ALI BABA
H Mετοχή των 2 εκ. ευρώ
1313 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008
21:10

"Ε, όχι και δύο εκατομμύρια ευρώ!"

 

 

Eν αντιθέσει προς τις διηγήσεις του αμφιλεγόμενου Usound, τις τάχα συγκινητικές, δήθεν βιωματικές αλλά στην πραγματικότητα εντελώς φανταστικές, οι δικές μου περιγραφές είναι απολύτως αληθινές. Σκληρές ιστορίες μεν, αλλά γνήσιες. Bγαλμένες από τη ζωή. Κάπου, κάποτε, έλαβαν χώρα, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, όπως -καλή ώρα- η περίπτωση που σήμερα θ’ αφηγηθώ :

Πάνε ίσως και δυό χρόνια από τότε που «έπιασα την καλή» : Την έπιασα κυριολεκτικά στα χέρια μου, ολοζώντανη και σπαρταριστή, μέσα σ’ ένα παλαιοπωλείο του Μοναστηρίου,  μέρα-μεσημέρι. Άλλο έψαχνα να βρω -καμμιά φτηνή γκραβούρα, ίσως- κι άλλο βρήκα. Σε διαφανή ζελατίνη μέσα, βρισκόταν ένα παλαιό έγγραφο, γραμμένο σε γλώσσα λατινογενή μεν, ακατάληπτη δε. Όχι κάτι εντυπωσιακό, ένα κιτρινισμένο από τον καιρό χαρτί, ίδιο παλιά περγαμηνή, με ευανάγνωστα στοιχεία, γραμμένα οπωσδήποτε με μελάνη σινική, από χέρι που θα βάσταγε φτερό χήνας ή συγγενούς πτηνού. Τέλος πάντων, επειδή βαριέμαι να το περιγράφω,  η φωτογραφία, άνωθεν, είναι κατατοπιστική. Σημασία δεν θα του ‘δινα –κανονικά- αλλά το μάτι καρφώθηκε πάνω στην αναγραφόμενη χρονολογία : 1606. Ψοφάω για παλιατζούρες. Βρε τι να’ταν, βρε τι να’ταν, ό,τι και να ‘ταν, παλιό ήταν, καλό φαινόταν. Εξεδήλωσα το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, ο παλιατζής δεν προσπάθησε να με αποτρέψει από την αγορά του εγγράφου, τρομοκρατώντας με, με ιστορίες αλλόκοτες, θρύλους που το ‘χαν ζώσει και τα τοιαύτα, αλλά, πολύ ωμά, μου ζήτησε πέντε κατοστάρικα. -Πέντε κατοστάρικα για ένα παλιόχαρτο ; -Ναι, αλλά παλιόχαρτο του 1606. -Έστω κι έτσι, πολλά δεν είναι ; -Δώσε τέσσερα, δίνω δύο, τρία ακατέβατα και πάρτο, το πήρα, με γειά μου κι έφυγα.

Η διαίσθησή μου ότι πρόκειτο περί ξεχωριστού  αποκτήματος, απεδείχθη ορθή, όταν πραγματοποίησα τη σχετική googlέρευνα, με λέξεις κλειδιά τις αναγραφόμενες επί του ντοκουμέντου"Vereenigde Oostindische Compagnie".  Δηλαδή, Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών στα παλαιά Ολλανδικά. Αυτή, όπως διάβασα, ιδρύθηκε το 1602, όταν το κοινοβούλιο των Κάτω Χωρών της παραχώρησε ένα 21ετές μονοπωλιο, για να πραγματοποιεί αποικιακές δραστηριότητες στην Ασία. Ήταν η πρώτη πολυεθνική εταιρεία στον κόσμο και η πρώτη επιχείρηση που εξέδωσε μετοχές.

Άρα, αυτό που κατείχα εις χείρας μου, αν δε γελιόμουν (που δε γελιόμουν), ήταν μία από τις μετοχές της, ο παλαιότερος μετοχικός τίτλος στον κόσμο. Για την ακρίβεια, ήταν μία από τις μόλις τρεις σωζόμενες μετοχές της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Μία μετοχή φυλάσσεται στα αρχεία της πόλης του Leiden (κοντά στη Χάγη), άλλη μία ανήκει στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ η τρίτη, η ξέμπαρκη, το free float σα να λέμε, ήταν η δική μου. Κι αν ήταν έτσι τα πράγματα (που έτσι ήταν), εγώ ήμουν πλούσιος, διότι οι πληροφορίες που ψάρεψα στο διαδίκτυο, αναβίβαζαν την αξία αυτής της σπανιότατης μετοχής στο ιλιγγιώδες (όντως ζαλίστηκα) ποσόν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, τουλάχιστον. Και πού να το φανταζόμουν ποτέ, ο ανόητος, ότι οι πραγματικές μετοχές-διαμάντια κρύβονται στα παλαιοπωλεία και όχι στα χρηματιστήρια.

Έπειτα, η μοίρα με χτύπησε αδυσώπητα : Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τη γνωστή γκαλερί στην οποίαν είχα αναθέσει την εκτίμηση του αποκτήματός μου : «-Η υποτιθέμενη αποτίμηση των δύο εκατομμυριων ευρώ είναι απλώς εξωφρενική και οφείλεται σε χολυγουντιανό μύθο» «-Και πόσο κάνει δηλαδή, ρε παιδιά ;» «-Υπό την προϋπόθεση της διακρίβωσης της γνησιότητας του εγγράφου, θα μπορούσαμε ίσως να επιτύχουμε μία τιμή γύρω στις 20.000 ευρώ, σε κάποια δημοπρασία και αυτό μόνον επί Ολλανδικού εδάφους, όπου και αναμένεται να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον. Ειδάλλως, εάν επείγεσθε σας προσφέρουμε εμείς το ποσόν των πέντε χιλιάδων ευρώ». Πέντε χιλιάρικα. Πάνε τα δύο μύρια. Φούσκα η VOC. Θα μου πείς, «μια ζωή φούσκες αγόραζες». Έλα μου ντε ! Το στάθμισα το πράγμα και κατέληξα : «-Να βλέπω τις πέντε χήνες, παιδιά !». «-Όχι», λέει ο σαφρακιασμένος ο γκαλερίστας : «Πρώτα να επιβεβαιωθεί η γνησιότης». Ρε μανία, με τη γνησιότητα…

Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ : Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από το εργαστήριο που εξέτασε το έγγραφο. Επρόκειτο περί πιστού αντιγράφου, που διατίθεται από το κατάστημα αναμνηστικών ειδών του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, έναντι είκοσι (20) ευρώ. Τριακόσια το πλήρωσα το παλιόχαρτο, που να πάρει η οργή !
Από κείνη τη μέρα, πήρα την απόφαση ν’ αγοράζω μετοχές μόνο από το ταμπλώ. Άντε και “over the counter”. Τουλάχιστον, να ξέρουμε τί πληρώνουμε, ρε αδελφέ…

Αξιολογήστε το άρθρο 
38 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

07/07 21:47  apostel
Γιά όποιον γνωρίζει καλά Ολλανδικά το "Vereenigde Oostindische Compagnie" σημαίνει "Ενωμένη Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών".
Λοιπόν , θα ξαναπάρεις μετοχή που αρχίζει απο Ενωμένη ;
07/07 21:49  haros
στην αγοραζω για δεκα...θα την πουλησω στον γιουσαουνη για 100...θα του πω οτι ειναι η πρωτη εκδοση του ...ολανδικου <ριζοσπαστη>,χεχεχε...
07/07 21:53  Swearengen
Apostel, με εντυπωσίασες. Μιλάς τα Παλαιά Ολλανδικά καλύτερα κι από τον Ιερώνυμο Μπος. Αλλη φορά θα σε παίρνω μαζί μου στα παλιατζίδικα. Μπορεί να βρουμε και καμμιά Ενκλω σε τιμή ευκαιρίας.

Χάρε, στη δίνω για 30. Αμα θέλεις. Αλλιώς τράβα στο Άμστερνταμ.
07/07 22:11  Goldmine
Συγχαρητήρια! Έχω διαβάσει για την εταιρία. Άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία άπτεται και των δικών μου ενδιαφερόντων. Τι κρίμα που ήταν αντίγραφο.

Προ ημερών αγόρασα (με μία κατοστάρα) ομολογία δάνειο του 1885 ελληνικό με υπογραφή πρωθυπουργού Θόδωρου Δηλιγιάννη. Ο παλαιοπώλης μου είπε πως μου έκανε ένα δωράκι...γιατί είμαι πελάτισσα. Ο προηγούμενος είχε πληρώσει 200 € για ένα ίδιο.

Υποθέτω πως απευθύνομαι στον swearengen; Βάλτε και καμία υπογραφή να σας ξεχωρίζουμε:-)
07/07 22:12  elenitsa 1
Καλα,αγοραζε εσυ απ'το ταμπλο,προσεξε μονο μη σου γινουν...συλλεκτικες.Οπως το "πιστο αντιγραφο".Με τοοοοοοοοοοσο μεγαλη αξια.Ανεκτιμητη.Λογω των πολλων μηδενικων στην τιμη.Κι αν προηγουνται παρεα με την υποδιαστολη τα μηδενικα,τι πειραζει?Μηδενικα θα ειναι.
07/07 22:20  Swearengen
Καλησπέρα Goldmine,
Μέχρι και τη δεκαετία του '60, οι λεγόμενοι "Nonvaleur" τίτλοι είχαν αξία μόνον ως χαρτοπολτός, ωστόσο από τα μέσα του '70 ξεκίνησε η δημιουργία μικρών συλλεκτικών κύκλων, με αντικείμενο τα παλαιά αξιόγραφα. H τιμή των 20,000 ευρώ για τη μετοχή της VOC είναι ρεαλιστική. Ενα ενδιαφέρον Link
www.tschoepe.de/auktion51/auktion51.htm

Καλησπέρα Ελένη,
Σταθερός πλέον στην προτίμησή μου στο ταμπλώ. Αν καταστούν και συλλεκτικές (που δεν το βλέπω), ακόμη καλύτερα.
Swearengen : Ο Ιόλας του ΧΑΑ.

07/07 22:26  elenitsa 1
Ιολας?Ασε,αλλοι το δικαιουνται,εχουν ηδη πλουσια συλλογη.Τι ΕΡΓΑΣ,τι ΛΑΝΕΤ,τι ΜΑΚΛΩ,τι...Την σκονη τους θα φας.
07/07 22:27  Goldmine
Swear - Iόλα:-) καταπληκτικό site. Το πέρασα στ΄ αγαπημένα! Thanks!
07/07 22:28  Swearengen
Ε, καλά. Ιόλας είπα, όχι Φαρούκ της Αιγύπτου !
Μην τα παραλέμε κιόλας.
07/07 22:30  Swearengen
"Πωλείται ένα τεμάχιο ΜΑΚΛΩ, σε αρίστη κατάσταση, τιμή ευκαιρίας. Μόνο διά συλλέκτες"
07/07 23:37  Usοund
Πάλι σε πιάσαν Κώτσο, Διαμαντή? Να δω ,επιτέλους,πότε θα πιάσεις τους Κώτσους...Διαμαντήδες!
07/07 23:41  Swearengen
Bρε, δε λες καλά, που δεν μου φορτώσανε τίποτα χαλβαδόφυλλα, να τρέχω και να μη φτάνω...
07/07 23:49  elenitsa 1
Με τα χαλυβδοφυλλα,ομως,και Ιολας μπορει να γινεις.Να φαω τη γλωσσα μου,βεβαια...
07/07 23:51  Swearengen
Κατάλαβα :
"έργα τέχνης-αντίκες χαλβυ"
"από το 1999"
07/07 23:53  Usοund
Και μη μου ξαναθίξεις το πόνημά μου, γιατί θάχουμε κακά ξεμπερδέματα. Ζήλεψες μισαλλόδοξε?
07/07 23:56  Swearengen
Ε, όσο νά 'ναι ! Ξέρεις τί είναι ν' ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι έχεις συνεταιριστεί με τον Λουντέμη. Σου κόβει τα πόδια.

Μην ανησυχείς πάντως, δεν στο θίγω το πόνημα. Αν κι εδώ που τα λέμε, ακόμη κι αν κατέβει οριστικά το blog, ειδικά το συγκεκριμένο πόνημα δεν θα χαθεί : Το έχει αποστηθίσει η Ελένη.
07/07 23:59  elenitsa 1
Ας ειναι καλα το furl.net.Γιατι αν βασιζεσαι στη μνημη μου...
08/07 00:08  haros
εχετε μια ωρα,πριν σας κανω οριστικο ban..σωστε οτι μπορειτε...
08/07 00:14  Swearengen
Άστον αυτόν. Είναι αποκλειστικά υπαίτιος, αν και δεν πρόκειται να το παραδεχθεί, ούτε και μέσα του. Σε πολλές περιπτώσεις, τον είχα υπερασπιστεί και με προσωπικό κόστος. Αυτή τη φορά, το κακό παράγινε. Δε γίνεται να παίζεις στα δάχτυλα την αγορά και να προαναγγέλλεις θέμα με αντικείμενο τον χλευασμό άλλων χρηστών. Ξεπερνάει τα όρια της φάρσας. Δεν παίζεις με τον πόνο του άλλου. Μακάρι να γυρίσει κάποτε ανανεωμένος, σε κάποια άλλη φάση της αγοράς και της ζωής του και να αρχίσει πιό ήρεμα, από μηδενική βάση.
08/07 00:18  haros
μπα,ανιατη περιπτωση,του το εγραψα και στο αποχαιρετηστηριο μηνυμα μου,καλυτερα ετσι για ολους,δεν υπηρχε περιπτωση να συνελθει...
08/07 00:18  Usοund
Εδώ τόχω. Θα το πω κι ας παρεξηγηθώ. Κάποιοι τον κάνανε μάγκα και τώρα ζητούν την παρέμβαση του χωροφύλακα.
08/07 00:21  haros
usound,τουλαχιστον δημοσιως, δεν ζητησε κανεις την παρεμβαση του χωροφυλακα,εκτος και αν εχασα επεισοδια..
08/07 00:23  Usοund
Διορθώνω. Επιχαίρουν όμως με την παρέμβαση κι ίσως την ζήτησαν ιδιωτικώς.
08/07 00:28  Swearengen
Τον Κινέζο χάσαμε σήμερα κι ανησυχώ.
Γιατρέ, αληθεύει ότι είναι ο πνευματικός σου πατέρας?
08/07 00:31  Usοund
Ο κινέζος είναι μάγκας!
08/07 00:35  Swearengen
Μη μου λες εμένα για Κινέζο. Όταν εγώ διάβαζα Κινέζο, εσύ διάβαζες Elena1980.
-Ποιός σας έμαθε τον Κινέζο ?
08/07 00:40  Usοund
Όντως, έτσι είναι! Πάντως ,οφείλω να μου αναγνωρίσω πως σπανίως πέρναγα το Αυλάκι.
08/07 00:43  haros
μεχρι που επεσες μεσα...χεχεχε...
08/07 00:43  Swearengen
Άσε πια και το άλλο : Ενώ εγώ έχω τιμηθεί από την Κινεζική Ακαδημία -και μάλιστα δις- με τη διάκριση "έγραψες μεγάλε!", εσύ από σύμπτωση και μόνον δεν βρίσκεσαι Αρχιερεύς στο "Ναό του Κίτς"
08/07 00:46  Usοund
Τέλος. Η άποψή μου πιστεύω πως κατετέθη.
08/07 00:47  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Xε, χε, αψογος. Η αλήθεια είναι πως με συνδέουν τρυφέρες αναμνήσεις με την Ολλανδία. Αλλά εκεί έμαθα το πρώτον τι σημαίνει εμπόριον (και κούρσον)...
08/07 00:50  elenitsa 1
Ο γιατρος θυμιζει τον Κινεζο???????Εχασα επεισοδια,μηπως?
08/07 00:54  Swearengen
Όχι. Ο Γιατρός ΚΑΝΕΙ τον Κινέζο, μόλις του θύμησα την εμπειρία του Ναού.

Θρασύβουλε, αυτές οι Κάτω Χώρες μπορούν να καταντήσουν σκέτη θάλασσα, ανά πάσα στιγμή, αν σπάσει κανένα φράγμα. Επικίνδυνα πράγματα.
08/07 00:57  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εξ ου και έχουν τους μεγαλυτέρους (και ασφαλεστέρους) λιμένας παγκοσμίως Σουεαρ... ;-)

Δε μου λέτε, έχετε τηνκαλοσύνη να με ενημερωσετε δια προσ μνμ τι ακριβώς συνέβη κατα την απουσίαν μου? Ιδία εάν έχετε αντιγραφον που γνωρίζω ότι τα κρατείτε κάπου αυτα΄. Ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως.
08/07 01:09  haros
μαστορη...ειπαμε να σβηνονται μηνυματα στο φορουμ,οταν ειναι προσβλητικα,ειρωνικα,εριστικα,η κατι παρομοιο τελος παντων...οχι και ετσι...φιλε blackadder που ρωτας,ναι ο χαρος εχει μπλογκ,ειναι <του χαρου τα εννιαμερα>
σουεαρ,το γραφω εδω,αν σε ενοχλει,σβηστο..
08/07 08:29  Usοund

"Δε μου λέτε, έχετε τηνκαλοσύνη να με ενημερωσετε δια προσ μνμ τι ακριβώς συνέβη κατα την απουσίαν μου? Ιδία εάν έχετε αντιγραφον που γνωρίζω ότι τα κρατείτε κάπου αυτα΄. Ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως"
Ας διευκρινιστεί σε ποιόν απευθύνεται η παράκληση. Προσωπικώς, τα μόνα αρχεία που διατηρώ είναι τα ιατρικά. Όλα τα άλλα τα πετώ στον κάδο. Κι ουχί της ανακύκλωσης.
08/07 08:34  Swearengen
Προς εμένα Doc, αλλά το θέμα είναι ότι και εγώ τα μόνα αρχεία που διαθέτω είναι κάτι παλιά της Στάζι (από τα ένδοξα χρόνια...)
08/07 09:43  elenitsa 1
Της ΣΤΑΖΙ?Πρεπει να σου τα σταξει,τοτε,για να τα παραχωρησεις.

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι