ALI BABA
Νεύτων η Τέκτων?
2228 αναγνώστες
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008
12:56


 

                                                                             

Ίσως το πιό σκοτεινό μυστικό του Νεύτωνα, στο οποίο είχε αφιερωθεί για πάνω από 25 χρόνια, ήταν οι αλχημικές του δραστηριότητες. Στόχος αυτής της μυστικής πρακτικής ήταν και είναι, όπως γνωρίζουμε, η αναζήτηση αυτού που οι πρόγονοί του αποκαλούσαν «φιλοσοφική Λίθο», ένα στοιχείο που μπορεί να μετατρέψει βασικά μέταλλα σε καθαρό χρυσό. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Bill Newman του Πανεπιστημίου της Indiana: «Σε μερικές περιπτώσεις ήταν πάρα πολύ επικερδές, γιατί μπορούσες να παράγεις πολύ μεγάλες ποσότητες χρήματος, χωρίς αμφιβολία. Αλλά αν σε έπιαναν, ήταν πολύ επικίνδυνο, καθώς ξέρουμε πως μια από τις παραδοσιακές τιμωρίες για υπεξαίρεση χρημάτων και γενικά για αλχημιστές ήταν το να κρεμούνται από ψηλές κρεμάλες και συχνά τους υποχρέωναν να φοράνε και συνθετικά ρούχα για να γίνεται η καύση δημόσιο θέαμα.»

Οι λόγοι για τους οποίους η αλχημεία ήταν μια απαγορευμένη πρακτική, ιδίως την εποχή του Νεύτωνα, είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Οι κατέχοντες τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, δηλαδή οι μονάρχες, είχαν κάθε λόγο να απαγορεύουν τον πολλαπλασιασμό του ώστε να εξασφαλίσουν την ευημερία και την κυριαρχία τους, ενώ οι ίδιοι είχαν στην υπηρεσία τους αλχημιστές οι οποίοι φρόντιζαν για την αύξηση των ίδιων αποθεμάτων, για τη μεγιστοποίηση της ήδη υπάρχουσας περιουσίας τους. Ο Robert Boyle, ο John Locke, ο Leibniz και άλλοι, το γνώριζαν καλά αυτό, μιας και ήταν από τους μεγαλύτερους αλχημιστές στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, μαζί με το Νεύτωνα.
Πέρα όμως από την πολιτική/κοινωνική σκοπιμότητα μιας τέτοιας απαγόρευσης, η αλχημεία είχε (και έχει) να κάνει με κάτι πολύ πιό σημαντικό, κάτι που δεν ανταλλάζεται με καμία ποσότητα χρυσού και με κανένα άλλο αξίωμα. Πρόκειται για την απόκτηση μιας τεράστιας δύναμης πάνω στη φύση, μέσω της απόκτησης ενός «κλειδιού» - της φιλοσοφικής Λίθου. Αυτή η δύναμη ήταν πάντα γνωστή σ’αυτούς που προσπαθούσαν να βρουν τη Φιλοσοφική Λίθο, μιας και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της Αλχημείας. Μια δύναμη που να εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο σε οτιδήποτε φυσικό, μια δύναμη που να μετατρέπει οτιδήποτε σε οτιδήποτε και όχι μόνο μέταλλα σε χρυσό, μια δύναμη που η κατάκτησή της είναι θέμα ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Πώς όμως επέρχεται αυτή η ολοκλήρωση μέσα από την άσκηση της Αλχημείας?
Το Μεγάλο Έργο (Magnum Opus) είναι ουσιαστικά ένας συμβολισμός. Η «Απόλυτη Υλοποίηση» δηλαδή, αφορά τη μεταστοιχείωση σε ένα πιό συμβολικό/φιλοσοφικό επίπεδο. Προσεγγίζοντας την ουσία λοιπόν, η μεταστοιχείωση του οποιουδήποτε μετάλλου σε Χρυσό, δεν υπονοεί παρά τη μετατροπή της περιορισμένης Συνειδητότητας σε ένα υψηλότερο («λεπτότερο») επίπεδο αντιληπτικότητας. Όπως διαπιστώνει και ο Ελιφάς Λεβί, ένας ακόμη μεγάλος Μύστης και Αλχημιστής, στο βιβλίο του Υπερβατική Μαγεία, «Το Μεγάλο Έργο είναι, πάνω απ’όλα, η αυτοδημιουργία του ανθρώπου, δηλαδή η πλήρης και άνευ όρων κατάκτηση των δυνατοτήτων του και του μέλλοντός του». Αυτός είναι ο στόχος.
Μια τέτοια δύναμη όμως σαν τη Φιλοσοφική Λίθο (φεύγοντας από τη Συμβολική της σημασία), δε θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί στα χέρια πολλών ανθρώπων, κι αυτό ήταν κάτι που και ο Νεύτωνας είχε υπόψιν του, μιας και η οποιαδήποτε διαρροή μιας τέτοιας δύναμης θα δημιουργούσε ένα τεράστιο χάος στον κόσμο – ίσως και να σηματοδοτούσε την καταστροφή του.
Η ίδια δύναμη όμως αποτελούσε και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσε να δεχτεί ποτέ ο άνθρωπος, ένας γρίφος του οποίου η λύση θα σήμαινε και την εκπλήρωση των στόχων του πάνω στη γη.
Μιλώντας για αλχημεία όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως ολόκληρη η υπόστασή της ενορχιστρώνεται από πλήθος γρίφων, συμβολισμών και κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Είναι μια μορφή ποίησης μέσα από κώδικες και μυστικά ονόματα που συνέπαιρνε όλους τους αλχημιστές, όπως και το Νεύτωνα. Ο ίδιος χρειάστηκε να μελετήσει για αρκετό καιρό πολλά χειρόγραφα παλαιότερων αλχημιστών και μερικά τα συνδύασε μεταξύ τους ώστε να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενό τους. Εξ’αιτίας αυτού του γεγονότος εκφράστηκε αργότερα η άποψη ότι ο Νεύτωνας αντέγραφε τις σημειώσεις των προγόνων του.
Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι η πεποίθηση του Νεύτωνα ότι η ελληνική μυθολογία έκρυβε μέσα της αλχημικές συνταγές και μέσω αυτών το μονοπάτι για τη φιλοσοφική λίθο. Φυσικά δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θεώρησε κάτι τέτοιο, αφού επηρεάστηκε και ο ίδιος από τις αντιλήψεις των προγενέστερων αλχημιστών, όπως του George Starkey (μια από τις κύριες πηγές του Νεύτωνα) και του Michael Maier (συγγραφέας του 17ου αιώνα με μεγάλη ενασχόληση πάνω στην ελληνική μυθολογία).
Μια από τις κύριες πεποιθήσεις του Νεύτωνα ήταν μια αντίληψη που ήκμασε κατά τη διάρκεια της αναγέννησης και ονομαζόταν «prisca sapientia», ή αλλιώς πρωταρχική Σοφία. Μια Μυστική Σοφία που επέζησε στο πέρασμα των αιώνων, ταξιδεύοντας μέσα από αρχετυπικές μορφές όπως αυτή του Πυθαγόρα κ.α. Αυτή η Μυστική Σοφία είναι σίγουρο ότι περιείχε το κλειδί για την κατανόηση των Νόμων που διέπουν το σύμπαν και τη φύση που μας περιβάλλει.
Ο Νεύτωνας θεωρούσε τον εαυτό του εκλεκτό. Ενώ δεν επαιρόταν δημόσια ως ένας από τους λίγους, το καταλαβαίνουμε από την αρέσκειά του να κατασκευάζει αλχημικά ψευδώνυμα για τον εαυτό του, όπως για παράδειγμα το Jehovah Sanctus Unus, δηλαδή Ιαχωβάς ο Άγιος (the Holy).
Παράλληλα αυτή η ιδιοφυία ήταν και διευθυντής του Νομισματοκοπείου της Αγγλίας και υπέγραφε εντολές εκτέλεσης όσων συλλαμβάνονταν να εκτελούν αλχημιστικά πειράματα. Υποκρισία, φόβος, διεστραμμένος νους? Ο,τι και να ήταν ,για να κριθεί αυτός ο ακαταπόνητος νους, θα πρέπει οι κρίνοντες  να επιδείξουν ανάλογα του Νεύτωνος επιτεύγματα.
Αξιολογήστε το άρθρο 
30 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/06 13:04  Usοund
Aλίευσα το εξής. Ο σπουδαίος Daniel Bernoulli θεώρησε μεγάλο κοπλιμέντο την απάντηση κάποιου, όταν του συστήθηκε.¨"Κι εγώ είμαι ο Νεύτων",ήταν η απόκριση του άλλου.
29/06 13:23  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χμμ, μεγάλη κουβέντα ο σκοτεινός ιππότης. Πολύ μεγάλη και αμφιλεγομένη.
29/06 13:32  Usοund
Μεγάλη,όντως. Αμφιλεγόμενη γιατί? Ασχολήθηκε με ό,τι εκείνη την εποχή μπορούσε να παράξει γνώση.Αν κάποια από αυτά μοιάζουν σήμερα παιδαριώδη ,τούτο δεν αναιρεί ούτε καταργεί την συμβολή του ανδρός στα σημαντικά-για την εποχή του- προβλήματα.
29/06 13:45  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εάν πραγματικώς το πιστεύετε αυτό χωρίς να έχετε μελετήσει έστω Keynes, τότε μπορείτε να πιστέψετε ό,τιδήποτε... ;-)

Ένας παθιασμένος θρησκόληπτος ήτο τον οποίον η Βασιλική Εταιρεία εχρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατος δια να προπαγανδίσει την ανωτερότητα της σκέψεως της Αλβιόνος. Στις μέρες μας το αυτό γίνεται με τον μετριότατον Δαρουίνο, άλλωστε ο Νεύτων έχει εισέλθει οριστικώς εις το χρονοντουλαπο των ξεπερασμένων θεωριών.

Ομιλών περί επιστημονισμού, την ακριτο παραδοχή της ανωτερότητος της επιστήμης, σημειώνω ότι είναι μια ακόμη ολοκληρωτική θεωρία που επιδιώκει να ερμηνεύσει το παν και σας εφιστών την προσοχήν. Πρόκειται απλώς δια μιαν εισέτι καλά στημένη μηχανή ιδεολογικής προπαγάνδας με τους αγιους και τους προφήτας της, όπως όλα τα ιδεολογικά 'ακρα (δε σας λέω ονόματα, μην τσακωθούμε πάλι)
29/06 13:57  Usοund
O παθιασμένος θρησκόληπτος ήταν ένας εκ των ανακαλυψάντων τον λογισμόν( ο άλλος ήταν ο Leibniz).
Κάποτε ο τελευταίος επεχείρησε να τον στριμώξει θέτοντάς του ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα του "ελαχίστου χρόνου". Επί εξάμηνο όλοι οι Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέτυχαν να το λύσουν.Ο Νεύτωνας ,όταν ενημερώθηκε,το λυσε εντός πέντε ωρών και άφησε τον Leibniz κόκκαλο.
29/06 14:01  Usοund
Πόσες εκ των θεωριών του Αριστοτέλη είναι σήμερα ξεπερασμένες? Εις την πυράν κι αυτός η επειδή ήτο Έλλην εξαγνίζεται?
29/06 14:16  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε πιστεύετε εις τους μύθους καλο αυτό. Το πόίος ανεκάλυψε τον απειροστικον λογισμόν είναι βεβάιως ζήτημα γουστου. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι υποψήφιος είναι και ο Αρχιμήδης. Εγώ έχω καταλήξεί μάλλον εις τον Leibniz. Αλλά, όπως καλώς αντιλαμβάνεσθε, σημασία ΔέΝ έχει ποίος τον ανεκάλυψε, αλλά ποίος ΝΟΜίΖΟΥΝ οι πολλοί ότι τον ανεκάλυψε. Είναι ζήτμα δηλαδή προπαγάνδας, τολυτέστιν πολλαπλασιαμού της πεποιθήσεως (αυτό σημαίνει προπαγάνδα).

Είπε και το ότι εστεκόταν επ'ώμων γιγάντων (παραφράζων το γνωστό nanos gigantum humeris insidentes), ασφαλώς. Αυτό που ενδεχομένως αγνοείτε (ίσως) είναι ότι το είπε σε μια διαμάχη του μετά του Hooke. O οποίος ήτο σαμιαμιδοειδής, λογω προβληματων υγιείας. Σαν να του έλεγε: δεν είχες καμμία συνεισφορά (που είχε και μεγάλη) Α, ναι ήτο φαρμακερά γλώσσα ο σκοτεινός ιππότης. Σας προσκαλώ μάλιστα να ερευνήσετε εάν υπάρχει πορτραίτο του Hooke και να μοι το υποδείξετε εάν τα καταφέρετε. Κατά την κυρίαρχον άποψιν, ο σκοτεινός ιππότης εφρόντισε να καταστραφουν όλα. Δια δε των πολιτικών του διασυνδέσεων (έστι έγενετο ιππότης) τουτέστιν δια της ανιψιάς του ούσης συζύγου και ερωμένης επιφανών πολιτικών εφρόντισε να υποβαθμισθεί έως εξαφανίσεως ο μικροκαμωμένος επιστήμων.

Έχουν γραφεί και άλλα, παρα πολλά που δεν είναι της παρούσης, διότι δεν έχω και χρόνο. Αλλά όπως και εις πλείστας άλλας περιπτώσεις οι άνθρωποι πιστεύουν αυτο που θέλουν να πιστεύσουν.

Αυτά και ελπίζω να μην παραλάβει τον μικροκαμωμένο Hooke ο Σπαρτης με τα θηρία του!
29/06 14:21  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ακριβώς. Το επιάσατε το νόημα. Είναι "Τα Φυσικά" του Αριστοτέλους ξεπερασμένα? Ίσως, ίσως απλώς μια άλλη θεώρησις (όπως και του Νεύτωνος ασφαλώς). Το ζήτμα είναι εάν ψάχνουμε διαφορετικάς θεωρήσεις ή ΤΗΝ θεωρία που θα εξηγήσει τα πάντα.

το ζήτημα δηλαδή δεν είναι το εάν θα νικήσει η μία ολοκληρωτικ΄πη ιδεολογία ή η άλλη, αλλά το ένα πραγματι θέλουμε ολοκληρωτικάς ιδεολογιας. Αυτά και φεύγω διότι έχω αργήσει.
29/06 14:33  Yannis K.
κατσε ρε που πας?
πες μας κι αλλα για σκοτεινους ιπποτας.
μη μας τον χαλας τον αχταρμα σου τωρα στο καλυτερο.

Ε ρε Εκο που σου χρειαζεται!
29/06 14:34  Usοund
Ε, για να μην αργήσετε ,θ αργήσω ν απαντήσω σε συνωμοσιολογικές θεωρήσεις γεγονότων.
29/06 14:38  Usοund
Καλώς τον Γιάνναρο! Μόλις ανακάλυψα ότι κι αυτός ο Νεύτων ήτο δημιούργημα των δυνάμεων του σκότους(αριστερών κατά το πλείστον).
29/06 14:45  Yannis K.
Ο Σεφερης προδοτης.
Ο Παμουκ βαρετος.
Ο Δαρουίνος (πως τον ειπες?!) μετριοτατος.
Ο Σολωμος δεν ηξερε ελληνικα.
Ο Ντωκινς...χαχαχα ας γελασω.
Και ποσους αλλους εχει απορριψει μεσω του αρρητου λογισμου του, τσακ μπαμ παρε νάχεις.
Για το μαγκα η εποχη του Διαφωτισμου δεν εχει ανατειλει ακομα.
Ο , κατσε ναδεις πως τονε λενε, Κολμερ, Σομερ καπως ετσι. Αυτος μετραει.
Εμ αμα διαβαζεις μονο καζαμια...
29/06 14:53  Usοund
Δυστυχώς,αν και επιδεικνύω αξιοζήλευτη προσπάθεια, δεν δύναμαι να συζητήσω με τον φίλτατο. Άπαντα τα υφ ημών γραφόμενα φέρουν τον μανδύα του ολοκληρωτισμού.
29/06 15:02  Yannis K.
Τωρα ποιανου η σκεψη κρυβει ολοκληρωτισμο αστο καλυτερα.
Εγω δε σου λεω καλος ο Αριστοτελης.
Μη μου αραδιαζεις ονοματα ομως βρε αδερφε. Και παρασκηνια της ιστοριας διασταυρωμενα και αδιασταυρωτα.
Σκεψη θελω.
Συνθεση κυριως.
Μπορεις να συνθεσεις κατι, που σημαινει να βαλεις ενα λιθαρακι δικιας σου σκεψης. Μπορεις?

Αν τα τριτοκλιτα ηταν να επιβιωσουνε θα επιβιωνανε.
Οπως και οι δεινοσαυροι.
Αν μπορουσαν και αν επρεπε τωρα θα τους βγαζαμε με το λουρι βολτα στο παρκο.
Δεν μπορουσαν ομως.
Δεν τα καταφεραν.
Τι να κανουμε?
Δεν εχω τιποτα προσωπικο με τους δεινοσυρους ρε Usound, αυτο πρεπει να το'χεις καταλαβει.
Αλλα πες μου: τι να κανουμε που δεν...
29/06 15:12  Usοund
Αναφορές κάνω ,Γιάννη. Αναφορές που, τουλάχιστον σε μένα, μοιάζουν ενδιαφέρουσες. Μέσα από το διάλογο θα βγούν οι συνθέσεις, αν αυτός είναι επιθυμητός.Στόχος μου δεν είναι η κατάθεση προσωπικών απόψεων. Ψήγματα ερεθισμάτων αναρτώ και προσπαθώ να πολλαπλασιάσω τα γνωστικά κέρδη μου από τις απαντήσεις.
29/06 15:34  Yannis K.
ωχ αυτη η παρανοηση! δεν το ειπα για σενα. για το φιλτατο το ειπα.
Προσεξον:
Ο Αριστοτελης...
Αν ειχες διαβασει Κευνς...
Ο Χουκ (ποιος ο καπταιν Χoυκ) που ητανε και ταπας.
O Λαιμπνιτς.
Ο Αρχιμηδης.
Και παει λεγοντας.
Τη σκεψη δε βλεπω. πες συ που'χεις διαβασει Κευνς τι εννοει κι αυτος κι εσυ μεσω αυτου.

Α, μη το ξεχασω:
η σκεψη του Δαρβινου ειναι της Αλβιονος. Δεν ειναι του ανθρωπου. ο Παμουκ δεν μετραει επειδη προφανως ειναι Τουρκος. Ο Λαρς φον Τριερ γιατι ειναι Δανος. Ο Ινγμαρ Μπεργκμαν επειδη ειναι Σουηδος. Και παει λεγοντας. Ονοματα δεν ηθελες. παρε ναχεις! να σου πω εγω ποσο μορφωμενος ειμαι.

Α, εξαιρειται Ο Σπηλμπεργκ. Ενταξει μωρε Αμερικανος ειναι αλλα τα λεει ωραια τα παραμυθακια.
Ε και μιαν σχετικην αδυναμια εις τους μυθους την εχομεν. Πως να το κρυψωμεν αλλωστε.
29/06 15:42  Swearengen
Usound, όχι να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά πολύ με άρεσε το σημερινό. Εύγε.

Τώρα : Έχω τρομερό θέμα για να σας στριμώξω ολους μαζί, από Γιάννη μέχρι και Θρασύβουλο :
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ, γνωστός και με διάφορα nicknames, όπως «Θεοτούμπης», «Σκνίπας» κλπ (σαν κι εμένα, ένα πράγμα...)
Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατας στα κάρβουνα : ΚΑΙ χρήση καθαρεύουσας ΚΑΙ χτυπήματα κατά του συστήματος, μέχρις αφορισμού. Η αντίφαση. Καλό ;
29/06 15:54  haros
ποιος ειναι αυτος ο αιμ ο ρροιδης βρε swear????
29/06 16:02  Swearengen
Είναι ο Εμ. Ροϊδης του κ..λου.
Κάτι σαν τον SwearAngen, που (ξανα)έσκασε μύτη (βλ. σχόλιο στου 111).
Φέρτε τις μπανάνες. Μαϊμούδες εν όψει.
29/06 16:08  haros
κοιτα,οι μαιμουδες ειναι πολυ in στα μπλοκια..μαιμου εμφανισεις(κλικαρισματα),μαιμου χρηστες..(πιστευα οτι δεν κυνδυνευα,λεω οτι με το νικ που εχω,αποκλειεται να εμφανιστει αλλος,ελα που ειχε εμφανιστει ενας haros 1,ευτυχως εφυγε νωρις,μετα απο πμ που ειχα στειλει(γνωμη μου να κανεις το ιδιο,μπορει απλως να ειναι θαυμαστης),μαιμου κουλτουρα να φυγουμε,μαιμου γκουρου της πτωσης,γενικως...τα δεντρα μας λειπουν...
29/06 16:12  haros
γιουσαουντ,βαλε σε παρακαλω γιωτα στο μηνυμα μου
29/06 18:49  vadra
5*
Kαλησπέρα σας!
29/06 23:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Xαίρετε! Νομίζω ότι με παραννοήσατε (και πάντως δεν είναι ούτε συνομοσιωλογική ούτε υπερ της πυράς η άποψις μου), αλλά δεν πειράζει.

Διατηρώ το δικαίωμα (όρα: την υποχρέωσιν) να συζητώ τους μύθους. Τον Νεύτωνα και τας πράξεις του και τον βίον του τα γνωρίζω λίαν καλώς καθότι τα έχω μελετήσει. Πέραν του ότι δε θα ήθελα να εμπλακώ εις περαιτέρω καφενειακού τύπου συζητήσεις θα ήθελα να κλείσω με μια φράσιν που είπε ο Νεύτων (ιππότης και σκοτεινός, όπως οιαδήποτε συγχρονος βιογραφία του θα σας ειπεί) προς τον Χαλεϋ επ ΄αφορμή της μανίας του πρώτου με το υπερφυσικόν την οποία ο δεύτερος κατέκρινε:

“I have studied these things – you have not”.

Αυτά που σας είπον είναι κοινός τόπος των ειδικών, αλλά φεύ ουχί των βασιζομένων εις εκλαικευτικά σχήματα. Εάν ρίψετε μια ματιά εις τα κάτωθι ίσως με αντιληφθείτε καλλίτερον:

Isaac Newton: The Last Sorcerer (ο τελευταίος Μάγος), Michael White
τα άρθρα του Κεϋνς επί των αλχημικών και των "μαγικών" του σημειώσεων (είχα την τύχη να έχω εικόνα των πρωτοτύπων) και το κλασσικό της Φάρα επί του πώς "κατασκευάσθηκε" η περίπτωσις της ιδοφυίας του Νεύτωνος και πώς η αντίσοιχη περσόνα αλλάζει διαμέσου των αιώνων:

Newton: The Making of Genius, Patricia Fara

Το ζήτημα του Hooke μεταξύ πολλών άλλων και εδώ, θα σας βοηθήσει εις την απομυθοποίησιν και άλλων χαρακτήρων:
The Scientists, John Gribbin

Κοιτάξτε, εάν ψάχνετε κάτι να πιστεύσετε να με συμπαθέιτε. Αλλά ούτως ή άλλως έχω βαρεθεί να γίνεται χλαπαταή κάθε φορά που αμφισβητείται η κατεστημένη τάξις. Δεν αισθάνομαι περιχαρής ότε με κατηγορούν δια ρίψιν βιβλίων εις την πυράν και ως εκ τούτου θα μοι πειτρέψετε να μην ξανασχολιάσω. Πάντως και πάλιν σας λέγω και ψάξτε το και μόνοι σας οι αγγλόφωνοι, αυτά είναι ζητήματα λελυμένα δια την ιστορία της επιστήμης.

Ασφαλώς και είναι δικαίωμα σας να επιλεγεται να πιστεύτε ό,τι θέλετε, αλλά αφού ξεύρετε τι θέλετε να πιστέψετε δεν έχει νόημα η συζήτησις. Η δε εσχάτη παραγραφος σας είναι δια τας πανηγύρεις. Δηλαδή δια να κρίνουμε τον
29/06 23:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δηλαδή δια να κρίνουμε τον στάλιν πρέπει να έχουμε ανάλογα επιτευγματα ή για να κρίνουμε τον Νευτωνα πρέπει η ανιψιά μας να είναι ερωμένη επιφανών ανδρών?

Δεν αντιλαμβάνομαι (σχήμα λόγου) δια΄τι δεν ανέχεσθε άποψιν άλλην απο τη δική σας. Και πάντως δεν έιμαι βέβαιος δια΄τι τα παίρνετε όλα προσωπικά. Σαν τον άλλον που ενομιζε οτι ο Ανδριανόπουλος τα έλεγε για εκείνον.

Τέλος πάντων, τα έχετε ευρέι και μεταξύ σας, συνεχίσατε να πιστεύετε.
30/06 01:11  Usοund
Τι εννοείτε "κατασκευάστηκε' η ιδιοφυία του Νεύτωνα? Δεν ήτο το πρόσωπο που γνωρίζουμε όλοι μας αλλά προϊόν πλαστοπροσωπίας? Η δεν ανεκάλυψε αυτός τον νόμο της βαρύτητας αλλά τον υπέκλεψε? Θα μας τρελλάνετε εντελώς. Το κειμενάκι ήθελε να θίξει τις άλλες-εν πολλοίς- άγνωστες ενασχολήσεις του Ν εύτωνα με τις οποίες ουδόλως ,βεβαίως, ασχοληθήκατε. Εσείς επικεντρωθήκατε στη γνωστή διαμάχη περί της πατρότητας του λογισμού. Leibniz η Newton? Aυτά είναι λελυμένα και απεδείχθη πως σχεδόν ταυτόχρονα ανεκαλύφθη και από τους δύο ο Λογισμός. Τώρα ,αν θέλετε να προσδώσετε μυθιστορηματικές διαστάσεις στα γεγονότα, δικαίωμά σας.Τα περί "καφενείων και πανηγύρεων" αφιερώστε τα στους κλαρινιτζήδες της εθνικοαφροσύνης, των οποίων και επιθυμείτε να ηγηθείτε.Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα και το αναρτηθέν δεν είναι τυχαίο.Προφανώς τη μαθηματική γνώση την έχετε αποκτήσει εκ μυθιστορημάτων, οπότε κατανοητή και η επιχειρηματολογία σας.
30/06 01:52  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πω, πω, είσθε άνω ποταμών. Εγώ βλ'έπω ότι άρχισα λέγων ότι είναι αμφιλεγομένη προσωπικοτης (οπου ειναι. Είτε σας αρέσει είτε όχι είανι λίαν αμφιλεγομένη προσωπικότης). Υμείς κατά τα γνωστά ησθάνθειτε ότι σας έθιξα.

Απο εκεί και πε΄ρα τι να ειπώ? Έχω αφιερωσει ικανότατον τμήμα της ζωής μου εις την μελέτην του Νεύτωνος δια να το ευτελίζω εις τοιαυτου είδους "ναι αλλά εγω που σου είπα και εσυ που μου είπες". Και με τι βιβλιογραφία τα λέτε αυτά που λέτε? Πότε εγράφη?

Αλλά πραγματικώς απροώ: διατί θίγεσθε? Ο Νεύτων είσθε?
Ερωτήσατε και τον swear ή έτερον τι πρόσωπον εάν φαίνεται προσωπική η επίθεσις. Ασφαλώς και αναπαράγετε μύθους τους οποίους έχω δια την μελέτην απορρίψει κι εγώ και η ιστορία της επιστήμης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχω κάτι μαζί σας προσωπικώς. Εδώ αναπαράγονται άλλα κι άλλα.

Καθησατε, αναγνώσατε και τα ξαναλέμε. Ειλικρινώς δε γνωρίζω διατί αισθάνεσθε διαρκώς αμυνόμενος. Ο άνθρωπος είναι αυταξία και πέραν των ιδεών. Εκτός και εάν έχετε συνηθίσει να μην αμφισβητεί την γνώμην σας κανείς. Αλλά τούτο δεν είναι υγιές και πάντως εγώ δεν είμαι αυτού του στύλ. Και ο θεός ακόμη αμφισβητήθηκε.

Σημειώνω επίσης ότι ενταύθα υμείς με εκαλέσατε.

Το πρόβλημα με τις ολοκληρωτικές θεωρίες (μεταξύ των οποίων και ο επιστημονισμός) είανι ακριβώς αυτό: επιδιώκουν την παυσιν κάθε αμφισβητήσεως εξηγούσαι τα πάντα. Αλλά αυτό ΔέΝ είναι δυνατόν. Εξ ου και καταλήγουν εις τα γνωστά.

Τέλος πάντων, δεν ξανγράφω ενταύθα προς υμάς, δεν έχει κανένα νόημα, εν Ελλάδι δεν έχουμε μάθει να συζητούμε παρά μονον να πολεμουμε μέχρις εσχάτων δια αυτό που πιστεύουμε εκ των προτέρων. Εξ ου και η κατάντια μας.

Αυτά και καθηστε μονάχοι σας που τα έχετε ευρεί. Θα επιστρέψω ότε μου ειπεί ο Σουεαρ που τουλαχιστον έχει την αισθησιν του χιούμορ και του σεβασμού της άλλης απόψεως (και δι' όσον θα την έχει).

ΥΓ Και άλλο Επιστήμη εις την οποίαν αφιέρωσα τα καλλίτερα έτη της ζωής μου, ηγάπησα και εισέτι διακονώ, και άλλο επιστημονισμός, παρακλαδι του μοδερνισμού (σας παραπέμπω ει
30/06 01:55  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΥΓ2 Το "κατεσκευάσθη δεν είναι δικός μου όρος. Είναι παγκοίνως γνωστόν ότι η φήμη (όπως και η Ιστορία) κατασκευάζεται και είναι χρέος των ιστορικών να ερευνούν τους τρόπους. Και γι ανα σας βοηθήσω νομιζετε ειλικρινώς ότι εάν ο Αριστοτέλης δεν ήτο διδάσκαλος του Αλεξάνδρου, ήτο δηλαδή πεπλεγμένος μετά εν΄ςο πολιτικού ηγέτου παγκοσμίου βεληνεκούς, θα είχε την τύχη που είχε? Χα!

30/06 01:57  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Κι επειδή εχάθη το σχόλιον είχε ως εξής:

ΥΓ3 Και άλλο Επιστήμη εις την οποίαν αφιέρωσα τα καλλίτερα έτη της ζωής μου, ηγάπησα και εισέτι διακονώ, και άλλο επιστημονισμός (σας παραπέμπω δε εις τον zyzzx). Η προσπαθεια δηλαδή να χειραγωγηθούν οι πολιται εν ονοματι της Επιστήμης και να προσκυνούν τας ιεραρχίας της άΝΕΥ αμφισβητήσεως. Αυτό δια να μην εκκινήσει η γνωστή μηχανή προπαγάνδας και πάλιν.
30/06 02:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, και όσον δια το σχολιον σας επί προσωπικού δια το που έμαθα τα μαθηματικά μου, δεικνύει πραγματικώς τον τρόπον που σκεπτεσθε και έχετε μαθει να δράτε. Σας έθιξα εγώ προσωπικώς? Από που κι ως που πετάτε λάσπη και υποννοούμενα? Και πρέπει να απολογηθώ δια το που έμαθα τα Μαθηματικά μου εις υμάς? Τι εισθε ακριβώς? Ασφαλώς, εκ των μυθιστορημάτων ΚΑΙ σε αυτό είχατε την συνήθη οξυδέρκεια της ερμηνέιας.

Έτσι είναι δεν είναι δυνατόν να τα ξευρουμε όλοι όλα, μερικοί αρκουμεθα εις τα Άρλεκιν τα Βιπερ και τα χειρογραφα του Νεύτωνος. Εγώ μια φορά τα ευρήκα ενδιαφέροντα.

Υμείς ως εκ τούτου δε χρειάζεσθε τη γνώμην μου, Α, και την βιβλιογραφία ειλικρινώς την προτείνω, εάν έχετε χρόνο. Εάν όχι εις υμάς, εις όποιον θέλει να γνωρίσει.
30/06 12:26  Usοund
Γιά την ενημέρωσή σας και σταματώ ,αφού δηλώσατε πως δεν επιθυμείτε να ξαναγράψετε εδώ.(γάτα δεν έχω). E.T.BELL. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. "Οι Μαθηματικοί". Το σύγγραμμα διανέμεται στους φοιτητές του ΕΜΠ και άλλων Πολυτεχνικών Σχολών. Ευχαρίστως να σας το αποστείλω, εάν έχετε πρόβλημα ανευρέσεως.Ο συγγραφεύς διετέλεσε πρόεδρος της Mathematical Association of America και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.Ουδαμού παρατίθενται καταστάσεις τις οποίες υπονοείτε. Αντιθέτως γίνεται υποτιμητική αναφορά σε μυθοπλασίες τις οποίες ασπάζεστε. Τώρα ,βεβαίως, θα μου αντιτείνετε πως έχει παρεισφρύσει στη συγγραφή δάκτυλος Μεγάλων Δυνάμεων ,οπότε και θα με κατακεραυνώσετε."δε θα ήθελα να εμπλακώ εις περαιτέρω καφενειακού τύπου συζητήσεις. Η δε εσχάτη παραγραφος σας είναι δια τας πανηγύρεις". Αυτές είναι δικές σας φράσεις, εκτός εάν λησμονείτε τι γράφετε. Το δασκαλίστικο ύφος και τους χαρακτηρισμούς αλλαχού.Εάν θέλετε να ομιλείτε από άμβωνος ,ο ενταύθα χώρος δεν διατίθεται.Και δεν σας εκάλεσα εγώ,καίτοι δεν ήμουν αντίθετος με την πρωτοβουλία του φίλου swear, τον οποίον και επαινείτε κατ αντιδιαστολήν, για να δημιουργήσετε τις προσδοκώμενες εντυπώσεις.Θα σας θυμίσω απλώς πως, όντας ευφυέστατος ο συγκεκριμένος, κάποιον λόγο θα είχε που δεν προχώρησε σε συνεργασία μαζί σας.
Περαιτέρω πληροφορίες στα
1.Bibliotheca Mathematica και
2.JAHRBUSH UBER DIE FORTSCHRITTE DER MATHEMATIK.
30/06 12:35  Usοund
Υ.Γ. Μάλιστα! Ο Αριστοτέλης προϊόν προπαγάνδας, λοιπόν. Μήπως κι ο Ευκλείδης,ο Θαλής κι ο Αρχιμήδης? Τς,τς, τς που θάλεγε κι ο φίλος μου ο Κινέζος!
30/06 12:42  elenitsa 1
Μονο εγω λειπω σε διακοπες τελικα?
30/06 12:48  Usοund
Bρε, βρε! Είδες καυγά και μπήκες?
30/06 13:00  elenitsa 1
Μπες κι εσυ...στον καυγα.Ακονισμενο το μαχαιρι μου.Τωρα!
30/06 13:02  elenitsa 1
Ριξε μια ματια και στα πμ σου.
30/06 13:04  Yannis K.
Ας υποθεσουμε οτι ο Νευτωνας ασχοληθηκε με αυτα. Δεν μ'ενδιαφερει να το αμφισβητησω γιατι εχω μια ερωτηση που με καιει πολυ περισσοτερο:
Τι βρηκε?
Απο αυτη την απασχοληση τι βρηκε βρε αδερφε?
Μετρησε κατι?
Βρεθηκε κατι που μπορει να επαναληφθει?
Στο φως του ηλιου, στο Σταδιο Ειρηνη και Φιλίας, μπορει να επαναληφθει το πειραμα του?

Ή εισαστε οπαδος της αποψης "επιτυχημενο πειραμα δεν επαναλαμβανεται".

Ποια η ανακαλυψη που εχει αποσιωποιηθει?

Μηπως ανεκαλυφθη ο αιθερας?

Η αλχημικη λιθος ευρεθη?

Και τι ητανε δηλαδη?
Ενα χαλικακι ολο κι ολο που τους επεσε χαμω, περασε κοσμος κι αντε μετα να το βρουνε?
Να βαλουμε κοσμο να ψαξει αμα ειναι ετσι.
Καπου κει γυρω θα 'ναι που μπορει να πηγε?

Δεν υπαρχει επιστημονισμος. Ως κατι ολοκληρωτικο που εννοειται. Επιστημη ναι υπαρχει και εχει σαφη κατευθυνση της την αποδειξη αυτου που ισχυριζεται. Αλλιως ο καθενας μπορει να ισχυριστει οτι θελει, να αποκτησει και οπαδους αναλογως του βαθμου παρηγορίας της θεωριας του και παει λεγοντας. Εχει γινει στο παρελθον με καταστρεπτικες συνεπειες. Γιατι τον αγαθο τον ελκει το παραδοξο, επειδη το φυσικο ειτε δεν τον παρηγορει ειτε δεν το καταλαβαινει. Θελει και καποιες σπουδες συν τοις αλλοις, που να τρεχουμε τωρα ...
Καλα ειμαστε με τους Ροδοσταυρους.
Σε επιπεδο καφενειου εσυ υποβαθμιζεις τις συζητησεις.
Εισαι κλασσικη φιγουρα Εκκρεμες του Φουκω.30/06 13:33  Usοund
Δε φταίει αυτός, Γιάννη. Εκείνος ο μπαγάσας ο swear την έστησε την πλάκα. Τον προσκάλεσε για να "σακατέψει" το θέμα ο δόλιος. Μέγας Ραδιούργος. Και πανούργος, ο κακούργος!
30/06 13:57  Swearengen
Nαι, ήξερα εγώ εκ των προτέρων ότι θα αρπαζόσασταν ακόμη και για το Νεύτωνα. Μα να πείς ότι προσκάλεσα τον Θρας εν γνώσει του ότι θα ανέβαζες θέμα με τίτλο «Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς-Τζουγκασβίλι : Ο πιο Γλυκός Πατερούλης του Κόσμου – Με αγάπη – Τα παιδιά σου», να το καταλάβαινα.
Αλλά για το Νεύτωνα ? Εσείς είστε ικανοί να αρπαχτείτε ακόμη και για το Μίμη Δομάζο (όλο και κάτι θα βρείτε που να σας χωρίζει, πχ. τη Μοσχολιού).
Τι να κάνω τώρα ? Το διαιτητή Παπουτσέλη ? Άσε που πάντα καραδοκεί και ο sniper Γιάννης Κ., κρυμμένος σε κάποια στέγη, και μόλις βάλει τον Θρασύβουλο στη διόπτρα του, αδειάζει επάνω του ίσαμε δέκα γεμιστήρες …
Αλλά ξέρω, ποιός φταίει : Ο Swear φταίει, νυν και αεί. Ο συνήθης ύποπτος.
30/06 14:44  haros
ναι,ναι,ναι το επιβεβαιωνω και εγω,ο swear φταιει για ολα,τις προαλλες ηθελε να ψαρεψει,λεει,ο ιεροσυλος ,στο ενυδρειο μου...φτου σου ακαλλιεργητε βυρσοδεψη...

Σχετικά με το blog

Λίγα λόγια για εμένα
www.mantri.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι