ALI BABA
Παπαρί(γ)ες
1711 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008
12:04

Αναπαράγω το παρακάτω, σοβαρής φυλλάδας υποτίθεται ,κείμενο για να δειχθούν τα αδιάσειστα στοιχεία περί παρανόμων και μη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Κόμματος (ένα είναι το Κόμμα) . Ειλικρινά δεν επείσθην.Με πορτοκαλί γράμματα οι απορίες και τα σχόλια.

 

 

Η Τυποεκδοτική γίνεται holding

Αλλά η εταιρεία δεν εισάγεται - για ιδεολογικούς λόγους - στο Χρηματιστήριο

 

Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

«Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» έλεγαν τα παλιά στελέχη του ΚΚΕ όποτε άλλαζε σημαντικά η πολιτική συγκυρία είτε μέσα στο ίδιο τους το κόμμα είτε στη Σοβιετική Ενωση. (ενώ οι μη κομμουνιστές όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, δεν αλλάζουν καθήκοντα). Σήμερα τα νέα καθήκοντα γίνονται πραγματικότητα, αφού η ηγεσία του ΚΚΕ, προσαρμοζόμενη στις οικονομικές συνθήκες του παρόντος, προσπαθεί να αναδείξει μέσα από τους κόλπους της μια επιχείρηση η οποία να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαλλαγμένη από χρέη του παρελθόντος και η οποία σιγά σιγά να εξελιχθεί σε μητρική εταιρεία (holding) και για άλλες δραστηριότητες. (κατά τον συντάκτη,αν δεν έχεις χρέη, ούτε ωραίος είσαι ούτε κομμουνιστής).

Πρόκειται για τη γνωστή Τυποεκδοτική, την εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια στον Περισσό, στο Σπίτι του Λαού, όπως απεκαλείτο η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί τότε με μοναδικό σκοπό να εκδίδει τον «Ριζοσπάστη», την επίσημη εφημερίδα του ΚΚΕ, και τα υπόλοιπα έντυπα του κόμματος. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγάλες εκτυπωτικές επιχειρήσεις της χώρας, έχει απαλλαγεί από ζημιογόνες δραστηριότητες και δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να ασχοληθεί με παράπλευρες δραστηριότητες όπως η αξιοποίηση των ακινήτων του ΚΚΕ ή και το ηλεκτρονικό εμπόριο. (σα δεν ντρέπεται....)

 

Το συγκρότημα της «Τυποεκδοτικής» στο Κρυονέρι. Δεξιά, το κτίριο του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου λειτούργησε για πρώτη φορά η εκδοτική εταιρεία


Η εκτυπωτική μονάδα της Τυποεκδοτικής στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής σε μια έκταση 18 στρεμμάτων, ενώ η συνολική επένδυση για τις μονάδες ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ και μάλιστα έλαβε γενναία ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και νέος εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, συνολικού κόστους 1 εκατ. ευρώ.

Η ριζική αλλαγή προσανατολισμού για την Τυποεκδοτική ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια, το φθινόπωρο του 2001. Τότε σε μια «διακριτική» σύσκεψη(τόσο διακριτική που μέχρι κι εσύ τόμαθες) στα γραφεία του ΚΚΕ ετέθη το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής επάρκειας του κόμματος, που δεν ήταν και στα καλύτερά της μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.(αφού δεν ήταν στα καλύτερά της, πως είχε επάρκεια? Κι από πότε ενισχύεται η επάρκεια?)

* Η σύσκεψη με μάνατζερ

Στη σύσκεψη, εκτός από κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ, συμμετείχαν και δύο επιχειρηματίες-μάνατζερ οι οποίοι είχαν δικές τους επιτυχημένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά παράλληλα διατηρούσαν και ισχυρούς δεσμούς με το ΚΚΕ επί σειρά ετών (ονόματα δε λέμε, είμαστε σοβαροί άνθρωποι).. Ο ένας από τους δύο επιχειρηματίες έκανε τότε προς την ηγεσία του ΚΚΕ μια βασική εισήγηση που έμελλε να αλλάξει την τύχη της Τυποεκδοτικής.

Τους είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δημιουργήσετε μια μεγάλη εταιρεία-τροφοδότη η οποία μπορεί να έχει πολλές αλλά σίγουρα κερδοφόρες δραστηριότητες. Αυτή η εταιρεία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις, να λειτουργήσει με αυστηρά κριτήρια της αγοράς και να γίνει ο οικονομικός αιμοδότης του κόμματος. Εν ανάγκη αυτή η εταιρεία μπορεί να εισαχθεί ακόμη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών». (μαγνητοφωνάκι είχες?)

Η ηγεσία του ΚΚΕ αποδέχθηκε τότε την εισήγηση πλην του σημείου της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε από την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τους στενούς συνεργάτες της απαράδεκτο για μια επιχείρηση του ΚΚΕ. Αλλωστε το ΚΚΕ δεν είχε την πρόθεση να... μοιράσει μερίσματα αλλά να δημιουργήσει μία ακόμη πηγή χρηματοδότησης του κόμματος, εκτός από την κρατική ενίσχυση και τις εισφορές. (από πότε ,ρε μεγάλε ,μόνο οι εισηγμένες εταιρείες διανέμουν μέρισμα?)

Κατά τα άλλα, όμως, ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία μιας επιχείρησης του ΚΚΕ με όχημα την Τυποεκδοτική.

* Αλλαγή πορείας

Ο Λένιν είχε πει κάποτε ότι «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε»( είδες? το πληρώνουνε το σχοινί, όχι σαν κάτι μπαταχτσήδες), αλλά αφού κάτι τέτοιο στη διάρκεια του 20ού αιώνα αποδείχθηκε φενάκη, οι ιδεολογικοί επίγονοι του Βλαδίμηρου αποφάσισαν να προσεγγίσουν τον καπιταλισμό με πιο ήπιο τρόπο. Το 2002 λοιπόν υλοποιείται η επιχειρηματική στροφή της Τυποεκδοτικής: η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», η οποία ήταν ζημιογόνος στην έκδοσή της και επιβάρυνε με τις ζημιές της την εταιρεία, αποχωρίζεται από την Τυποεκδοτική και μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας Σύγχρονη Εποχή, που διατηρεί και το ομώνυμο βιβλιοπωλείο στην οδό Ακαδημίας (έκατσε κάτω απ την ομπρέλλα ο Ριζοσπάστης και δεν τον έβρεχαν τα χρέη. Συμπέρασμα: αν έχετε χρέη, αγοράστε ομπρέλλα). Ετσι η Τυποεκδοτική γίνεται μια ακραιφνώς εκτυπωτική επιχείρηση, απαλλάσσεται από λειτουργικά βάρη μισθοδοσίας και από έξοδα που συνόδευαν την έκδοση της κομματικής εφημερίδα και εξυγιαίνεται ουσιαστικά αφού κρατάει μόνο τις κερδοφόρες δραστηριότητες. Παράλληλα διαφοροποιείται σημαντικά και η διοίκηση της εταιρείας αφού οι κκ. Ν. Μπατιστάτος, Ι. Μενεμένογλου και Μ. Καλούδης, οι οποίοι βρίσκονται στο τιμόνι της, αποφασίζουν να τη λειτουργήσουν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. (μιά χαρά κίνηση δηλαδή)

Το 2003 είναι η πρώτη χρονιά που τα οικονομικά της εταιρείας πηγαίνουν καλά, ο 12μηνος ισολογισμός είναι ισοσκελισμένος και εμφανίζονται σημάδια κερδοφορίας. Το 2004 όμως η εταιρεία επιβαρύνεται με τις αποπληρωμές δανείων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει για τον εκσυγχρονισμό της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημιές περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.

Τότε ακριβώς η εταιρεία κάνει αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα το 2006 λαμβάνει την πολυπόθητη ενίσχυση, περίπου 1 εκατ. ευρώ,(χοντρό ποσό, όχι ψιλοπράγματα) με την αιτιολογία (που ήταν μπούρδες ,δηλαδή ,γιατί εσύ τους είδες που τάβαλαν στην τσέπη) ότι έτσι θα αναβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων της. Τραπεζικοί κύκλοι (συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Krebs) υποστήριξαν εκείνη την εποχή ότι η υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στον αναπτυξιακό νόμο έγινε με εξαιρετική ευκολία από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ συγκεκριμένος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας (συγκεκριμένα ο μπάρμπας του μπατζανάκη της ξαδέλφης σου) που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε μιλήσει για «ασαφές επιχειρηματικό σχέδιο που εγκρίθηκε άρον άρον». Οπως και να έχει, πάντως, η Τυποεκδοτική είναι μια ισχυρή εταιρεία με κύκλο εργασιών πάνω από 40 εκατ. ευρώ το 2005 και φυσικά η ενίσχυσή της από τον αναπτυξιακό νόμο δεν αποτελεί έκπληξη.

* Οικονομικές ενισχύσεις

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ενισχυθεί από συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο: το 1992, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αγοράσει από το Κομμουνιστικό Κόμμα το ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας (άντρο άγριου βασανισμού των αντιστασιακών επί δικτατορίας, με την περιβόητη «ταράτσα») που είχε αγοραστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα περισσότερο για συμβολικούς λόγους μετά τη μεταπολίτευση. (άμα πουλήσετε το σπίτι σας, να χρωστάτε αιώνια ευγνωμοσύνη στον αγοραστή για την οικονομική του ενίσχυση).

Επίσης μετά τη μεγάλη πλημμύρα στον Περισσό το 1994, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές τόσο στο αρχείο του ΚΚΕ όσο και στις παλιές εγκαταστάσεις της Τυποεκδοτικής, ο ΟΤΕ είχε αναθέσει στην εταιρεία μετά από διαγωνισμό την έκδοση του Χρυσού Οδηγού, μειώνοντας έτσι τις ζημιές που είχε υποστεί από την καταστροφή. (ο οδηγός τυπώθηκε η τους φάγαν τα λεφτά?)

Η πορεία της Τυποεκδοτικής θυμίζει συνολικά την οικονομική πορεία του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Από τη φιλαρέσκεια της οικονομικής αυτάρκειας στη μεταπολίτευση και στη δεκαετία του '80 λόγω της στήριξης από τη Σοβιετική Ενωση («στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης», όπως τονίζουν τα στελέχη του ΚΚΕ) πέρασε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της δεκαετίας του '90 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα, στον 21ο αιώνα, προσανατολίστηκε στο δίπολο «είμαστε μαρξιστές - λενινιστές στην ιδεολογία αλλά ζούμε σε καπιταλιστικό καθεστώς και πρέπει να επιβιώσουμε». (ενώ δεν θάπρεπε).

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι η Τυποεκδοτική θα ασχοληθεί και με τον «πανοραμικό» έλεγχο και άλλων δραστηριοτήτων (ακίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εισαγωγικό εμπόριο) για να αποφύγει προβλήματα και λάθη του παρελθόντος.

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οι επιχειρήσεις, τα λάθη και τα ανοίγματα

Οπως είναι γνωστό, στα μέσα της δεκαετίας του '90 το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να κάνει απογραφή στις διάσπαρτες επιχειρηματικές δραστηριότητες μικρομεσαίου χαρακτήρα που είχε στη χώρα με εμπορικές επιχειρήσεις, με δουλειές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με ενασχόληση στην τροφοδοσία βιβλίων, χαρτικής και γραφικής ύλης. Οι επιχειρήσεις αυτές φυσικά δραστηριοποιούνταν στο όνομα μελών του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους μετά την οριστική ρήξη ΚΚΕ - Συνασπισμού πέρασαν στο απέναντι στρατόπεδο. Υπήρξαν τότε περιπτώσεις, που μάλιστα εμφανίστηκαν με επώνυμες καταγγελίες, όπου εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους μικρομέτοχοι σε χρεωμένες επιχειρήσεις και οι οποίοι προσπαθούσαν χωρίς καμία κομματική βοήθεια πλέον να ρυθμίσουν τις ζημιές από τις δραστηριότητές τους.

Ενα άλλο πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν αυτό με την ακίνητη περιουσία που πολλά μέλη ή παλαιοί φίλοι του ΚΚΕ κληροδοτούσαν στο κόμμα μετά τον θάνατό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αείμνηστος ηγέτης του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος «έγραψε» το σπίτι όπου έμενε στο Χαλάνδρι στο ΚΚΕ. (βρε τον άτιμο).Περιπτώσεις ανάλογες υπήρξαν αρκετές και φυσικά η ακίνητη περιουσία περνούσε σε επώνυμα στελέχη του ΚΚΕ. Οταν λοιπόν κάποιο στέλεχος απεβίωσε στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχε στην κατοχή του τέσσερα διαμερίσματα και καταστήματα σε λαϊκές συνοικίες της Αθήνας( μπω, μπω!). Οι κληρονόμοι του, όμως, αντί να τα μεταβιβάσουν σε κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΚΕ, επιχείρησαν να τα οικειοποιηθούν ενώ δεν τους ανήκαν, με αποτέλεσμα η γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα να τρέχει και να μη φτάνει για να βρει λύση. (ούτε η περιουσία της Εκκλησίας να ήταν! τς ,τς, τς).

Τα προβλήματα αυτά ρυθμίζονται σήμερα αφού οι τυπικοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεσμεύονται πλέον έναντι του κόμματος με ιδιωτικά συμφωνητικά κατατεθειμένα σε συμβολαιογράφο ώστε και οι ίδιοι να προστατεύονται σε περίπτωση ζημιών αλλά και το ΚΚΕ να μη χάνει την περιουσία του.

Οπως είναι γνωστό, στο ΚΚΕ δεν θρησκεύονται αλλά σίγουρα στην Τυποεκδοτική ισχύει το χριστιανικό ρητό: «Η Εκκλησία να είναι ανοικτή και όποιος θέλει ας έρχεται να ανάψει το κεράκι του». Το ρητό επιβεβαιώνεται αφού πελάτες της Τυποεκδοτικής είναι εφημερίδες που ανήκουν στον αντίθετο ιδεολογικό χώρο όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», η «Χώρα» και ο «Ελεύθερος», καθώς και οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες και περιοδικά. (άμα είσαι κομμουνιστής με μπακάλικο, δεν πουλάς φασόλια στον δεξιό της γειτονιάς).

Μάλιστα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η εταιρεία έκανε χρυσές δουλειές αφού πολλοί υποψήφιοι άλλων κομμάτων έσπευσαν να τυπώσουν τα φυλλάδιά τους με καλές τιμές στην εταιρεία. «Μην ανησυχείτε, πάντως, στην Τυποεκδοτική δεν ήρθε κανείς από τον... ΣΥΡΙΖΑ για να τυπώσει τα φυλλάδια του κόμματος αυτού» μας είπε με πονηρό χαμόγελο στέλεχος της Τυποεκδοτικής, περιορίζοντας έτσι λίγο τη... χωρητικότητα της «Εκκλησίας». (πονηρό, ε? και πως το πήρες είδηση εσύ βρε ζουλάπι?).

Το ΒΗΜΑ, 28/10/2007 , Σελ.: A63
Κωδικός άρθρου: B15201A631

Αξιολογήστε το άρθρο 
27 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

20/07 12:23  patriotis
Ωι Ωι μανούλα μ. τι θα γίνει σε λίγο...πανιιικός
20/07 12:24  patriotis
Τώρα δηλαδής με ποιόν είσαι...με το προβοκάτορα Καρατζαφέρ...
20/07 12:25  Usοund
Και τα κουμπούρια τι τάχουμε, πατριώτ?
20/07 12:28  Usοund
Δηλώνω κεντρώος και το παίζω αντικειμενικός. Παληό το κόλπο...
20/07 12:31  patriotis
Μπρε Μπρε ψυχούλα μ. τι μου θυμίζ. αυτούνο...ενα ...Θρά(π)σσαλο
20/07 12:35  patriotis
Και by the way που λεν..τι σημαίνει χουλντιν...
20/07 12:36  Nastybishop
Τελικά το ΚΚΕ κατηγορείται για διαφθορά και άλλου είδους αδιαφανείς διαδικασίες ή απλά για διάσταση λόγων και πράξεων. Διότι αν είναι το δεύτερο, θα απαντούσα απλά ο αναμάρτητος πρώτος το λίθω βαλέτω...
20/07 12:39  patriotis
Μπρε επίσκοπε ...εκείνου του μειλ στου γιαχνου του χάλασες?
20/07 12:41  Usοund
Ποιά είναι η διάσταση λόγων και πράξεων? Αν τα έσοδα ,νόμιμα πάντα, από τις δραστηριότητες πάνε για τα έξοδα του κόμματος και μόνον, που η αντινομία? Αν κάποιοι κονομάνε από την όλη ιστορία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μένει να αποδειχθεί, όμως.
20/07 12:41  voula 99
Καλημέρα. Διαβάζω...
20/07 12:46  Nastybishop
Η διάσταση λόγων και πράξεων δεν είναι ανομία, αλλά συνειδησιακό παράπτωμα. Αν πχ. είσαι χριστιανός και ευαγγελίζεσαι ότι ο έχων δυο χιτώνες οφείλει να δίνει τον έναν, αλλά παρόλα αυτά εσυ δεν δίνεις του αγγέλου σου νερού...προφανώς δεν πράττεις κάτι παράνομο, ούτε έχεις να απολογηθείς σε κανέναν παρά στον μόνο απέναντι στον εαυτό σου.

Η προκειμένη περίπτωση βέβαια έχει και άλλες παραμέτρους, όπως του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού (δείτε δεν είμαστε μόνο εμείς σάπιοι, να είναι και οι άλλοι).
20/07 12:48  Nastybishop
Ξαναγυρνάμε στο φιλοσοφικό του πράγματος. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατάρα που κυνηγάει τον ιδεολόγο, από τη μια τα πιστεύω του και από την άλλη το "αγέλαστο κρανίο της ανάγκης" που τον εξαναγκάζει να παραστρατεί, να προσαρμόζεται, να επιβιώνει.
20/07 12:50  Swearengen
Η λειτουργία της Τυποεκδοτικής είναι ο ορισμός της υποκρισίας. Εφόσον ήθελαν να λέγονται κομμουνισταί, ώφειλαν να εκδίδουν τα έντυπά τους σε τυπογραφεία τρίτων, να ανέχονται την απογόρευση παροχής χάρτου, να δέχονται αδιαμαρτύρητα την θραύση των τυπογραφικών στοιχείων από γκοτζαμάνηδες "υπερπατριώτες" και όλα τα συναφή. Όπως επί Μεταξά. Ο κομμουνιστής δεν δικαιούται να κατέχει ατομική περιουσία. Σαν τον χριστιανό που γυρίζει και το έτερο μάγουλο, για να φάει κι άλλη μπούφλα, έτσι και το "κουμμούνι" (sic) πρέπει να επιδιώκει την πενία ως modus vivendi.
Ενα έχω να πω : Αυτά είναι "ντροπής πράγματα". Α, ρε Παπαδόπουλε...
20/07 12:51  Usοund
Μα ,αν δεν επιβιώσει, πως θα πολεμήσει γι αυτά που πιστεύει?
20/07 12:51  patriotis
usound
λες τα έσοδα να Π.Α.Μ.Ε. στο κόμμα?
20/07 12:53  patriotis
Nastybishop
Εκείνο το mail στο yahoo το κατάργησες?
20/07 12:55  Usοund
Που να ξέρω ρε πατριώτ? Αν ήξερα ,θάχα μπει στο κόλπο...Εσύ ξέρεις?
20/07 12:58  Usοund
Κάτσε να σου δώσω το καινούργιο του.conservedbox@reddevil.gr
20/07 12:58  patriotis
Κάνω προσπάθειες αλλά πρέπει να δώσω κ. ε γη και ύδωρ
20/07 13:00  Nastybishop
Αν επιβιώσει όμως υιοθετώντας όμως μέσα σαν αυτά που πολεμάει, κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε αυτό που κατακρίνει. Είναι δίλημμα, δεν έχω την απάντηση. Απάντηση μόνο έχω για τους υποκριτές που δεν κοιτάν τα του οίκου τους, παρά μόνον ξεφωνίζουν τους άλλους.
20/07 13:01  patriotis
Φτου...στα κνατ έπεσα...
20/07 13:03  Usοund
H χρήση αλλοτρίων μέσων δεν προϋποθέτει και την υιοθέτησή τους σε περίπτωση επικράτησης.Αν, λέω αν, είναι άμυνα?
20/07 13:03  voula 99
Η ίδια εφημερίδα έχει σήμερα άρθρο :" Περισσός Α.Ε."
Πέραν του ότι το θέμα ανακινήθηκε για αντιπερισπασμό , πρέπει να είναι τελικά υπεράνω ελέγχου?
Αν υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα, να βγουν .
20/07 13:04  patriotis
Usοund
ανοιξε το... reddevil.gr
20/07 13:08  Swearengen
Φυσικά και να βγούν οι σκελετοί, εάν υπάρχουν. Εξ όσων όμως διαβάζω στο ανωτέρω άρθρο, δεν διακρίνω κρυμμένους σκελετούς, παρά μόνον το αιώνιο χαζο-ερώτημα: "κομμουνιστής με mercedes, γίνεται;"
Ελα μου ντε...
20/07 13:09  Nastybishop
Οι οργανισμοί είναι ζωντανοί οργασισμοί. Αλλάζουν, ενίοτε και αλλοτριώνονται. Δες τις πρωτοχριστιανικές κοινότητες, πόσο αγνές και ξεκίνησαν και σε τι έκτρωμα κατέληξαν (εκκλησία). Το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί και για τον ρώσικο κομμουνισμό που από ένα επαναστατικό κίνημα κατέληξε στον σταλινισμό (μορφή φασισμού).

Αλλά όπως είπα δεν έχω απάντηση σε αυτό (εννοώ το πως πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της ζωής ένας ιδεολόγος, δονκιχωρικά ή ρεαλιστικά;).Απλά επισημαίνω τους κινδύνους.
20/07 13:12  Nastybishop
αυτοί που τα λένε αυτά, swear είναι υποκριτές του κερατά...
20/07 13:14  Usοund
@nasty
Με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο!
@Βούλα
Τα ίδια Παντελάκη μου και με άλλο συγγραφέα.Αυτό με υποψίασε!
20/07 13:15  patriotis
Βρε παλληκαρια μου... θα γουσταρα ολα ισιωμα, ολοι κοινοβιο, χωρις νομους και καλλιεργεια της γης για τροφη
γινεται δεν γινεται.
οταν σαν κομμα κονομας απο το κρατικο κορβανα οφειλεις να εισαι ανοιχτος στον ελεγχο τη κριτικη...και οχι να κρινεις εκ του ασφαλους και του απυροβλητου
20/07 13:16  Swearengen
Nasty, για ποιά "ιδεολογία" μπορούμε πλέον να μιλάμε; Εδω πρόκειται περί κομματικών σχηματισμών, με σαφείς εξουσιαστικές επιδιώξεις και ανάλογα -για την επίτευξη του σκοπού- μέσα. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν η μία πλευρά αρνείται στην αντίπαλο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ισότητας των όπλων, με μοναδικό ψευδο-επιχείρημα το αιώνιο κλισέ "εσύ δεν δικαιούσαι ατομικής ιδιοκτησίας, αφού δεν πιστεύεις σ' αυτην".
20/07 13:19  Swearengen
Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου, αυτό λες;
20/07 13:21  Usοund
Πατριώτ, τα εντεταλμένα της πολιτείας όργανα δέχονται κυβερνητικές εντολές( η όχι?). Θα δεχόντουσαν έλεγχο τα δύο μεγάλα κόμματα από οικονομικούς επιστήμονες του ΚΚΕ?
20/07 13:23  Usοund
Μαρίνη, στάξε το μεροκάματο κι ασε τις υπεργολαβίες.
20/07 13:29  patriotis
Usοund ...μπα δεν νομιζω...
20/07 13:40  Usοund
Kαι το πριόνι, καλό είναι.Με τα ίδια τους τα όπλα κι από μέσα.
20/07 15:27  elenitsa 1
Πριονι!Μπρρρρρρρρρρρ!Ανατριχιαστικος ο ηχος του!Κονσερβοκουτι και παλι κονσερβοκουτι.
20/07 15:55  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αυτά παθαίνει το κάθε Κόμμα, το οποίο καθε "τρεις και λίγο" ανακοινώνει την "επικείμενη κατάρρευση του Καπιταλισμού".
"Ημείς" τουλάχιστον είχαμε σαφώς τονίσει ότι : "Ο Δημοκρατικός Δρόμος προς το Σοσιαλισμό είναι μακρύς και για αυτό πρέπει να είμαστε χορτάτοι".
Όποιος τολμά να κατηγορήσει το γράφοντα ως απαράδεκτο gourmet, λαμβάνει το παραπάνω και εγγράφως, ώστε να το εμπεδώσει.
20/07 15:56  elenitsa 1
Μαρινη,φιρι-φιρι το πας να σου "παχυνουν"τον φακελλο!
20/07 15:59  elenitsa 1
Κατι σαν τους Χιλιαστες δηλαδη,Τριανταφυλλε?
20/07 16:04  koufeto:-)
Καλησπερα σας φιλοι μου...
5*
Γεια σου γιατρε μου...
20/07 16:07  Swearengen
Καλώς το Κουφέτο. Σε ψάχνει ο Μαρίνης, αγωνιωδώς, θα έλεγα.
20/07 16:09  koufeto:-)
Ευτυχως που συχναζουμε σε διαφορετικα στεκια και δεν θα ειναι ευκολο να με βρει!-)Χαιρομαι που ειστε ολοι καλα..Γεια σου Ελενιτσα!-)
20/07 16:12  elenitsa 1
Γεια σου,Κουφετο.Τερμα οι διακοπες?
20/07 16:15  elenitsa 1
Μαρινη,διαισθηση ειχες,η...εχασα επεισοδια?
20/07 16:15  koufeto:-)
Οχι Ελενιτσα..Εκαψα το φαγητο σημερα και με πηρε πολυ απο κατω..Μου αρρωστησε μια γατουλα μου και πρεπει να δινω σε ολες αντιβιωση..Εχω δεκα και το αποτελεσμα ηταν να καψω το φαγητο που ειχα βαλει ολη την τεχνη μου και με πειραξε πολυ..Ετσι κλειστηκα στο δωματιο για να μου κανεται παρεα..
20/07 16:16  koufeto:-)
Γεια σου θειε Μαρινη..Ειδες με επεισε η Ελενιτσα,αν καο απο ψυχολογια σκιζω αημερα...
20/07 16:17  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
elenitsa, δεν μπορώ να απαντήσω. ξαναδιάβασα τον "Κανονισμό" και αντελήφθην μία (1) "Μη Συμμόρφωσή" μου.
Η πλάκα είναι ότι είμουνα υπερήφανος διότι απέφυγα στο σχόλιο τη μείζονα "Μη - Συμμώρφωση" του <τότε> !
20/07 16:22  elenitsa 1
Εχεις να καψεις πολλα ακομα,αφου εμπλεξες με γατες.Σου μιλα μια γατοπαλαβιαρα με πατεντα.Ευκαιρια,παντως,να καλεσεις τους δυο Αληδες[προσοχη:Δ οχι Τ]σε τραπεζι.Χθες εγω,σημερα εσυ,θα τους αποτελειωσουμε!
20/07 16:23  koufeto:-)
Το φαγητο δεν ηταν για τις γατες...Αλλα για ανθρωπους.Γιατρε ξερεις την αρρωστια τησ γατας που λεγεται ρινοτραχι... κατι τετοιο;;Ειπε η κτηνιατρος οτι κολλανε ολες και ειναι θανατηφορο..Με κλαρισιντ τις εχω ολες και ακομα φτερνιζονται..Θειε Μαρινη,μην μαζευεις ελεινους στο μπλογκ σου,θα σε σκισουν ανελεητα...
20/07 16:26  koufeto:-)
Μπαρμπα θα σου κατεβασω τιποτα..Υπαρχει ενας με το nick name ψυχιατρος,κανε μια επισκεψη..Καπου εδω μεσα γυριζει..Αντε σας χαιρετω,γιατι δεν θελω να τσακωθω..Γεια σας..
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι