
03/09 00:31  voula 99
νομιζα οτι γαυγιζει μονο για μετοχες ο Μπουμπης !
03/09 00:32  Μπούμπης
Μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Μετά γαυγίζω για οποιονδήποτε λογο.
03/09 00:33  elenitsa 1
Τα βελακια δωστου,νυχτιατικα θα ξεσηκωσει την γειτονια το χασαποσκυλο.
03/09 00:34  voula 99
βλεπω τον βαλατε στο κολπο και το Μπουμπη .
03/09 00:41  voula 99
Για αναπτήρες-δολώματα, αναπτήρες-παγίδες ή πανάκριβους σικέ αναπτήρες, που στην τρεμάμενη φλόγα τους στροβιλίζουν την ανάγκη, την αυταπάτη, το κενό, την ίντριγκα και την ισχνή προσδοκία του κατόχου τους για ικανοποίηση.
αρπα την τωρα !
03/09 00:48  Swearengen
Η απάντηση είναι η ίδια : Η διαρκής και συστηματική μπουρδελοποίηση του μπλογκ, με αναγκάζει να στραφώ πλέον αποκλειστικά στο εμπορικό ρεπερτόριο.
Είναι σα να παίζει στην οθόνη του σινεμά το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" κι από κάτω το πλήθος να ουρλιάζει "βάλε λίγο Μανουσάκη ρε χασάπη, να κάνουμε κέφι!"
Μανουσάκη ? -Μανουσάκη !
03/09 00:48  Usοund
Ικανοποιήθηκες ,Βούλα? Πολύ καλό. Μακάρι να ήταν δικό σου!
03/09 00:50  voula 99
δεν ειπα οτι ηταν δικο μου , ολοι ξερουμε οτι η Goldmine το εγραψε .
αν σε πειραξε , συγνωμη .
03/09 00:55  Swearengen
Τί έχουμε εδώ ? Κάποια καλή κόντρα ? Δώστε μου υλικό, δώστε μου !
03/09 00:57  voula 99
απο υλικο , αλλο τιποτα ! χαχαχα
03/09 01:10  voula 99
τελικα φαινοταν οτι κατι δε θα παει καλα αποψε , δευτερη , τριτη , συγνωμη...
03/09 01:14  elenitsa 1
Ας επανελθουμε στο θεμα:πιστευετε οτι δικαιως υπαρχουν δρομοι με τα ονοματα των δυο πρωταγωνιστων του δραματος?
03/09 01:42  Swearengen
Ε, όχι και "ας επανέλθουμε στο θέμα" !
Πες καλύτερα "ας έλθουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο θέμα, για πρώτη φορά στα χρονικά"!
03/09 01:47  haros
ωραια,το θεμα ειναι ενα(μετα τις αποκαλυψεις του γιουσαουνη)..ΗΤΟ Η ΑΜΑΛΙΑ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗ????μηπως τον τακτοποιουσε αλλιως τον γλυκουλη οθωνα????
ιστορικα αναπαντητα ερωτηματα...
03/09 01:50  Usοund
Το προσεγγίζεις, Χάρε, αλλά με την όπισθεν.
03/09 01:51  Swearengen
Το κατέχει το συγκεκριμένο θέμα ο Usound και με διαφώτισε σχετικά. Όπως το λέει είναι. Όμως και ο Άναξ, άσφαιρος κι αυτός. Ήτανε στραβό το κλήμα, το φαγε κι ο γάϊδαρος.
03/09 01:52  elenitsa 1
Χαρε,εισαι πολυ δυνατος στη συγγραφη σεναριων!
03/09 01:53  Swearengen
Και πού να τον δεις το Χάρο, τώρα που κονόμησε και προσωπική Μούσα ! Άπιαστος.
03/09 01:56  voula 99
μουσα ? εχασα επεισοδια ?
03/09 01:57  haros
μια και ειπε ο swear για μπορντελο...
ενας πιτσιρικας βρισκει στον δρομο ενα παπαγαλο,και τον φερνει σπιτι του...
ο παπαγαλος,μολις τον βαζει ο μικρος στο κλουβι,κοιταζει γυρω και φωναζει..<σε καινουργιο μπουρδελλο ηρθα..>
τοτε μπαινουν στο δωματιο οι αδερφες του μικρου..ο παπαγαλος φωναζει.<μπα,τι βλεπω,καινουργιες π.τανες..>
ακουει τις φωνες η μαμα,μπαινει μεσα,ο παπαγαλος ξελαρυγγιαζεται..<να και η καινουργια τσατσα>
..γινεται χαμος,ξυπναει ο πατερας και μπαινει στο δωματιο..
και ο παπαγαλος λεει ηρεμα..<καινουργιο μπουρδελλο,καινουργιες πουτανες,καινουργια τσατσα,αλλα ο κυριος Τακης,παντα σταθερος πελατης...>
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι