ALI BABA
Οξυρρύγχειοι πάπυροι
1910 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008
10:31

 

                                                                        

Ένα απόσπασμα από σελίδες γραμμένες πριν χιλιάδες χρόνια…..
Ένα πορτραίτο στα λατινικά , μια σκιαγράφηση του σημερινού Έλληνα, της σημερινής Ελλάδας,…. γραμμένο την εποχή του Αυγούστου Καίσαρα (μεταξύ 40 π.χ. και 14 μ.Χ.) .
Ο
Κωνσταντίνος Τσάτσος παρουσίασε τις,
γραμμένες σε λατινική γλώσσα, επιστολές κάποιου Μενένιου
Απιου, Ρωμαίου συγκλητικού που είχε ζήσει στην Ελλάδα και που
απευθύνονται, όπως ο K.T. αναφέρει στο εισαγωγικό του σχόλιο,
σ έναν ανθύπατο με το όνομα Ατίλιος Νάβιος ο οποίος, απ ό,τι
φαίνεται από την ανάγνωση των επιστολών, έχει αναλάβει
υπηρεσία στην Αχαϊα. O K.T. σημειώνει ότι «οι επιστολές
βρέθηκαν από κάποιον παληό συμφοιτητή του, σε μια ομάδα
παπύρων, στην Οξύρρυγχο, το σημερινό Μπενεζά,, στην Αίγυπτο, πλάι σε μια
αναποδογυρισμένη σαρκοφάγο».

Δεν  σου κρύβω πως με πείραξε ο λόγος σου , πως δείχνομαι τάχα κακός και άδικος με τους Έλληνες.
Ας αρχίσω λοιπόν σήμερα το γράμμα μου με έναν έπαινο γι αυτούς, για να ξεπλύνω έτσι κάπως την μομφή σου.
Ο εγωισμός δεν κάνει τους Έλληνες μόνο κακούς πολίτες στην αγορά, τους κάνει και καλούς στρατιώτες σον πόλεμο. Εχουν αιώνων τρόπαια που μέσα στην μνήμη τους γίνονται σαν νόμοι άγραφοι και επιβάλλουν την περιφρόνηση της κακουχίας και του κινδύνου. Μη συγχέεις την διάλυση της στρατιωτικής δύναμης , που εχει αφορμή τις εμφύλιες έριδες , με την ατομική γενναιότητα καθώς και την πολεμική δεξιοτεχνία των ελλήνων .
Μα δεν είναι μόνο στον πόλεμο ο έλληνας γενναίος και άξιος μαχητής , αλλά και στην ειρήνη. Ακριβώς γιατι η γενναιότητά του δεν είναι συλλογική , σαν των περισσοτέρων λαών , αλλά ατομική , γι αυτό δεν φοβάται , και εκεί που βρίσκεται μόνος του , να ριψοκινδυνεύσει, στην ξενιτιά , στο παράτολμο ταξίδι , στην εξερεύνηση του αγνώστου. Γι αυτό και τόλμησε τέτοια που εμείς δεν θα τολμούσαμε ποτέ και θεμελίωσε για αιώνες αποικίες , έξω από τις στήλες του Ηρακλέους και πέρα στα χιόνια της Σκυθίας . Και στον καιρό μας ακόμη , έλληνες δεν είναι εκείνοι που τόλμησαν να διασχίσουν άγνωστες θάλασσες για να φτάσουν στην χώρα των Ινδών και στις έμπειρες χώρες πιο κάτω από την γη των Αιθιόπων; Αναρωτιέσαι κάποτε γιατί τα τολμάει αυτά τα παράτολμα ο έλληνας;
Επειδή είναι γενναίος ο έλληνας , είναι και παίκτης. Παίζει την περιουσία του , την ζωή του και κάποτε την τιμή του.
Γεννήθηκε για να σκέπτεται μόνος , για να δρα μόνος , για να μάχεται μόνος και γι αυτό δεν φοβάται την μοναξιά.
Εμείς αντίθετα είμαστε από τα χρόνια τα παλιά μια υπέροχα οργανωμένη αγέλη.
Σκεπτόμαστε μαζί , δρούμε μαζί , μαχόμαστε μαζί και μοιραζόμαστε μαζί την τιμή , τα λάφυρα , την δόξα.
Οι έλληνες Δε δέχονται , όσο αφήνεται η φύση τους ελεύθερη , να μοιραστούν τίποτε με κανέναν.
Το εθνικό τους τραγούδι, αρχίζει με έναν καυγά , γιατι θελήσανε να κάνουν μοιρασιά ανάμεσα σε άντρες που μοιρασιά δεν δέχονται (Σ.Μ. αναφέρεται στην Ιλιάδα).
Και μια που πήρα τον δρόμο των επαίνων , άκουσε και αυτόν , που δεν είναι και ο μικρότερος.
Οι αυστηρές κρίσεις που τώρα βδομάδες σου γράφω , θαρρείς πως είναι μόνο δικές μου; Τις πιο πολλές τις διδάχτηκα από έναν έλληνα , από τον Επίκτητο.
Νέος τον άκουσα να εξηγεί το μέγα δράμα του γένους του. Ήσυχα , καθαρά , με την ακριβολογία και την χάρη που σφράγιζε τον λόγο του , μας ετοίμαζε για έναν κόσμο που είχε πια περάσει, για μίαν Ατλαντίδα που είχε κατακαλύψει ο Ωκεανός.
Κάποτε κάνοντας την απολογία της πατρίδας του , μας έλεγε : «Δεν είναι τόσο δίκαια τα ανθρώπινα, ώστε μόνο αμαρτήματα να είναι οι αιτίες των τιμωριών. Η Τύχη , η τυφλή θεά , η τελευταία στην οποία θα πάψω να πιστεύω , πρόδωσε συχνά τους έλληνες στον δρόμο τους. Αλλα και αυτοί , πρόσθετε , την συντρέξανε με τον δικό τους τρόπο».
Μην νομίσεις όμως πως μόνο ένας Επίκτητος κατέχει την αρετή του «γνώθι σαυτόν» . Σε κάθε κόχη , απάγκια της αγοράς κάθε πόλης , σε κάθε πλάτανο από κάτω της ευλογημένης ελληνικής γης , θα βρεις και έναν έλληνα , αδυσώπητο κριτή του εαυτού του. Και εύκολα θα σου ξανοιχτεί και ας είσαι ξένος. Αρκεί εσύ να μην αρχίσεις να κακολογείς τίποτε το ελληνικό, γιατι τότε ξυπνάει μέσα του μια άλλη αρετή , η περηφάνια.
Ναι , ναι , σε βλέπω να γελάς , Ατίλιε Νάβιε , αυτούς τους ταπεινούς κόλακες που σέρνονται στους προθαλάμους μας, γελάς που τους ονομάζω περήφανους. Και όμως θα αστοχήσεις στο έργο σου αν αγνοήσεις αυτήν την αλήθεια. Πρόσεξε την υπεροψία και την φιλοτιμία των ελλήνων. Μην πλανάσαι ! `Εχουν την ευαισθησία των ξεπεσμένων ευγενών. Είναι γκρεμισμένοι κοσμοκράτορες , ποτέ όμως τόσο χαμηλά πεσμένοι ώστε να ξεχάσουν τι ήτανε !
Η πολυσύνθετη ψυχή τους χωράει λογής αντιφάσεις και έρχονται ώρες που για πολλούς είναι δίκαιος ο ειρωνικός λόγος του Ιουβενάλιου "Graeculus esuriens, in coelum jusseris , ibit" (τον λιμασμένο γραικύλο , κι αν στον ουρανό τον προστάξεις να πάει , θα πάει) . Άλλοι όμως είναι τούτοι οι γραικύλοι και άλλοι οι έλληνες.
Και το πιο περίεργο , οι ίδιοι τούτοι σε άλλες ώρες είναι γραικύλοι (graeculus) και σε άλλες έλληνες (graeci) . Δεν πρέπει ποτέ να δώσεις την εντύπωση στον έλληνα ότι του αφαίρεσες την ελευθερία του. `Άφησε τον , όσο μπορείς , να ταράζεται, να θορυβεί , και να ικανοποιεί την πολιτική του μανία , μέσα στην σφαίρα που δεν κινδυνεύουν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Εσύ πρέπει να έχεις την τέχνη να επεμβαίνεις μόνο την τελευταία στιγμή, όταν δεν μπορείς να βάλεις τους έλληνες να αποτρέψουν το δυσάρεστο. Πάντοτε βρίσκονται οι διαφωνούντες μεταξύ των ελλήνων, που θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν , είτε θεληματικά, είτε , συνηθέστερα , άθελά τους.
Υποβοηθώντας το τυφλό παιγνίδι των φατριών από το παρασκήνιο , χωρίς να προσβάλλεις την περηφάνιά τους , μπορεί να οδηγήσεις τις ελληνικές πόλεις προς το καλό πολύ ευκολότερα παρά με τις σοφότερες διαταγές που θα εξέδιδες, αν ήσουνα ανθύπατος στην Ισπανία η στην Ιλλυρία.

Διαχρονικό;

Αξιολογήστε το άρθρο 
29 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

30/07 11:00  elenitsa 1
Οι αιωνες περνουν,τα χουγια μενουν ιδια!
30/07 11:33  Goldmine
Ενδιαφέρον!
Καλά, μετά από 2000 χρόνια δεν αλλάξαμε καθόλου;
Εύγε στον ιστοριοδίφη Αλημπαμπά. Ποιος απ΄τους δυό, άραγε; Όλο με μπερδεύετε-)
30/07 11:40  Swearengen
O άλλος, ο Usound, που σήμερα εξιλεώνεται για το χθεσινό αίσχος. Επί τη ευκαιρία, το διάγγελμά μου :

Εντιμότατοι φίλοι μου,
Ο απεχθής συνέταιρος Usound, γνωστός και ως "ο Μπάρκουλης των blogs", μου χορήγησε υποχρεωτική άδεια τριών εβδομάδων, άνευ αποδοχών (φυσικά), προκειμένου να με ξεφορτωθεί. Θα ήθελα να γνωρίζετε, ότι για ο,τιδήποτε διαβάσετε σ' αυτό το blog, από αύριο το πρωϊ, δεν φέρω καμμία ευθύνη.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι (όσο απέμεινε τέλος πάντων) και να σας ευχαριστήσω για τη σχεδόν καθημερινή συντροφιά σας, κατά τους τελευταίους επτά μήνες, μήνες δοκιμασίας για την αγορά και τα νεύρα μας. Επικοινωνήσαμε, προβληματιστήκαμε, αρπαχτήκαμε, αλλά -νομίζω- κυρίως γελάσαμε, παρά τα χάλια του ταμπλώ.
Σε όσους άθελά μου στενοχώρησα, οφείλω μία μεγάλη και ειλικρινή συγγνώμη. Και στους ελάχιστους, με τους οποίους - εν γνώσει- συγκρούστηκα άγρια, οφείλω δύο τέτοιες συγγνώμες. Στα αρκουδιάρικα παιδιά της τεχνικής ανάλυσης και ιδίως στη συντεχνία της υπόγας, που τους τάραξα στο πείραγμα, υποβάλλω τα σέβη μου, για την εξαιρετική αίσθηση χιούμορ που απέδειξαν ότι διαθέτουν και τη ανεξάντλητη υπομονή τους. Πάντως, θα τα "ξαναπούμε" μόλις γυρίσω, με τον δείκτη σε άλλα επίπεδα :)
30/07 11:43  elenitsa 1
Καλες διακοπες,Αλη Μπαμπα.Θα μας λειψεις.Ξεκουρασου καλα,θα ειμαστε εδω και θα σε περιμενουμε φορτσατο.
30/07 11:48  Usοund
Ευτυχώς! Θα γλυτώσω για λίγο από τον σεμνότυφο.
30/07 11:50  adiavastos
Καλές διακοπές φίλε.
(φαντάζομαι εννοείς "άλλα επιπεδα" τουλάχιστον... τον 4ο όροφο :)
30/07 11:54  Usοund
Ξεκουμπίσου μπας και δούμε άσπρη μέρα. Και πούσαι! Χαιρετίσματα στον φίλο σου, τον Μητσοτάκη!
30/07 12:04  Swearengen
Eυχαριστώ φίλοι μου, Ελένη, Αδιάβαστε.

Οσο για σένα μπερμπάντη Μπάρκουλη, κοίτα να βάζεις γδυμνές (sic) κάθε μέρα. Μόλις επιστρέψω θα τις αποκαθηλώσω.

30/07 12:04  voula 99
Καλημέρα.
swear, σου εύχομαι καλές διακοπές , να περάσεις όσο μπορείς καλύτερα . Χαίρομαι που λες ότι θα επιστρέψεις και δεν τα παρατάς .
Το σημερινό μου άρεσε πάρα πολύ! Επίκαιρο και διαχρονικό .
Δεν μπορώ να γράψω περισσότερα τώρα, γιατί μπαίνω σε σύσκεψη από στιγμή σε στιγμή .
30/07 12:08  Usοund
Αφού τις αποθηκεύσεις πρώτα.
30/07 15:19  evie
Καλές διακοπές Swear! Να περάσεις υπέροχα.
30/07 16:12  Μητσοτακης
Αγαπητα μου παιδια,
παρακαλω πολυ δωστε μου μια απαντηση στο ερωτημα που με βασανιζει.
Μηπως μπορει κανεις να μου εξηγησει τι εννοει το τοπικ "ημουνα σημερα"?
Πουθενα δεν αναφερει ΠΟΥ ητανε η ΤΙ ητανε, αρα τι θελει να πει ο ποιητης?
30/07 16:12  apostel

Διαχρονικό, και όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά και για τους κοσμοκράτορες. Αξίζει κάποιος να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο :
http://library.techlink.gr/4t/article-main.asp?mag=1&issue=90&article=2363

ΥΓ:Καλές διακοπές στους τυχερούς ,καλά κουράγια στους υπόλοιπους.
30/07 16:49  Swearengen
Ευχαριστώ ωρέ παίδες, για τις ευχές σας.

Επίτιμε Πρόεδρε,
Το ερώτημά σου, περί της αληθούς έννοιας της φράσης "ημουνα σήμερα", είναι θεμελιώδες, διαχρονικό και επίκαιρο.
Τo blog, πιστό στη βασική του αρχή να ικανοποιεί τις επιθυμίες των φίλων, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ σήμερα, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τί ακριβώς υπονοεί η φράση "ημουνα σήμερα" :

Πρόκειται για μία μοντέρνα εκδοχή του τίτλου της αλήστου μνήμης τηλεοπτικής εκπομπής της Ελλης Ευαγγελίδου "Σύγχρονη Εύα". Για την αποκρυπτογράφηση, αρκεί να αποχωρίσεις το πρώτο γράμμα της λέξης "ήμουνα", από την υπόλοιπη λέξη, ούτως ώστε το "η" να χρησιμεύει πλέον ως ... άρθρο ! Η υπόλοιπη φράση μένει ως έχει.

Είδες πόσο απλό ήταν ?
30/07 17:00  Μητσοτακης
Ευχαριστω τα μαλα φιλτατε swearengen.

Το αυτο ειχα υποψιαστει και εγω οταν πρωτοεθεσα το ερωτημα στο θεμα σας "Γκαλοπ".

Πολυ καλες διακοπες να εχεις
30/07 17:04  Μητσοτακης
Αν και οι διακοπες στο <<ΠΑΡΟΝ>> δεν ειναι οπως ...ΤΟΤΕ :-)

(Οτι κι αν σημαινει αυτο)
30/07 17:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Έλλη Ευαγγελίδου : Συμμαθήτρια της μητρός μου (εις το "Κολλέγιο" Ελληνικού - μετέπειτα Αγ. Παρασκευής).
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και προσφάτως Χολαργού. Πρωτοπόρος της ελληνικής τηλεόρασης. (πανέμορφη και <τώρα>).
30/07 17:39  Swearengen
Μάλλον εδώ θα διαφωνήσουμε αγαπητέ Τριαντάφυλλε, διότι -καλή/χρυσή η κυρία Ελλη, αλλά- όμορφη δεν υπήρξε ούτε "ΤΟΤΕ", ούτε ποτέ.

30/07 19:25  Λουκρητια
Καλησπερα στην ομηγυρη.Χαιρετε,κυριε προεδρε.Μολις εμφανιζεστε,πεφτει μουγκα.Πως το εξηγειτε?
02/08 20:25  prok
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το κείμενο των παπύρων παραθέτω το παρακάτω λινκ (αν και το θέμα του δεν είναι η ίδια η επιστολή, ωστόσο είναι ό,τι πιο κοντινό βρήκα ως προς τη δημοσίευσή τους):
www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080802&nid=9367878&sn=&spid=1363
02/08 22:14  Αli Baba
Έτσι είναι, prok, μαρτυριάρη!
15/12 16:10  ΝΙΚΟΣ
Σε ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι