ALI BABA
Για υποψήφιους γονείς
2007 αναγνώστες
Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008
22:49

 

                               

 

Η Υπερηχογραφική Παρακολούθηση της Κύησης

 

 

Η υπερηχογραφία κατέχει σημαντική θέση στην παρακο­λούθηση της κύησης στην εποχή μας. Είναι δυνατή πλέον η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση πολλών ανατομικών και χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου καθώς και γενετικών συνδρόμων. Παθολογικές κυήσεις ανιχνεύονται έγκαιρα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξωμήτριος κύη­ση, που παλιότερα, λόγω καθυστερημένης διάγνωσης, γι­νόταν απειλητική για τη ζωή της εγκύου). Η ευρεία χρήση της υπερηχογραφίας στην κύηση οδήγησε όμως και στην υπερβολή. Πιστεύεται πλέον ότι κάθε συγγενής ανωμαλία του εμβρύου είναι δυνατόν να διαγνωστεί προγεννητικά και ότι παθήσεις που ανακαλύπτονται μετά τη γέννηση διέφυγαν από τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Αποτελεί τε­ράστια πλάνη να πιστεύουμε ότι διενεργώντας πλήρη υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου διασφαλίζουμε τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Απλώς μειώνουμε τις πιθα­νότητες γέννησης παιδιού με σοβαρές συγγενείς ανωμα­λίες. Ακόμη και στα πιο έμπειρα χέρια είναι δυνατόν να διαφύγουν της διάγνωσης πολλές εμβρυϊκές παθήσεις. Υπάρχουν νοσήματα που είναι αδύνατον να διαγνωστούν προγεννητικά με τον υπερηχογραφικό έλεγχο ή και με επεμβατικές μεθόδους (αμνιοκέντηση, λήψη τροφοβλάστης). Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερωθούν οι μέλλοντες γονείς για τις δυνατότητες και τους περιορι­σμούς των υπερηχογραφικών εξετάσεων.

 

Τα βασικά υπερηχογραφήματα κατά την ομαλά εξελισσό­μενη κύηση είναι τέσσερα.

 

Το πρώτο πρέπει να γίνεται όταν η έγκυος έχει καθυστέ­ρηση εμμήνου ρύσεως 10-15 ημερών. Βασικό στόχο έχει τον αποκλεισμό της εξωμητρίου κυήσεως, τη διαπίστωση εμβρυϊκής καρδιακής λειτουργίας και τον έλεγχο της ανα­τομίας των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

 

Το δεύτερο είναι ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΥΧΕΝΙ­ΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΡΙΝΙΚΟΥ ΟΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΡΑΡΡ-Α ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ β-χοριακής. Βασικοί του στόχοι είναι ο πρώιμος έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας και ο προσδι­ορισμός κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμ­βρύου.

 

Το τρίτο είναι ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Β-ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Το υπερηχογράφημα αυτό καλό είναι να εκτελείται σε ηλικία κυήσεως 20 - 23 εβδομάδων. Ο κύριος σκοπός του είναι ο λεπτομερής έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας. Ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα β' επιπέδου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να έχει το έμβρυο κάποια σοβαρή συγγενή ανωμαλία χωρίς όμως να τον εξαλείφει.

 

Ένα τέταρτο υπερηχογράφημα καλό είναι να γίνεται κατά την 30η-32η εβδομάδα της κύησης για την εκτίμηση της ομαλής εμβρυϊκής ανάπτυξης.

 

Σε περιπτώσεις παθολογίας της κύησης (π.χ. υπερτασι­κή νόσος, διαβήτης, υπολειπόμενη ανάπτυξη) μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένες υπερηχογραφικές εξετάσεις όπως :

 

Α. Το Έγχρωμο Doppler κυήσεως και

 

Β. Το Βιοφυσικό Προφίλ.

 

Πλην των διαγνωστικών υπερηχογραφικών εξετάσεων μπορεί, κατά τη διάρκεια της κύησης, να προκύψει ανάγκη διάγνωσης ή παρέμβασης με επεμβατικές μεθόδους με τη βοήθεια της υπερηχογραφίας. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι:

 

1. Η λήψη τροφοβλάστης

 

2. Η Αμνιοπαρακέντηση

 

3. Η Λήψη εμβρυϊκού αίματος

 

4. Η Ενδομήτρια μετάγγιση αίματος

 

5. Η Εκκενωτική αμνιοπαρακέντηση

 

6. Η Μείωση πολυδύμου κυήσεως

 
 

Τονίζεται ότι οι υπερηχογραφικοί έλεγχοι της αυχενικής διαφάνειας (με την ανίχνευση του ρινικού οστού), του β-επιπέδου καθώς και οι ενδομήτριες επεμβάσεις απαιτούν εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και πρέπει να διενεργούνται από εξειδικευμένους στο αντικείμενο ιατρούς και με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

  Περισσότερα των ανωτέρω υπερηχογραφήματα, πλην ειδικών περιπτώσεων, ουδέν προσφέρουν διαγνωστικά .

Αξιολογήστε το άρθρο 
19 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

02/08 23:42  koufeto:-)
Καλησπερα σας!Καποιοι μου εκαναν παραπονα οτι δεν σας καταδεχομαι..Δεν ειναι αυτο,απο ολα τα μπλοκ σε εσας και του χαρου γραφω μονο..Απλα ειναι καλοκαιρι και η θαλασσα με τραβαει περισσοτερο..

Ποσα πραγματα αγνωστα..100* για το θεμα..Γιατρε ενα θεμα σχετικα με τις πολυκυστικες,τα κονδυλωματα και την κιρσοκιλη θα μπορουσες να μας φτιαξεις καποια στιγμη;;;
02/08 23:48  evie
5* Πολύ χρήσιμα άρθρα εύγε! Και αυτό αλλά και το παλαιότερο με θέμα τον θηλασμό.
02/08 23:49  Usοund
1) Ευχαριστώ για το 100*
2)Παραγγελίες δεν εκτελώ.
3)Δίκαια τα παράπονα.
02/08 23:51  voula 99
Καλησπέρα!
Διαφωτιστικό για όσους δεν τα ξέρουν .
03/08 00:05  elenitsa 1
Τυχερες οι νεες γυναικες,που θα τεκνοποιησουν σε εποχες προοδου της επιστημης.Καποτε τα πραγματα ηταν "αγρια".
03/08 00:10  Usοund
Ευχαριστώ, evie. Έμπλεξα με κάτι ταραχοποιούς εδώ μέσα.
03/08 00:10  voula 99
sorry , όλο συγγνώμη λέω αυτή την εβδομάδα...
03/08 00:23  elenitsa 1
Πολυ χρησιμη η επισημανση για την καταχρηση που παρατηρειται ενιοτε,γιατρε.
03/08 00:30  Αli Baba
Παραλία ,με όλο τον σεβασμό θα μου επιτρέψεις...
03/08 00:32  voula 99
Για τις μ...ς που είπε , προτείνω ban 1 εβδομάδας!
03/08 00:42  elenitsa 1
Η προοδος της ιατρικης,σε ολους τους τομεις,ειναι απιστευτη.Καποτε οι ανθρωποι πεθαιναν απο αιτιες που στις μερες μας εχουν ξεχαστει πληρως.Ποιος εχει πλεον ακουστα την ευλογια?Ουτε καν εμβολιο δεν κανουν στα παιδια,για μια ασθενεια που εστειλε στον ταφο τοσους ανθρωπους στο πολυ κοντινο παρελθον.
03/08 00:46  evie
Πριν το υπερηχογράφημα δεν γνώριζαν ούτε καν αν η κύηση ήταν σε δίδυμα.
03/08 00:49  Usοund
Εκεί να δεις εκπλήξεις!
03/08 00:55  evie
Να σας ζήσει, αγόρι! Μετά από δέκα λεπτά, να σας ζήσει...κορίτσι !
-Μα εσείς είπατε αγόρι;
- Ναι το πρώτο είναι αγόρι ... το δεύτερο κορίτσι !

Συνηθισμένη συνομιλία σε μαιευτήρια πριν εφευρεθεί το υπερηχογράφημα :-)
03/08 00:59  Usοund
Το καλύτερο που έχω ακούσει.
Γιατρός: Είστε ο πατέρας?
-Όχι. Ο σύζυγος!
03/08 01:02  Usοund
Αύριο πάλι...
03/08 01:02  evie
Καλό!
03/08 01:03  evie
Καληνύχτα ...

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι