
Η ιστορία
Ο ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ήταν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα με τεράστια κέρδη. Παρόλο που ο Μωσαϊκός νόμος επέτρεπε το δανεισμό χωρίς τόκο (Έξοδος 22:25-27, Δευτερονόμιο 24:22), υπήρχαν άτομα που δάνειζαν και μάλιστα με ενέχυρο τα χωράφια και τα αμπέλια των δανειζόμενων (Νεεμίας 5:3). Πολλές φορές τα χρέη γίνονταν τόσο μεγάλα ώστε ο λαός έχανε τα κτήματά του και έστελνε τα παιδιά του δούλους (Νεεμίας 5:5). Οι ενεχυροδανειστές δεν ήταν άλλοι από τους άρχοντες και τους προεστούς (Νεεμίας 5:7). Εκτός από χρήματα δάνειζαν σιτάρι, κρασί και λάδι (Νεεμίας 5:11).
Η "Δουλειά"
Εκτός από το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, λειτουργούν και δεκάδες άλλα ενεχυροδανειστήρια κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το μεγάλο «μυστικό» για να μην πέσει κάποιος θύμα του ενεχυροδανειστή είναι όχι μόνο το πόσο θα εκτιμηθεί το κάθε αντικείμενο, αλλά και το ποσό με το οποίο θα του χρεώσουν την «εκτίμηση» και τη «φύλαξη» των χρυσαφικών και των κοσμημάτων.
Εκεί αποδίδεται άλλωστε το γεγονός ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν το δανεισμό με ενέχυρα έμμεση τοκογλυφία που γίνεται με «κομψούς» τρόπους. Οι ενεχυροδανειστές αφ' ενός εκτιμούν σε πολύ χαμηλή αξία τα αντικείμενα και αφ' ετέρου συνηθίζουν να χρεώνουν με υπέρογκα ποσά τις υπηρεσίες εκτίμησης και φύλαξης.
Ετσι, ακόμη και αν στη συμφωνία φαίνεται ότι το επιτόκιο είναι 9% ή 10%, ο υποψήφιος δανειολήπτης πρέπει να υπολογίσει ποια θα είναι η πραγματική του ποσοστιαία επιβάρυνση, εάν προσθέσει τα έξοδα αυτά. Πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων: με επιτόκιο 9% για δάνειο -με ενέχυρο το αυτοκίνητο- 5.000 ευρώ χρεώνουν στους τρεις μήνες νόμιμους τόκους 112,5 ευρώ. Επιβαρύνουν, όμως, τον δανειζόμενο και με επιπλέον έξοδα φύλαξης, και... πάρκινγκ περί τα 1.080 ευρώ!
Τα αποτελέσματα της κρίσης
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τους πλούσιους Βρεττανούς. Σύμφωνα με τους Financial Times πολλοί εξ αυτών καταφεύγουν στους ενεχυροδανειστές προκειμένου να διατηρήσουν την γκλαμουριά τους. Πανάκριβα Rolex, ασημικά ,κοσμήματα, ακόμη και αυτοκίνητα ενεχυριάζονται. Οι περισσότεροι με τα χρήματα που παίρνουν πληρώνουν τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους που φοιτουν σε πανάκριβα ιδιωτικά ιδρύματα. Υπάρχουν και τα "ψώνια" που ενεχυριάζουν την Aston Martin τους γιά να πάνε διακοπές στην Καραϊβική. Ζουν με την ελπίδα πως κάποτε θα ανακάμψουν τα οικονομικά τους και θα πάρουν πίσω το ενέχυρο. Οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν.
Ένα κοστουμάκι διετίας ,που δεν μου κάνει, ενα ποδηλατάκι καινουργές ,που δεν το καβαλάω ο άχρηστος, κάτι αναπτήρες Dupont ,που βαριέμαι να τους βάζω αέριο, κάτι στυλό μέγκλα ,που δεν χρησιμοποιώ και κάτι σωβρακοφανέλλες(Calvin Klein παρακαλώ) πόσο λέτε να πιάνουν? Θέλω να πάω διακοπές στη ...... Λούτσα!