ALI BABA
Tesla
3199 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008
12:01
 
 
 
                                                  
 
                                                                                   

«Γνωρίζω δύο σπουδαίους ανθρώπους, ο ένας είστε εσείς και ο άλλος αυτός ο νέος», έγραφε η επιστολή που είχε στην τσέπη του ο Τέσλα φθάνοντας στον Νέο Κόσμο για να συναντήσει τον διάσημο ήδη Τόμας Εντισον. Και ενώ στην αρχή ο Τέσλα προσελήφθη από τον Εντισον, και του έκανε και πολύ καλή δουλειά μάλιστα, στο τέλος έφθασαν να μισούνται, κυρίως λόγω της επιμονής του Εντισον η δημόσια ηλεκτροδότηση να γίνεται με συνεχές ρεύμα ,ενώ τελικά επικράτησε η άποψη του Τέσλα για ηλεκτροδότηση με εναλλασσόμενο.

Οι περισσότεροι στη σημερινή εποχή γνωρίζουν τον όρο Tesla από την ομώνυμη μονάδα του μαγνητικού πεδίου. Στην πραγματικότητα η μονάδα μέτρησης ονομάστηκε έτσι προς τιμή του μεγάλου Σερβοαμερικάνου εφευρέτη επιστήμονα, που από πολλούς θεωρείται ως μία παρεξηγημένη ιδιοφυία.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ
Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στην πόλη Σμίλιαν (τότε Αυστρία, σήμερα Κροατία). Πατέρας του ήταν ο Μιλιούτιν, ένας ορθόδοξος ιερέας και μητέρα του η Μάντιτς, χωρίς μόρφωση, αλλά υψηλής ευφυίας άνθρωπος. Από τον πατέρα του ο Tesla έλεγε ότι κληρονόμησε τη θεωρητική και φιλοσοφική φύση και από τη μητέρα του την πρακτική σκέψη και την ισχυρή μνήμη.
Στα 19 του χρόνια μπήκε στο Πολυτεχνείο του Graaz για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Σύντομα όμως η χαρτοπαιξία έγινε το αγαπημένο του παιχνίδι. Ο Τέσλα δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε μανιακό χαρτοπαίκτη. Υπήρχαν περιπτώσεις που έπαιζε συνεχώς από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί! Ο Τέσλα έπαιζε μόνο και μόνο για διασκέδαση και δεν τον ένοιαζε αν κέρδιζε ή έχανε. Η φωτογραφική του μνήμη ήταν αρκετή για να του υπενθυμίζει πόσα ακριβώς έχανε, ώστε να σταματά. Μια φορά όμως, που η μνήμη του τον πρόδωσε, έχασε όλα του τα χρήματα, μαζί μ’ εκείνα της υποτροφίας του. Αλλά αυτό απέβη σε καλό. Από τότε ο Τέσλα σταμάτησε τη χαρτοπαιξία και επέστρεψε σε μια ζωή αυτοπειθαρχίας
Ένα βροχερό απόγευμα στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γκρατς ο Τέσλα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα πρόβλημα, που θα τον βασάνιζε για έξι ολόκληρα χρόνια. Ένας ολοκαίνουργιος τύπος γεννήτριας συνεχούς ρεύματος είχε μόλις φθάσει από το Παρίσι στα εργαστήρια της σχολής και ο καθηγητής Poechl το επιδείκνυε στους σπουδαστές γεμάτος υπερηφάνεια. Ήταν μια εφεύρεση του Z. Th. Gramme, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1871 στην Έκθεση της Βιέννης. Ο καθηγητής Poechl παρουσίασε τη γεννήτρια ως το απόλυτο επίτευγμα στον τομέα της ηλεκτροτεχνικής. Όταν ο καθηγητής έθεσε σε λειτουργία τη συσκευή, εκείνη άρχισε να κάνει έντονο θόρυβο και να στέλνει γύρω της μια βροχή από μπλε σπίθες, αστράφτοντας και τρίζοντας, μέσα σ’ ένα βουητό που γινόταν όλο και πιο ανυπόφορο.
Τότε ο σπουδαστής Τέσλα ρώτησε τον καθηγητή του: «Αυτές οι σπίθες δεν υποδηλώνουν μια απώλεια ενέργειας;»
«Ναι», απάντησε ο καθηγητής του, «αλλά αυτό είναι στα πλαίσια του αποδεκτού. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά».
«Αλλά δεν θα μπορούσαμε να εφεύρουμε μια καλύτερη γεννήτρια;», ρώτησε ο Τέσλα.
Ο καθηγητής άρπαξε τότε την ευκαιρία να χλευάσει το νεαρό Τέσλα για την τολμηρή του ιδέα, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα την τάξη του: «Πως θα μπορούσες να κατασκευάσεις μια γεννήτρια χωρίς τα απαραίτητα ζεύγη και χωρίς απώλειες ενέργειας;»
«Αυτό δεν το γνωρίζω», του απάντησε ο Τέσλα, «ίσως όμως με τη χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος
«Ανοησίες!», τον έκοψε απότομα ο καθηγητής του, «Το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι άχρηστο, παντελώς άχρηστο. Είναι σαν να προσπαθείς να εφεύρεις μια αεικίνητη μηχανή!»
Μετά από εκείνη τη στιγμή της γελοιοποίησης ο Τέσλα αποφάσισε να βρει ένα τρόπο ώστε να κάνει τις μηχανές να λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα. Αυτή η ιδέα του έγινε εμμονή. Έτσι σχεδίαζε και ξανασχεδίαζε ηλεκτροκινητήρες στο μυαλό του. Κάθε τεχνικό σφάλμα που έκανε τον έφερνε όλο και πιο κοντά στη λύση του προβλήματος
Το 1879 αποφοίτησε από το Graaz και εργάσθηκε σε μερικές εταιρείες εφαρμόζοντας βελτιώσεις σε διάφορες συσκευές. Την εποχή εκείνη κατάφερε τελικά να συλλάβει στο μυαλό του την εικόνα του εναλλασσομένου ρεύματος και της ηλεκτρικής μηχανής που θα το παρήγαγε. Έφυγε για το Παρίσι και γρήγορα, το 1884 ξεκινά για την Αμερική. Είχε μαζί του τις συστατικές επιστολές που τον παρουσιάζουν εξαίσιο μηχανικό, ισάξιο μόνο του Edison, και τα σχέδια της καινούριας του μηχανής.
Στην Αμερική επισκέπτεται τον Edison και προσλαμβάνεται στα εργαστήριά του. Σε λίγο όμως καιρό διαφώνησε με τον Edison γιατί εκείνος απέρριπτε πεισματικά την ανακάλυψη του Tesla για το εναλλασσόμενο ρεύμα.
Όταν ο Τέσλα κι ο Edison συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1884, ο ήταν ένας ισχυρός και πλούσιος άνθρωπος, βαθιά αναμεμειγμένος σε μάχες για πατέντες και πνευματικά δικαιώματα τόσο για τη λάμπα φωτισμού όσο και για το μικρόφωνο. Παρείχε επίσης ενέργεια στο Manhattan κι ηλεκτρικό φως στο Roselle του New Jersey ενώ παράλληλε προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον φωτισμό γκαζιού - που αποτελούσε μονοπώλιο με τον δικό του: το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Τέσλα εντυπωσίασε τον 'Μάγο του Menlo Park'  Edison, παρόλο που οι διαφορές στις προσωπικότητες τους ήταν εμφανείς: Ο Tesla ήταν ηθικός, σχολαστικός, λεπτοκαμωμένος κι ονειροπόλος. Ο Edison ήταν ανέντιμος, ανοργάνωτος κι άρτιος εφευρέτης. Έδωσε επίσης την ευκαιρία στο νεαρό ιδεαλιστή να αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία με την σκληρή πραγματικότητα του επιχειρηματικού κόσμου παρόλο που ο Τέσλα δεν άδραξε ποτέ αυτή την ευκαιρία σε μεγάλο βαθμό.

Όταν ο Τέσλα προσφέρθηκε να αυξήσει την αποδοτικότητα των κινητήρων της εταιρίας, ο Edison του έδωσε την εποπτεία ενώ υποσχέθηκε να του δώσει 50.000 δολάρια όταν θα τελείωνε το έργο. Όταν αυτό το εγχείρημα ολοκληρώθηκε κι επισκέφθηκε τον εργοδότη του για την συμφωνημένη αμοιβή, απογοητεύτηκε όταν τον άκουσε να καγχάζει λέγοντας: " Τέσλα, δεν καταλαβαίνεις το αμερικάνικο χιούμορ μας."

Αηδιασμένος από αυτήν την έλλειψη τιμής κι ηθικής που είδε, ο Τέσλα παραιτήθηκε από την εταιρία.
Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, ώσπου να ξεκινήσει το εργαστήριό του στη Ν.Υόρκη. Συνάντησε τον George Westinghouse, έναν επιχειρηματία της ηλεκτρικής βιομηχανίας, που τον υποστήριξε και τον εμπιστεύτηκε. Τελικά το εναλλασσόμενο σύστημα του Tesla κέρδισε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού των ΗΠΑ στο Νιαγάρα και ο Tesla απέκτησε μεγάλη φήμη. Κέρδιζε μεγάλα ποσά και ζούσε ακριβή ζωή.
  Παρ’ όλες τις προσπάθειες δυσφήμισης ο Έντισον δεν μπόρεσε να σταματήσει το νέο τεχνολογικό κύμα που εξαπέλυσε ο Τέσλα, επειδή ήταν πολύ πιο φθηνό, αποδοτικό και εύχρηστο. Μάλιστα αρκετά χρόνια αργότερα ο Έντισον θα παραδεχόταν πως ο λεγόμενος «πόλεμος των ρευμάτων» υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του. Ο θρίαμβος του εναλλασσόμενου ρεύματος και του Τέσλα προσωπικά ήρθε το 1893, όταν η Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου ηλεκτροφωτίστηκε με το σύστημά του. Πάνω από εικοσιπέντε εκατομμύρια Αμερικανοί, το 1/3 του τότε πληθυσμού των ΗΠΑ, είδαν από κοντά την ανωτερότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος. Μετά απ’ αυτό ο Τέσλα ήταν ένα διάσημο πρόσωπο στην Αμερική, αλλά όχι και τόσο πλούσιος.
 Το 1899 έπεισε τον ξενοδόχο Συνταγματάρχη John Jacob Astor να επενδύσει στο όραμα του για το δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα που κάποια μέρα θα μας επέτρεπε να επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους του Άρη.
Ένα ειδικής κατασκευής εργαστήριο κατασκευάστηκε στην ύπαιθρο έξω από την πόλη του Colorado Spring στο Colorado σε υψόμετρο 6000 ποδιών (1800 μέτρων) όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του NORAD (North American Aerospace Defense Command) όπου οι γύρω κάτοικοι εξέτρεφαν οικόσιτα κοπάδια κι ήταν κτισμένο ένα σχολείο για τυφλούς και κωφάλαλους. Με έναν πολύ μεγάλο αριθμό από τεράστια πηνία, ενισχυτές και μετατροπείς εντός κι εκτός του κτιρίου - ένα κτίριο ύψους 142 ποδιών (43 μέτρα) - θα μπορούσε να κάνει πειράματα με τεράστιας ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα, εξαπολύοντας τεχνητούς κεραυνούς στην ξηρή ατμόσφαιρα του βουνού κι οι οποίοι μπορούσαν να παρατηρηθούν από μίλια μακριά.
Όσοι ήταν περίεργοι και πλησίαζαν τον πειραματικό σταθμό αντιμετώπιζαν αρκετές απαγορευτικές πινακίδες ενώ η φράση του Δάντη  'Εγκαταλείψτε όλες σας τις ελπίδες όσοι έρχεστε εδώ' αναγραφόταν επάνω από την είσοδο του εργαστηρίου. Αυτοί που πλησίαζαν περισσότερο ανέφεραν ότι το έδαφος δονούταν κάτω από τα πόδια τους, σπίθες ξεπετάγονταν και οι κεραυνοί που προκαλούνταν από την εξωτερική στήλη ακούγονταν σαν τις οπλές εκατοντάδων αγριεμένων αλόγων. Μια φορά ο Tesla ξόδεψε τα αποθέματα ηλεκτρισμού ολόκληρης της πόλης προκαλώντας ένα blackout έως ότου επιδιόρθωσε ο ίδιος το πρόβλημα.
Ενώ βρισκόταν στο Colorado Springs, ο Tesla συνειδητοποίησε ότι η Γη ήταν ένας αγωγός τεραστίων διαστάσεων. Ήταν πεπεισμένος ότι είχε στείλει κύματα ELF (Εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας) ανά τον κόσμο, δημιουργώντας έναν όγκο ενέργειας στον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λόγω της ισχύος του με την χρήση ενός απλού μηχανισμού όπως ένας δέκτης ραδιοσημάτων. Έξω από τον σταθμό ο Tesla μπορούσε να τροφοδοτήσει τις λάμπες με ασύρματο ρεύμα, ενώ όταν ήταν μέσα σημειώνονταν εμφανίσεις φωτεινών μπαλών και σε μια περίπτωση μιας πυκνής ομίχλης, κάτι που τον έκανε να πιστεύει ότι κάποια μέρα θα ήταν σε θέση να τροποποιεί τον καιρό και να δημιουργήσει υγρασία σε άγονες περιοχές.
Ο πιο αμφισβητήσιμος ισχυρισμός του που αποτέλεσε επίσης την αρχή του τέλους της φήμης του ως σοβαρού επιστήμονα ήταν η δήλωσή του ότι είχε λάβει ραδιοφωνικά σήματα από το διάστημα, πιθανότατα από τον Άρη ή την Αφροδίτη. Αν και δεν ήταν αυτή η πρόθεση του, αυτό το γεγονός έκανε τον Tesla τον πρώτο ραδιο-αστρονόμο, παρόλο που εκείνος υποστήριζε ότι τα σήματα προέρχονταν από κάποια άλλη νοημοσύνη.
Με τα πειράματα στο Colorado Springs, το όραμα του Tesla τελικά ξεπέρασε την ανοχή της φαντασίας του κοινού του.  Παρόλα αυτά, βρισκόταν σε αδιάκοπη κίνηση κι έπεισε τον τραπεζίτη JP Morgan να επενδύσει 150.000 δολάρια σε αυτό που αποτέλεσε το μεγαλύτερο του δημιούργημα αλλά παράλληλα και την πτώση του.
 Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη το 1900 ο Τέσλα άρχισε να κατασκευάζει στο Λονγκ Άιλαντ (Long Island) έναν πύργο για τη μετάδοση σημάτων με ασύρματο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρχική χρηματοδότηση (150.000 δολάρια) αυτού του σχεδίου στο Γουόρντεκλιφ του Λονγκ Άιλαντ –έμεινε γνωστό ως Wardenclyffe Project– προήλθε από τον μεγαλοτραπεζίτη Τζ. Πίερποντ Μόργκαν (J. Pierpont Morgan), ο οποίος εξασφάλισε μ’ αυτόν τον τρόπο το 51% επί των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών του Τέσλα πάνω στα νέα συστήματα τηλεπικοινωνίας. Ο Τέσλα φιλοδοξούσε να εγκαταστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας, το οποίο θα μπορούσε να στέλνει με ασύρματο τρόπο μηνύματα, εικόνες, ήχους, νέα για τον καιρό και ειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια ο Τέσλα πήγαινε ακόμη μακρύτερα και οραματιζόταν τη χρησιμοποίηση του συστήματος του για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, κάτι που αναμφίβολα θα άλλαζε το ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο το σχέδιο εγκαταλείφθηκε λίγα χρόνια αργότερα εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, αλλά κυρίως επειδή ο Μόργκαν απέσυρε την οικονομική υποστήριξή του. Ενώ ο εφευρέτης του έστελνε απεγνωσμένα γράμματα, παρακαλώντας τον μεγαλοτραπεζίτη να τον βοηθήσει ώστε να φέρει εις πέρας το μεγαλεπήβολο σχέδιο του, εκείνος του αρνήθηκε κάθε βοήθεια, με αποτέλεσμα το σχέδιο να σταματήσει και η ενεργειακή εξέλιξη της ανθρωπότητας να πάρει άλλη κατεύθυνση, απ’ εκείνη που οραματίζονταν ο ρομαντικός Τέσλα…

 

 

 

 

 

 Το 1921 έγινε μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον Τέσλα εκ μέρους μιας φιλοσοβιετικής αμερικανικής οργάνωσης. Ο γραμματέας αυτής της οργάνωσης γνωστοποίησε στον Λένιν τις ιδέες του Τέσλα για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας και κατόπιν έστειλε στον εφευρέτη μια επιστολή, παροτρύνοντας τον να προσφέρει τις μεγαλοφυείς του ιδέες στον «ένδοξο ρωσικό λαό». Ο Τέσλα όμως, παρά τις απογοητεύσεις που είχε υποστεί από το αμερικανικό κατεστημένο, δεν θέλησε να «προδώσει» την αμερικανική του υπηκοότητα και γι’ αυτό αρνήθηκε ευγενικά αυτή την προσφορά. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν ο Τέσλα είχε δεχτεί αυτή την προσφορά και εφάρμοζε το σύστημα της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας στη νεότευκτη Σοβιετική Ένωση. Καθόλου περίεργο η Ρωσία να είχε από τότε ένα απόλυτο τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ και να μην κατέρρεε ως «χάρτινος πύργος»…

Το 1912, όπως άλλωστε και το 1937, ο Τέσλα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Μάλιστα το 1912 ο παγκόσμιος τύπος δημοσίευσε την είδηση ότι ο Τέσλα αρνήθηκε να δεχθεί το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, θα έπρεπε να μοιραστεί μαζί με τον Τόμας Έντισον. Μολονότι αντιμετώπιζε τότε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ο Τέσλα αρνήθηκε αυτή την προσφορά λέγοντας: «Σε χίλια χρόνια θα υπάρχουν αρκετοί που θα έχουν πάρει το Βραβείο Νόμπελ. Κι εγώ έχω αρκετές δεκάδες έγγραφα που αναφέρουν το όνομα μου στην τεχνική βιβλιογραφία… Για το καθένα από αυτά θα έδινα όλα τα Βραβεία Νόμπελ που θα δοθούν στα επόμενα χιλιάδες χρόνια…»
Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε το ραντάρ, αλλά ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν πως ο άνθρωπος που κατασκεύασε το πρώτο πρωτόγονο ραντάρ το 1934, ουσιαστικά ακολούθησε τις αρχές, όσον αφορά τη συχνότητα και ισχύ, που ο Τέσλα καθιέρωσε το 1917. Την ίδια χρονιά το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνικής τίμησε τον Τέσλα με το χρυσό μετάλλιο του Έντισον για την ανακάλυψη του αντίστροφου μαγνητικού πεδίου και του πολυφασικού συστήματος. Αποτέλεσε το λιγότερο ειρωνεία η βράβευση του, στην οποία βεβαίως δεν παραβρέθηκε ο ίδιος, με το μετάλλιο που έφερε το όνομα του ανθρώπου που τον εκμεταλλεύτηκε και πολέμησε όσο κανείς άλλος το σύστημά του.
Ήταν τον Ιούνιο του 1943, λίγους μήνες μετά το θάνατο του, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο φερόμενος ως «εφευρέτης του ραδιοφώνου» και βραβευμένος με Νόμπελ Γουλιέλμο Μαρκόνι οικειοποιήθηκε τις πατέντες του Τέσλα πάνω στη ραδιοτεχνική και τις παρουσίασε ως δικές του! Έτσι με δικαστική απόφαση ο Τέσλα αναγνωρίστηκε μετά θάνατον ως ο πραγματικός εφευρέτης του ραδιοφώνου…
 

 Η προσωπικότητα του

Ο Τέσλα ήταν πολύ περίεργος άνθρωπος. Έπασχε από μικροβιοφοβία για αυτό και φορούσε πάντα γάντια. Είχε πάρα πολύ λίγους φίλους (ανάμεσα τους και ο Mark Twain) αλλά δεν φαίνεται να είχε και πολύ καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους .
Δούλευε 20 ώρες την ημέρα! Τις λίγες ώρες που δεν εργαζόταν, τις περνούσε στο δωμάτιό του. Λάτρης της τυπικότητας, φορούσε επίσημο ένδυμα όταν επρόκειτο να ξεκινήσει κάποιο σημαντικό πείραμα. Στο γραφείο του είχε πάντα τα παντζούρια κλειστά. Μόνο κατά τη διάρκεια καταιγίδων τα άνοιγε και καθισμένος στην πολυθρόνα του θαύμαζε αστραπές και κεραυνούς σαν μικρό παιδί.
Συνήθιζε να καλεί προσωπικότητες στις διαλέξεις του και να τους εντυπωσιάζει με φαντασμαγορικά πειράματα ηλεκτρισμού. Έγχρωμες ηλεκτρικές φλόγες που φώτιζαν το χώρο, κεραυνοί, ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που περνούσε από το σώμα του χωρίς κίνδυνο και άλλες εντυπωσιακές επιδείξεις. Επεδίωκε να μην θέλει να τον συγκρίνουν με τους άλλους κοινούς επιστήμονες. Αυτός ήταν ένας Εξερευνητής, ανακάλυπτε τα μυστικά της φύσης και δεν θεωρούσε τον εαυτό του ως έναν απλό εφευρέτη. Ερευνούσε νέες και πανίσχυρες δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν τη ζωή στη γη, όπως ισχυριζόταν. Αρνιόταν να σχολιάσει ή να εξηγήσει τις εργασίες του. Ούτε καν δημοσίευε τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά ούτε καν κρατούσε σημειώσεις για τα πειράματά του. Ακόμα και αν μια εργασία διαρκούσε χρόνια κρατούσε όλες τις λεπτομέρειες στη μνήμη του..
 
Εκτός από τις αναρίθμητες ευρεσιτεχνίες του και τις διαμάχες του, τις χρεοκοπίες και τις προφητικά διατυπωμένες απόψεις του, ο Τέσλα ασχολήθηκε και με το πρόβλημα της άντλησης φθηνής και ελεύθερης ενέργειας από το περιβάλλον, αν και ταυτόχρονα έγραφε: «Αν επρόκειτο να απελευθερώσουμε την ενέργεια των ατόμων ή να ανακαλύψουμε κάποιον άλλο τρόπο να παράγουμε φθηνή και απεριόριστη ενέργεια, αυτό το επίτευγμα αντί για ευλογία μπορεί να φέρει την καταστροφή στην ανθρωπότητα, δίνοντας αφορμή για έριδες που εν τέλει θα έχουν ως επακόλουθο την ενθρόνιση του μισητού καθεστώτος της βίας». Για τον Τέσλα, που πρώτα έβλεπε μπροστά του με τη φαντασία του τις εφευρέσεις, ισχύουν οι στίχοι του Γκαίτε, του αγαπημένου του ποιητή, από τον «Φάουστ»: «Εύκολο δεν είναι στο κορμί / με τα φτερά του νου να σμίξει τα φτερά του».
Ο Nikola Tesla πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943 στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Ν.Υόρκη, μόνος, φτωχός και σίγουρα ξεχασμένος. Φυλούσε κλειδωμένες τις σημειώσεις του, που οι φήμες λένε ότι κατέληξαν στα χέρια μυστικών υπηρεσιών μετά το θάνατό του.
Λίγες προσπάθειες έγιναν για την αποκατάσταση της φήμης του, αλλά παραμένει άγνωστος σε ευρείς κύκλους. Μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα αρνούνται ακόμα και σήμερα να τον αναφέρουν στην ιστορία της επιστήμης.

Και φυσικά είχε κατασκευάσει υπερβολικά πολλές μηχανές πράγμα που αποδεικνύουν τα εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατείχε  και δίκαια τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους εφευρέτες του 20ου αιώνα ,ασχέτως εάν πολλοί δεν τον αποδέχονται.

Κι ένα εξαιρετικά περιεκτικό βίντεο.

 
 
 
 
                                                  
 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
44 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

24/07 14:57  kikou04
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, για έναν σημαντικό και ιδιόμορφο επιστήμονα.

Δυστυχώς μόνο 75 διάβασαν το άρθρο, μέχρι στιγμής.
24/07 15:49  apostel
Ο ανηψιός του Tesla που ζούσε στη Σερβία είχε ισχυριστεί ότι ο θείος του τον είχε εξουσιοδοτήσει και θα παραλάμβανε τα σχέδια μίας μηχανής τηλεμεταφοράς μόνο μετά θάνατον, από τον δικηγόρο του. Μετά τη δολοφονία του όμως, οι δολοφόνοι του Tesla φρόντισαν να αδειάσουν το γραφείο του από κάθε σημείωσή του. Εκτός απ' αυτό, ο δικηγόρος του Tesla ενημέρωσε τον ανηψιό του ότι ο Tesla δεν του είχε αφήσει τίποτα, σε αντίθεση με όσα ο ίδιος του είχε πει! Γι' αυτό το λόγο, ο ανηψιός του υποστήριζε πάντα ότι ο Tesla δολοφονήθηκε απο την CIA.
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή ...
Ο Φ. Ρούσβελτ ήταν προσωπικός φίλος του Τέσλα, το 1933 (τότε Υπουργός Ναυτικών) του ζήτησε να γίνει ο διευθυντής αυτού που αργότερα έγινε γνωστό σαν "Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας".
Το πείραμα ξεκίνησε στο Σικάγο ενώ το 1934 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Princeton . Το 1936, έγινε ένα πρώτο πείραμα με κάποια συσκευή, η οποία κατάφερε να προκαλέσει μερική "αορατότητα".
Το 1940, το σχέδιο μεταφέρθηκε στο Ναυπηγείο του Πολεμικού Ναυτικού,
στο Μπρούκλιν και διαβαθμίστηκε με το όνομα: "Σχέδιο Ρέϊνμποου". Τότε κατόρθωσαν να "εξαφανίσουν" εντελώς ένα (μη επανδρωμένο) ναρκαλιευτικό. Έφτιαξαν μία σειρά από τέσσερα κωνικά πηνία με δύο πομπούς ραδιοφώνου και μια κύρια γεννήτρια. Έτσι δημιούργησαν έντο¬να μαγνητικά πεδία. Τα πηνία αυτά είχαν αντίθετη τάση, και έτσι παρήγαγαν ένα μηδενικό μαγνητικό πεδίο, που τότε ονομάσθηκε μη ανυσματικό πεδίο.
Το 1942 δόθηκε στον Τέσλα ένα πολεμικό πλοίο για να το κάνει αόρατο, αλλά αυτό που τον ανησυχούσε ήταν ότι στο πείραμα θα έπαιρνε μέρος και το πλήρωμα. Διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τίποτα για τις πιθανές επιπτώσεις στο προσωπικό του πλοίου από την έκθεσή του σε εξαιρετικά μεγάλες ηλεκτρικές τάσεις. Ο Τέσλα λοιπόν ζήτησε περισσότερο χρόνο για να ξανασχεδιάσει τον μηχανικό εξοπλισμό, αλλά του απά¬ντησαν ότι το πείραμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Αυγούστου του 1943. Τον Μάρτιο του 1942 έγινε το πείραμα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμ
24/07 15:51  apostel
Τον Μάρτιο του 1942 έγινε το πείραμα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται, ο ίδιος ο Τέσλα να είχε σαμποτάρει αυτό το πείραμα, αλλά εν πάση περιπτώσει, το γεγονός αυτό του έδωσε την ευκαιρία να παραιτηθεί.
Δέκα μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1943, ο Τέσλα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε,στην Νέα Υόρκη.
24/07 16:38  Bluesman
www.youtube.com/watch?v=CwIvBNsSywQ&feature=related
...μπορούν και με συνεχές και με εναλλασόμενο...

Χαιρετισμούς και ευχές σε όλους τους φίλους, έχουμε να τα πούμε καιρό, το άρθρο από τα καλύτερα και με αγαπημένο θέμα...
24/07 17:25  Swearengen
Μπράβο σου, Usound, για την αρτια παρουσιαση της βιογραφιας.
Δυστυχως καποιοι ΠΑΝΙΒΛΑΚΕΣ έθεσαν το κλασσικό αποτυπωμά τους (μοναστερο), σ' ένα θέμα που δεν μπορεί -εξ ορισμού- να επιδέχεται αποδοκιμασίας.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θυμάται κανεις τα λόγια του Σπαρτη :"κιριζια, με έλλειψη γενικών γνώσεων, αρα καταδικασμενοι να χανουν μια ζωή στο χρηματιστηριο".
Δικιο είχε, σ' αυτό τουλάχιστον. Είναι οι αιώνιοι losers του χρηματιστηριου οι σημερινοι μοναστεριστες. Και τετοιοι θα παραμεινουν. Κι ούτε θα συνειδητοποιήσουν ποτέ, σε τί οφείλεται η χασούρα τους. Χασούρηδες, για πάντα...
24/07 18:09  ΤΑΚΙΟΚΟΥ-ΚΕΡΙ
Τα ξημερώματα,διαβάζοντας τον "εξάψαλμο" είδα να σε παροτρύνει ο swear να γράψεις για τον Ν.ΤESLA.
Ημουν σίγουρη ότι θα το έκανες!
Διαβάζω τώρα το αρθράκι,και το βρίσκω αρκετά καλό.
Απλά δεν υπάρχει κάποια αναφορά,στο ότι ήταν φιλέλληνας,και διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις,με κάποιους Ελληνες επιστήμονες και μη...
Αυτός άλλωστε είναι και ένας απ'τούς λόγους,που ορισμένοι δεν θεωρούν το θάνατό του φυσιολογικό...
Απο 'μένα πάντως 5*
24/07 20:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν AC 110V, σε αντίθεση με το "δικό" μας των 220V. Να υποθέσω ότι οφείλεται σε "συμβιβασμό" με το DC ?..
24/07 20:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αναρωτιέμαι επίσης για τις διαφορετικές πορείες μας.
Ο Ν.Τ. ξεκίνησε ως "εθισμένος" χαρτοπαίκτης, μετά έγινε λαμπρός Μηχανικός και τελικώς την "αγορά" ουδέποτε κατενόησε...
Ο γράφων πρώτα εξελίχθηκε σε αξιοπρεπή Μηχανικό και μετά ασχολήθηκε με την "αγορά"... επίσης με σχετικώς αξιοπρεπή πορεία...
24/07 21:11  shade
Εξαιρετικό άρθρο.
Να συμπληρώσω μόνον, οτι από όσο θυμάμαι πρόχειρα, οτι ο Τέσλα είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Γιουγκοσλαβία με πρωτοποριακές συσκευές να αποκρούσει τους ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλές από τις σημειώσεις του βρίσκονται στο Μουσείο? Ιδρυμα ? Τέσλα στο Βελιγράδι και δεν είναι διαθέσιμες για μελέτη στο κοινό.
Και κάτι ακόμα λεγόταν οτι η κατάρριψη του Στέλθ (Θυμάστε ?) στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας οφείλονταν σε κάτι που αναπτύχθηκε από τους Γιουγκοσλάβους? βασισμένο στις σημειώσεις του Τέσλα.
24/07 21:23  DANIELSAN
5* και από εμένα σε όλη την ωραία παρέα.
Να περνάτε καλά.


@swear sorry about ... (2 days ago).
24/07 21:43  Swearengen
Oπως όλες οι γνήσιες ιδιοφυϊες, ο Τεσλα είχε ανήκουστες ιδιοτροπίες.Ορισμένες, τις παραδέχεται, στο 'My Inventions', Electrical Experimenter, (1919): "Απέκτησα πολλές παράξενες συμπάθειες, αντιπάθειες και συνήθειες. Τις αιτίες για κάποιες απ' αυτές μπορώ να τις ανιχνεύσω σε εξωτερικές παραστάσεις ενώ κάποιες άλλες δε μπορώ. Είχα μια έντονη απέχθεια για τα γυναικεία σκουλαρίκια. Δεν θα άγγιζα τα μαλλιά των υπολοίπων ανθρώπων εκτός ίσως, εάν με απειλούσαν με περίστροφο. Θα ανέβαζα πυρετό αν έβλεπα ένα ροδάκινο κι αν υπήρχε καμφορά κάπου στο σπίτι, ένιωθα πάρα πολύ άσχημα."

Φίλη Shade, αν διέθεταν οι Σερβοι τέτοια πατέντα, θα είχαν κερδίσει τον πόλεμο. Το Στελθ, αν δεν έπεσε μόνο του, έφαγε τυχαία κάποια αδέσποτη.

Daniel San : Τί έγινε πριν δυο μέρες, θύμησέ μου.
24/07 21:56  DANIELSAN
Το σίριαλ έχει πολύ ενδιαφέρον τελικά. Γιατί χαθήκατε όλοι;

Μήπως γνωρίζουμε ποιος υπέγραψε την συστατική επιστολή;
24/07 22:01  Swearengen
-Ποιό σήριαλ, από πού χαθήκαμε, ποιοί όλοι, ποιά επιστολή ;
Δεν καταλαβαίνω λέξη.

-Βρε, μπας και είσαι ο Discount San ?
24/07 22:08  DANIELSAN
Τη συστατική επιστολή που έδωσε ο Τέσλα στον Έντισον.

<<Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα>>
24/07 22:12  Swearengen
O Tσαρλς Μπατσελορ, αλλα δεν απαντησες στα δικά μου ερωτήματα.
24/07 22:18  DANIELSAN
Σωστός. Δεν είχα καμία αμφιβολία άλλωστε.Ο Τσαρλς Μπάτσελορ ήταν ο διευθυντής στο
υποκατάστημα της Εταιρείας του Έντισον στο Παρίσι.

Πριν δύο ημέρες ... ΟΛΘ και υπάρχει και ουρά η οποία όμως δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί καθόλου.
24/07 22:25  Swearengen
Α, γι αυτο λες. Δεν πειραζει. Δεν ηταν γραφτο να τον αποχωριστω ακομη. Ετσι κι αλλιως, έχω σχετικα χαμηλο μ.ο.κ. Γράφτηκε ότι ίσως επισπευσθεί η μετοχοποίηση. Μπορει να βγει και σε καλο.
24/07 22:31  elenitsa 1
Για μια πιο "σφαιρικη"ματια στο θεμα,να κι η απαραιτητη παραφιλολογια-σαχλαμαρολογια,που εχει αναπτυχθει γυρω απ'το ονομα του επιστημονος:
"Υπάρχουν λοιπόν οι φήμες ( που προέρχονται όμως από αξιόπιστες πηγές όπως ο Έλλην επιστήμονας Γ. Γκιόλβας) πως ο Νίκολα Τέσλα σε συνεργασία με τον Έλληνα μαθηματικό- επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή αλλά και ένα ολόκληρο επιτελείο φυσικών, χημικών και πυρηνικών που αποτελούντο από Έλληνες , Ρώσους και Σέρβους, μελετούσαν και δημιούργησαν τα υπερόπλα αυτά για λογαριασμό της Έψιλον! Φυσικά δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως ενδείξεις- και μάλιστα αρκετές. Κατά συνέπεια, ίσως να μην ήταν τυχαίες οι πρωτοφανείς θεομηνίες που σάρωσαν την Σερβία , όταν ματαιώθηκαν αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ τον μήνα Αύγουστο του 1995! Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που Γάλλοι και Αμερικανοί μιλούσαν για « έναν άγνωστο παράγοντα που μπήκε στο παιχνίδι με ανεξέλεγκτες μεθόδους»"

Αναφορα στα "υπεροπλα Τεσλα",ανακατα με ολιγη ομαδα Ε,καθως και με τον Καραθεοδωρη,ετσι,για ν'αποκτησει η σαχλαμαρα καποια αληθοφανεια!
Πηγη:http://homepages.pathfinder.gr/the_unknowns/html/tesla.htm
24/07 22:38  DANIELSAN
Βλέπω πιο πιθανό ένα σπάσιμο πρώτα στα 2 ή στα 4, το οποίο θα μας ωφελούσε φυσικά.
24/07 22:50  DANIELSAN
Καλή σας νύχτα και καλή συνέχεια.


Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό.
24/07 22:51  Usοund
Παρέμβαση. Απομόνωσα μόνο τα διασταυρωμένα στοιχεία κι όχι τις εικασίες. Swear, είσαι μεγάλο λαμόγιο. Μούφαγες ένα πρωινό ολόκληρο με την παρότρυνσή σου για ανάρτηση του παρόντος.Και τσίμπησα ο ζαβός.
24/07 23:52  voula 99
Καλησπέρα!
Πολύ καλό , αν και το πήρες για αγγαρεία.
24/07 23:57  elenitsa 1
Καλησπερα,Βουλα.Παρεα με τα φαντασματα κι αποψε?
24/07 23:57  Usοund
Το μυρίστηκες!...
24/07 23:58  voula 99
Ελένη , απόψε έχει πολλά φαντάσματα!
25/07 00:03  elenitsa 1
Στειλτα στον αγυριστο κι ελα παρεα με τους "ζωντανους"!Αγνοησε τα.
25/07 00:05  voula 99
Ελένη , ότι πεις!
25/07 00:07  Usοund
Εμένα να μου επιτρέψετε να απέχω όσο υπάρχουν μυρωδιές. Έχω αλλεργία!

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι